1. Pagina principală
  2. Europa de Vest
  3. Belgia
  4. Gent-Bijuteria Flandrei. Descopera un oraș medieval fermecător

Gent-Bijuteria Flandrei. Descopera un oraș medieval fermecător

Feb 29, 2024 | Belgia

Gent-Bijuteria Flandrei.
Descopera un oraș medieval fermecător

Orașul Gent este un mix pitoresc de alei înconjurate de clădiri neobișnuite și canale frumoase.
Alături de Bruges, Gent reprezintă una din atracțiile arhitecturale vedetă ale Belgiei, dar, spre deosebire de Bruges, nu este la fel de aglomerat din pricina mulțimilor de turiști.

O plimbare prin oraș într-o seară de vară, când majoritatea clădirilor importante sunt iluminate, este o experiență de neuitat, la fel ca și o plimbare cu barca pe numeroasele ramuri ale canalelor Scheldt și Leie care intersectează orașul.

Ghent, capitala Flandrei de Est, te va cuceri cu farmecul său medieval, atmosfera vibrantă și bogata sa cultură.
Descoperă un oraș plin de istorie, cu arhitectură grandioasă, muzee fascinante și o gastronomie delicioasă.

Atracții turistice din Gent.

  1. Catedrala Sf. Bavo

În partea de est a pieței Sint-Baafsplein se află Catedrala Sf. Bavo, o clădire maiestuoasă din cărămidă și granit cu o criptă romanică a predecesoarei sale, biserica Sint-Jans. Carol al V-lea a dat catedralei numele actual după ce a distrus-o pe cea veche pentru a construi o cetate. Interiorul luminos al catedralei este bogat decorat cu picturi unice. Acestea includ Convertirea Sf. Baaf de Peter Paul Rubens (1624) și Hristos printre doctori de Frans Pourbus (1571).

Cea mai faimoasă operă de artă este însă Altarul Gentului, cunoscut și sub numele de Adorarea Mielului Mistic, considerată a fi cea mai mare capodopera a picturii flamande vechi. Sub biserica principală, cripta conține numeroase morminte ale episcopilor și un bogat tezaur. Remarcabilul triptic al Calvarului din 1464 de Joos van Wassenhove (Justus van Gent) este, de asemenea, prezent într-una dintre capele.

  1. Gravensteen

Gravensteen este una dintre cele mai puternice fortărețe cu șanțuri din Europa de Vest, înconjurată de râul Lieve. A fost construită între 1180 și 1200 la ordinul lui Filip de Alsacia, fostul conte al Flandrei, pe temelia unei structuri anterioare din secolul al IX-lea și a fost creată în stilul castelelor cruciaților sirieni. În prezent, rămâne un exemplu unic al artei medievale europene de fortificare.

În secolul al XIV-lea a încetat să mai aibă o funcție militară și a fost folosită de conți pentru administrarea pământului. În 1800, a intrat în proprietate privată și a fost transformată într-o fabrică de bumbac și în apartamente pentru muncitori. În fața castelului se extinde străvechea Sint-Veerleplein, posibil cea mai veche piață din Gent. Aceasta a fost și locul execuțiilor și incendiilor victimelor Inchiziției.

  1. Clopotnița (Het Belfort)

În partea de vest a pieței Sint-Baafsplein se află clopotnița de 91 de metri înălțime, simbol al independenței orașului Gent. Construcția turnului a fost început în jurul anului 1300 și până în 1338 a fost finalizat în mare parte. Turnul de astăzi a fost restaurat la forma sa originală din secolul al XIV-lea, la începutul acestui secol și a înlocuit turnul clopotniță din lemn din 1380.

Clopotnița este încoronată cu un dragon din cupru aurit, care a fost instalat pentru prima dată în 1377. Astăzi, este o replică, la fel ca și cele patru figuri înarmate de la colțurile platformei. Doar unul dintre originalele acestora supraviețuiește și poate fi văzut la parter. Splendida Hală de Pânze se învecinează direct cu clopotnița. Această clădire (1426-1441) a lui Simon van Assche a fost locul de întâlnire al comercianților de lână și pânză și a fost transformată într-o închisoare în secolul al XVIII-lea. Astăzi, are o cafenea-restaurant, care este foarte populară printre turiști.

  1. Graslei

Unele dintre cele mai frumoase case de bresle din Belgia se află de-a lungul Canalului Graslei. Acesta este un loc excelent pentru plimbare pentru oricine este interesat de arhitectură. Poți vedea aici Gildehuis der Vrije Schippers (Casa barcarilor liberi), construită în 1531 în stil gotic Brabant, și Gildehuis der Graanmeters (Casa cântăritorilor de cereale), cu frontonul în trepte care datează din 1698.

Vei vedea, de asemenea, Tolhuisje (Casa Vamală), o clădire în stil renascentist flamand din 1682, care se află lângă Spijker, dar și Koornstapelhuis construită în stil romanic în jurul anului 1200. Gildehuis der Metselaars (Casa Zidarilor) din 1527 în stil gotic Brabant completează acest șir unic de case de breaslă.

Turiștii care caută o introducere bună în reperele orașului se vor bucura de o excursie cu barca cu ghid de 40 de minute în Gent, care pleacă din portul Graseli. Pasagerii vor avea șansa să vadă orașul de pe râul Leie și să admire clădiri importante, printre care Măcelaria Vleeshuis și Castelul Conților.

  1. Biserica și Podul Sf. Mihail

Biserica Sfântul Mihail este situată pe malul vestic al râului Leie și este cunoscută pentru măreția sa absolută, o biserică gotică masivă construită din gresie belgiană. Printre comorile bisericii se numără câteva statui din secolul al XVIII-lea, picturi ale artiștilor baroc precum van Dyck și Relic of Doorn, care a fost un cadou de la Maria, Regina Scoției.

Lângă biserică se află Sint-Michielsbrug (Podul Sfântului Mihail), un frumos pod cu arc de piatră, renumit pentru priveliștile spectaculoase pe care le oferă vizitatorilor. De aici, poți vedea toate cele trei turnuri emblematice din Gent, ceea ce face din acesta un loc excelent pentru fotografii. Vizitează seara pentru o vedere deosebit de frumoasă asupra reperelor orașului iluminate.

Atracții culinare:
Degustă preparate delicioase din gastronomia belgiană la restaurantele din Ghent.
Savurează specialități locale, precum stoofpot (tocană de carne), waterzooi (tocană de pește), gaufre belgiene cu diverse toppinguri și bere belgiană renumită. Recomandăm restaurantele “De Stove”, “Chez Marie”, “De Gulden Sporen” și “Pakhuis”.

Cazare: Ghent oferă o varietate de opțiuni de cazare, de la hoteluri de lux la pensiuni tradiționale și apartamente private. Cateva hoteluri: “Ghent Marriott Hotel”, “Hotel NH Collection Ghent Barbizon Palace”, “Hilton Ghent City Centre” și “The House of Edward”.

 Excursii în imprejurimi:

Explorează împrejurimile pitorești ale Ghentului. Vizitează Bruges, “Veneția Nordului”, cu canalele sale romantice și casele medievale. Descoperă orașul Aalst cu carnavalul său renumit. Imaginează-te făcând excursii de o zi cu trenul sau autobuzul, explorând orașe și sate pitorești din Flandra.

Ghent este un oraș perfect pentru o escapadă de weekend sau o vacanță mai lungă.

Oferă o combinație unică de istorie, cultură, gastronomie și frumusețe naturală.

Imaginează-te plimbându-te pe străduțele pietruite din centrul vechi, admirând arhitectura medievală, vizitând muzee fascinante și savurând preparate delicioase din gastronomia belgiană.

Ghent te va cuceri cu farmecul său și te va face să te simți ca un călător în timp.

Planifică-ți vacanța de vis în Ghent și descoperă un oraș medieval fermecător!

