Cordoba 

May 21, 2023 | Spania

Cordoba – Orasul califilor

Cordoba a fost capitala Spaniei romane si a regatului maur.

In secolul al X-lea, Cordoba era cel mai important oraş la vest de Constantinopol, avea prima universitate din Andaluzia și o bibliotecă cu peste 4 000 de lucrări.

Mezquita – Bijuteria din inima Cordobei

Chiar in mijlocul Cordobei gasim o adevarata bijuterie arhitectonica, Mezquita (in lima araba însemnând „moschee“).
Cordoba

Mezquita a fost construită de Abd Ar-Rahman, care credea sincer in toleranța religioasă, fapt interesant dacă ne gândim că, peste vreo 500 de ani, Alfonso Cupola  s-a gândit să adauge aici o capelă regală.
Peste încă o sută în Cordoba şi ceva de ani a fost adăugată o a doua capelă, iar după alţi 150 de ani Biserica s-a decis să construiască o catedrală chiar în moschee, distrugând o mare parte din clădirea originală.
Cordoba

Este singura moschee rămasă din Spania medievală și este una dintre cele mai mari din lume.
Construcţia sa a început în anul 785, a fost extinsă în 848 și 961 și apoi aproape dublată ca mărime în 987.
Prima privelişte este de la Puerta del Perdon, o imensă poartă situată lângă clopotnița care încorporează vechiul minaret.
În faţă este frumosul Patio de los Naranjos, presărat cu portocali. În luna aprilie, când înfloresc, au un parfum de neuitat.

 

Odată intrat în cea mai veche parte a moschei, vei înțelege de ce Carol al V-lea a ordonat ca această clădire să fie salvată, în ciuda uriașei presiuni din partea bisericii de a o dărâma.

20230320 144033
Este o capodoperă vizuală de arcade proporționate în formă de potcoavă care dau într-un fel senzaţia de infinitate ce face parte din credința islamică.
Fiecare dintre cele 824 de coloane este diferită, după cum sunt și capitelurile lor, întrucât în mare parte au fost păstrate din structurile anterioare romane și vizigote.

 
Din motive structurale și pentru a spori cantitatea de lumină, arcada cu două etaje a fost copiată după apeductele romane.
 

Tesoro, o capelă barocă la fel de greoaie, ce conţine masivul chivot din aur și argint al Cordobei, făurit de Enrique de Arfe în 1516.
Acesta cântărește 122 kg și din 1518 a fost plimbat anual de Corpus Christi.

20230320 142521

Întoarce-te de aici pentru a vedea Capilla Real (Capela Regală), datând din secolul al XVI-lea, construită sub Alfonso al X-lea si decorata cu structuri în stil mudejar. Apoi vei ajunge la piesa de rezistenta a  Mezquitei, catedrala în stil renascentist-baroc (1523-1617), care a fost aruncată în mijlocul moscheii, distrugând mult din armonia unică a acesteia.

20230320 145713

Juderia – Cartierul Evreilor din Cordoba

După ce iesi pe poarta Mezquitei, pătrunzi în Juderia, cartierul medieval al evreilor, unde aleile întortocheate sunt mult prea înguste ca să poţi intra cu mașina.

Aici poți vedea case şi ateliere micuţe, văruite în alb, cu frumoase decoraţiuni din fier forjat, iar în fermecătoarele patio vei găsi mici fântâni arteziene  cu frumoase bazine din plăci ceramice.

20230321 095431

20230321 092718 Cordoba

Podul Roman si Torre de la Calahorra

 
In continuare, poti traversa podul roman si ajungi la Torre de la Calahorra – un turn arab la origine, care a inlocuit o poarta romana si care a fost apoi reconstruit in 1369.
 
20230320 181305
 

Poarta Podului era una dintre porțile de intrare în oraș pe vremea romanilor.
In secolul al XVI-lea, autoritățile au decis să îmbunătățească această poartă ce duce spre Podul Roman datorită faptului că se afla într-o stare avansată de deteriorare.
Astfel poarta a fost transformată într-un arc de triumf, care ii oferă azi un stil grandios.

20230320 174432

 

Sau, daca ai putin timp, poti vizita Muzeul Taurului din Cordoba, unde poti vedea fotografii si vesminte ale unor toreadori celebri.

