Grădina Botanică Jibou
Dragi călători hai-hui, dacă sunteți pasionați de botanică sau dacă ați bătut deja țara în lung și-n lat dar v-au mai rămas câteva locuri necunoscute, vă invit la Grădina Botanică Jibou, din județul Sălaj – acolo unde aproape că se agață harta în cui.
Grădina Botanică Jibou a fost înființată în anul 1967 la inițiativa profesorului Vasile Fati, ocupând spațiul parcului de agrement ce a aparținut familiei Wesselényi. Despre familia Wesselényi vă pot spune că era originară din comitatul Nograd, Ungaria, iar numele şi l-a luat de la localitatea de unde provenea, dar puteți găsi mai multe informații aici.
Grădina Botanică Jibou se află la o altitudine de 272 m și se întinde pe o suprafață destul de mare, de aproximativ 25 ha, fiind o atracție turistică atât pentru turiști români, dar și de peste hotare. Cât despre speciile de plante prezente, aici se află un număr de peste 5000 de plante care provin din diferite „colțuri” ale lumii, climatul fiind unul favorabil.
Organizarea grădinii
Grădina este organizată pe sectoare, fiecare sector deținând anumite specii de plante. De asemenea, mai există un complex de sere colecționare, de microproducție și cercetare, un complex acvaristic, un parc zoo și voliere de păsări, grădina japoneză și un rosarium.
Complexul de sere este compus din compartimente unde putem regăsi expuse plante tropicale şi subtropicale grupate după zonele de origine.
Din informațiile pe care le puteți citi mai pe larg pe website-ul oficial al grădinii botanice, iată ce putem regăsi aici:
Cupola mică denumită și “ACVARIU”, cu specii din zona ecuatorială. Aici întâlnim şi arborele de cacao, papaia sau trestia de zahăr.
Cupola mare numită și “PALMARUL”, adăposteşte o bogată colecţie de palmieri.
O altă seră găzduieşte colecţia de orhidee
Plantele mediteraneene sunt reprezentate de: maslin, mirt, dafin, lămâi şi portocali
Sera plantelor australiene găzduieşte exemplare de Ficus, Eucalipt etc.
Sere de cactuşi care adăpostesc peste 750 de specii şi plante suculente originare din deşerturile africane şi ale Americii de Nord şi de Sud.
„La începutul verii, în perioada de înflorire aceste plante oferă un spectacol de culoare şi parfum. Plantele suculente sunt patronate de exemplarele de Agave şi Aloe, printre care se întinde Welwitschia mirabilis, singura specie reprezentantă a familiei Wesselényi, o specie rară, endemică din deşertul Namibiei.”
Ce spuneți? V-ați făcut deja planul pentru ce veți vizita în vară?
Cum putem ajunge la Grădina Botanică Jibou?
Din Zalău – Jibou (DN1H)
Din Cluj Napoca – Jibou DN1F/E81
Mai jos gasiti harta.
Mai jos, vei gasi cateva fotografii din calatoria mea:
0 Comments