1. Pagina principală
  2. Romania
  3. Moldova
  4. Manastirea Voronet Bucovina – legenda și istoria unui locaș minunat   

Manastirea Voronet Bucovina – legenda și istoria unui locaș minunat   

Jul 30, 2021 | Moldova, Romania

Manastirea Voronet –
despre “Albastrul de Voronet”,
legenda și istoria unui locaș minunat    

Nu se poate să îți iubești țara, să fii călător și să nu fi auzit de expresia “Albastru de Voroneț”, iar dacă nu ai ajuns încă la mănăstirea care a făcut celebră această culoare, trebuie să mergi măcar o dată să-i admiri frumusețea și să te lași cuprins de starea și liniște și solemnitatea pe care le dau acest locaș sfânt. Manastirea Voronet

Mănăstirea Voroneț este unul dintre acele locuri despre care vrei să știi cât mai multe odată ajuns aici, atât datorită frumuseții ei, cât și încărcăturii religioase, spirituale și istorice pe care o poartă. Este socotită ca cea mai frumoasă dintre mănăstirile românești pictate, o “perlă” a țării nastre. 

Ea a fost inclusă în 1993 în patrimoniul cultural mondial UNESCO. O perioadă a funcționat ca mănăstire de călugări, apoi de maici. 

 

Povestea  Manastirii Voronet

Ca să vă introducem în istorie, ne-am gândit să vă dăm mai întâi detalii despre povestea acestei mănăstiri. Legenda spune că Ștefan cel Mare, în timpul unei crize avute într-un razboi cu turcii, a venit la Arhimandritul Daniel, la schitul acestuia din localitatea Voroneț, cerându-I sfatul.

După ce a câștigat lupta, și-a păstrat promisiunea făcută călugărului și construit o nouă biserică dedicată Sfantului Gheorghe, ocrotitorul victoriei in bătălie.

Ca o curiozitate, mănăstirea a fost ridicată în 1488, în numai 3 luni și 3 săptămâni, un record al vremii. 

Astăzi, biserica Sfântul Gheorghe a mănăstirii Voroneț este una dintre cele mai cunoscute biserici de la noi din țară pentru coloritul frescelor și pentru sutele de figuri zugrăvite pe ea. 

Biserica Sfântul Gheorghe are următoarea inscripție la intrarea în exonartex: ”Eu prințul Stefan prin voia Domnului conducator al Moldovei fiu al prințului Bogdan, a început a construi această fundație a Mănăstirii Voroneț dedicată Sfântului și Adoratului și Marelui Martir și Victorios Gheorghe, anul 6996 (1488, luna lui mai ziua 26, în lunea de după Pogararea Sfintului Duh și terminată în același an în luna lui septembrie pe 14).

Manastirea construită de Ștefan cel Mare include altarul, naosul cu turnul și pronaosul, iar în 1547, mitropolitul Grigore Roșca, i-a adăugat un pridvor închis, cu un perete plin, fară deschidere, iar zidurile exterioare pictate de sus până jos i-au imprimat construcției o strălucire aparte. 

Pictura interioară datează din timpul lui Ştefan cel Mare, iar cea exterioră este din vremea lui Petru Rareş.

 

Pictura și arhitectura

Albastrul de Voroneț, care dăinuie de veacuri pe această construcție, științific denumit albastru azurit, este o nuanță mai vie, mai intensă față de alte nuanțe de albastru. 

Iar dacă vă mirați cărui fapt se datorează longevitatea culorii pe mănăstire, aceasta este grație migalei zugravilor, care au pictat zidurile când încă erau umede, împărțindu-le în suprafețe mici.

Dar să vă dăm și câteva detalii despre ansamblul architectural și pictural al Voronețului. Arhitectura îmbină elemente gotice, bizantine și autohtone. Frescele exterioare, dominate de azuriul strălucitor sunt ferite de ploaie mulțumită acoperișul în formă de cort. 

Veți observa de la bun început Scena Judecății de Apoi, care acoperă peretele vestic și care i-a adus Voronețului numele de “Capela Sixtină a Orientului”.

Iar ansamblul iconografic ilustrează viețile sfinților și portretele unor filosofi greci, printre care și Platon și Aristotel.

Elemente mai puțin așteptate să fie întâlnite pe o mănăstire sunt semnele zodiacale chiar în apropierea Mântuitorului.

