1. Pagina principală
  2. Romania
  3. Bucovina
  4. Muzeul Oului Vama

Muzeul Oului Vama

May 26, 2021 | Romania, Bucovina

Muzeul Oului – Vama (Bucovina)

Ce te-ai aștepta să vezi într-un muzeu dedicat oului și anume, chiar în Muzeul Oului Vama din frumoasa Bucovina (Suceava) – care este și cel mai mare de acest gen de la noi? 

Să-ți spunem, pentru început, că te vei delecta cu o adevărată colecție de ouă rare și inedite, prețioase, datorită modului de încondeiere, aplicațiilor, tehicilor de ornare și simbolurilor pe care le redau.

Deasemenea, te vei minuna de aspectul ouălor unor viețuitoare exotice pe care nu prea ai ocazia să le vezi prin alte părți.

Miniaturi delicate, dar și ouă uriașe, exponate inedite, artistice, pictate, ornate cu bijuterii sunt adevărate opere de artă ce uimesc prin migala și frumusețea cu care au fost lucrate. 

Altele au mecanisme muzicale sau au fost transformate în suporturi de parfumuri ori casete de bijuteriiMuzeul Oului, Vama

Pe lângă oule naturale, vei găsi ouă din porțelan, din lemn exotic, din piatră, dar și din alte materiale la care nu te-ai aștepta. 

Am enumerat, mai sus, pe foarte scurt, ce cuprinde această colecție – doar să îți faci o primă idee. 

6 motive să vizitezi Muzeul Oului – Vama

 

1.Muzeul Oului Vama – o colecție impresionată cu peste 11 mii de ouă, în top 10 frumuseți rurale ale țării noastre 

Iată și principalul motiv de vizitat acest muzeu: indicat, la un moment dat, pe locul 6 în Top 10 frumuseți rurale ale României (din 51 de obiective turistice) Muzeul Oului Vama găzduiește o colecție impresionată cu peste 11.000 de ouă din toată lumea.

Nu o dată s-a spus despre el că este unic prin valoarea acestor exponate, precum și prin modul în care sunt organizate – atent “rânduite” grație celei care curatează această colecție, o pasionată de artă, prof. Letiţia Orşivschi, artistă recunoscută și premiată internațional. 

Muzeul are 3 încăperi cu vitrine structurate în diferite secțiuni, de la ouă din Bucovina (unele vechi de peste 100 de ani), la ouă din alte regiuni ale țării, ouă din lume, ouă-creații ale unor artiști atât, interni, cât și internționali.

Este acest muzeu, în primul rând, un obiectiv de aducere în atenție a tradițiilor Bucovinei, a unor motive ce redau obiceiuri, meşteşuguri ale locuitorilor, simboluri ale vieţii și ale naturii.

Apoi, găzduiește ouă din diferite regiuni ale țării, la fel cu motive tradiționale specifice fiecăreia. 

3.500 de ouă sunt lucrate cu tehnici şi în stiluri variate și provin din 82 de ţări. 

  1.  Frumuseți din Bucovina și din țară 

Cum spuneam, Muzeul Oului Vama este, în primă instanță, un obiectiv important de descoperire a frumoaselor tradiţiilor bucovinene. 

Vei regăsi, printre acestea, ouă ce redau simboluri dominate de motivul crucii, ocupaţiile şi meşteşugurile locuitorilor, simboluri ale vieții de pe aceste plaiuri.

Iar culorile unor fresce ale faimoaselor mănăstri ale zonei sunt și ele la loc de cinste, nu aveau cum să lipsească din această zonă cu încărcătură religioasă. 

Tradiția bucovineană de decorare a ouălor este cu ajutorul “chișiței” – un creion din lemn ce are în varf un tub subțire din tablă fină pentru a permite filtrarea cerii.

În Bucovina exista credința că, dacă oul sfințit de Paște nu se sparge pe parcursul anului, familia va fi ocrotită în tot acest an, până la Paștele următor.

Familia artistei Letiţia Orşivschi punea anual, de fiecare dată, câte un ou sfințit în covata cu ouă. Și așa s-a început obiceiul colecționării de ouă pe care aceasta îl continuă an de an. 

