1. Pagina principală
  2. Romania
  3. Moldova
  4. Muzeul Oului Vama

Muzeul Oului Vama

May 26, 2021 | Romania, Moldova

Muzeul Oului – Vama (Bucovina)

Ce te-ai aștepta să vezi într-un muzeu dedicat oului și anume, chiar în Muzeul Oului Vama din frumoasa Bucovina (Suceava) – care este și cel mai mare de acest gen de la noi? 

Să-ți spunem, pentru început, că te vei delecta cu o adevărată colecție de ouă rare și inedite, prețioase, datorită modului de încondeiere, aplicațiilor, tehicilor de ornare și simbolurilor pe care le redau.

Deasemenea, te vei minuna de aspectul ouălor unor viețuitoare exotice pe care nu prea ai ocazia să le vezi prin alte părți.

Miniaturi delicate, dar și ouă uriașe, exponate inedite, artistice, pictate, ornate cu bijuterii sunt adevărate opere de artă ce uimesc prin migala și frumusețea cu care au fost lucrate. 

Altele au mecanisme muzicale sau au fost transformate în suporturi de parfumuri ori casete de bijuterii

Pe lângă oule naturale, vei găsi ouă din porțelan, din lemn exotic, din piatră, dar și din alte materiale la care nu te-ai aștepta. 

Am enumerat, mai sus, pe foarte scurt, ce cuprinde această colecție – doar să îți faci o primă idee. 

6 motive să vizitezi Muzeul Oului – Vama

 

1.Muzeul Oului Vama – o colecție impresionată cu peste 11 mii de ouă, în top 10 frumuseți rurale ale țării noastre 

Iată și principalul motiv de vizitat acest muzeu: indicat, la un moment dat, pe locul 6 în Top 10 frumuseți rurale ale României (din 51 de obiective turistice) Muzeul Oului Vama găzduiește o colecție impresionată cu peste 11.000 de ouă din toată lumea.

Nu o dată s-a spus despre el că este unic prin valoarea acestor exponate, precum și prin modul în care sunt organizate – atent “rânduite” grație celei care curatează această colecție, o pasionată de artă, prof. Letiţia Orşivschi, artistă recunoscută și premiată internațional. 

Muzeul are 3 încăperi cu vitrine structurate în diferite secțiuni, de la ouă din Bucovina (unele vechi de peste 100 de ani), la ouă din alte regiuni ale țării, ouă din lume, ouă-creații ale unor artiști atât, interni, cât și internționali.

Este acest muzeu, în primul rând, un obiectiv de aducere în atenție a tradițiilor Bucovinei, a unor motive ce redau obiceiuri, meşteşuguri ale locuitorilor, simboluri ale vieţii și ale naturii.

Apoi, găzduiește ouă din diferite regiuni ale țării, la fel cu motive tradiționale specifice fiecăreia. 

3.500 de ouă sunt lucrate cu tehnici şi în stiluri variate și provin din 82 de ţări. 

  1.  Frumuseți din Bucovina și din țară 

Cum spuneam, Muzeul Oului Vama este, în primă instanță, un obiectiv important de descoperire a frumoaselor tradiţiilor bucovinene. 

Vei regăsi, printre acestea, ouă ce redau simboluri dominate de motivul crucii, ocupaţiile şi meşteşugurile locuitorilor, simboluri ale vieții de pe aceste plaiuri.

Iar culorile unor fresce ale faimoaselor mănăstri ale zonei sunt și ele la loc de cinste, nu aveau cum să lipsească din această zonă cu încărcătură religioasă. 

Tradiția bucovineană de decorare a ouălor este cu ajutorul “chișiței” – un creion din lemn ce are în varf un tub subțire din tablă fină pentru a permite filtrarea cerii.

În Bucovina exista credința că, dacă oul sfințit de Paște nu se sparge pe parcursul anului, familia va fi ocrotită în tot acest an, până la Paștele următor.

Familia artistei Letiţia Orşivschi punea anual, de fiecare dată, câte un ou sfințit în covata cu ouă. Și așa s-a început obiceiul colecționării de ouă pe care aceasta îl continuă an de an. 

