1. Pagina principală
  2. Europa de Est
  3. Macedonia
  4. Skopje-Orasul celor 1000 de statui

Skopje-Orasul celor 1000 de statui

Oct 1, 2023 | Macedonia

Descoperă Skopje-Capitala Macedoniei:
Orasul celor 1000 de statui

Bine ai venit, călătorule!

Astăzi ne îndreptăm spre un colț minunat al lumii – Skopje, capitala și cel mai mare oraș al Macedoniei de Nord.

Skopje te va cuceri cu amestecul său unic de istorie, cultură și vibrație modernă.

La prima vedere, capitala Macedoniei arată ca un oraş absolut modern; de fapt, e locuit cel puţin din anul 3500 î.Hr.
În 148 î.Hr. a intrat sub stăpânire romană, după care a trecut în mâinile Impe riului Bizantin.
În 1392 a fost cucerit de turci şi a rămas în Imperiul Otoman timp de 500 de ani.

Un pod de piatră cu unsprezece arce din secolul al XV-lea, traversează Vardarul spre centrul vechi, unde vei găsi Daut Pașa Hamam, o baie publică imensă, şi fascinantul Bazar Vechi, unul dintre cele mai mari din Europa.

Hai să descoperim împreună cele mai captivante atractii turistice din acest oraș fascinant și să vorbim despre deliciile culinare pe care le poți savura aici.

O Plimbare Prin Centrul Vechi – Un Salt În Trecut

Skopje te va duce înapoi în timp în centrul său vechi, unde străzile pietruite și clădirile istorice îți vor dezvălui frânturi din trecut.
Aici vei găsi:

Podul de Piatră (Kamen Most): Unul dintre cele mai vechi poduri din Skopje, care datează din secolul al XV-lea.

20220912 175223

Piața Macedonia (Makedonija Square): Centrul nervos al orașului, locul perfect pentru a observa viața locală.

Skopje

Mica biserică Sveti Spas (Sfântul Mântuitor) – O bijuterie arhitectonică, cunoscută pentru frescele sale medievale impresionante.
Biserica a fost construita în secolul a] XVII-lea și se mândreşte cu un superb iconostas  în lemn de nuc. Această frumoasă creaţie în relief înfăţişează animale și diverşi sfinţi, toţi îmbrăcaţi în costume locale tradiţionale !
În curtea bisericii se află sarcofagul lui Goţe Delcev (Gheorglu Nikolov Delcev), lider al mișcării de eliberare naţională.

Monumente și Statui Impresionante

Skopje este faimos pentru numeroasele sale monumente și statui care se ridică cu mândrie în tot orașul. Iată câteva dintre cele mai remarcabile:

  • Statuia lui Alexandru cel Mare: O reprezentare masivă a legendarului conducător macedonean, situată în apropierea Piaței Macedonia.
  • Podul Artelor: Un loc plin de artă și cultură, acoperit cu o serie de statui impresionante.
  • Statuia Madonei cu Copilul (Majka Teresa): O creație magnifică care omagiază munca misionară a Maicii Tereza.
  • Cetatea Kale și Muzeul Național
    Pentru iubitorii de istorie, Cetatea Kale este un loc de neocolit. Această fortăreață antică oferă vederi panoramice asupra orașului și adăpostește Muzeul Național al Macedoniei, unde poți învăța mai multe despre istoria și cultura locului.

20220912 180838

Shopping și Gastronomie

Dacă îți place să faci cumpărături și să te bucuri de mâncare delicioasă, Skopje are multe de oferit. Piața Veche din Skopje este locul potrivit pentru a achiziționa suveniruri unice, iar restaurantele locale te vor răsfăța cu preparate tradiționale delicioase.

Restaurantul Old City: Aici poți savura celebrele “ćevapi”, bucate de carne deosebit de gustoase, sau “burek”, un preparat cu foietaj și umplutură savuroasă.
Bunătățuri la bazarul Bit Pazar: Dacă vrei să te simți ca un localnic, vizitează acest bazar plin de produse proaspete, de la fructe și legume la produse de panificație și dulciuri.

Plimbări Relaxante pe Malul Râului Vardar
Râul Vardar străbate Skopje și oferă oportunități minunate pentru plimbări relaxante. Poți admira priveliștea la apus sau să faci o plimbare romantică pe Podul Peste Vardar, care se iluminează în mod spectaculos noaptea.

20220912 184858

Parcuri și Spații Verzi
Skopje are și parcuri frumoase unde poți petrece timp în aer liber. Parcul Gazi Baba este un exemplu perfect, cu alei umbroase, lacuri pitorești și o atmosferă liniștitoare.