Ouăle care îi aparțin artistei sunt lucrate tradiţional, cu vechi motive bucovinene, mai ales cele specific din zona Vama, precum și cu ceară care este colorată cu pigmenţi naturali

 

  1. Ouă “rare” ale unor specii de viețuitoare

Precum aminteam la început, vei admira aici ouă ale unor viețuitoare pe care, poate, nu ai avut ocazia să le vezi și nici nu prea ai unde, de altfel, cel puțin la noi, în țară. 

Se regăsesc printre acestea: 

Ouăle de tinamu – care este o specie de pasăre ce trăiește în America de Sud și America Centrală și despre care se spune că depune ouă de Paște.

Nu e vorba că depune, efectiv, ouă de Paște, ci că ouăle pe care le face această pasăre au un aspect spectaculos. Ele par că sunt vopsite – au un colorit intens – pot fi verzui, verzi, al bastre, brune și au un luciu asemănător porțelanului. 

Tot în această categorie, putem aminti de oule uriașe ale unor specii de struț precum emu și nandu.

Un inedit ou de emu din Australia este realizat în tehnica zgârierii, altul, de pe Valea Nilulu, este pictat cu motive zoomorfe, un alt ou de struţ este transformat într-o capelă, cu pardoseala, tavanul şi vitraliile pictate manual.

Mai vei vedea aci și ouă ale încântătoarei păsări Flamingo, care are caracteristica specială de a depune un singur ou – între lunile mai şi august.  

Nu lipsesc nici ouă ale unor viețuitoare de apă, de la cele de broască ţestoasă, până la cele de crocodil.

Vei putea admira și ouă “minaturi”, ale unor specii micuțe, de la potârniche și fazan, la pasărea gecko – care este, de fapt, o reptilă.

4. Ouă cu tehnici variate, spectaculoase sau transformate în obiecte decorative cu diferite utilități 

Varietatea tehnicilor de pictură, șlefuire și împodobire este și ea spectaculoasă – de la ouă în tuș și creion, cu ceară în relief, în tehnici textile, în tehnica emailului, acuarelă pe sticlă, porţelan şi jad, la aplicaţii cu mărgele și cu diferite materiale. 

Sunt reproduse motive florale, religioase, abstracte, picturi celebre, clădiri, castele, palate, citate din diferite limbi și multe altele. Iar ca aplicații inedite, unul  are aplicate peste 2.500 de fire de păr împletite, altul este împodobit cu pene. 

Ouăle perforate, zgâriate și potcovite sunt printre creațiile neașteptate, specifice unor culturi din diferitele țări din care au fost aduse. 

În categoria ouălor inedite, te vor uimi ouăle transformate în obiecte decorative sau cu diferite utilități. De exemplu, există un ou cu ceas, ouă cu mecanisme muzicale, ouă-suport de parfum sau ouă-casetă de bijuterii, carusele în coajă de ou!

5. Ouă din materiale neașteptate, dar și exotice, prețioase 

Merită amintită și varietatea materialelor din care s-au creat ouă de diferite mărimi, de la lemn exotic precum abanosul, tecul, amarantul, santalul, măslinul, eucaliptul, la piatră şi pietre semipreţioase precum jadul, cuarţul, malachitul, chiar până la lava vulcanică.

Veți mai admira și ouă din varietăți de porțelan fin, prețios și el, la fel, provenind din diferite țări, precu: cel de Jasper din Angia, cel nemțesc de Meissen, Sevres, Rosenthal, Bavaria, porțelan de Kutahya şi de Iznik din Turcia, cel japonez de Satsuma. 

 

  1. Ateliere interactive

Și nu în ultimul rând, un alt motiv de vizitat Muzeul Oului este cel de introducere “activă” în lumea această spectaculoasă de decorare a ouălor.

Te poți înscrie la o demonstrație de încondeiere și învața chiar tactica tradițională cu ajutorul chişiţei, precum și alte diferite tehnici.

În plus, îți veți îmbogăți cultura și veți înțelege și diferitele semnificații ale simbolurilor ce sunt redate pe aceste ouă. 

