1. Pagina principală
  2. Romania
  3. Bucovina
  4. Manastirea Sucevita Bucovina

Manastirea Sucevita Bucovina

Dec 26, 2021 | Romania, Bucovina

Manastirea Sucevita Bucovina verde de smarald,
picturi religioase impresionate și o colecție de artă remarcabilă   

Cu o încărcătură spirituală aparte și frumusețea celei mai bine păstrate picturi exterioare dintre bisericile moldovenești, o arhitectură ce îmbină elemente diferite și o poveste de spus Mănăstirea Sucevița este un alt edificiu bisericesc de vizitat musai în ținutul Bucovinei.

Manastirea Sucevita

Mănăstirea poartă hramul „Învierea Domnului” și este o valoare a ortodoxiei românești, parte a patrimoniului national și universal.

6 1

Noi ne-am convins de frumusețea și de valoarea ei spirituală și artistică-culturală, așa că vă împărtășim și vouă câteva lucruri legate de istoria și construcția sa. Vă va impresiona când veți ajunge la fața locului!

Cele 5 obiective ale ansamblului Sucevița sunt Biserica „Învierea Domnului”, Chiliile, Paraclisul, Turnurile de nord-est și nord-vest și Zidul de incintă.

7 1

Biserica „Învierea Domnului” din cadrul Mănăstirii Sucevița a fost inclusă chiar de UNESCO pe lista patrimoniului cultural mondial, în grupul „Bisericile pictate din nordul Moldovei“, alături de alte șapte biserici din Moldova, printre care Voroneț și Humor despre care am scris și noi.

În plus, a fost numită de Paul Henry „testamentul artei moldoveneşti din secolul al XVI-lea“.

Artă medievală prețioasă

Veți putea admira aici muzeul cu cea mai mare şi preţioasă colecţie de artă medievală din Moldova – obiecte de arhitectură religioasă, monastică, de pictură, sculpturi, manuscrise, veşminte cu fir de aur, mătase, argint şi perle, broderii, un epitaf cu 10.000 de mărgăritare, tetraevangheliare ferecate în argint aurit.

Tot aici sunt și portrete ale lui Ieremia şi Simion Movilă (familia de boieri și domnitori în timpul căreia a fost zidită), acoperămintele de morminte ale domnitorilor Ieremia Movilă şi Simion Movilă, caseta de argint cu părul doamnei Elisabeta, soţia lui Ieremia Movilă.

Despre capsula de argint aurit cu părul Elisabetei se spune că, în anul 1617, aceasta și fiul său, Alexăndrel, au fost prinși de turci şi duși în robie, iar în semn de durere, ea şi-a tăiat părul, trimițându-l la Suceviţa.

 

Istorie și bogăție spirituală și culturală

Mănăstirea Sucevița a fost construită între anii 1583-1586 de familia Movileștilor – neam de boieri și domnitori ai Moldovei și Țării Românești în secolele XVI-XVII.

Frații Movila au început construcția în timpul domniei lui Petru Schiopul, prima clădire ridicată a ansamblului fiind biserica zidită între anii 1582-1584.

Apoi, în timpul domniei lui Ieremia Movila, este pictată în frescă biserica atât în interior, cât și exterior de doi pictori moldoveni, frați, Ioan Zugravul și Sofronie, păstrată până în zilele de azi în forma sa originală – o frescă de o certă valoare culturală și spirituală.

Tot acum, sunt construite două pridvoare, zidurile şi turnurile de incintă, iar mănăstirea ia aspectul unei cetatăți medievale, o casă domnească, ale cărei ruine pot fi observate pe latura de nord, precum şi chiliile pentru călugări.

Mănăstirea a fost construită în stilul arhitecturii moldovenești – îmbinare de elemente bizantin și gotice, și cu detalii ce caracterizează vechi biserici de lemn din Moldova,

după planul trilobat și stilul statornicit în epoca lui Ștefan cel Mare.

12 3

Doar cele două mici pridvoare deschise cu stâlpii legaţi prin arcuri în acoladă sunt influenţe ale arhitecturii din Ţara Românească.

În ceea ce privește pictura, dacă albastrul de Voroneț a devenit celebru, la Sucevița predomină verdele „de smarald”, după o formulă care nu a putut fi reprodusă ulterior.

Pe latura de nord, veți vedea „Scara virtuţilor” – contrastul dintre ordinea îngerilor şi haosul Iadului, pictate foarte sugestiv –  iar pe celelate laturi, sunt redate vieţile unor sfinţi.

Ansamblul pictural e împărţit în şapte registre care ilustreză ierarhiile cereşti şi pământeşti: serafimii, îngerii, profeţii, apostolii, episcopii, martirii, pustinicii şi călugării.

Pe faţada sudică a bisericii este un alt ansamblu denumit „Arborele lui Ieseu”, ce reprezintă genealogia fizică şi spirituală a lui Hristos – strămoşii și cei care i-au proorocit venirea pe pământ.

