1. Pagina principală
  2. Romania
  3. Bucovina
  4. Muzeul Oului Vama

Muzeul Oului Vama

May 26, 2021 | Romania, Bucovina

Muzeul Oului – Vama (Bucovina)

Ce te-ai aștepta să vezi într-un muzeu dedicat oului și anume, chiar în Muzeul Oului Vama din frumoasa Bucovina (Suceava) – care este și cel mai mare de acest gen de la noi? 

Să-ți spunem, pentru început, că te vei delecta cu o adevărată colecție de ouă rare și inedite, prețioase, datorită modului de încondeiere, aplicațiilor, tehicilor de ornare și simbolurilor pe care le redau.

Deasemenea, te vei minuna de aspectul ouălor unor viețuitoare exotice pe care nu prea ai ocazia să le vezi prin alte părți.

Miniaturi delicate, dar și ouă uriașe, exponate inedite, artistice, pictate, ornate cu bijuterii sunt adevărate opere de artă ce uimesc prin migala și frumusețea cu care au fost lucrate. 

Altele au mecanisme muzicale sau au fost transformate în suporturi de parfumuri ori casete de bijuteriiMuzeul Oului, Vama

Pe lângă oule naturale, vei găsi ouă din porțelan, din lemn exotic, din piatră, dar și din alte materiale la care nu te-ai aștepta. 

Am enumerat, mai sus, pe foarte scurt, ce cuprinde această colecție – doar să îți faci o primă idee. 

6 motive să vizitezi Muzeul Oului – Vama

 

1.Muzeul Oului Vama – o colecție impresionată cu peste 11 mii de ouă, în top 10 frumuseți rurale ale țării noastre 

Iată și principalul motiv de vizitat acest muzeu: indicat, la un moment dat, pe locul 6 în Top 10 frumuseți rurale ale României (din 51 de obiective turistice) Muzeul Oului Vama găzduiește o colecție impresionată cu peste 11.000 de ouă din toată lumea.

Nu o dată s-a spus despre el că este unic prin valoarea acestor exponate, precum și prin modul în care sunt organizate – atent “rânduite” grație celei care curatează această colecție, o pasionată de artă, prof. Letiţia Orşivschi, artistă recunoscută și premiată internațional. 

Muzeul are 3 încăperi cu vitrine structurate în diferite secțiuni, de la ouă din Bucovina (unele vechi de peste 100 de ani), la ouă din alte regiuni ale țării, ouă din lume, ouă-creații ale unor artiști atât, interni, cât și internționali.

Este acest muzeu, în primul rând, un obiectiv de aducere în atenție a tradițiilor Bucovinei, a unor motive ce redau obiceiuri, meşteşuguri ale locuitorilor, simboluri ale vieţii și ale naturii.

Apoi, găzduiește ouă din diferite regiuni ale țării, la fel cu motive tradiționale specifice fiecăreia. 

3.500 de ouă sunt lucrate cu tehnici şi în stiluri variate și provin din 82 de ţări. 

  1.  Frumuseți din Bucovina și din țară 

Cum spuneam, Muzeul Oului Vama este, în primă instanță, un obiectiv important de descoperire a frumoaselor tradiţiilor bucovinene. 

Vei regăsi, printre acestea, ouă ce redau simboluri dominate de motivul crucii, ocupaţiile şi meşteşugurile locuitorilor, simboluri ale vieții de pe aceste plaiuri.

Iar culorile unor fresce ale faimoaselor mănăstri ale zonei sunt și ele la loc de cinste, nu aveau cum să lipsească din această zonă cu încărcătură religioasă. 

Tradiția bucovineană de decorare a ouălor este cu ajutorul “chișiței” – un creion din lemn ce are în varf un tub subțire din tablă fină pentru a permite filtrarea cerii.

În Bucovina exista credința că, dacă oul sfințit de Paște nu se sparge pe parcursul anului, familia va fi ocrotită în tot acest an, până la Paștele următor.

Familia artistei Letiţia Orşivschi punea anual, de fiecare dată, câte un ou sfințit în covata cu ouă. Și așa s-a început obiceiul colecționării de ouă pe care aceasta îl continuă an de an. 

Ouăle care îi aparțin artistei sunt lucrate tradiţional, cu vechi motive bucovinene, mai ales cele specific din zona Vama, precum și cu ceară care este colorată cu pigmenţi naturali

 

  1. Ouă “rare” ale unor specii de viețuitoare

Precum aminteam la început, vei admira aici ouă ale unor viețuitoare pe care, poate, nu ai avut ocazia să le vezi și nici nu prea ai unde, de altfel, cel puțin la noi, în țară. 

Se regăsesc printre acestea: 

Ouăle de tinamu – care este o specie de pasăre ce trăiește în America de Sud și America Centrală și despre care se spune că depune ouă de Paște.

Nu e vorba că depune, efectiv, ouă de Paște, ci că ouăle pe care le face această pasăre au un aspect spectaculos. Ele par că sunt vopsite – au un colorit intens – pot fi verzui, verzi, al bastre, brune și au un luciu asemănător porțelanului. 

Tot în această categorie, putem aminti de oule uriașe ale unor specii de struț precum emu și nandu.

Un inedit ou de emu din Australia este realizat în tehnica zgârierii, altul, de pe Valea Nilulu, este pictat cu motive zoomorfe, un alt ou de struţ este transformat într-o capelă, cu pardoseala, tavanul şi vitraliile pictate manual.

Mai vei vedea aci și ouă ale încântătoarei păsări Flamingo, care are caracteristica specială de a depune un singur ou – între lunile mai şi august.  

Nu lipsesc nici ouă ale unor viețuitoare de apă, de la cele de broască ţestoasă, până la cele de crocodil.

Vei putea admira și ouă “minaturi”, ale unor specii micuțe, de la potârniche și fazan, la pasărea gecko – care este, de fapt, o reptilă.

4. Ouă cu tehnici variate, spectaculoase sau transformate în obiecte decorative cu diferite utilități 

Varietatea tehnicilor de pictură, șlefuire și împodobire este și ea spectaculoasă – de la ouă în tuș și creion, cu ceară în relief, în tehnici textile, în tehnica emailului, acuarelă pe sticlă, porţelan şi jad, la aplicaţii cu mărgele și cu diferite materiale. 

Sunt reproduse motive florale, religioase, abstracte, picturi celebre, clădiri, castele, palate, citate din diferite limbi și multe altele. Iar ca aplicații inedite, unul  are aplicate peste 2.500 de fire de păr împletite, altul este împodobit cu pene. 

Ouăle perforate, zgâriate și potcovite sunt printre creațiile neașteptate, specifice unor culturi din diferitele țări din care au fost aduse. 

În categoria ouălor inedite, te vor uimi ouăle transformate în obiecte decorative sau cu diferite utilități. De exemplu, există un ou cu ceas, ouă cu mecanisme muzicale, ouă-suport de parfum sau ouă-casetă de bijuterii, carusele în coajă de ou!

5. Ouă din materiale neașteptate, dar și exotice, prețioase 

Merită amintită și varietatea materialelor din care s-au creat ouă de diferite mărimi, de la lemn exotic precum abanosul, tecul, amarantul, santalul, măslinul, eucaliptul, la piatră şi pietre semipreţioase precum jadul, cuarţul, malachitul, chiar până la lava vulcanică.

Veți mai admira și ouă din varietăți de porțelan fin, prețios și el, la fel, provenind din diferite țări, precu: cel de Jasper din Angia, cel nemțesc de Meissen, Sevres, Rosenthal, Bavaria, porțelan de Kutahya şi de Iznik din Turcia, cel japonez de Satsuma. 

 

  1. Ateliere interactive

Și nu în ultimul rând, un alt motiv de vizitat Muzeul Oului este cel de introducere “activă” în lumea această spectaculoasă de decorare a ouălor.

Te poți înscrie la o demonstrație de încondeiere și învața chiar tactica tradițională cu ajutorul chişiţei, precum și alte diferite tehnici.

În plus, îți veți îmbogăți cultura și veți înțelege și diferitele semnificații ale simbolurilor ce sunt redate pe aceste ouă. 

Și mai mult, poți duce și vizatori din alte țări, dacă ai oaspeți, pentru că muzeul are și un sistem audio de ghidaj în limbi de circulaţie internaţională: engleză, franceză, germană, spaniolă.

