1. Pagina principală
  2. Africa
  3. De ce sa alegi o vacanta in Egipt? Top 4 excursii in...

De ce sa alegi o vacanta in Egipt? Top 4 excursii in care merita sa mergi

Aug 1, 2021 | Africa

Încă de cum am achiziționat biletele pentru Egipt, mi-am propus, evident, să facem unele excursii opționale cum ar fi la Piramide, Luxor și ce s-o mai ivi în cale :).

Firesc, imediat ce am ajuns la Hurghadahotel Jaz Aquamarine, reședinta noastră frumoasă pentru urmatoarele 7 zile, ne-am interesat de excursii.

Astfel, s-a dovedit că pentru ziua următoare ne pregăteam să mergem la Cairo.

Wow, Cairo! De mult visam în secret la asta, iar acum visul avea să fie realitate!

Dar hai să vedem pentru început câteva date despre acest oraș, cu ajutorul Wikipedia.

Suprafața orașului, este imensă, cca 453 km pătrați și o populație de cca 20-21 milioane de locuitori, cam cât are toată România. Zona metropolitană este cea mai mare din toată lumea arabă. Cert este că e cel mai mare al doilea oraș din Africa, al șaselea din lume și poate cel mai important centru cultural și economic al lumii arabe.

Orașul Cairo a fost fondat în anul 969 d. Hr, în timpul dinastiei fatimide și este situat și astăzi în apropierea Deltei Nilului.

Geografic vorbind, Cairo este situat în nordul Egiptului, la 165 km sud de Marea Mediterană și 120 km vest de Golful Suez. Desigur Nilul, străbate orașul, oferind imagini frumoase de-a lungul său.

Capitala egipteană se poate lăuda cu un învățământ foarte bun, aici este a doua cea mai veche instituție de învățământ superioară din lume, Universitatea Al-Azhar, dar și cele mai vechi și mari industrii de film și muzică din toată lumea arabă.

Cairo, este totuși un oraș vechi și de atâția ani este un amalgam de cultură islamică, creștină și evreiască, ce rezistă perfect până în zilele noastre.

Buun .. să revenim la ale noastre :).
Cairo este o excursie extenuanta având in vedere ca se pleaca dimineata la 1:30 cu autocarul si se ajunge in jurul orei 00:00 inapoi la hotel. Obositoare și lungă, dar a meritat pe de-a întregul! 🙂

De la Hurghada la Cairo sunt cca 460 de km, o distanță pe care am parcurs-o prin deșert stâncos, ca de altfel aproape toată suprafața Egiptului de cca 75 %. Drumul durează undeva la șase ore, cu o oprire cam pe la mijlocul drumului.

Pe la ora 9 vedeam deja primele clădiri ce aparțin de capitala Cairo.

Trebuie să vă previn că ar fi bine să aveți unele impresii despre Cairo de ajungeți pe aici, pentru că de nu, veți avea o mare supriză, poate neplăcută dar rămân și acum la ideea că este o experiență de viață ce trebuie trăită, văzută!

Am străbătut cu autocarul capitala, de la sud la nord, de la est la vest, prin centru și pe la periferie, am admirat clădiri, am “plâns”pentru altele.

Am încercat să înțeleg cum pot conviețui în același loc oameni cu așa de multe bogății, cu așa de multă sărăcie.
Contrastul este cuvântul cheie, este impresionant să vezi diferența atât de clară între lux și sărăcie. Închipuiți-vă clădiri, blocuri noi și frumoase alături de blocuri nelocuite, demolate, cu moloz cu tot, zone frumoase, îngrijite, alături de altele mizerabile.

Haosul poate fi caracterizarea pentru circulație: șoseaua este largă cu multe benzi și poate tocmai de aceea este interesant să vezi cum se scurg mașinile, la mica înțelegere, fără semne de circulație. Printre mașini, luxoase, scumpe, am văzut foarte multe rable, mașini pe trei roți, sau chiar căruțe, mini căruțe cu măgari, transportând diverse mărfuri. Totul la grămadă. Pe străzile din centru este ceva mai multă ordine, acolo am văzut chiar și semafor!

În timp ce ajungeam spre centru, ne-am alăturat și Nilului, admiram acum clădirile care sunt din ce în ce mai frumoase, mai impunătoare.

Masa de prânz era inclusă în prețul excursiei – Nu pot spune că m-a „fermecat” mâncarea, dar ne era foame, așa că am ciugulit câte ceva din fiecare fiind stil bufet – Băutura se plătea separat, nu era acoperită de costul mesei.

Cu mare nerăbdare, am străbătut o altă parte din capitala Cairo, spre vest, spre orașul Giza, apoi spre Platoul Giza, acolo unde ne așteptau de atâtea mii de ani, Piramidele.

Piramidele din Giza sau Gizeh, cum mai sunt cunoscute sunt situate pe malul vestic al Nilului, la cca 18 km de Cairo. Se crede despre ele că datează din timpul domniei dinastiei IV-VI, respectiv secolele XXVI-XXIII Î. Hr.

Piramida lui Kheops, sau Khufu, cea mai înaltă dintre ele, este considerată una din cele 7 minuni ale Lumii Antice, singura care mai „supraviețuiește” și astăzi. Este desigur, una din Comorile Naționale ale EgiptuluiPiramidele din Giza și orașul antic Memphis sunt înscrise în Patrimoniul Mondial Unesco.

