Venetia – Cel mai romantic oras din lume
Ce altceva am putea spune despre Veneţia decât că a fost timp de secole o destinație de vis mult lăudată.
Acest loc spectaculos, cu o moștenire artistică și culturală bogată, și priveliștea unică fac din Veneția un paradis pentru călători.
Construită pe piloni de lemn înfipţi în mâlul lagunei şi al insuliţelor, pare că pluteşte pe apă.
Casele ei, ivindu-se straniu din ceața iernii sau strălucind în lumina soarelui, sunt mai frumoase chiar decât miturile şi legendele ei.
Chiar și pentru cei care nu au fost aici, este suficientă rostirea numelui său pentru a le aduce în minte imagini ale palatelor ce se oglindesc în canale, Rialto și Ponte dei Sospiri, baluri mascate și gondolieri în cămăși de marinar.
Indiferent cât de multe fotografii sau filme ați văzut, prima vizită la Veneţia va fi o experiență tulburătoare.
Veneţia se află într-o lagună, protejată de mare de o fâșie lungă de pământ, Lido. Este alcătuită din peste o sută de insule mici, strânse laolaltă în jurul canalelor.
Acestea sunt legate printr-un număr impresionant de poduri (peste patru sute).
Deși nu duce lipsă de monumente impresionante, orașul însuși oferă o adevărată priveliște: ultimul oraș în care se merge pe jos, în care puteți petrece ore întregi explorând străduțe misterioase, labirinturi nesfârșite de străzi dosnice și de piețe pustii. Oricât de mult v-aţi strădui, nu vă puteţi pierde și veţi reuși întotdeauna să ieșiți la lumină,
Să cutreieri străzile și canalele întortocheate, să stai pe o terasă cu o ceașcă de cafea sau un pahar de vin şi să respiri atmosfera uluitoare a orasului, sunt experiente care vi se vor intipari pentru totdeauna in minte.
Croaziera pe Canal Grande, Venetia
Fără îndoială, o croazieră pe Canal Grande oferă cea mai indicată introducere în cunoaşterea orașului.
De-a lungul canalului sunt nenumărate pizzerii, biserici și mănăstiri,
Sau, poti lua gondola ca să explorezi câteva dintre cele 177 de canale traversate de 450 de poduri, ce leagă cele șase districte ale oraşului sau rătăceşte pe alei înguste, departe de magazinele şi hotelurile luxoase, unde poți să auzi numai plesnetul apei în ziduri, având deasupra capului rufe întinse la soare 😉
Cele mai importante monumente ale Veneției sunt situate în și în jurul pieței San Marco, inima și sufletul orașului și una dintre cele mai cunoscute piețe din Europa.
În extremitatea pieței, se află celebra Basilica San Marco, un excelent exemplu de arhitectură bizantină și o sinteză a osmozei culturale a Veneției, un pod între Est și Vest. Designul și decorațiunile sale opulente fac din ea un simbol al bogăției și puterii Veneţiei.
Fațada bisericii este recunoscuta prin renumitul grup de patru cai din bronz, care datează din Antichitatea clasică și care au fost aduși ca pradă de război de la Constantinopol, în timpul celei de-a patra cruciade, când Veneţia era la apogeul puterii sale.
Interiorul bisericii este impresionant, o adevărată delectare pentru ochi, aproape fiecare centimetru pătrat este acoperit de plăcuțe de mozaic auriu și multe alte comori artistice.
O plimbare prin Palazzo Ducale, Venetia
Legat de San Marco este Palazzo Ducale, una dintre cele mai frumoase clădiri ale orașului, care a fost sediul guvernului în perioada de glorie a Republicii venețiene. Înăuntru puteţi admira încăperi impunătoare (nu rataţi Sala del Maggior Consiglio și Sala del Consiglio dei Dieci) decorate cu capodoperele unor mari maeștri precum Veronese și Tintoretto.
Trebuie neapărat să vedeţi Ponte dei Sospiri, care leagă Palazzo Ducale de vechile închisori și care permitea prizonietilor condamnați să mai arunce o ultimă privire spre mare și o ultimă clipă de libertate înainte de a fi duși în închisorile subterane. Este unul dintre cele mai romantice locuri pentru îndrăgostiți, cărora li se promite iubire eternă dacă se sărută într-o gondolă sub acest pod. Dintre
Cu două săptămâni înainte de Postul Mare, în timpul Carnavalului, oraşul e prins într-un vârtej de măşti scandalos de luxoase.
Spectaculoasa bazilică San Marco, Palatul Dogilor, atelierele de sticlărie din insula Murano și clădirile superbe sunt mai mult decât suficiente pentru a-ţi umple timpul.
Cele mai bune galerii de artă sunt Accademia, Galleria Giorgio Franchetti din clădirea în stil gotic Ca’ d’Oro şi colecţia Peggy Guggenheim.
Burano si Murano – 2 orasele minunate, langa Venetia
Dacă sunteți la Veneţia, ar fi păcat să nu rezervaţi puţin timp pentru a vizita frumoasele insule din lagună, Burano și Murano.
Pe lângă frumusețea lor naturală, aceste insule oferă posibilitatea de a rememora vremuri de mult apuse în care meșterii pricepuți se bucurau de stimă și putere.
Burano este unul dintre cele mai prospere centre ale Europei de producere a dantelei datorită unei delicate tehnici numite punto în aria (punct în aer) create de femeile din Burano în secolele XVII și XVIII.
Deși metodele tradiționale de lucrare a dantelei au fost în mare măsură abandonate, puteți asista la o demonstraţi ini ție în Scuola dei Merletti, în al cărei muzeu ş e află nu. meroase exponate, Puteţi de asemenea vedea femei lucrând dantelă in faţa unora dintre magazine și case,
La Murano, situat lângă malul nordic al Veneţiei, se poate ajunge în doar cincisprezece minute luând vaporetto din Piazza San Marco,
Dacă sunteți interesați să aflați câte ceva despre istoria sticlăritului în insulă, vizitaţi Muzeul Sticlei, situat în Palazzo Giustinian.
Acolo sunt expuse unele piese splendide, precum obiectele de cristal din secolul XV, realizate de Angelo Barovier, un meșter sticlar care a inventat un proces revoluționar de producere a sticlei. Eliminând soda calcinată și alte impurități, el a putut produce un cristal foarte rafinat care permitea modelarea în forme curbe, realizarea unor fire decorative orizontale și verticale şi răsucite și a unor modele transparente și mate. Dacă doriți să aveți o experiență mai directă, vizitaţi un cuptor unde puteţi privi sticlarii la lucru, realizând cu multă pricepere și îndemânare obiecte splendide. Vă veţi minuna cât de multă muncă presupune crearea fiecărui obiect.
Sticla nu este singura atracţie la Murano.
Cea mai importantă comoară arhitectonică a insulei este Basilica dei Santi Maria e Donato, o bazilică veneto-bizantină, care datează din secolul XII.
Interiorul este extrem de somptuos, împodobit cu o podea din mozaic colorat și un mare mozaic în absidă, înfățișând-o pe Fecioară pe un fundal aurit.
Se spune că biserica ar adăposti pe lângă moaștele Sf. Donato, oasele dragonului pe care l-a ucis cu saliva sa sfântă. În biserica San Pietro Martire puteţi admira importante lucrări de artă, precum Fecioara și Sfinţii de Giovanni Bellini.
0 Comments