Parcul Mini Transilvania
După cum îi spune și numele, Parcul Mini Transilvania este o colecție de repere Transilvănene, în miniatură, deschis pentru prima dată în 2020, după ridicarea restricțiilor legate de Covid și care s-a dovedit un mare succes, atrăgând până acum peste 100.000 de vizitatori.
Această moșie vibrantă este ideea lui Fazakas Szabolcs de la Odorheiu Secuiesc, care a vizitat în 2012 parcul Mini-Europa din Bruxelles și și-a dat seama că acolo nu era prezent niciun monument Transilvănean, astfel încât a avut ideea de a proiecta un parc similar în localitatea sa natală.
El a hotărât ca parcul să fie construit în stațiunea balneară Băile Seiche, de care era atașat în mod deosebit, deoarece aici a crescut și a văzut, cum de-a lungul anilor, locul s-a degradat fără ca autoritățile să intervină în vreun fel. Fazakas a concesionat terenul și a cumpărat vilele existente de la foștii proprietari.
Împreună cu colegii săi de la Asociația Culturală Visus, a făcut primii pași în 2015 și trei ani mai târziu a primit autorizația de construire. Lucrările au început efectiv în noiembrie 2018, mai mult de o sută de persoane lucrând la amenajarea parcului și folosind pentru aceasta aproximativ 5.000 de metri cubi de materiale, de la beton și balast la pământ și piatră.
Parcul Mini Transilvania se întinde pe aproape un hectar și are expuse 84 de modele de clădiri Transilvănene de referință, cu un traseu printre aceste „mini clădiri”, monumente istorice și arhitecturale incluse în UNESCO sau în Patrimoniul Național – castele, mănăstiri, biserici fortificate .
Fazakas afirmă că parcul reprezintă „una dintre capodoperele vieții sale profesionale” și insistă asupra faptului că acesta este un proiect multicultural în care clădirile ridicate de-a lungul timpului de români, secui sau sași sunt reprezentate în mod egal. Parcul continuă să se dezvolte pe măsură ce tot mai mulți oamenii vin din diferite părți ale țării și contribuie cu idei, fiind mândri să vadă clădiri din zona lor.
Parcul îi ajută pe tinerii turiști să învețe lucruri foarte importante despre zona Transilvaniei, pe care nu le afllă de la orele de geografie și istorie. Fazakas a avut, de asemenea, ideea de a plasa explicațiile legate de fiecare clădire pe o tablă rotativă, astfel încât informațiile dintr-o limbă să nu apară înainte de celor din celelalte limbi.
Primul clădire care întâmpină vizitatorii parcului este cea a Castelului Bran, apoi aceștia pot vedea miniaturi cunoscute, precum Castelul Peleș, sau cetățile Alba Iulia, Râșnov, Rupea și Făgăraș. De asemenea reprezentate, sunt și machete ale orașelor Sibiu, Sighișoara, Alba Iulia, sau Cluj Napoca. Turiștii pot vedea și furnalul Govăjdia unde în trecut au fost turnate mai multe piese pentru Turnul Eiffel, dar și cetăți reconstruite precum cele de la Balvanyos și Odorheiu Secuiesc.
Modelele sunt realizate în Ungaria de către Domokos Vajda, un tânăr născut în Cristuru Secuiesc, care lucrează atât manual, cât și cu o imprimantă 3D, iar artista Auróra Hajnal Németh se asigură că machetele sunt fidele construcțiilor reale în cele mai mici detalii. Aceste caracteristici minuscule sunt foarte importante, fiind una din cheile succesului pentru Parcul Mini Transilvania.
Porțile parcului s-au deschis pentru prima dată pe 2 august 2020 și în doar un an a depășit 100.000 de vizitatori din toată țara. Românii și-au redescoperit astfel țara în timpul pandemiei, în timp ce căutau locuri accesibile pentru odihnă. Parcul are multe atracții inclusiv pentru cei mici, care se pot plimba pe un traseu de 300 m printre clădirile în miniatură, cu un mini trenuleț unic în România.
Parcul Mini Transilvania urmează să beneficieze în viitor de un “castel vrăjit”, un cinematograf în aer liber și un parc de insecte. Se speră ca prin aceste îmbunătățiri, turiștii să se oprească măcar pentru o zi la Odorheiu Secuiesc, considerat până nu demult doar un oraș de tranzit. Acum, parcul a pus această zonă pe harta turistică a Transilvaniei și invită toți turiștii de luni pănă duminică pentru a descoperi arhitectura diversă a regiunii.
Detalii contact:
Adresa: Strada Orbán Balázs 184, Odorheiu Secuiesc 535600
Website: https://parculminitransilvania.ro/minitransylvania-ro
Mai jos, vei gasi cateva fotografii din calatoria mea:
0 Comments