Pestera Muierii
Peștera Muierilor sau Peștera Muierii, are o lungime de aproximativ 3,6 km și este dispusă pe 2 niveluri, cel inferior fiind rezervația speologică, iar cel superior este amenajat pentru turiști și are o lungime vizitabilă de aproximativ 500 m
Deși nu are o lungime impresionantă, peștera este interesantă prin denivelările de la nivelul tavanului și poteca care a fost săpată la nivelul solului, pentru a se putea parcurge mai ușor. „Mai ușor” în această peșteră presupune mersul piticului pe anumite porțiuni, ce cu siguranță se parcurgeau pe burtă înainte de a se săpa poteca.
Traseul turistic traversează versantul prin peșteră, astfel încât intrarea și ieșirea din peșteră se află de o parte și de alta a muntelui.
Turul prin peșteră traverseză mai multe galerii, unele puțin ramificate față de direcția principală: Galeria Electricienilor, cu formațiunile Orga și Domul Mic, Sala Altarului, Galeria Electrificată cu Bazinele Mari, Sala Turcului, Sala Minunilor, Sala cu guano.
În Galeria Urşilor a fost găsit un adevărat cimitir de resturi scheletice de urşi,lei,hiene,vulpi,lupi,capre sălbatice si mistreţi.
În Sala Musteriana au fost descoperite foarte multe obiecte aparţinând culturilor cu mult înaintea erei noastre…
Punct acces:
- localitatea Baia de Fier, județul Gorj.
- din centrul localității la circa 2 km nord, se deschide o poiană langă râul Galbenul, iar de ocolo se urcă puțin pe o potecă amenajată până la peșteră;
- în poiană se poate campa.
Traseu:
- galeria turistică se vizitează în prezenţa ghidului autorizat, intrarea făcându-se la ore fixe;
- traseul este amenajat și iluminat. Există porțiuni ale galeriei unde tavanul coboară și este necesar „mersul piticului”, dimensiunea minimă a galeriei în anumite pasaje fiind de 80 cm lățime și 100 cm înălțime;
- traseul are intrare și ieșire în două puncte diferite, traversându-se muntele prin peșteră. După ieșirea din peșteră există o potecă amenajată ce te conduce înapoi la drum, de unde în aproximativ 10 minute de mers la pas ajungi înapoi în parcare din prejma intrării în peșteră;
- nu este nevoie de echipament special ci doar de îmbrăcăminte adecvată pentru temperatura de 9-12°C.
Program de vizitare:
- 1 Mai – 30 Septembrie, intrarea se face la ore fixe între 09.00-18.00;
- 1 Octombrie – 30 Aprilie, intrarea se face la ore fixe între 09.00-16.00;
- grupul de turiști trebuie să aibă minin 4 persoane/ maxim 100 persoane;
Timp de vizitare: aprox. 40 min.
Tarif vizitare:
- Adulţi: 20 lei
- Elevi/Pensionari: 10 lei
- Taxă foto: 10 lei
- Taxă video: 20 lei
Alte informatii utile:
https://summitadventure.ro/2018/09/21/pestera-muierilor/
Via Ferrata la Baia de Fier
Escalada, sau tehnica urcării pe stâncă, a atras, în ultimul timp, un număr tot mai mare de adepţi. În funcţie de nivelul de pregătire individuală şi de dotarea tehnică existentă, balerinii verticalelor sfidează legile fizicii din dorinţa de a atinge perfecţiunea.
Pentru cei care doresc să facă parte din această familie, dar, din diferite cauze, nu pot atinge aceleaşi performanţe, s-a inventat via ferrata.
Un “drum de fier” care călăuzeşte amatorii de adrenalină pe trasee mai facile şi mai sigure, amenajate de la cap la coadă cu cabluri şi dispozitive de ancorare.
Cu un minim de echipament – cască, ham, asigurare dublă, mănuşi de protecţie – şi un maxim de entuziasm, fiecare turist poate atinge astfel senzaţiile supreme ale ascensiunii pe stâncă.
Mai multe detalii gasiti aici:
https://zigzagprinromania.com/blog/via-ferrata-baia-de-fier/
https://www.pandurul.ro/articol/primul-traseu-de-via-ferrata-nocturna-din-lume-ame_77577.html
La Hamace, la 200 metri deasupra solului – o senzatie unica
Hamacele sunt considerate „de senzație” pentru că oferă ocazia rară pentru oricine de a sta suspendat în aer în condiții de deplină siguranță.
Chiar și cei cu rău de înălțime își depășesc orice temere și până la urmă încearcă o astfel de experiență, la finalul căreia se declară mai mult decât încântați de clipele de care au avut parte. Ca să ajungă în vârful stâncilor turiștii trebuie să străbată unul din cele zece trasee de via Ferrata, un fel de poteci amenajate cu cabluri pentru ancorarea turistului astfel încât deplasarea să se facă în condiții de siguranță maximă.
Mai multe detalii:
https://corinamatei.ro/travel/romania/la-hamace-intre-stanci/
https://gorjeanul.ro/la-hamace-o-destinatie-turistica-de-senzatie-in-gorj/
Pensiunea TOBO – Baia de Fier
Si dupa atata adrenalina, este timpul sa servim masa.
Va recomand Restaurantul Pensiunii Tobo, foarte aproape de Pestera Muierii.
Ciorba de burta:
Fasolea cu ciolan:
si pastravul prajit au fost exceptionale ;))
Iar seara o puteti petrece in fata semineului din livingul pensiunii.
Pentru detalii si rezervari:
Pestera Muierii
Coordonate GPS: 45.186839,23.7515646
Mai jos, vei gasi cateva fotografii din calatoria mea:
0 Comments