1. Pagina principală
 2. Europa de Est
 3. Bulgaria
 4. Veliko Trnovo – O bijuterie pitorească din Bulgaria

Veliko Trnovo – O bijuterie pitorească din Bulgaria

Jan 10, 2024 | Bulgaria

Veliko Tarnovo – O bijuterie pitorească din Bulgaria

Cuprins:

 • Daca te gandesti sa pleci intr-un city break la sfarsitul verii sau chiar toamna
 • Cum ajungi la Veliko Tarnovo
 • Ce ai de vazut in Veliko Tarnovo
 • Cazarea in Veliko Tarnovo
 • Restaurante in Veliko Tarnovo

Veliko Tarnovo este unul dintre cele mai frumoase și pitorești orașe din Bulgaria, cu o istorie bogată de sute de ani. Situat la doar 180 de kilometri de București, acest oraș este o destinație perfectă pentru o scurtă escapadă. Cu variante excelente de cazare pentru toate buzunarele și mâncare delicioasă la prețuri accesibile, Veliko Tarnovo îți oferă o experiență memorabilă.

Aici vei găsi o mulțime de obiective turistice de vizitat, precum Fortăreața Tsaravets, Catedrala Patriarhala, Galeria Hadhi Nikoli și multe altele. În plus, poți face excursii de o zi către monumentul Buzludzha, Arbanasi, Nicopolis Ad Istrum sau cascada Krushuna. Cu siguranță vei fi uimit de frumusețea acestui oraș pitoresc.

20220709 154420

Cum ajungi la Veliko Tarnovo

Pentru a ajunge la Veliko Trnovo din București, trebuie să traversezi vama Giurgiu-Ruse. Drumul durează aproximativ trei ore și necesită o vinietă pe care o poți achiziționa online sau de la vamă. De asemenea, trebuie să plătești o taxă de pod la Ruse. Această rută este cea mai recomandată dacă vii din România, deoarece celelalte puncte de trecere a frontierei sunt mai aglomerate și ocolesc Veliko Trnovo. Drumul până în oraș este ușor și te va purta prin frumusețile munților Bulgariei. Pe parcurs, vei trece prin diferite orașe, precum Volovo, Polsko Kosovo, Polski, Radanovo, Petko Karanvelovo, Kutina, Polikraiste și Samovodene.

Despre Veliko Tarnovo

Veliko Tarnovo este unul dintre cele mai pitorești orașe ale Bulgariei și trebuie să fie pe lista de “must visit” a oricărui călător. Acest oraș are o istorie de peste 500 de ani și găzduiește una dintre cele mai frumoase fortărețe din Europa, Tsaravets. Orașul este situat pe trei dealuri – Tsaravets, Trapezitsa și Sveta Gora – și este străbătut de râul Yantra. În 1185, Veliko Trnovo a devenit capitala celui de-al Doilea Imperiu Bulgar, iar sub dinastia Assen, orașul s-a dezvoltat rapid, apărând numeroase fortărețe și peste 30 de mănăstiri.

În perioada ocupației otomane, Veliko Trnovo a rămas sub stăpânirea Imperiului Otoman timp de aproape 500 de ani. Bulgaria a fost eliberată în 1877, iar Veliko Trnovo a devenit capitala noului stat independent. Cu toate acestea, doar doi ani mai târziu, capitala a fost mutată la Sofia, iar orașul și-a schimbat numele în Veliko Trnovo în 1966. Farmecul aparte, statutul de fostă capitală, străzile pietruite și priveliștile deosebite fac din Veliko Trnovo cel mai frumos oraș din Bulgaria.

Cazarea în Veliko Tarnovo

Pentru a te bucura de farmecul orașului, îți recomandăm să alegi o cazare cu vedere spre oraș. Nimic nu poate fi mai frumos decât să te trezești în fiecare dimineață și să savurezi cafeaua pe balcon, admirând panorama orașului. În Veliko Trnovo vei găsi o varietate de hoteluri și hosteluri, potrivite pentru orice buget, cu Wi-Fi și parcare gratuite. Poți consulta ofertele Booking pentru a găsi cea mai bună opțiune de cazare în Veliko Trnovo.