Sunt absolut impresionante, dar, fiind acolo, parcă nici nu realizezi importanța momentului, în principal pentru că ești ocupat să faci cât mai multe poze, din cât mai multe unghiuri și desigur trebuie să faci față valului de localnici, mici comercianți, gata să te ajute cu poze, să-ți ofere souveniruri, toate la 1 euro sau 1 dolar, ori gata să te plimbe pe cămilă.

Trebuie să poți să faci abstracție de toate astea pentru a simți măcar puțin din magia momentului! Moment unic in viața mea – credeți’mă! 🙂

După ce ne-am plimbat pe lângă piramide și de jur-împrejur, ne’am urcat din nou în autocar, care ne-a lăsat în fața Sfinxului.

Marele Sfinx sau pur și simplu Sfinxul, este cel mai vechi monument sculptat din Egipt, despre care se crede că a fost proiectat, sculptat, construit de egiptenii din Vechiul Regat în timpul domniei faraonului Kahfra-cca 2558-2532 î. H. r.

În fața Sfinxului este Marele Templu al lui Kahfra, pe culoarele căruia am pătruns ca să ajungem la una din cele mai mari statui din lume.

Misterul Sfinxului se păstrează încă destul de mult, sunt foarte multe ipoteze și scenarii, nici una foarte clară încă. Probabil că se vor scurge încă multe pagini de cerneală- până se vor limpezi lucrurile. M-am bucurat să fiu acolo!

Luxorul este o excursie putin mai usoara in comparatie cu Cairo deoarece se pleaca la 5:00 si se ajunge inapoi la hotel aproximativ la ora 23:00.

Ca si puncte de oprire sunt – templul Karnak, mormantul lui Hachepsut si Valea Regilor in care se viziteaza 3 morminte. Daca vreti sa vizitati mormantul lui Tuthankamon va trebui sa plătiti in plus.
Noi am vizitat mormintele faraonilor Ramses IV, Ramses IX și Merenptah.

Pentru mine a fost un sentiment ciudat, care te face să te simți mic și neimportant stând alături și în interiorul câtorva milenii de istorie antică. Tot stai și te întrebi cum au reușit acești oameni antici, care teoretic nu aveau tehnologia de acum, să realizeze tot ce au făcut.

Aceste hieroglife colorate care au dăinuit mii de ani și adâncimea la care era săpat fiecare mormânt. Mormântul lui Merenptah are 170 de metri, dar se pot vizita doar 80 de metri. Cel mai lung mormânt este al faraoanei Hatshepsut, peste 200 de metri.

Din valea regilor ne-am îndreptat către templul lui Hatshepsut – un templu imens, impozant, pe o căldură deja de aproximativ 45 de grade.
De la templu, ne-am îndreptat spre un atelier de confecționat obiecte din alabastru. La intrare în atelier se face o demonstrație cum se produc obiecte din alabastru, după care ești poftit înăuntru să cumperi – vrei să cumperi ceva te pui și te tocmești cu ei cu mult tupeu.
Intre timp se mai face o extra croaziera pe Nil care costa 10$.
După traversarea Nilului a venit cireașa de pe tort, vizitarea templului de la Karnak. Nu am cuvinte. Te simți mic, mic de tot pe lângă acele coloane imense de 27 și 21 de metri înălțime, pe lângă imensele statui ale lui Ramses și a obeliscului. De fapt templul este ceva monumental și greu de povestit.

Practic numai pentru acest templu ar trebui să se aloce o zi întreagă pentru al putea vizita în voie. Aici mai este o problemă, vizitarea lui începe după-amiază când ai petrecut deja multe ore în soare și ești deja obosit și nu mai ai atâta răbdare să asculți toate explicațiile ghidului. Ar fi ideal dacă s-ar începe cu el, iar apoi să vizitezi celelalte obiective și să închei cu fabrica de alabastru și de papirus, care oricum nu prea interesa pe nimeni.

După vizitarea imensității, am fost duși la fabrica de produs papirus. Ghidul ne-a exemplificat cum se fabrică papirusul, ne-a arătat și planta din care se fabrică și apoi am avut liber la cumpărături.
Ca un tips – să aveți haine ușoare pentru a suporta mai bine căldura, să aveți pălării sau șepci de soare. Cereți la recepție cu o zi înainte micul dejun la pachet, sunt obligați să vi-l dea. Luați-vă apă destulă cu voi, dar dacă nu doriți să o cărați, atunci șoferul autocarului are apă rece la 1$.

Safari este o altă excursie pe care am făcut-o,in desert, care combina mersul cu ATV-ul, vizitarea unui sat de beduini, plimbare cu camila și gustarea unui ceai negru preparat acolo. A fost o excursie frumoasa care a inceput la ora 09 si s-a terminat la ora 14.

Orange Beach este o excursie lejera de jumatate de zi care incepe la ora 8:00 si are ca si opriri urmatoarele – oprire pe insulă unde veti putea face poze si va puteti bucura de apa si de plaja minunata pentru 2 ore, doua opriri in larg pentru snorkeling și o oprire pentru plimbare cu banana sau cu sofa trase de o barca cu motor.
Per total ne-a plăcut extraordinar de mult această vacanta pe care cu siguranță o vom mai repeta.
A fost exact asa cum trebuie, intr-o locatie excelenta, intr-un hotel foarte frumos cu servicii complete, si excursii optionale pe care ni le vom aminti toată viața.

Despre Autor

Flavia Paunescu

O sa-ti placa si:

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Continutul este protejat!!!