Alte scene surprind elemente locale și/sau folclorice precum cobza, buciumul locuitorilor de la munte, ştergare, un peisaj de munte bucovinean, legende: Adam care ară, Eva care toarce lână.

Atât în interior, cât și în exterior veți avea, astfel, ce descoperi și admira, așa că nu ne rămâne decât să vă lăsăm să descoperiți și voi această frumoasă mănăstire și să ne împărtășiți impresiile voastre. .

 

Adresa si contacte: Manastirea Voronet

Com.Voronet, Gura Humorului, Suceava

Tel: 0230.235.323

Mobil: 0744.560.001

Vezi si alte fotografii din calatoria mea.

Lacul Sfânta Ana

Lacul Sfanta Ana Singurul lac vulcanic din România și din Europa Centrală, Lacul Sfanta Ana se găsește în județul Harghita, comuna Tușnad și pe lângă faptul că este un loc uluitor de vizitat, are și o legendă foarte frumoasă legată de originea sa. Conform acesteia,...

Târgu Mureș – Un City Break in Orasul Trandafirilor

Târgu Mureș - Un City Break in Orasul Trandafirilor Târgu Mureș, cunoscut sub numele de „Orașul trandafirilor“, este principalul oraș al județului Mureș din regiunea Transilvania. În trecut, a făcut parte din Regatul Ungariei, iar astăzi 45% din populație este de...

Crama Apogeum

Crama Apogeum Dealu Mare, singura cramă din România cu amfore din ceramică, un conac istoric și noi spații de cazare  Pentru iubitorii de turism oenologic și de vin, Crama Apogeum un obiectiv de neratat în zona Dealu Mare, din cel puțin 3 motive – frumusețea cramei, a...

Vizita la crama Jidvei, cea mai mare cramă din țară și castelul Bethlen-Haller

Vizita la crama Jidvei, cea mai mare cramă din țară și castelul Bethlen-Haller Îmi doream demult să ajung să vizitez crama Jidvei și renumitul castel Bethlen-Haller – emblema cramei, chiar de când când nu știam eu prea multe despre vin, îl găseam fascinant din poze....

Manastirea Putna, Bucovina

Manastirea Putna, Bucovina, un tezaur prețios al poporului roman  Mănăstirea Putna este probabil primul obiectiv turistic ce trebuie musai vizitat într-o călătorie prin Bucovina. Prima și cea mai importantă ctitorie a lui Ștefan cel Mare, și totodată, unul din cele...

A E R de la Crama Rasova: vibe de vară, cu vinuri fresh, concerte și party-uri în iarbă

A E R de la Crama Rasova: vibe de vară, cu vinuri fresh, concerte și party-uri în iarbă Când mergeți către mare, în apropiere de Autostrada Sarelui și de podul de la Cernavodă, faceți o oprire și pe Dealu Vifor, la Crama Rasova. Cu o așezare și un view - ambele...

Grădina Magică a Lavandei din Urlați

Grădina Magică a Lavandei din Urlați – un loc cu suflet, culoare și miresme îmbietoare  Despre lanurile și grădinile de lavandă se tot vorbește în perioada aceasta (până la sfârșitul lui iulie) pentru că suntem în plin sezon al ei, iar eu chiar ador lavanda, așa că nu...

Crama Villa Vinea

Crama Villa Vinea- o încântare pentru iubitorii de vin și turism oenologic  Villa Vinèa este una dintre acele crame care, efectiv, te cucerește cu frumoasa priveliște asupra Văii Târnavelor, râului și satelor înșirate, precum și cu arhitectura turnului impunător, care...

Cascada Cailor (Borsa, Maramures)

Cascada Cailor (Borsa, Maramures)-un peisaj superb oferit de cea mai înaltă cădere de apă din România În ținutul fermecător al Maramureșului, Cascada Cailor Borșa este una dintre atracțiile turistice, spectaculoase, de necontestat, vizitată de mii de turiști anual. ...

Postari recente

Despre Autor

Dan_Paunescu

Am fost dintotdeauna pasionat de calatorii, sa descopar locuri noi si mai putin cunoscute, sa cunosc oameni noi. Imi place sa planific o calatorie in cele mai mici detalii, sa descopar impreuna cu cei dragi noi destinatii, oameni, culturi, atitudini, sa gust mancaruri si bauturi locale.

Calatorhaihui pe Facebook

Calatorhaihui pe Instagram

This error message is only visible to WordPress admins
Error: No posts found.

Iti place acest blog?

O sa-ti placa si:

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *