Manastirea Agapia si Manastirea Varatec –
două dintre cele mai mari si frumoase mănăstiri de maici din România
Turismul monahal este una dintre ramurile importante ale turismului românesc, Biserica Ortodoxă Română dispunând de 637 mănăstiri și schituri cu peste 8000 de monahi și monahii.
În general, mănăstirile sunt un loc încărcat de istorie înainte de toate. Sunt un loc în care ne căutăm liniștea și de ce nu, și identitatea ca popor. Fie că suntem interesați de partea spirituală, fie că suntem interesați să aflăm mai multe despre viața de monah sau despre aceste lăcașe de cult, mănăstirile au mereu ușile deschise, iar oamenii de acolo sunt aproape mereu dispuși să ne spună povestea locului.
Mănăstirea Agapia
Construită între 1641-1643, mănăstirea găzduiește azi între 300-400 de maici. Deși se consideră că arhitectura mănăstirii nu are elemente speciale, ceea ce îi oferă unicitatea sunt frescele pictate de Nicolae Grigorescu între 1858-1861. Interiorul mănăstirii este pictat într-un stil laicizant, inspirat realist, inspirat din creațiile pictorilor precum Leonardo da Vinci, Rafael Sanzio etc.
De-a lungul timpului, la mănăstire au poposit mai mulți scriitori, precum Dimitrie Bolintineanu, Ion Creangă – care de altfel a crescut în satul Humulești, nu departe de mănăstire, Alexandru Vlahuță și Calistrat Hogaș, aceștia descriind mănăstirea în operele lor.
Un alt lucru interesant este că pe lângă mănăstire există singurul seminar de fete din zona Moldovei înființat de pe vremea patriarhului Justinian Marina.
În anul 2015, Ansamblul Mănăstirii Agapia a fost inclus pe Lista monumentelor istorice din județul Neamț. În prezent, în afara incintei se află peste 100 de case călugărești construite în stilul caselor de la munte, precum și două biserici de lemn: Biserica Adormirea Maicii Domnului și Biserica Sf. Ioan Bogoslovul.
Mănăstirea Văratec
În România, mai precis în județul Neamț există una dintre cele mai frumoase mănăstiri de maici – Mănăstirea Văratec – situată undeva la poalele munților, în satul cu același nume. Timp de o bună perioadă a fost trecută sub administrația Mănăstirii Agapia, însă a devenit o mănăstire independentă începând cu anul 1839. În prezent aici viețuiesc peste 400 de maici, fiind așadar cea mai mare mănăstire din acest punct de vedere.
Aici s-a retras și Veronica Micle după moartea poetului Mihai Eminescu și tot aici este și înmormântată – la umbra unui brad.
Curtea largă a Mănăstirii, plină de flori îngrijite cu dragoste de măicuţe, găzduieşte şi o importantă colecția de artă veche bisericească, între care se află strălucite icoane împărăteşti pe lemn, o icoană a Maicii Domnului cu Pruncul între îngeri pictată de Nicolae Grigorescu cât şi o icoană cu Maica Domnului alăptăndu-L pe Iisus.
Sfântul Altar al Bisericii Mănăstirii este înzestrat cu o catapeteasmă sculptată în lemn de tisa și poleita cu aur la anul 1816, lucrare de mare artă a lui Constantin Zugravul.
Pictura bisericii a fost realizată în anul 1841, ea fiind refăcută în anul 1882, de pictorii T. Ioan și D. Iliescu.
0 Comments