Târgu Mureș – Un City Break in Orasul Trandafirilor
Târgu Mureș, cunoscut sub numele de „Orașul trandafirilor“, este principalul oraș al județului Mureș din regiunea Transilvania. În trecut, a făcut parte din Regatul Ungariei, iar astăzi 45% din populație este de origine maghiară. Prin urmare, orașul se bucură de elemente din ambele culturi: română și maghiară.
Târgu Mureș a devenit un oraș modern în a doua jumătate a secolului al XIX-lea odată cu extinderea liniei de cale ferată. În prezent, Piața Trandafirilor, situată central, arată precum cea a oricărui oraș european modern: cu restaurante, cafenele, biserici și monumente. Atracția principală a orașului Târgu Mureș este situată în sudul îndepărtat al pieței: Palatul Cultural, o primărie din secolul al XX-lea, având o sală uimitoare decorată cu vitralii, care găzduiește câteva dintre principalele muzee locale.
Există, de asemenea, multe alte atracții turistice și culturale care merită văzute. Acestea includ Palatul Apollo, construit între 1820 și 1822, decorat în stil baroc și restaurat în secolul al XX-lea în stil eclectic, care găzduiește Școala de artă și vechea clădire a prefecturii, în uz din 1711 și în prezent locul atelierelor pentru mai multor artiști locali.
Casa Palffy este primul exemplu de arhitectură barocă din oraș, datând din a doua jumătate a secolului al XVII-lea. Aceasta găzduiește Școala de muzică a Universității de Arte Teatrale din oraș. Biblioteca Teleki, fondată la sfârșitul secolului al XVIII-lea de Samuel Teleki, cancelarul Transilvaniei, conține ediții de manuscrise importante și documentează întreaga istorie a Transilvaniei.
Construită ca și castel în 1492, în arhitectură de tip militar, Cetatea medievală din Târgu Mureș a fost restaurată între 1962 și 1965, iar zidul și bastioanele au fost readuse la forma lor inițială. Există și diverse muzee în oraș care oferă idei culturale și artistice pe anumite domenii de interes, cum ar fi Muzeul de Artă, Muzeul de Etnografie și Artă Populară, Muzeul de Istorie, Muzeul de Științe Naturale și Muzeul de Istorie și Arheologie.
Pentru cei care doresc să se aventureze într-o excursie de descoperire a zonelor din jurul orașului, un loc care merită vizitat este Reghin, la nord de Târgu Mureș, unde se poate ajunge cu mașina sau cu trenul. Este un oraș datând din 1218, renumit pentru măiestria fabricanților săi de viori. De asemenea, are o frumoasă piață, flancată de clădiri cu balcoane din fier forjat și fațade colorate.
Turda, la vest de Târgu Mureș, unde se poate ajunge cu mașina, are importante mine de sare care datează din 1271. În secolul al XX-lea erau folosite ca depozite pentru brânză și sunt în prezent deschise vizitatorilor. În Turda sunt de asemenea, prezente case mari din piatră, cu fațade în stil baroc, bine conservate, precum și biserici calviniste și catolice, datând din secolul al XV-lea și fiind construite în stil gotic.
Crama Jidvei, la vest de Târgu Mureș, accesibilă cu mașina, oferă degustări de vinuri în Castelul Bethlen din secolul al XVI-lea, situat între Târnăveni și Blaj. Merită vizitate și orașele medievale Mediaș și Sighișoara, la câțiva kilometri de Târgu Mureș, precum și Corund, care este renumit, pentru ceramica locală realizată în modele albastre și albe încă din secolul al XVIII-lea.
Locuri de vizitat in Târgu Mureș
Palatul Prefecturii (Str. Primăriei 2)
Actualul sediu al Consiliului Județean Mureș (Palatul Prefecturii) alcătuiește, împreună cu Palatul Culturii, un ansamblu spectaculos construit la începutul secolului al XX-lea în timpul primăriei lui Bernády György. Clădirea a fost ridicată între 1907 și 1908 sub supravegherea arhitecților Komor Marcel și Jakob Dezsö. Palatul impresionează prin turnul său înalt de 58 de metri, construit inițial ca turn de veghe al orașului.
Clădirea Vechii Prefecturi (Str. Bolyai 5)
Fostul sediu al Prefecturii a intrat în uz în anul 1711. După ce proprietarul său a fost condamnat pentru trădare, casa a fost confiscată și a devenit proprietatea județului Mureș, iar lucrările de construcție pentru extinderea clădirii au început în 1744. Parterul a servit de-a lungul anilor ca închisoare, iar în prezent, aceste spații sunt folosite ca ateliere de către artiștii din Târgu Mureș.
Palatul Apollo (Piața Trandafirilor 5)
Palatul Apollo a fost construit între 1820 și 1822 la inițiativa contelui Teleki Sámue, iar clădirea a fost decorată inițial în stilul baroc. Deoarece fațada a fost modificată în secolul al XX-lea, singurele elemente de tip baroc rămase sunt bolțile cu arcuri duble. Parterul a fost folosit pentru activități comerciale, în timp ce primul etaj a fost folosit pentru locuințe.
Vezi si alte fotografii din calatoria mea.
0 Comments