1. Pagina principală
  2. Romania
  3. Bucovina
  4. Manastirea Putna, Bucovina

Manastirea Putna, Bucovina

Aug 6, 2021 | Romania, Bucovina

Manastirea Putna, Bucovina, un tezaur prețios al poporului roman 

Mănăstirea Putna este probabil primul obiectiv turistic ce trebuie musai vizitat într-o călătorie prin Bucovina.

Prima și cea mai importantă ctitorie a lui Ștefan cel Mare, și totodată, unul din cele mai de interes centre religioase, culturale și artistice românești, mănăstirea a fost supranumită “Ierusalimul Neamului Românesc” de chiar poetul Mihai Eminescu. Manastirea Putna Bucovina

Este inclusă în Lista monumentelor istorice din România, iar sfatul nostru este atunci când ajun geți aici să vă dați răgaz temeinic să o admirați. 

Construcția, picturile, colecția de obiecte de artă și cult, broderiile și manuscrisele ce se regăsesc la muzeul mănăstirii, cel mai valoros de acest fel din România – toate elementele acestea au făcut mănăstirea Putna să fie printre cele mai mândre lăcașuri de cult din România.  

 

Între istorie și legendă, trecut și prezent  

Ca scurt istoric, despre construirea mănăstirii, circulă mai multe legende. Cronicarul Ioan Neculce relata că Ștefan cel Mare a ales locul, trăgând cu arcul dintr-un vârf de munte și în locul în care s-a oprit săgeata, acolo a fost construit altarul.

Zidirea bisericii a început în data de 10 iunie 1466 și s-a terminat în 1469, iar sfințirea ei a avut loc în următorul an, în 3 septembrie.

Din păcate, în istoricul ei, mănăstirea Putna, nu a fost ferită de probleme. În martie 1484, un incendiu i-a distrus chiliile, afectând parțial biserica, dar Ștefan cel Mare a poruncit restaurarea și pictarea ei. 

Apoi, în 1653, biserica era distrusă de oștirea lui Timuș Hmelnitki. Dar va fi restaurată din nou mândră de Vasile Lupu din anul 1653, și apoi de voievozii Gheorghe Ștefan și Eustatie Dabija până în anul 1662.

Singura clădire rămasă din vremea domnitorului Ștefan cel Mare este Turnul Tezaurului,

 

Ce puteți admira la mănăstirea Putna

Intrarea în mănăstire se face pe sub arcul boltit al turnului care are parter și etaj și pe a cărui fațadă estică se află stema Moldovei datată 1471. Turnul a fost zidit în 1757, în vremea domnitorului Constantin Racoviță. Pe fața de vest, sunt stemele Moldovei și ale Țării Românești.

În 1871, Mihai Eminescu, Ioan Slavici și alți partcipanți la Marea Serbare de la Putna din august au înnoptat în sala de la etaj, pe latura de est, așa că aceasta avea să se numească ulterior după numele marelui port „Turnul Eminescu“ Tot pe latura de est se află și „Turnul clopotniței” construit în anul1882.

Paraclisul din partea vestică, cu hramul Sfinții Apostoli Petru și Pavel, era construit de mitropolitul Iacov Putneanul în 1759, pe locul vechiului turn clopotniță, afectat de cutremurul din1739.

A fost restaurat între anii 1976-1983, când i s-au adăugat noi spații. Paraclisul a fost pictat în tehnica „al fresco” de artiștii Mihail și Gavril Moroșan. Stareț era atunci Arhimandritul Iachint Unciuleac 

Pe latura sudică se află Casa Domnească, ridicată pe temelia casei vechi distruse de hasburgi. Lucrările de reconstrucție s-au făcut în perioada 1982-1988, fiind începute și supravegheate de patriarhul Teoctist Arăpașu. 

Iconostasul este una dintre cele mai frumoase opere de aici, realizat în în stil baroc spre rococo, impresionant prin dimensiune și numărul mare al icoanelor cu care este împodobit. 

În ceea ce privește pictura mănăstirii, interesant de știut este că Putna a fost prima mănăstire cu pictură exterioară din Moldova. Atât în exterior, cât și înăuntru s-a folosit foiță de aur pentru fundalul icoanelor.

Cum spuneam la început, muzeul medieval de la Putna, din partea de vest a bisericii, reamenajat între anii 1976 și 2004, este poate cel mai bogat din țară. 

Veți vedea aici un extraordinar tezaur religios, cultural și artistic, multe obiecte chiar din vremea lui Stefan cel Mare – manuscrise, obiecte de argint, obiecte de cult, broderii, tesaturi. 