20230321 093915
20230321 094035
20230321 094517
 
 
 

In continuare, cateva clipuri video din minunata Cordoba:

  1. Mezquita 

Catedrala construita in interiorul Mezquitei

Sala Comorilor

Vezi si alte fotografii din calatoria mea.

Hai cu rulota la mare!

Hai cu rulota la mare! Soare, relaxare, liniște și pace – cu siguranță abia aștepți să te bucuri de o binemeritată și de o relaxantă vacanță la mare. A merge cu rulota la mare nu doar că este o experiență autentică, ce presupune numai satisfacții, ci și o adevărată...

In plimbare pe acoperisul Romaniei- Varful Moldoveanu (2544 metri)

In plimbare pe acoperisul Romaniei- Varful Moldoveanu (2544 metri) Am văzut multe prezentări despre te miri ce locuri (unele chiar spectaculoase) și consider că, din când în când, mai trebuie promovate și cele reprezentative pentru această țară. Nu știu alții cum...

Craiova-Top 15 atractii turistice

Top 15 atractii turistice din orasul Craiova Sunt un călător îndrăzneț, ce ador să plece cu rucsacul în spate și aparatul de fotografiat în mână spre necunoscut.Uneori bugetul nu îmi permite să plec prea departe, de aceea weekendul acesta plec într-un citybreak prin...

Manastiri din Bucovina

Mănăstiri din Bucovina Închei această serie de articole despre turismul monahal cu cea mai frumoasă regiune, acea regiune pe care eu o consider ca fiind cea mai frumoasă, acea regiune din nordul țării despre care s-au scris multe povești și cu care ne mândrim -...

Manastirea Humor Bucovina

Printre frumusețile Bucovinei: Mănăstirea Humor  Despre mănăstirea Humor știam că este este una dintre cele mai populare și frumoase ctitorii ale Bucovinei, deosebit de apreciată pentru arhitectura și pictura sa atât interioară, cât și exterioară, în mare parte,...

Bistrița

Bistrița - Atractii si obiective turistice Situat în nordul României, la poalele Munților Bargau, nu departe de Pasul Tihuta care leagă regiunea Transilvaniei de cea a Bucovinei, Bistrița este unul dintre cele mai vechi orașe. Descoperirile arheologice indică faptul...

Parcul Mini Transilvania

Parcul Mini Transilvania După cum îi spune și numele, Parcul Mini Transilvania este o colecție de repere Transilvănene, în miniatură, deschis pentru prima dată în 2020, după ridicarea restricțiilor legate de Covid și care s-a dovedit un mare succes, atrăgând până acum...

Lacul Rosu

Lacul Roșu  Lacul Roșu este un lac de baraj natural și este situat la poalele Munților Hășmasul Mare, undeva în apropierea orașului Gheorgheni. Este cel mai mare lac natural de munte din România, numele său fiind legat de oxizii de fier și hidroxizii de fier...

Lacul Colibita

Lacul Colibita Colibița, cunoscută și sub numele de „marea de la munte” sau „locul cu cel mai curat aer din România”, este o oază de liniște și bucurie, invitându-te să admiri natura și să uiți de toate grijile.  Situată la poalele munților Călimani, la doar 40 km...

Manastirea Sucevita Bucovina

Manastirea Sucevita Bucovina „verde de smarald”,picturi religioase impresionate și o colecție de artă remarcabilă    Cu o încărcătură spirituală aparte și frumusețea celei mai bine păstrate picturi exterioare dintre bisericile moldovenești, o arhitectură ce îmbină...

Postari recente

Despre Autor

Dan_Paunescu

Am fost dintotdeauna pasionat de calatorii, sa descopar locuri noi si mai putin cunoscute, sa cunosc oameni noi. Imi place sa planific o calatorie in cele mai mici detalii, sa descopar impreuna cu cei dragi noi destinatii, oameni, culturi, atitudini, sa gust mancaruri si bauturi locale.

Calatorhaihui pe Facebook

Calatorhaihui pe Instagram

[instagram-feed]
O sa-ti placa si:

0 Comments

error: Continutul este protejat!!!