1. Pagina principală
  2. Romania
  3. Moldova
  4. Muzeul Oului Vama

Muzeul Oului Vama

May 26, 2021 | Romania, Moldova

Muzeul Oului – Vama (Bucovina)

Ce te-ai aștepta să vezi într-un muzeu dedicat oului și anume, chiar în Muzeul Oului Vama din frumoasa Bucovina (Suceava) – care este și cel mai mare de acest gen de la noi? 

Să-ți spunem, pentru început, că te vei delecta cu o adevărată colecție de ouă rare și inedite, prețioase, datorită modului de încondeiere, aplicațiilor, tehicilor de ornare și simbolurilor pe care le redau.

Deasemenea, te vei minuna de aspectul ouălor unor viețuitoare exotice pe care nu prea ai ocazia să le vezi prin alte părți.

IMG 20200912 WA0006

Miniaturi delicate, dar și ouă uriașe, exponate inedite, artistice, pictate, ornate cu bijuterii sunt adevărate opere de artă ce uimesc prin migala și frumusețea cu care au fost lucrate. 

Altele au mecanisme muzicale sau au fost transformate în suporturi de parfumuri ori casete de bijuterii

Pe lângă oule naturale, vei găsi ouă din porțelan, din lemn exotic, din piatră, dar și din alte materiale la care nu te-ai aștepta. 

Am enumerat, mai sus, pe foarte scurt, ce cuprinde această colecție – doar să îți faci o primă idee. 

6 motive să vizitezi Muzeul Oului – Vama

 

1.Muzeul Oului Vama – o colecție impresionată cu peste 11 mii de ouă, în top 10 frumuseți rurale ale țării noastre 

Iată și principalul motiv de vizitat acest muzeu: indicat, la un moment dat, pe locul 6 în Top 10 frumuseți rurale ale României (din 51 de obiective turistice) Muzeul Oului Vama găzduiește o colecție impresionată cu peste 11.000 de ouă din toată lumea.

Nu o dată s-a spus despre el că este unic prin valoarea acestor exponate, precum și prin modul în care sunt organizate – atent “rânduite” grație celei care curatează această colecție, o pasionată de artă, prof. Letiţia Orşivschi, artistă recunoscută și premiată internațional. 

Muzeul are 3 încăperi cu vitrine structurate în diferite secțiuni, de la ouă din Bucovina (unele vechi de peste 100 de ani), la ouă din alte regiuni ale țării, ouă din lume, ouă-creații ale unor artiști atât, interni, cât și internționali.

Este acest muzeu, în primul rând, un obiectiv de aducere în atenție a tradițiilor Bucovinei, a unor motive ce redau obiceiuri, meşteşuguri ale locuitorilor, simboluri ale vieţii și ale naturii.

Apoi, găzduiește ouă din diferite regiuni ale țării, la fel cu motive tradiționale specifice fiecăreia. 

3.500 de ouă sunt lucrate cu tehnici şi în stiluri variate și provin din 82 de ţări. 

  1.  Frumuseți din Bucovina și din țară 

Cum spuneam, Muzeul Oului Vama este, în primă instanță, un obiectiv important de descoperire a frumoaselor tradiţiilor bucovinene. 

Vei regăsi, printre acestea, ouă ce redau simboluri dominate de motivul crucii, ocupaţiile şi meşteşugurile locuitorilor, simboluri ale vieții de pe aceste plaiuri.

Iar culorile unor fresce ale faimoaselor mănăstri ale zonei sunt și ele la loc de cinste, nu aveau cum să lipsească din această zonă cu încărcătură religioasă. 

Tradiția bucovineană de decorare a ouălor este cu ajutorul “chișiței” – un creion din lemn ce are în varf un tub subțire din tablă fină pentru a permite filtrarea cerii.

În Bucovina exista credința că, dacă oul sfințit de Paște nu se sparge pe parcursul anului, familia va fi ocrotită în tot acest an, până la Paștele următor.

Familia artistei Letiţia Orşivschi punea anual, de fiecare dată, câte un ou sfințit în covata cu ouă. Și așa s-a început obiceiul colecționării de ouă pe care aceasta îl continuă an de an. 