Printre “odoarele prețioase” se află icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, craniul Sfantului Ierarh Ghenadie, mare făcător de minuni, ferecat în argint aurit, manuscrise precum Tetraevanghele, Psaltiri, cărți de învățătură, broderii făcute în atelierele manastirii, obiecte bisericești – vase, cădelnițe, candele ș.a.

Dacă doriți să rămâneți mai mult în zonă, vă puteți caza chiar la mănăstire care are disponibile camere cu 2 paturi și grup sanitar propriu, precum și camere de mai multe locuri, pentru gurpuri, de la 5, la 28.  

 

Adresă și contacte 

Sat Putna, nr. 201, comuna Putna, jud. Suceava.

Tel.: 0230.414.055

E-mail: mănastirea@putna.ro, arhondaric@putna.ro 

Vezi si alte fotografii din calatoria mea.

Lacul Sfânta Ana

Lacul Sfanta Ana Singurul lac vulcanic din România și din Europa Centrală, Lacul Sfanta Ana se găsește în județul Harghita, comuna Tușnad și pe lângă faptul că este un loc uluitor de vizitat, are și o legendă foarte frumoasă legată de originea sa. Conform acesteia,...

Târgu Mureș – Un City Break in Orasul Trandafirilor

Târgu Mureș - Un City Break in Orasul Trandafirilor Târgu Mureș, cunoscut sub numele de „Orașul trandafirilor“, este principalul oraș al județului Mureș din regiunea Transilvania. În trecut, a făcut parte din Regatul Ungariei, iar astăzi 45% din populație este de...

Crama Apogeum

Crama Apogeum Dealu Mare, singura cramă din România cu amfore din ceramică, un conac istoric și noi spații de cazare  Pentru iubitorii de turism oenologic și de vin, Crama Apogeum un obiectiv de neratat în zona Dealu Mare, din cel puțin 3 motive – frumusețea cramei, a...

Vizita la crama Jidvei, cea mai mare cramă din țară și castelul Bethlen-Haller

Vizita la crama Jidvei, cea mai mare cramă din țară și castelul Bethlen-Haller Îmi doream demult să ajung să vizitez crama Jidvei și renumitul castel Bethlen-Haller – emblema cramei, chiar de când când nu știam eu prea multe despre vin, îl găseam fascinant din poze....

A E R de la Crama Rasova: vibe de vară, cu vinuri fresh, concerte și party-uri în iarbă

A E R de la Crama Rasova: vibe de vară, cu vinuri fresh, concerte și party-uri în iarbă Când mergeți către mare, în apropiere de Autostrada Sarelui și de podul de la Cernavodă, faceți o oprire și pe Dealu Vifor, la Crama Rasova. Cu o așezare și un view - ambele...

Manastirea Voronet Bucovina – legenda și istoria unui locaș minunat   

Manastirea Voronet -despre “Albastrul de Voronet”,legenda și istoria unui locaș minunat     Nu se poate să îți iubești țara, să fii călător și să nu fi auzit de expresia “Albastru de Voroneț”, iar dacă nu ai ajuns încă la mănăstirea care a făcut celebră această...

Grădina Magică a Lavandei din Urlați

Grădina Magică a Lavandei din Urlați – un loc cu suflet, culoare și miresme îmbietoare  Despre lanurile și grădinile de lavandă se tot vorbește în perioada aceasta (până la sfârșitul lui iulie) pentru că suntem în plin sezon al ei, iar eu chiar ador lavanda, așa că nu...

Crama Villa Vinea

Crama Villa Vinea- o încântare pentru iubitorii de vin și turism oenologic  Villa Vinèa este una dintre acele crame care, efectiv, te cucerește cu frumoasa priveliște asupra Văii Târnavelor, râului și satelor înșirate, precum și cu arhitectura turnului impunător, care...

Cascada Cailor (Borsa, Maramures)

Cascada Cailor (Borsa, Maramures)-un peisaj superb oferit de cea mai înaltă cădere de apă din România În ținutul fermecător al Maramureșului, Cascada Cailor Borșa este una dintre atracțiile turistice, spectaculoase, de necontestat, vizitată de mii de turiști anual. ...

Postari recente

Despre Autor

Dan_Paunescu

Am fost dintotdeauna pasionat de calatorii, sa descopar locuri noi si mai putin cunoscute, sa cunosc oameni noi. Imi place sa planific o calatorie in cele mai mici detalii, sa descopar impreuna cu cei dragi noi destinatii, oameni, culturi, atitudini, sa gust mancaruri si bauturi locale.

Calatorhaihui pe Facebook

Calatorhaihui pe Instagram

This error message is only visible to WordPress admins
Error: No posts found.

Iti place acest blog?

O sa-ti placa si:

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *