1. Pagina principală
  2. Romania
  3. Moldova
  4. Manastirea Voronet Bucovina – legenda și istoria unui locaș minunat   

Manastirea Voronet Bucovina – legenda și istoria unui locaș minunat   

Jul 30, 2021 | Moldova, Romania

Manastirea Voronet –
despre “Albastrul de Voronet”,
legenda și istoria unui locaș minunat    

Nu se poate să îți iubești țara, să fii călător și să nu fi auzit de expresia “Albastru de Voroneț”, iar dacă nu ai ajuns încă la mănăstirea care a făcut celebră această culoare, trebuie să mergi măcar o dată să-i admiri frumusețea și să te lași cuprins de starea și liniște și solemnitatea pe care le dau acest locaș sfânt.

Mănăstirea Voroneț este unul dintre acele locuri despre care vrei să știi cât mai multe odată ajuns aici, atât datorită frumuseții ei, cât și încărcăturii religioase, spirituale și istorice pe care o poartă. Este socotită ca cea mai frumoasă dintre mănăstirile românești pictate, o “perlă” a țării nastre. 

Ea a fost inclusă în 1993 în patrimoniul cultural mondial UNESCO. O perioadă a funcționat ca mănăstire de călugări, apoi de maici. 

Povestea  Manastirii Voronet

Manastirea Voronet

 

 

 

 

 

Ca să vă introducem în istorie, ne-am gândit să vă dăm mai întâi detalii despre povestea acestei mănăstiri. Legenda spune că Ștefan cel Mare, în timpul unei crize avute într-un razboi cu turcii, a venit la Arhimandritul Daniel, la schitul acestuia din localitatea Voroneț, cerându-I sfatul.

După ce a câștigat lupta, și-a păstrat promisiunea făcută călugărului și construit o nouă biserică dedicată Sfantului Gheorghe, ocrotitorul victoriei in bătălie.

Ca o curiozitate, mănăstirea a fost ridicată în 1488, în numai 3 luni și 3 săptămâni, un record al vremii. 

Astăzi, biserica Sfântul Gheorghe a mănăstirii Voroneț este una dintre cele mai cunoscute biserici de la noi din țară pentru coloritul frescelor și pentru sutele de figuri zugrăvite pe ea. 

Biserica Sfântul Gheorghe are următoarea inscripție la intrarea în exonartex: ”Eu prințul Stefan prin voia Domnului conducator al Moldovei fiu al prințului Bogdan, a început a construi această fundație a Mănăstirii Voroneț dedicată Sfântului și Adoratului și Marelui Martir și Victorios Gheorghe, anul 6996 (1488, luna lui mai ziua 26, în lunea de după Pogararea Sfintului Duh și terminată în același an în luna lui septembrie pe 14).

Manastirea construită de Ștefan cel Mare include altarul, naosul cu turnul și pronaosul, iar în 1547, mitropolitul Grigore Roșca, i-a adăugat un pridvor închis, cu un perete plin, fară deschidere, iar zidurile exterioare pictate de sus până jos i-au imprimat construcției o strălucire aparte. 

Pictura interioară datează din timpul lui Ştefan cel Mare, iar cea exterioră este din vremea lui Petru Rareş.

 

Pictura și arhitectura

Albastrul de Voroneț, care dăinuie de veacuri pe această construcție, științific denumit albastru azurit, este o nuanță mai vie, mai intensă față de alte nuanțe de albastru. 

Iar dacă vă mirați cărui fapt se datorează longevitatea culorii pe mănăstire, aceasta este grație migalei zugravilor, care au pictat zidurile când încă erau umede, împărțindu-le în suprafețe mici.

Dar să vă dăm și câteva detalii despre ansamblul architectural și pictural al Voronețului. Arhitectura îmbină elemente gotice, bizantine și autohtone. Frescele exterioare, dominate de azuriul strălucitor sunt ferite de ploaie mulțumită acoperișul în formă de cort. 

Veți observa de la bun început Scena Judecății de Apoi, care acoperă peretele vestic și care i-a adus Voronețului numele de “Capela Sixtină a Orientului”.

Iar ansamblul iconografic ilustrează viețile sfinților și portretele unor filosofi greci, printre care și Platon și Aristotel.

Elemente mai puțin așteptate să fie întâlnite pe o mănăstire sunt semnele zodiacale chiar în apropierea Mântuitorului.

Alte scene surprind elemente locale și/sau folclorice precum cobza, buciumul locuitorilor de la munte, ştergare, un peisaj de munte bucovinean, legende: Adam care ară, Eva care toarce lână.

Atât în interior, cât și în exterior veți avea, astfel, ce descoperi și admira, așa că nu ne rămâne decât să vă lăsăm să descoperiți și voi această frumoasă mănăstire și să ne împărtășiți impresiile voastre. .

 

Adresa si contacte: Manastirea Voronet

Com.Voronet, Gura Humorului, Suceava

Tel: 0230.235.323

Mobil: 0744.560.001

Mai jos, vei gasi cateva fotografii din calatoria mea:

voronet

Cetatea Taraneasca Saschiz: O experiență de neuitat în inima Transilvaniei

Cetatea Țărănească Saschiz   Saschiz, un sat pitoresc situat în inima Transilvaniei, găzduiește nu doar o biserică fortificată inclusă în Patrimoniul UNESCO, ci și o comoară mai puțin cunoscută: Cetatea Țărănească. Așezată pe un deal semeț, cetatea veghează de...

Pestera Ursilor: O calatorie fascinanta in inima Muntilor Apuseni

Pestera Ursilor: O calatorie fascinanta in inima Muntilor Apuseni Imagineaza-ti o lume fascinanta, ascunsa in adancurile Muntilor Apuseni, unde stalactite si stalagmite sclipesc in lumina reflectoarelor, dezvaluind o istorie veche de mii de ani. Aici, in Pestera...

Breb, Maramureș: Ghidul tău către o experiență autentică românească

Breb, Maramureș: Ghidul tău către o experiență autentică românească Breb este un sat pitoresc situat în partea central-nordică a Maramureșului, la poalele munților Gutâi.Aflat la o distanță de 25 km de Sighetul Marmatiei și 52 km de Baia Mare, acest sat fermecător...

Muzeul de arta Craiova

Muzeul de arta Craiova Cuprins: Impact-Site-Verification: 6acb7e31-a693-4a66-8487-17a637eba807 I. Istoricul și importanța muzeului - Construcția și arhitectura impresionantă a clădirii II. Colecțiile și exponatele din Muzeul de artă Craiova - Picturi și sculpturi...

Izbucul Tauz, cea mai mare peșteră scufundată din România

Izbucul Tauz, Muntii Apuseni cea mai mare peșteră scufundată din România Există în adâncurile Munților Apuseni multe peșteri misterioase. Una dintre acestea este ascunsă de Izbucul Tăuz, un loc pe cât de frumos, pe atât de imposibil de explorat de noi, turiștii...

In plimbare pe acoperisul Romaniei- Varful Moldoveanu (2544 metri)

In plimbare pe acoperisul Romaniei- Varful Moldoveanu (2544 metri) Am văzut multe prezentări despre te miri ce locuri (unele chiar spectaculoase) și consider că, din când în când, mai trebuie promovate și cele reprezentative pentru această țară. Nu știu alții cum...

Craiova-Top 15 atractii turistice

Top 15 atractii turistice din orasul Craiova Sunt un călător îndrăzneț, ce ador să plece cu rucsacul în spate și aparatul de fotografiat în mână spre necunoscut.Uneori bugetul nu îmi permite să plec prea departe, de aceea weekendul acesta plec într-un citybreak prin...

Manastiri din Bucovina

Mănăstiri din Bucovina Închei această serie de articole despre turismul monahal cu cea mai frumoasă regiune, acea regiune pe care eu o consider ca fiind cea mai frumoasă, acea regiune din nordul țării despre care s-au scris multe povești și cu care ne mândrim -...

Manastirea Humor Bucovina

Printre frumusețile Bucovinei: Mănăstirea Humor  Despre mănăstirea Humor știam că este este una dintre cele mai populare și frumoase ctitorii ale Bucovinei, deosebit de apreciată pentru arhitectura și pictura sa atât interioară, cât și exterioară, în mare parte,...

Bistrița

Bistrița - Atractii si obiective turistice Situat în nordul României, la poalele Munților Bargau, nu departe de Pasul Tihuta care leagă regiunea Transilvaniei de cea a Bucovinei, Bistrița este unul dintre cele mai vechi orașe. Descoperirile arheologice indică faptul...

Despre Autor

Dan_Paunescu

Am fost dintotdeauna pasionat de calatorii, sa descopar locuri noi si mai putin cunoscute, sa cunosc oameni noi. Imi place sa planific o calatorie in cele mai mici detalii, sa descopar impreuna cu cei dragi noi destinatii, oameni, culturi, atitudini, sa gust mancaruri si bauturi locale.


Cauta Hoteluri si Zboruri
error: Continutul este protejat!!!