Ouăle care îi aparțin artistei sunt lucrate tradiţional, cu vechi motive bucovinene, mai ales cele specific din zona Vama, precum și cu ceară care este colorată cu pigmenţi naturali

 

  1. Ouă “rare” ale unor specii de viețuitoare

Precum aminteam la început, vei admira aici ouă ale unor viețuitoare pe care, poate, nu ai avut ocazia să le vezi și nici nu prea ai unde, de altfel, cel puțin la noi, în țară. 

Se regăsesc printre acestea: 

Ouăle de tinamu – care este o specie de pasăre ce trăiește în America de Sud și America Centrală și despre care se spune că depune ouă de Paște.

Nu e vorba că depune, efectiv, ouă de Paște, ci că ouăle pe care le face această pasăre au un aspect spectaculos. Ele par că sunt vopsite – au un colorit intens – pot fi verzui, verzi, al bastre, brune și au un luciu asemănător porțelanului. 

Tot în această categorie, putem aminti de oule uriașe ale unor specii de struț precum emu și nandu.

Un inedit ou de emu din Australia este realizat în tehnica zgârierii, altul, de pe Valea Nilulu, este pictat cu motive zoomorfe, un alt ou de struţ este transformat într-o capelă, cu pardoseala, tavanul şi vitraliile pictate manual.

Mai vei vedea aci și ouă ale încântătoarei păsări Flamingo, care are caracteristica specială de a depune un singur ou – între lunile mai şi august.  

Nu lipsesc nici ouă ale unor viețuitoare de apă, de la cele de broască ţestoasă, până la cele de crocodil.

Vei putea admira și ouă “minaturi”, ale unor specii micuțe, de la potârniche și fazan, la pasărea gecko – care este, de fapt, o reptilă.

4. Ouă cu tehnici variate, spectaculoase sau transformate în obiecte decorative cu diferite utilități 

Varietatea tehnicilor de pictură, șlefuire și împodobire este și ea spectaculoasă – de la ouă în tuș și creion, cu ceară în relief, în tehnici textile, în tehnica emailului, acuarelă pe sticlă, porţelan şi jad, la aplicaţii cu mărgele și cu diferite materiale. 

Sunt reproduse motive florale, religioase, abstracte, picturi celebre, clădiri, castele, palate, citate din diferite limbi și multe altele. Iar ca aplicații inedite, unul  are aplicate peste 2.500 de fire de păr împletite, altul este împodobit cu pene. 

IMG 20200913 WA0033

Ouăle perforate, zgâriate și potcovite sunt printre creațiile neașteptate, specifice unor culturi din diferitele țări din care au fost aduse. 

În categoria ouălor inedite, te vor uimi ouăle transformate în obiecte decorative sau cu diferite utilități. De exemplu, există un ou cu ceas, ouă cu mecanisme muzicale, ouă-suport de parfum sau ouă-casetă de bijuterii, carusele în coajă de ou!

5. Ouă din materiale neașteptate, dar și exotice, prețioase 

Merită amintită și varietatea materialelor din care s-au creat ouă de diferite mărimi, de la lemn exotic precum abanosul, tecul, amarantul, santalul, măslinul, eucaliptul, la piatră şi pietre semipreţioase precum jadul, cuarţul, malachitul, chiar până la lava vulcanică.

Veți mai admira și ouă din varietăți de porțelan fin, prețios și el, la fel, provenind din diferite țări, precu: cel de Jasper din Angia, cel nemțesc de Meissen, Sevres, Rosenthal, Bavaria, porțelan de Kutahya şi de Iznik din Turcia, cel japonez de Satsuma. 

IMG 20200913 WA0023

 

  1. Ateliere interactive

Și nu în ultimul rând, un alt motiv de vizitat Muzeul Oului este cel de introducere “activă” în lumea această spectaculoasă de decorare a ouălor.

Te poți înscrie la o demonstrație de încondeiere și învața chiar tactica tradițională cu ajutorul chişiţei, precum și alte diferite tehnici.

În plus, îți veți îmbogăți cultura și veți înțelege și diferitele semnificații ale simbolurilor ce sunt redate pe aceste ouă. 

Și mai mult, poți duce și vizatori din alte țări, dacă ai oaspeți, pentru că muzeul are și un sistem audio de ghidaj în limbi de circulaţie internaţională: engleză, franceză, germană, spaniolă.