Așadar, călătorule, Skopje este un oraș cu adevărat captivant și diversificat. Indiferent dacă ești pasionat de istorie, artă, sau doar dorești să te relaxezi și să experimentezi cultura locală și bucătăria tradițională, vei găsi ceva pe placul tău în această destinație uimitoare.

Aventura ta macedoneană începe aici!

 
 

Mai jos, vei gasi cateva fotografii din calatoria mea:

Cetatea Taraneasca Saschiz: O experiență de neuitat în inima Transilvaniei

Cetatea Țărănească Saschiz   Saschiz, un sat pitoresc situat în inima Transilvaniei, găzduiește nu doar o biserică fortificată inclusă în Patrimoniul UNESCO, ci și o comoară mai puțin cunoscută: Cetatea Țărănească. Așezată pe un deal semeț, cetatea veghează de...

Pestera Ursilor: O calatorie fascinanta in inima Muntilor Apuseni

Pestera Ursilor: O calatorie fascinanta in inima Muntilor Apuseni Imagineaza-ti o lume fascinanta, ascunsa in adancurile Muntilor Apuseni, unde stalactite si stalagmite sclipesc in lumina reflectoarelor, dezvaluind o istorie veche de mii de ani. Aici, in Pestera...

Breb, Maramureș: Ghidul tău către o experiență autentică românească

Breb, Maramureș: Ghidul tău către o experiență autentică românească Breb este un sat pitoresc situat în partea central-nordică a Maramureșului, la poalele munților Gutâi.Aflat la o distanță de 25 km de Sighetul Marmatiei și 52 km de Baia Mare, acest sat fermecător...

Muzeul de arta Craiova

Muzeul de arta Craiova Cuprins: Impact-Site-Verification: 6acb7e31-a693-4a66-8487-17a637eba807 I. Istoricul și importanța muzeului - Construcția și arhitectura impresionantă a clădirii II. Colecțiile și exponatele din Muzeul de artă Craiova - Picturi și sculpturi...

Izbucul Tauz, cea mai mare peșteră scufundată din România

Izbucul Tauz, Muntii Apuseni cea mai mare peșteră scufundată din România Există în adâncurile Munților Apuseni multe peșteri misterioase. Una dintre acestea este ascunsă de Izbucul Tăuz, un loc pe cât de frumos, pe atât de imposibil de explorat de noi, turiștii...

In plimbare pe acoperisul Romaniei- Varful Moldoveanu (2544 metri)

In plimbare pe acoperisul Romaniei- Varful Moldoveanu (2544 metri) Am văzut multe prezentări despre te miri ce locuri (unele chiar spectaculoase) și consider că, din când în când, mai trebuie promovate și cele reprezentative pentru această țară. Nu știu alții cum...

Craiova-Top 15 atractii turistice

Top 15 atractii turistice din orasul Craiova Sunt un călător îndrăzneț, ce ador să plece cu rucsacul în spate și aparatul de fotografiat în mână spre necunoscut.Uneori bugetul nu îmi permite să plec prea departe, de aceea weekendul acesta plec într-un citybreak prin...

Manastiri din Bucovina

Mănăstiri din Bucovina Închei această serie de articole despre turismul monahal cu cea mai frumoasă regiune, acea regiune pe care eu o consider ca fiind cea mai frumoasă, acea regiune din nordul țării despre care s-au scris multe povești și cu care ne mândrim -...

Manastirea Humor Bucovina

Printre frumusețile Bucovinei: Mănăstirea Humor  Despre mănăstirea Humor știam că este este una dintre cele mai populare și frumoase ctitorii ale Bucovinei, deosebit de apreciată pentru arhitectura și pictura sa atât interioară, cât și exterioară, în mare parte,...

Bistrița

Bistrița - Atractii si obiective turistice Situat în nordul României, la poalele Munților Bargau, nu departe de Pasul Tihuta care leagă regiunea Transilvaniei de cea a Bucovinei, Bistrița este unul dintre cele mai vechi orașe. Descoperirile arheologice indică faptul...

Postari recente

Despre Autor

Dan_Paunescu

Am fost dintotdeauna pasionat de calatorii, sa descopar locuri noi si mai putin cunoscute, sa cunosc oameni noi. Imi place sa planific o calatorie in cele mai mici detalii, sa descopar impreuna cu cei dragi noi destinatii, oameni, culturi, atitudini, sa gust mancaruri si bauturi locale.


Cauta Hoteluri si Zboruri
error: Continutul este protejat!!!