Și mai mult, poți duce și vizatori din alte țări, dacă ai oaspeți, pentru că muzeul are și un sistem audio de ghidaj în limbi de circulaţie internaţională: engleză, franceză, germană, spaniolă.

Detalii de contact:

Adresa: Strada Gării, 20, Vama, Suceava, 727590
Mobil: +40 745 869 529
Fix: +40 230 239 212 
Program:
10 -> 18 Luni – Sambata
10 -> 14 Duminica
 
Webasite: www.muzeuloului-vama.com

Mai jos, vei gasi cateva fotografii din calatoria mea:

Mai jos, un scurt filmulet despre Muzeul Oului, Vama

Cetatea Deva: Ghid complet pentru o vizită memorabilă

Cetatea Deva: Istorie vie pe culmea Dealului Cetății Când ajungi în Deva, primul lucru care îți atrage privirea este silueta impunătoare a unei cetăți cocoțate sus, pe un deal vulcanic.Este Cetatea Deva, una dintre cele mai spectaculoase fortificații din Transilvania,...

Galati-Ghid turistic

Top 10 atracții turistice Galați. Ghid turistic complet:obiective de vizitat, atracții culinare și informații utile Cuprins Introducere  Scurt istoric Top 10 atracții și obiective turistice Atracții culinare și restaurante recomandate Excursii de o zi în afara...

Ghid de weekend în Timișoara

Timișoara pas cu pas:ce să faci, ce să vezi și cum să te bucuri de oraș Timișoara este situată în câmpia Timișului fiind străbătută de cursul râului Bega. Supranumit adesea „Mica Vienă” datorită arhitecturii sale, Timișoara rămâne un oraș-simbol al Revoluției Române...

Castelul Corvinilor Hunedoara – Ghid turistic complet

Castelul Corvinilor, Hunedoara - Ghid turistic complet:istoric, descriere, cum ajungi la el, informații utile pentru turiști Castelul Corvinilor, cunoscut și ca Castelul Huniazilor, este una dintre cele mai impresionante construcții medievale din România și din Europa...

Manastirea Agapia si Manastirea Varatec

Mănăstirile Agapia și Văratec: Liniștea din inima Moldovei Într-o lume tot mai grăbită, în care pauza pare un lux, Mănăstirile Agapia și Văratec oferă ceva rar și esențial: liniște. Așezate într-un cadru natural de poveste, la poalele Munților Stânișoarei, în județul...

Săcărâmb -El Dorado românesc

Săcărâmb - El Dorado românesc  Unul dintre cele mai frumoase sate din județul Hunedoara este Sâcărâmb. Povestea aşezării este legată de zăcămintele importante de aur descoperite în urmă cu două secole şi jumătate, care au atras în aceste locuri familii din toate...

Grădina Botanică Jibou-o simfonie a florilor si plantelor rare

Grădina Botanică Jibou: Natură, armonie și descoperire Situată în micul orășel Jibou, din județul Sălaj, Grădina Botanică "Vasile Fati" este unul dintre cele mai surprinzătoare locuri din nord-vestul României. Departe de agitația urbană, grădina oferă vizitatorilor o...

Biserici de lemn din Maramureș

Bisericile de lemn din Maramureș:Patrimoniu, credință și meșteșug Maramureșul este un tărâm aparte.E locul unde tradiția nu e păstrată în muzee, ci trăită zilnic. Unde lemnul nu este doar material de construcție, ci expresie a sufletului.Iar printre cele mai...

Manastirea Sucevita Bucovina-Capodopera Verde a Bucovinei

Manastirea Sucevita Bucovina - „verde de smarald”, Descopera picturi religioase impresionante și o colecție de artă remarcabilă    În inima Bucovinei, între dealurile împădurite și satele pline de tihnă, se află una dintre cele mai impresionante bijuterii ale artei și...

Manastirea Humor Bucovina

Mănăstirea Humor: O Bijuterie de Culoare și Credință în Inima Bucovinei Am o slăbiciune pentru locurile care îți vorbesc despre istorie, despre artă și despre o credință adâncă, șoptită de veacuri. Și dacă ești ca mine, atunci trebuie să ajungi într-un loc cu adevărat...
O sa-ti placa si:

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Continutul este protejat!!!