Detalii de contact:

Adresa: Strada Gării, 20, Vama, Suceava, 727590
Mobil: +40 745 869 529
Fix: +40 230 239 212 
Program:
10 -> 18 Luni – Sambata
10 -> 14 Duminica
 
Webasite: www.muzeuloului-vama.com

Mai jos, vei gasi cateva fotografii din calatoria mea:

Mai jos, un scurt filmulet despre Muzeul Oului, Vama

Cetatea Taraneasca Saschiz: O experiență de neuitat în inima Transilvaniei

Cetatea Țărănească Saschiz   Saschiz, un sat pitoresc situat în inima Transilvaniei, găzduiește nu doar o biserică fortificată inclusă în Patrimoniul UNESCO, ci și o comoară mai puțin cunoscută: Cetatea Țărănească. Așezată pe un deal semeț, cetatea veghează de...

Pestera Ursilor: O calatorie fascinanta in inima Muntilor Apuseni

Pestera Ursilor: O calatorie fascinanta in inima Muntilor Apuseni Imagineaza-ti o lume fascinanta, ascunsa in adancurile Muntilor Apuseni, unde stalactite si stalagmite sclipesc in lumina reflectoarelor, dezvaluind o istorie veche de mii de ani. Aici, in Pestera...

Breb, Maramureș: Ghidul tău către o experiență autentică românească

Breb, Maramureș: Ghidul tău către o experiență autentică românească Breb este un sat pitoresc situat în partea central-nordică a Maramureșului, la poalele munților Gutâi.Aflat la o distanță de 25 km de Sighetul Marmatiei și 52 km de Baia Mare, acest sat fermecător...

Muzeul de arta Craiova

Muzeul de arta Craiova Cuprins: Impact-Site-Verification: 6acb7e31-a693-4a66-8487-17a637eba807 I. Istoricul și importanța muzeului - Construcția și arhitectura impresionantă a clădirii II. Colecțiile și exponatele din Muzeul de artă Craiova - Picturi și sculpturi...

Izbucul Tauz, cea mai mare peșteră scufundată din România

Izbucul Tauz, Muntii Apuseni cea mai mare peșteră scufundată din România Există în adâncurile Munților Apuseni multe peșteri misterioase. Una dintre acestea este ascunsă de Izbucul Tăuz, un loc pe cât de frumos, pe atât de imposibil de explorat de noi, turiștii...

In plimbare pe acoperisul Romaniei- Varful Moldoveanu (2544 metri)

In plimbare pe acoperisul Romaniei- Varful Moldoveanu (2544 metri) Am văzut multe prezentări despre te miri ce locuri (unele chiar spectaculoase) și consider că, din când în când, mai trebuie promovate și cele reprezentative pentru această țară. Nu știu alții cum...

Craiova-Top 15 atractii turistice

Top 15 atractii turistice din orasul Craiova Sunt un călător îndrăzneț, ce ador să plece cu rucsacul în spate și aparatul de fotografiat în mână spre necunoscut.Uneori bugetul nu îmi permite să plec prea departe, de aceea weekendul acesta plec într-un citybreak prin...

Manastiri din Bucovina

Mănăstiri din Bucovina Închei această serie de articole despre turismul monahal cu cea mai frumoasă regiune, acea regiune pe care eu o consider ca fiind cea mai frumoasă, acea regiune din nordul țării despre care s-au scris multe povești și cu care ne mândrim -...

Manastirea Humor Bucovina

Printre frumusețile Bucovinei: Mănăstirea Humor  Despre mănăstirea Humor știam că este este una dintre cele mai populare și frumoase ctitorii ale Bucovinei, deosebit de apreciată pentru arhitectura și pictura sa atât interioară, cât și exterioară, în mare parte,...

Bistrița

Bistrița - Atractii si obiective turistice Situat în nordul României, la poalele Munților Bargau, nu departe de Pasul Tihuta care leagă regiunea Transilvaniei de cea a Bucovinei, Bistrița este unul dintre cele mai vechi orașe. Descoperirile arheologice indică faptul...

Despre Autor

Flavia Paunescu


Cauta Hoteluri si Zboruri
error: Continutul este protejat!!!