 

Mai jos, vei gasi cateva fotografii din calatoria mea:

Cetatea Deva: Ghid complet pentru o vizită memorabilă

Cetatea Deva: Istorie vie pe culmea Dealului Cetății Când ajungi în Deva, primul lucru care îți atrage privirea este silueta impunătoare a unei cetăți cocoțate sus, pe un deal vulcanic.Este Cetatea Deva, una dintre cele mai spectaculoase fortificații din Transilvania,...

Galati-Ghid turistic

Top 10 atracții turistice Galați. Ghid turistic complet:obiective de vizitat, atracții culinare și informații utile Cuprins Introducere  Scurt istoric Top 10 atracții și obiective turistice Atracții culinare și restaurante recomandate Excursii de o zi în afara...

Ghid de weekend în Timișoara

Timișoara pas cu pas:ce să faci, ce să vezi și cum să te bucuri de oraș Timișoara este situată în câmpia Timișului fiind străbătută de cursul râului Bega. Supranumit adesea „Mica Vienă” datorită arhitecturii sale, Timișoara rămâne un oraș-simbol al Revoluției Române...

Castelul Corvinilor Hunedoara – Ghid turistic complet

Castelul Corvinilor, Hunedoara - Ghid turistic complet:istoric, descriere, cum ajungi la el, informații utile pentru turiști Castelul Corvinilor, cunoscut și ca Castelul Huniazilor, este una dintre cele mai impresionante construcții medievale din România și din Europa...

Manastirea Agapia si Manastirea Varatec

Mănăstirile Agapia și Văratec: Liniștea din inima Moldovei Într-o lume tot mai grăbită, în care pauza pare un lux, Mănăstirile Agapia și Văratec oferă ceva rar și esențial: liniște. Așezate într-un cadru natural de poveste, la poalele Munților Stânișoarei, în județul...

Săcărâmb -El Dorado românesc

Săcărâmb - El Dorado românesc  Unul dintre cele mai frumoase sate din județul Hunedoara este Sâcărâmb. Povestea aşezării este legată de zăcămintele importante de aur descoperite în urmă cu două secole şi jumătate, care au atras în aceste locuri familii din toate...

Grădina Botanică Jibou-o simfonie a florilor si plantelor rare

Grădina Botanică Jibou: Natură, armonie și descoperire Situată în micul orășel Jibou, din județul Sălaj, Grădina Botanică "Vasile Fati" este unul dintre cele mai surprinzătoare locuri din nord-vestul României. Departe de agitația urbană, grădina oferă vizitatorilor o...

Biserici de lemn din Maramureș

Bisericile de lemn din Maramureș:Patrimoniu, credință și meșteșug Maramureșul este un tărâm aparte.E locul unde tradiția nu e păstrată în muzee, ci trăită zilnic. Unde lemnul nu este doar material de construcție, ci expresie a sufletului.Iar printre cele mai...

Manastirea Sucevita Bucovina-Capodopera Verde a Bucovinei

Manastirea Sucevita Bucovina - „verde de smarald”, Descopera picturi religioase impresionante și o colecție de artă remarcabilă    În inima Bucovinei, între dealurile împădurite și satele pline de tihnă, se află una dintre cele mai impresionante bijuterii ale artei și...

Manastirea Humor Bucovina

Mănăstirea Humor: O Bijuterie de Culoare și Credință în Inima Bucovinei Am o slăbiciune pentru locurile care îți vorbesc despre istorie, despre artă și despre o credință adâncă, șoptită de veacuri. Și dacă ești ca mine, atunci trebuie să ajungi într-un loc cu adevărat...

Despre Autor

Dan_Paunescu

Am fost dintotdeauna pasionat de calatorii, sa descopar locuri noi si mai putin cunoscute, sa cunosc oameni noi. Imi place sa planific o calatorie in cele mai mici detalii, sa descopar impreuna cu cei dragi noi destinatii, oameni, culturi, atitudini, sa gust mancaruri si bauturi locale.

O sa-ti placa si:

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Continutul este protejat!!!