Noi am gasit o cazare deosebita la Hotelul Tsarevets Design & SPA
Tsarevets Design and Spa, Veliko Târnovo – Prețuri actualizate 2024 (booking.com)

De asemenea, nu uita să iei în considerare și Hotelul Grand Yantra, un monument arhitectural cu o locație unică. Acesta oferă vederi panoramice spre Universitatea din Veliko Trnovo, rezervația arhitecturală Arbanasi și cetatea Tsarevets.

Restaurante în Veliko Tarnovo

Dacă te îngrijorezi în privința mâncării, nu trebuie să-ți faci griji în Veliko Trnovo. Aici vei găsi o varietate de restaurante cu mâncare delicioasă la prețuri accesibile. Restaurantele Ego, Shtastliveca, Van Hassan II, Asenevsti sau Vkusoteria sunt doar câteva dintre opțiunile pe care le poți lua în considerare.

În Veliko Trnovo există trei restaurante EGO Pizza&Grill, care oferă atât mâncare tradițională, cât și europeană, inclusiv pizza și paste. Aceste restaurante oferă și priveliști spectaculoase spre râul Yantra și monumentul fraților Assen. Este un loc excelent pentru fotografii, socializare și prânzuri care se întind până spre seară.

Ce poți vizita în Veliko Tarnovo

Odată ajuns în Veliko Trnovo, îți recomandăm să începi cu o plimbare prin oraș pentru a descoperi toate străduțele și peisajele pitorești. Arhitectura orașului te va fascina și te va duce cu gândul la Coasta Amalfi sau la Coasta de Azur. Iată câteva lucruri pe care le poți face în timpul unei vacanțe în Veliko Trnovo:

 1. Vizitează Fortăreața Tsaravets –  unul dintre cele mai emblematice și vizitate situri istorice din Bulgaria.
  Această fortificație medievală, odinioară centrul politic și spiritual al Imperiului Bulgar, se întinde pe un deal impozant, oferind o priveliște panoramică asupra orașului. Restaurată și transformată într-un muzeu în aer liber, fortăreața adăpostește ruinele palatului țarilor, a bisericii patriarhale și a multor alte structuri.20220710 110956
  20220710 110945

   

  Vizitatorii pot explora zidurile masive, turnurile de veghe și pot participa la evenimente istorice reconstituite, făcând din Fortăreața Tsarevets o experiență captivantă și educativă. Situată pe dealul Tsaravets, aceasta este una dintre principalele atracții ale orașului.

  20220710 104546

  Pentru cele mai bune priveliști, urcă în vârful dealului de la Catedrala Patriarhală și ia liftul până sus. Aici vei găsi o bibliotecă, chilii ale călugărilor, 400 de case rezidențiale, 20 de biserici și patru mănăstiri.

 2. Admira picturile din Catedrala Patriarhală din Fortareata: În timp ce vizitezi Fortăreața Tsaravets, nu rata Catedrala Patriarhală, o biserică unică care găzduiește picturi deosebite.
  20220710 103901 20220710 103841 20220710 103224

  Exteriorul bisericii este construit în stil bizantin, din piatră, în timp ce interiorul are un aspect neobișnuit. Picturile reprezintă momente importante din istoria Bulgariei și au fost realizate într-un stil modernist de artistul Teofan Sokerov.

 3. Plimbă-te pe Strada Gurko: Această stradă poartă numele generalului rus Iosif Vladimirovich Romeyko-Gurko, cel care a eliberat Veliko Trnovo în timpul războiului ruso-turc din 1877. Este una dintre cele mai frumoase străzi din centrul istoric al orașului și merită o plimbare pentru a admira clădirile vechi.