 

Mănăstirea Sucevița: legenda chipului cioplit în piatră

Se spune că o femeie de pe aceste meleaguri s-a oferit să ajute la ridicarea mănăstirii, cărând chiar ea piatra necesară pentru construcție cu propriul car, tras de bivoli, timp de 30 de ani (!), fără întrerupere!

Nu se știe motivul pentru care femeia a făcut acest lucru (se pare că pentru iertarea unor păcate), în afară de dorința ei de a fi înmormântată în biserică.

Dar ca această muncă și jertfă a ei să rămână în amintire, pe turnul clopotniţei, i-a fost cioplit chipul în piatră. Acesta poate fi și azi vazut deasupra unuia dintre contraforturi.

 

 

 

 

Mai jos, vei gasi cateva fotografii din calatoria mea:

Manastirea Sucevita este pe DN17A, intre Vatra Moldovitei si Marginea.
Mai jos gasiti harta.

harta

Breb, Maramureș: Ghidul tău către o experiență autentică românească

Breb, Maramureș: Ghidul tău către o experiență autentică românească Breb este un sat pitoresc situat în partea central-nordică a Maramureșului, la poalele munților Gutâi.Aflat la o distanță de 25 km de Sighetul Marmatiei și 52 km de Baia Mare, acest sat fermecător...

Muzeul de arta Craiova

Muzeul de arta Craiova Cuprins: Impact-Site-Verification: 6acb7e31-a693-4a66-8487-17a637eba807 I. Istoricul și importanța muzeului - Construcția și arhitectura impresionantă a clădirii II. Colecțiile și exponatele din Muzeul de artă Craiova - Picturi și sculpturi...

Izbucul Tauz, cea mai mare peșteră scufundată din România

Izbucul Tauz, Muntii Apuseni cea mai mare peșteră scufundată din România Există în adâncurile Munților Apuseni multe peșteri misterioase. Una dintre acestea este ascunsă de Izbucul Tăuz, un loc pe cât de frumos, pe atât de imposibil de explorat de noi, turiștii...

In plimbare pe acoperisul Romaniei- Varful Moldoveanu (2544 metri)

In plimbare pe acoperisul Romaniei- Varful Moldoveanu (2544 metri) Am văzut multe prezentări despre te miri ce locuri (unele chiar spectaculoase) și consider că, din când în când, mai trebuie promovate și cele reprezentative pentru această țară. Nu știu alții cum...

Craiova-Top 15 atractii turistice

Top 15 atractii turistice din orasul Craiova Sunt un călător îndrăzneț, ce ador să plece cu rucsacul în spate și aparatul de fotografiat în mână spre necunoscut.Uneori bugetul nu îmi permite să plec prea departe, de aceea weekendul acesta plec într-un citybreak prin...

Manastiri din Bucovina

Mănăstiri din Bucovina Închei această serie de articole despre turismul monahal cu cea mai frumoasă regiune, acea regiune pe care eu o consider ca fiind cea mai frumoasă, acea regiune din nordul țării despre care s-au scris multe povești și cu care ne mândrim -...

Manastirea Humor Bucovina

Printre frumusețile Bucovinei: Mănăstirea Humor  Despre mănăstirea Humor știam că este este una dintre cele mai populare și frumoase ctitorii ale Bucovinei, deosebit de apreciată pentru arhitectura și pictura sa atât interioară, cât și exterioară, în mare parte,...

Bistrița

Bistrița - Atractii si obiective turistice Situat în nordul României, la poalele Munților Bargau, nu departe de Pasul Tihuta care leagă regiunea Transilvaniei de cea a Bucovinei, Bistrița este unul dintre cele mai vechi orașe. Descoperirile arheologice indică faptul...

Parcul Mini Transilvania

Parcul Mini Transilvania După cum îi spune și numele, Parcul Mini Transilvania este o colecție de repere Transilvănene, în miniatură, deschis pentru prima dată în 2020, după ridicarea restricțiilor legate de Covid și care s-a dovedit un mare succes, atrăgând până acum...

Lacul Rosu

Lacul Roșu  Lacul Roșu este un lac de baraj natural și este situat la poalele Munților Hășmasul Mare, undeva în apropierea orașului Gheorgheni. Este cel mai mare lac natural de munte din România, numele său fiind legat de oxizii de fier și hidroxizii de fier...

Postari recente

Despre Autor

Dan_Paunescu

Am fost dintotdeauna pasionat de calatorii, sa descopar locuri noi si mai putin cunoscute, sa cunosc oameni noi. Imi place sa planific o calatorie in cele mai mici detalii, sa descopar impreuna cu cei dragi noi destinatii, oameni, culturi, atitudini, sa gust mancaruri si bauturi locale.

O sa-ti placa si:

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Continutul este protejat!!!