1. Pagina principală
  2. Europa de Sud
  3. Spania
  4. Toledo – comoara medievala din centrul Spaniei

Toledo – comoara medievala din centrul Spaniei

Jan 1, 2021 | Europa de Sud, Spania

Toledo a fost capitala imperiului spaniol până în anul 1561. Dupa acel an, Curtea Regală se mută la Madrid.
Dar in timp ce Madridul este considerat orasul regal și reprezintă epoca de aur a Spaniei, Toledo este religios și pare un oraș înghețat în timp, ca o amprenta vie a istoriei.

Toledo, orașul cu străzile pietruite  pe care se plimbă zilnic sute de localnici și turiști curioși, te atrage prin multitudinea de moschei, catedrale, sinagogi dar si prin alte locuri de belvedere , numite si “mirador”, Mirador del Alcazar fiind cel mai cunoscut exemplu.
Incepand cu anul 1986,  Toledo devine zonă protejată de Patrimoniul Mondial UNESCO.

Ca sa vizitam Toledo, am luat trenul din Madrid, Gara Atocha.
Aflată chiar în fața Muzeului Național de Arte Reina Sofía, de-afară, gara te invită să-i plimbi interioarele, intrigându-te cu o colosală cupolă.
Înăuntru, o junglă cât se poate de reală se întinde între intrare și zona de bilete.

 

Am inceput vizitarea orasului din Plaza Zacodover.

Aici, am remarcat arhitectura contrastantă a clădirilor și am început să înțelegem de ce este numit orașul celor trei culturi:

1.creștinii au dat numele orașului,
2.arabii și-au făcut simțită prezența începând cu secolul VIII,
3.evreii au fost încă de la început nelipsiți din peisaj, mai ales la faimoasele târguri ținute în zilele de marți în piața Zacodover.

Chiar dacă Toledo este cunoscut ca orașul săbiilor și al armurilor, arabii nu le-au testat prea mult pe capetele creștinilor și nici invers, cele trei culturi reușind să conviețuiască în armonie și să contribuie la dezvoltarea orașului.

Din Plaza Zacodover ne-am indreptat pasii catre cetatea orașului (Alcazar), situată la cateva sute de metri.


Alcázar
– cetatea, este plasată strategic pentru a „scruta” câmpurile de est ale Castiliei. Construcția a fost ridicată în secolul 10, când Toledo era cel mai important oraș din Spania maură.
Mai târziu, sub conducere creștină, ar fi trebuit să fie reședință regală, însă regele Carlos I s-a mutat la Madrid.

 

De altfel, vechea cetate a devenit astăzi Muzeul Armatei (Museo del Ejercito), unde poti face o  incursiune în diferite perioade ale istorie Spaniei, de la cavaleri la conquistadori și până la epoca mult contestată a lui Franco.

 

Cea mai bună manieră de a vizita Toledo este aceea de a te lăsa pierdut pe străduțele înguste din oraș.

Pe drum, am vazut mai multe magazine care vindeau arme si diverse suveniruri, amintind de tradiția celor din Toledo de meșteri iscusiți ai armelor.

 

Partea veche a orașului este relativ mică și nu-ți va lua mai mult de 45 de minute pentru a o străbate. Toledo este o metropolă mică, deci este foarte ușor să te deplasezi dintr-o parte în alta a orașului. Tot timpul te vei afla aproape de partea centrală, un punct de reper pentru turiști.

 

Catedrala Toledo este considerata a fi una dintre cele mai marete structuri gotice de acest gen din intreaga Europa.
Catedrala are o lungime de 120 de metri si o latime de 59 de metri. Pentru a intelege mai bine aceste cote, se cere ca pelerinul sa se afle in interiorul catedralei in momentul in care vrea sa observe adevarata dimensiune, caci din exterior, dimensiunile ei par mult mai mici, datorita stradutelor inghesuite din jur.

Acoperisul catedralei, care, in zona navei centrale atinge inaltimea de 44.5 metri, este sustinut de o serie de 88 de coloane. Catedrala este luminata printr-o serie de mai bine de 750 de ferestre cu vitralii. Vitraliile acestora nu au aceeasi vechime, unele fiind din secolul al XIV-lea, iar altele din secolele urmatoare, al XV-lea si al XVI-lea. Acestea sunt lucrarile celor mai buni mesteri sticlari ai vremii.

Arhitectura de inceput de secol XIII, care poate fi observata in incinta catedralei, este una inspirata din structura obisnuita a catedralelor gotice din Franta – spre exemplu Catedrala Chartres. Catedrala a fost personalizata insa cu stilul bondoc spaniol, astfel incat aportul national este apreciabil. De asemenea, nu trebuiesc trecute cu vedere nici piesele de mobilier, care sunt grele si bine conturate, si nici corul bine dezvoltat si asezat in nava centrala.

Exteriorul Catedralei Toledo, impreuna cu marea spira ce se odihneste deasupra acesteia si cu contrafortii ce o imprejmuiesc, este cu adevarat bine observata din afara orasului sau de pe un alt loc de mare inaltime, precum Parador Nacional de Turismo. De aproape, este dificil, aproape imposibil, sa fie observata adevarata maretie si structura a acesteia, singurul lucru vizibil fiind doar frumusetea ei de necontestat.

Turnul nordic are o inaltime de 90 de metri, si a fost ridicat intre anii 1380 si 1440. In interiorul acestui turn se afla faimosul clopot numit “Campana Gorda”, fabricat in anul 1753 si avand o greutate de 17 tone. Turnul sudic a fost lasat neterminat, drept acoperis punandu-i-se un dom de factura baroca.

