Lacul Sfanta Ana
Singurul lac vulcanic din România și din Europa Centrală, Lacul Sfanta Ana se găsește în județul Harghita, comuna Tușnad și pe lângă faptul că este un loc uluitor de vizitat, are și o legendă foarte frumoasă legată de originea sa. Conform acesteia, erau cândva doi frați răi și bogați care trăiau pe vârful a doi munți alăturați.
Palatul fratelui mai mare stătea pe locul lacului Sfânta Ana, în timp ce fratele mai mic se afla în apropiere, pe vârful muntelui Puturosu. Întotdeauna se întreceau unul cu celălalt, iar într-o zi, competiția era despre cine poate înhăma cei mai frumoși cai la trăsura sa. Fratele mai mare a găsit o soluție extremă și, în loc de cai, a pus în fața trăsurii sale cele mai frumoase doisprezece servitoare din regiune.
Fetele nu au putut nici măcar să miște trăsura, deoarece era mult prea grea pentru ele. Stăpânul s-a enervat și a început să biciuiască fata din față, care era cea mai frumoasă și care se numea Ana. În durerea ei, s-a rugat și l-a blestemat pe stăpânul cel rău, ceea ce a provocat o furtună îngrozitoare. Chiar și pământul a început să tremure și în cele din urmă întregul castel a fost îngropat în cutremur și un lac a apărut în locul său.
Când furtuna s-a retras, doar doisprezece lebede au rămas în urmă înotând liniștit pe apă, dar, după ce și-au scuturat penele, s-au transformat înapoi în fete. Unsprezece dintre ele s-au grăbit acasă în satele lor, cu excepția Anei. Aceasta a rămas pe malul lacului, a construit o capelă și a rămas acolo pentru restul zilelor, rugându-se în tăcere.
Aceasta este legenda, dar ce s-a întâmplat în realitate? Lacul Sfânta Anna se găsește pe vârful muntelui Ciomatu, care este de fapt un vulcan ce a fost activ în urmă cu 32 de mii de ani, între timp formându-se un lac în craterul său. O capelă, la fel ca și cea menționată în legendă, se află pe malul lacului. Primul document care menționează capela de lângă lac este din 1349, iar Sfânta Ana este și în prezent foarte respectată în rândul localnicilor.
Dacă vizitați Lacul Sfânta Ana, ar trebui să vă faceți timp și pentru a vedea Tinovul Mohoș din apropiere, care se află chiar în celălalt crater din Ciomatu. Potrivit oamenilor de știință, unele procese naturale ar putea transforma în cele din urmă și Lacul Sfânta Ana într-o mlaștină. Unul dintre aceste motive este acela că volumul de apă de ploaie adăugat în fiecare an este mai mic decât volumul de apă evaporată. Este o problemă, deoarece lacul este un „lac închis” – adică este acoperit doar de precipitații, deci adâncimea sa scade constant. Deși avea o adâncime de 12 metri în 1867, în 1907 avea 8,5 m și acum are doar 7 m.
De asemenea, ecosistemul trece prin unele schimbări. De exemplu, până de curând lacul nu avea deloc forme de viață, deoarece apa era la fel de pură ca apa distilată, dar în ultimul deceniu a apărut și s-a înmulțit în lac o anumită specie de pește (crapul prusac argintiu). Ouăle de pește ar fi ajuns în lac lipindu-se de picioarele rațelor sălbatice care se cuibăresc lângă lac de mai multe decenii.
Pentru cei care caută animale sălbatice, aici pot fi văzuți și șerpi de apă și vipere, tritoni, libelule, păianjeni, precum și multe alte specii de păsări, inclusiv ciocănitoarea neagră. Câteva ascunzători sunt, de asemenea, amenajate în zonă, pentru cei interesați de vizionarea urșilor. Mulți susțin că acestea sunt cele mai bune astfel de locații din România, oferind cea mai bună vedere.
Organizațiile locale de mediu încearcă din răsputeri să salveze lacul de multiplele amenințări. Acesta este motivul pentru care în anul 2018 a fost interzis scăldatul în lac. Ca urmare a acestei interdicții, lacul a devenit cel puțin scutit de cantitatea tot mai mare de protecție solară de pe corpurile turiștilor din timpul verii.
Înotul va fi permis pe viitor doar în timpul evenimentelor sportive (alergare, triatlon) organizate acolo. Deci, dacă doriți să înotați și să aruncați o privire în jur din mijlocul lacului, trebuie să vă înscrieți la una dintre curse. Dar nu vă faceți griji: dacă pur și simplu vă plimbați în jurul lacului sau vă așezați pe malul său, veți experimenta din plin acea atmosferă liniștită, unică care înconjoară locul.
0 Comments