 4. Explorează și Strada Ștefan Stambolov: Această stradă principală din centrul istoric al orașului oferă o varietate de restaurante, magazine și terase cu priveliști minunate. Aici vei găsi și cea mai bună înghețată din Veliko Trnovo.

 5. Admira arta stradală: Veliko Trnovo este plin de artă stradală surprinzătoare. Dacă privești cu atenție zidurile și scările clădirilor vechi sau abandonate, vei găsi picturi și desene remarcabile. Un exemplu este o operă de artă murală imensă de pe Strada Ștefan Stambolov.

 6. Urmărește artiștii care lucrează în Piața Samodovska Charshia: Această piață istorică era locul în care fermierii locali își vindeau produsele la sfârșitul secolului al XIX-lea. Aici poți vedea artiști locali lucrând la sculpturi în lemn, picturi sau metal. Este un loc excelent pentru a descoperi arta tradițională bulgară.

 7. Vizitează Arbanasi:
  Arbanasi, un sat din Bulgaria, este o destinație turistică deosebită, renumită pentru conservarea sa excepțională a arhitecturii și culturii din perioada Renașterii Bulgare. Satul este cunoscut pentru casele sale masive de piatră, care seamănă mai mult cu fortărețe, și pentru biserici unice, cu picturi murale detaliate.

  Arbanasi oferă o experiență autentică, permițând vizitatorilor să se scufunde în istoria și tradițiile bulgare. Este un loc perfect pentru cei care doresc să exploreze o parte mai puțin cunoscută, dar incredibil de bogată a patrimoniului bulgar.

  20220711 150027 20220711 155049 20220711 155408

 8. Ia telecabina până în Trapezitsa: Trecând râul Yantra cu telecabina, vei ajunge pe dealul Trapezitsa, locul celei de-a doua fortărețe medievale din Veliko Trnovo. Aici vei găsi doar ruinele cetății, dar poți vizita și Centrul Arhitectural Trapezitsa, unde vei afla mai multe despre istoria acestui loc.

 9. Vizitează Mănăstirea Schimbarea la Față: Această mănăstire se află la doar 7 kilometri de centrul orașului, pe malul râului Yantra. Deși data exactă a construcției nu este cunoscută, se crede că mănăstirea a fost înființată în secolul al XI-lea. Mănăstirea a fost distrusă de otomani, dar a fost reconstruită în 1925 cu ajutorul donațiilor.

 10. Vizitează muzeele din Veliko Trnovo: Orașul are câteva muzee interesante pe care merită să le vizitezi. Muzeul Sarafkinata, construit în 1861, găzduiește o expoziție etnografică și are un design fascinant. Muzeul Arheologic oferă o privire asupra istoriei orașului, cu artefacte din antichitate și din perioada imperiilor bizantin și roman.

Acestea sunt doar câteva dintre atracțiile pe care le poți vizita în Veliko Trnovo. Orașul oferă o varietate de experiențe culturale și istorice, iar frumusețea sa îți va taia respirația. Amintiți-vă că cel mai bun mod de a explora orașul este pe jos, astfel încât să puteți savura întreaga experiență. Iar dacă vă gândiți să vă petreceți vacanța pe litoralul bulgăresc, nu uitați să verificați cele mai bune oferte de cazare pentru a vă asigura că aveți parte de o vacanță de neuitat.

 

Mai jos, vei gasi cateva fotografii din calatoria mea:

Lacul de Smarald si Coloanele de Bazalt de la Racos

Lacul de Smarald si Coloanele de Bazalt de la Racos   Așezat ca o bijuterie verde smarald în peisajul montan pitoresc al Transilvaniei, Lacul de Smarald din Racoș te invită la o experiență de neuitat. Apele sale cristaline, de o nuanță verde vibrantă, reflectă...