Chiar in spatele Marelui Altar se afla “El Transparente”, care se numara printre operele artistice cele mai apreciate din catedrala. Un perete de marmura si alabastru sculptat in stilul baroc care a fost trecut cu vederea de-alungul timpului, datorita slabei iluminari a catedralei. Sculptorul Narcisco Tome a taiat in bolta o nisa pentru patrunderea luminii in acest loc. Cu toate ca toledonii nu au fost de acord, lucrarea a fost oricum realizata. Astfel, aici au iesit la lumina grupuri de ingeri in ascensiune, Cina cea de Taina si Ridicarea Fecioarei la Cer.

Sursa:
https://www.crestinortodox.ro/biserica-lume/catedrala-toledo-67655.html

 

Am mers apoi mai departe și am vizitat biserica Santo Tomé, unde turiștii curioși încercau să descifreze mult vestita opera a pictorului El Greco, Înmormântarea contelui de Orgaz.
Legenda spune că Señorul de Orgaz a fost un conte cu dare de mână ce a sprijinit biserica Santo Tomé, persoana a cărei moarte a stârnit și interesul sfinților ce au coborât din ceruri să îl înmormânteze.
Imaginația și talentul lui El Greco au surpins scena și au asigurat contelui un loc în posteritate.

 

Apoi, ne-am plimbat prin prin cartierul evreiesc, unde clădirile s-au păstrat nealterate de sute de ani si am vizitat si o sinagoga.

 

Mirador del Valle este locul cu cea mai frumoasa panorama din Toledo. Aici, pret de 30 de minute ne-am tras sufletul si ne-am putut bucura in final de privelistea asupra orasului. Din centrul orasului pana pe culme, faci in jur de 30-40 de minute, in urcare. Poti lua si un autobuz, insa fara problema se poate face si pe jos acest drum si te poti bucura  de peisajele de pe drum.

 

La intoarcere, am ajuns in  gara din Toledo pentru a prinde trenul către Madrid.
Pe drum am mai facut niste poze ale acestui superb oras.

Toledo

toledo

Hai cu rulota la mare!

Hai cu rulota la mare! Soare, relaxare, liniște și pace – cu siguranță abia aștepți să te bucuri de o binemeritată și de o relaxantă vacanță la mare. A merge cu rulota la mare nu doar că este o experiență autentică, ce presupune numai satisfacții, ci și o adevărată...

In plimbare pe acoperisul Romaniei- Varful Moldoveanu (2544 metri)

In plimbare pe acoperisul Romaniei- Varful Moldoveanu (2544 metri) Am văzut multe prezentări despre te miri ce locuri (unele chiar spectaculoase) și consider că, din când în când, mai trebuie promovate și cele reprezentative pentru această țară. Nu știu alții cum...

Craiova-Top 15 atractii turistice

Top 15 atractii turistice din orasul Craiova Sunt un călător îndrăzneț, ce ador să plece cu rucsacul în spate și aparatul de fotografiat în mână spre necunoscut.Uneori bugetul nu îmi permite să plec prea departe, de aceea weekendul acesta plec într-un citybreak prin...

Manastiri din Bucovina

Mănăstiri din Bucovina Închei această serie de articole despre turismul monahal cu cea mai frumoasă regiune, acea regiune pe care eu o consider ca fiind cea mai frumoasă, acea regiune din nordul țării despre care s-au scris multe povești și cu care ne mândrim -...

Manastirea Humor Bucovina

Printre frumusețile Bucovinei: Mănăstirea Humor  Despre mănăstirea Humor știam că este este una dintre cele mai populare și frumoase ctitorii ale Bucovinei, deosebit de apreciată pentru arhitectura și pictura sa atât interioară, cât și exterioară, în mare parte,...

Bistrița

Bistrița - Atractii si obiective turistice Situat în nordul României, la poalele Munților Bargau, nu departe de Pasul Tihuta care leagă regiunea Transilvaniei de cea a Bucovinei, Bistrița este unul dintre cele mai vechi orașe. Descoperirile arheologice indică faptul...

Parcul Mini Transilvania

Parcul Mini Transilvania După cum îi spune și numele, Parcul Mini Transilvania este o colecție de repere Transilvănene, în miniatură, deschis pentru prima dată în 2020, după ridicarea restricțiilor legate de Covid și care s-a dovedit un mare succes, atrăgând până acum...

Lacul Rosu

Lacul Roșu  Lacul Roșu este un lac de baraj natural și este situat la poalele Munților Hășmasul Mare, undeva în apropierea orașului Gheorgheni. Este cel mai mare lac natural de munte din România, numele său fiind legat de oxizii de fier și hidroxizii de fier...

Lacul Colibita

Lacul Colibita Colibița, cunoscută și sub numele de „marea de la munte” sau „locul cu cel mai curat aer din România”, este o oază de liniște și bucurie, invitându-te să admiri natura și să uiți de toate grijile.  Situată la poalele munților Călimani, la doar 40 km...

Manastirea Sucevita Bucovina

Manastirea Sucevita Bucovina „verde de smarald”,picturi religioase impresionate și o colecție de artă remarcabilă    Cu o încărcătură spirituală aparte și frumusețea celei mai bine păstrate picturi exterioare dintre bisericile moldovenești, o arhitectură ce îmbină...

Postari recente

Despre Autor

Flavia Paunescu

Calatorhaihui pe Facebook

Calatorhaihui pe Instagram

[instagram-feed]
O sa-ti placa si:

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Continutul este protejat!!!