Detalii de contact:

Adresa: Strada Gării, 20, Vama, Suceava, 727590
Mobil: +40 745 869 529
Fix: +40 230 239 212 
Program:
10 -> 18 Luni – Sambata
10 -> 14 Duminica
 
Webasite: www.muzeuloului-vama.com

Mai jos, vei gasi cateva fotografii din calatoria mea:

Mai jos, un scurt filmulet despre Muzeul Oului, Vama

Muzeul Mineral Toda

Muzeul Mineral Toda:O odisee fascinantă în inima Țării Zarandului În inima pitorească a Țării Zarandului, ascunsă printre dealuri verzi și păduri adânci, se află o comoară fascinantă: Muzeul Mineral Toda. Fondat de Petru Toda, un colecționar pasionat, muzeul...

Casa Memorială Avram Iancu, Campeni

Casa Memorială Avram Iancu: O evadare fascinantă în istoria Transilvaniei Imaginează-ți că pășești într-o casă modestă, dar încărcată de istorie, unde a locuit și a activat unul dintre cei mai mari eroi ai națiunii române: Avram Iancu. Casa Memorială din Câmpeni te...

Vatra Dornei: Relaxare și aventură în Bucovina!

Vatra Dornei: O evadare de vis în inima Bucovinei Imaginează-ți o stațiune montană pitorească, unde aerul curat de munte îți umple plămânii, apele minerale curative îți revigorează trupul, iar peisajele spectaculoase îți taie respirația. Bun venit în Vatra Dornei,...

O evadare de neuitat la Băile Herculane: Relaxare și aventură

Băile Herculane: Oaza de relaxare din inima Banatului O sa iti povestesc despre cea mai recenta excursie a mea, o escapada de o zi la Herculane. O scurta vizita a unei statiuni pe care o indragesc foarte mult. O indragesc pentru amplasarea ei frumoasa pe valea raului...

Lacul de Smarald si Coloanele de Bazalt de la Racos

Lacul de Smarald si Coloanele de Bazalt de la Racos   Așezat ca o bijuterie verde smarald în peisajul montan pitoresc al Transilvaniei, Lacul de Smarald din Racoș te invită la o experiență de neuitat. Apele sale cristaline, de o nuanță verde vibrantă, reflectă...

Biserica Sumuleu Ciuc- O oază de liniște și frumusețe

Biserica de la Șumuleu Ciuc: Un Giuvaer al Arhitecturii Baroce Transilvănene Descoperă Frumusețea Bisericii Franciscană Sf. Petru și Pavel Salut! Astăzi te duc într-o călătorie prin inima Transilvaniei, unde te așteaptă Biserica de la Șumuleu Ciuc. Această bijuterie...

Descoperă Secretele Sighisoarei: O Călătorie fascinanta în Timpuri Medievale

Sighișoara: Ghid Turistic Complet și Obiective de Neratat   Azi vreau să îți povestesc despre un loc absolut magic: Sighișoara. Da, chiar așa, e unul dintre acele orașe care pare să fi ieșit direct dintr-un basm.Ești gata să descoperi secretele acestui oraș medieval?...

Transfagarasan: Drumul Legendar din Inima Carpaților

Transfăgărășan: Drumul Legendar din Inima Carpaților Transfăgărășan, cunoscut și ca DN7C, este una dintre cele mai impresionante șosele din lume, întinzându-se prin peisajul spectaculos al Munților Făgăraș din România. Drumul ocoleste spectaculos printre vârfuri,...

Descopera Țara Luanei. Asezari rupestre si secretele ascunse din Muntii Buzaului

Descoperă Țara Luanei și Secretele Ascunse din Munții Buzăului Țara Luanei, situată în inima Munților Buzăului, este un tărâm legendar plin de mister și frumusețe naturală.Acest loc fascinant atrage turiștii dornici de aventură și explorare, oferind o combinație unică...

Cetatea Taraneasca Saschiz: O experiență de neuitat în inima Transilvaniei

Cetatea Țărănească Saschiz   Saschiz, un sat pitoresc situat în inima Transilvaniei, găzduiește nu doar o biserică fortificată inclusă în Patrimoniul UNESCO, ci și o comoară mai puțin cunoscută: Cetatea Țărănească. Așezată pe un deal semeț, cetatea veghează de...

Postari recente

Despre Autor

Flavia Paunescu


Cauta Hoteluri si Zboruri
error: Continutul este protejat!!!