Biserica Sumuleu Ciuc- O oază de liniște și frumusețe

Biserica de la Șumuleu Ciuc: Un Giuvaer al Arhitecturii Baroce Transilvănene Descoperă Frumusețea Bisericii Franciscană Sf. Petru și Pavel Salut! Astăzi te duc într-o călătorie prin inima Transilvaniei, unde te așteaptă Biserica de la Șumuleu Ciuc. Această bijuterie...

Descoperă Secretele Sighisoarei: O Călătorie fascinanta în Timpuri Medievale

Sighișoara: Ghid Turistic Complet și Obiective de Neratat   Azi vreau să îți povestesc despre un loc absolut magic: Sighișoara. Da, chiar așa, e unul dintre acele orașe care pare să fi ieșit direct dintr-un basm.Ești gata să descoperi secretele acestui oraș medieval?...

Transfagarasan: Drumul Legendar din Inima Carpaților

Transfăgărășan: Drumul Legendar din Inima Carpaților Transfăgărășan, cunoscut și ca DN7C, este una dintre cele mai impresionante șosele din lume, întinzându-se prin peisajul spectaculos al Munților Făgăraș din România. Drumul ocoleste spectaculos printre vârfuri,...

Descopera Țara Luanei. Asezari rupestre si secretele ascunse din Muntii Buzaului

Descoperă Țara Luanei și Secretele Ascunse din Munții Buzăului Țara Luanei, situată în inima Munților Buzăului, este un tărâm legendar plin de mister și frumusețe naturală.Acest loc fascinant atrage turiștii dornici de aventură și explorare, oferind o combinație unică...

Cetatea Taraneasca Saschiz: O experiență de neuitat în inima Transilvaniei

Cetatea Țărănească Saschiz   Saschiz, un sat pitoresc situat în inima Transilvaniei, găzduiește nu doar o biserică fortificată inclusă în Patrimoniul UNESCO, ci și o comoară mai puțin cunoscută: Cetatea Țărănească. Așezată pe un deal semeț, cetatea veghează de...

Pestera Ursilor: O calatorie fascinanta in inima Muntilor Apuseni

Pestera Ursilor: O calatorie fascinanta in inima Muntilor Apuseni Imagineaza-ti o lume fascinanta, ascunsa in adancurile Muntilor Apuseni, unde stalactite si stalagmite sclipesc in lumina reflectoarelor, dezvaluind o istorie veche de mii de ani. Aici, in Pestera...

Breb, Maramureș: Ghidul tău către o experiență autentică românească

Breb, Maramureș: Ghidul tău către o experiență autentică românească Breb este un sat pitoresc situat în partea central-nordică a Maramureșului, la poalele munților Gutâi.Aflat la o distanță de 25 km de Sighetul Marmatiei și 52 km de Baia Mare, acest sat fermecător...

Muzeul de arta Craiova

Muzeul de arta Craiova Cuprins: Impact-Site-Verification: 6acb7e31-a693-4a66-8487-17a637eba807 I. Istoricul și importanța muzeului - Construcția și arhitectura impresionantă a clădirii II. Colecțiile și exponatele din Muzeul de artă Craiova - Picturi și sculpturi...

Izbucul Tauz, cea mai mare peșteră scufundată din România

Izbucul Tauz, Muntii Apuseni cea mai mare peșteră scufundată din România Există în adâncurile Munților Apuseni multe peșteri misterioase. Una dintre acestea este ascunsă de Izbucul Tăuz, un loc pe cât de frumos, pe atât de imposibil de explorat de noi, turiștii...

Postari recente

Despre Autor

Dan_Paunescu

Am fost dintotdeauna pasionat de calatorii, sa descopar locuri noi si mai putin cunoscute, sa cunosc oameni noi. Imi place sa planific o calatorie in cele mai mici detalii, sa descopar impreuna cu cei dragi noi destinatii, oameni, culturi, atitudini, sa gust mancaruri si bauturi locale.


Cauta Hoteluri si Zboruri
error: Continutul este protejat!!!