Ouăle care îi aparțin artistei sunt lucrate tradiţional, cu vechi motive bucovinene, mai ales cele specific din zona Vama, precum și cu ceară care este colorată cu pigmenţi naturali

 

  1. Ouă “rare” ale unor specii de viețuitoare

Precum aminteam la început, vei admira aici ouă ale unor viețuitoare pe care, poate, nu ai avut ocazia să le vezi și nici nu prea ai unde, de altfel, cel puțin la noi, în țară. 

Se regăsesc printre acestea: 

Ouăle de tinamu – care este o specie de pasăre ce trăiește în America de Sud și America Centrală și despre care se spune că depune ouă de Paște.

Nu e vorba că depune, efectiv, ouă de Paște, ci că ouăle pe care le face această pasăre au un aspect spectaculos. Ele par că sunt vopsite – au un colorit intens – pot fi verzui, verzi, al bastre, brune și au un luciu asemănător porțelanului. 

Tot în această categorie, putem aminti de oule uriașe ale unor specii de struț precum emu și nandu.

Un inedit ou de emu din Australia este realizat în tehnica zgârierii, altul, de pe Valea Nilulu, este pictat cu motive zoomorfe, un alt ou de struţ este transformat într-o capelă, cu pardoseala, tavanul şi vitraliile pictate manual.

Mai vei vedea aci și ouă ale încântătoarei păsări Flamingo, care are caracteristica specială de a depune un singur ou – între lunile mai şi august.  

Nu lipsesc nici ouă ale unor viețuitoare de apă, de la cele de broască ţestoasă, până la cele de crocodil.

Vei putea admira și ouă “minaturi”, ale unor specii micuțe, de la potârniche și fazan, la pasărea gecko – care este, de fapt, o reptilă.

4. Ouă cu tehnici variate, spectaculoase sau transformate în obiecte decorative cu diferite utilități 

Varietatea tehnicilor de pictură, șlefuire și împodobire este și ea spectaculoasă – de la ouă în tuș și creion, cu ceară în relief, în tehnici textile, în tehnica emailului, acuarelă pe sticlă, porţelan şi jad, la aplicaţii cu mărgele și cu diferite materiale. 

Sunt reproduse motive florale, religioase, abstracte, picturi celebre, clădiri, castele, palate, citate din diferite limbi și multe altele. Iar ca aplicații inedite, unul  are aplicate peste 2.500 de fire de păr împletite, altul este împodobit cu pene. 

Ouăle perforate, zgâriate și potcovite sunt printre creațiile neașteptate, specifice unor culturi din diferitele țări din care au fost aduse. 

În categoria ouălor inedite, te vor uimi ouăle transformate în obiecte decorative sau cu diferite utilități. De exemplu, există un ou cu ceas, ouă cu mecanisme muzicale, ouă-suport de parfum sau ouă-casetă de bijuterii, carusele în coajă de ou!

5. Ouă din materiale neașteptate, dar și exotice, prețioase 

Merită amintită și varietatea materialelor din care s-au creat ouă de diferite mărimi, de la lemn exotic precum abanosul, tecul, amarantul, santalul, măslinul, eucaliptul, la piatră şi pietre semipreţioase precum jadul, cuarţul, malachitul, chiar până la lava vulcanică.

Veți mai admira și ouă din varietăți de porțelan fin, prețios și el, la fel, provenind din diferite țări, precu: cel de Jasper din Angia, cel nemțesc de Meissen, Sevres, Rosenthal, Bavaria, porțelan de Kutahya şi de Iznik din Turcia, cel japonez de Satsuma. 

 

  1. Ateliere interactive

Și nu în ultimul rând, un alt motiv de vizitat Muzeul Oului este cel de introducere “activă” în lumea această spectaculoasă de decorare a ouălor.

Te poți înscrie la o demonstrație de încondeiere și învața chiar tactica tradițională cu ajutorul chişiţei, precum și alte diferite tehnici.

În plus, îți veți îmbogăți cultura și veți înțelege și diferitele semnificații ale simbolurilor ce sunt redate pe aceste ouă. 

Și mai mult, poți duce și vizatori din alte țări, dacă ai oaspeți, pentru că muzeul are și un sistem audio de ghidaj în limbi de circulaţie internaţională: engleză, franceză, germană, spaniolă.

Detalii de contact:

Adresa: Strada Gării, 20, Vama, Suceava, 727590
Mobil: +40 745 869 529
Fix: +40 230 239 212 
Program:
10 -> 18 Luni – Sambata
10 -> 14 Duminica
 
Webasite: www.muzeuloului-vama.com

Vezi si alte fotografii din calatoria mea.

Mai jos, un scurt filmulet despre Muzeul Oului, Vama

Lacul Sfânta Ana

Lacul Sfanta Ana Singurul lac vulcanic din România și din Europa Centrală, Lacul Sfanta Ana se găsește în județul Harghita, comuna Tușnad și pe lângă faptul că este un loc uluitor de vizitat, are și o legendă foarte frumoasă legată de originea sa. Conform acesteia,...

Târgu Mureș – Un City Break in Orasul Trandafirilor

Târgu Mureș - Un City Break in Orasul Trandafirilor Târgu Mureș, cunoscut sub numele de „Orașul trandafirilor“, este principalul oraș al județului Mureș din regiunea Transilvania. În trecut, a făcut parte din Regatul Ungariei, iar astăzi 45% din populație este de...

Crama Apogeum

Crama Apogeum Dealu Mare, singura cramă din România cu amfore din ceramică, un conac istoric și noi spații de cazare  Pentru iubitorii de turism oenologic și de vin, Crama Apogeum un obiectiv de neratat în zona Dealu Mare, din cel puțin 3 motive – frumusețea cramei, a...

Vizita la crama Jidvei, cea mai mare cramă din țară și castelul Bethlen-Haller

Vizita la crama Jidvei, cea mai mare cramă din țară și castelul Bethlen-Haller Îmi doream demult să ajung să vizitez crama Jidvei și renumitul castel Bethlen-Haller – emblema cramei, chiar de când când nu știam eu prea multe despre vin, îl găseam fascinant din poze....

Manastirea Putna, Bucovina

Manastirea Putna, Bucovina, un tezaur prețios al poporului roman  Mănăstirea Putna este probabil primul obiectiv turistic ce trebuie musai vizitat într-o călătorie prin Bucovina. Prima și cea mai importantă ctitorie a lui Ștefan cel Mare, și totodată, unul din cele...

A E R de la Crama Rasova: vibe de vară, cu vinuri fresh, concerte și party-uri în iarbă

A E R de la Crama Rasova: vibe de vară, cu vinuri fresh, concerte și party-uri în iarbă Când mergeți către mare, în apropiere de Autostrada Sarelui și de podul de la Cernavodă, faceți o oprire și pe Dealu Vifor, la Crama Rasova. Cu o așezare și un view - ambele...

Manastirea Voronet Bucovina – legenda și istoria unui locaș minunat   

Manastirea Voronet -despre “Albastrul de Voronet”,legenda și istoria unui locaș minunat     Nu se poate să îți iubești țara, să fii călător și să nu fi auzit de expresia “Albastru de Voroneț”, iar dacă nu ai ajuns încă la mănăstirea care a făcut celebră această...

Grădina Magică a Lavandei din Urlați

Grădina Magică a Lavandei din Urlați – un loc cu suflet, culoare și miresme îmbietoare  Despre lanurile și grădinile de lavandă se tot vorbește în perioada aceasta (până la sfârșitul lui iulie) pentru că suntem în plin sezon al ei, iar eu chiar ador lavanda, așa că nu...

Crama Villa Vinea

Crama Villa Vinea- o încântare pentru iubitorii de vin și turism oenologic  Villa Vinèa este una dintre acele crame care, efectiv, te cucerește cu frumoasa priveliște asupra Văii Târnavelor, râului și satelor înșirate, precum și cu arhitectura turnului impunător, care...

Postari recente

Despre Autor

Flavia Paunescu

Calatorhaihui pe Facebook

Calatorhaihui pe Instagram

This error message is only visible to WordPress admins
Error: No posts found.

Iti place acest blog?

O sa-ti placa si:

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *