1. Pagina principală
  2. Europa de Vest
  3. Olanda
  4. Amsterdam, ghid turistic. Ce merita sa vezi in Venetia Nordului

Amsterdam, ghid turistic. Ce merita sa vezi in Venetia Nordului

Jan 22, 2023 | Olanda

Amsterdam, ghid turistic. Ce merita sa vezi in Venetia Nordului

Amsterdam, capitala economica si turistica a Olandei, este una dintre cele mai populare destinații turistice din Europa. Cu universitățile, academiile și institutele de cercetare, împreună cu peste 40 de muzee, numeroase teatre și locuri de divertisment, Amsterdam este, de asemenea, principalul centru cultural al țării.

În plus, orașul este renumit pentru numeroasele sale case istorice bine conservate. În total, aproximativ 6.750 de clădiri datând din secolele XVI-XVIII sunt aglomerate pe o suprafață de 2.000 de acri. Nu e de mirare că Amsterdam este un oraș minunat de explorat pe jos, cu multe poduri pitorești care leagă cele 90 de insule ale orașului.

Orașul freamătă de viață și este simultan calm și așezat, rebel și insistent, exotic și tolerant, iar anotimpurile însele adaugă notele specifice lor. De pildă, când parcă toți locuitorii patinează veseli pe canalele îngheţate, când casele cu frontoane sunt scăldate în lumina înserării, iar podurile ce traversează canalele par aurite începi să înţelegi de ce pictorii olandezi au pus pe pânză toate acestea.
 
Amsterdamul pare o colecţie de tablouri de Breughel, chiar și atunci când orașul pulsează în ritmul vieții moderne. 
 
Expresia „a sta liniștit” nu pare cunoscută în cel mai mare oraș olandez și curiozitatea vie a locuitorilor săi i-a făcut să ia drumul mării. Ei au controlat comerţul cu Indiile de Est (sud-estul Asiei), aducând de aici cu vasele lor, de la începutul secolului al XVII-lea, mirodenii pentru toată Europa. În acest „Secol de Aur”, Amsterdamul era cea mai mare putere comercială mondială, impresionând și astăzi prin faptul că este clădit pe circa 5.000.000 de piloni de molid.
 
Ciclismul este cea mai populară metodă de deplasare fără constrângerea regulamentelor rutiere, iar bicicletele parcate una lângă alta pe poduri creează imagini pitorești. Daca esti pasionat de fotografii, poti surprinde pe pelicula nu numai canale, barcazuri locuite, flașnete imense, palatul regal, biserici minunate sau Magere Brug (Podul Îngust) — dar și străzi largi precum Damrak, unde oamenii stau la terase privind mulțimea care trece, parcuri precum Vondelpark sau Begijnhof (fostă mânăstire), degajând între zidurile sale o atmosferă calmă care îi face pe vizitatori să se simtă ca acasă. 

Descoperă cele mai bune locuri de vizitat în acest oraș dinamic cu lista noastră de atracții de top și lucruri distractive de făcut în Amsterdam.

  1. Colecția de artă de la Rijksmuseum

Una dintre cele mai populare atracții din Amsterdam, Rijksmuseum (Muzeul Național) a fost fondat în 1798 pentru a găzdui uriașa colecție de artă și antichități rare a țării. Colecția impresionantă a muzeului include un milion de artefacte culturale datând din secolul al XIII-lea până în zilele noastre, printre care peste 8.000 de picturi importante răspândite în 250 de camere ale acestei clădiri întinse.

Pe lângă picturile sale, Rijksmuseum se mândrește cu o bibliotecă bine aprovizionată cu peste 35.000 de cărți și manuscrise, precum și cu numeroase expoziții fascinante care se ocupă de dezvoltarea artei și culturii în Țările de Jos. De o notă specială sunt colecțiile sale de artizanat tradițional, sculptură medievală și stiluri de artă modernă.

  1. Muzeul Van Gogh

O vizită obligatorie pentru iubitorii de artă și istorici, spectaculosul Muzeu Van Gogh este una dintre atracțiile de top din Amsterdam încă de la deschiderea sa în 1972. Dedicat vieții adesea tulburi și talentului extraordinar al unuia dintre cei mai venerati pictori ai țării. Structura proiectată de Rietveld găzduiește cea mai mare colecție din lume de picturi și artefacte Van Gogh, o mare parte din ea donată de fratele său, Theo, și de alți membri ai familiei.

Cu 200 de picturi impresionante, 500 de gravuri și desene, precum și 700 de scrisori scrise de și către prieteni și familie, colecția este împărțită în perioade cheie ale vieții artistului: lucrările sale realiste (1880-1887), inclusiv celebra Mâncătorii de cartofi și perioada impresionistă din 1887 până în 1890, în care s-a realizat crearea celei mai cunoscute lucrări ale sale, Vaza cu floarea soarelui.

  1. Cartierul Jordaan

Jordaan este cel mai popular dintre cartierele din Amsterdam și este binecunoscut pentru amestecul său de zone rezidențiale cu curți cu grădină, piețe pline de viață și buticuri și restaurante de lux. Zona găzduiește, de asemenea, o mulțime de lucruri distractive de făcut, de la o plimbare plăcută de-a lungul numeroaselor străzi pitorești până la petrecerea timpului vizitând numeroasele atracții turistice de top situate aici.

Deși este cel mai bine cunoscută ca locația Casei Anne Frank, zona găzduiește, de asemenea, comori mai puțin cunoscute, cum ar fi Muzeul Woonboots, un muzeu plutitor dedicat bărcilor case și interesantul Muzeu al Brânzei din Amsterdam. Sâmbăta dimineața, Lindengracht se transformă într-o piață uriașă în aer liber, unde poți găsi meșteșuguri locale, produse, flori și bunătăți perfecte pentru a umple un coș de picnic.

  1. Vondelpark

Cel mai mare și cel mai vizitat parc din Amsterdam, Vondelpark ocupă 120 de acri și conține nesfârșite lucruri distractive de făcut. Pe lângă întinderile de spațiu verde presărate cu iazuri liniștite și străbătute de poteci ample, parcul găzduiește o grădină minunată de trandafiri cu peste 70 de tipuri diferite de flori.

De asemenea, are o varietate de sculpturi și statui, locuri de joacă și alte facilități de recreație, inclusiv închirierea de role și Teatrul în aer liber Vondelpark, care servește ca loc pentru producții muzicale și scenice din mai până în septembrie. Dacă nu ai împachetat un picnic, nu-ți face griji: parcul este plin și de cafenele unde poți savura fie o gustare fie o masă completă.

  1. Piața Dam

Piața Dam este una dintre cele mai aglomerate zone din Amsterdam și din motive întemeiate. Caracteristica sa cea mai proeminentă este Palatul Regal din secolul al XVII-lea (Koninklijk Palace), fosta casă a familiei regale olandeze și locul actual pentru funcțiile regale. Piața Dam găzduiește, de asemenea, atracții turistice de top, cum ar fi Biserica Nouă, muzeul de ceară Madame Tussauds și Statuia Memorială Națională, care este dedicată soldaților olandezi care și-au pierdut viața în al Doilea Război Mondial.

Această piață publică uriașă este, desigur, mărginită de numeroase cafenele, restaurante și magazine și, de obicei, este plină de vânzători care vând mâncare și suveniruri. Turiștii vor găsi, de asemenea, o roată, perfectă pentru a obține o perspectivă diferită, precum și o mulțime de divertisment, de la artiști de stradă și muzicieni, la festivaluri de muzică de prim rang.

Unde să te cazezi în Amsterdam pentru atracții

Dacă mergi pentru prima dată în Amsterdam, cea mai bună zonă pentru a te caza este centrul orașului inclus în Patrimoniul Mondial, cunoscut și sub numele de „Inelul Canalului”.

Gara Centrală din Amsterdam se învecinează cu această zonă la nord, Leidseplein și Museumplein se află la sud; iar cartierul Jordaan, cu galeriile sale de artă și cafenelele la modă, ocupă marginea de vest.

Cele mai multe dintre atracțiile turistice de top ale orașului se află în această zonă ușor de străbătut pe jos.

Vezi si alte fotografii din calatoria mea.

Manastiri din Bucovina

Mănăstiri din Bucovina Închei această serie de articole despre turismul monahal cu cea mai frumoasă regiune, acea regiune pe care eu o consider ca fiind cea mai frumoasă, acea regiune din nordul țării despre care s-au scris multe povești și cu care ne mândrim -...

Manastirea Humor Bucovina

Printre frumusețile Bucovinei: Mănăstirea Humor  Despre mănăstirea Humor știam că este este una dintre cele mai populare și frumoase ctitorii ale Bucovinei, deosebit de apreciată pentru arhitectura și pictura sa atât interioară, cât și exterioară, în mare parte,...

Bistrița

Bistrița - Atractii si obiective turistice Situat în nordul României, la poalele Munților Bargau, nu departe de Pasul Tihuta care leagă regiunea Transilvaniei de cea a Bucovinei, Bistrița este unul dintre cele mai vechi orașe. Descoperirile arheologice indică faptul...

Parcul Mini Transilvania

Parcul Mini Transilvania După cum îi spune și numele, Parcul Mini Transilvania este o colecție de repere Transilvănene, în miniatură, deschis pentru prima dată în 2020, după ridicarea restricțiilor legate de Covid și care s-a dovedit un mare succes, atrăgând până acum...

Lacul Rosu

Lacul Roșu  Lacul Roșu este un lac de baraj natural și este situat la poalele Munților Hășmasul Mare, undeva în apropierea orașului Gheorgheni. Este cel mai mare lac natural de munte din România, numele său fiind legat de oxizii de fier și hidroxizii de fier...

Lacul Colibita

Lacul Colibita Colibița, cunoscută și sub numele de „marea de la munte” sau „locul cu cel mai curat aer din România”, este o oază de liniște și bucurie, invitându-te să admiri natura și să uiți de toate grijile.  Situată la poalele munților Călimani, la doar 40 km...

Manastirea Sucevita Bucovina

Manastirea Sucevita Bucovina „verde de smarald”,picturi religioase impresionate și o colecție de artă remarcabilă    Cu o încărcătură spirituală aparte și frumusețea celei mai bine păstrate picturi exterioare dintre bisericile moldovenești, o arhitectură ce îmbină...

Cheile Bicazului

Cheile Bicazului Cheile Bicazului au o istorie lungă, care se întinde pe mii de ani. Situate în masivul Hășmaș, au beneficiat de anumite condiții geologice pentru a se forma așa cum le vedem astăzi. Masivul este compus în principal din calcar și alte roci solubile,...

Pensiunea Enothera

Enothera, pensiune Dambovita cu traditie   Enothera este o pensiune Dambovita cu traditii, un loc privilegiat care ofera emotii si senzatii dintre cele mai placute. Pensiunea rustica ofera toate avantajele unei locuinte moderne, in inima unei zone in care...

Lacul Sfânta Ana

Lacul Sfanta Ana Singurul lac vulcanic din România și din Europa Centrală, Lacul Sfanta Ana se găsește în județul Harghita, comuna Tușnad și pe lângă faptul că este un loc uluitor de vizitat, are și o legendă foarte frumoasă legată de originea sa. Conform acesteia,...

Postari recente

Despre Autor

Dan_Paunescu

Am fost dintotdeauna pasionat de calatorii, sa descopar locuri noi si mai putin cunoscute, sa cunosc oameni noi. Imi place sa planific o calatorie in cele mai mici detalii, sa descopar impreuna cu cei dragi noi destinatii, oameni, culturi, atitudini, sa gust mancaruri si bauturi locale.

Calatorhaihui pe Facebook

Calatorhaihui pe Instagram

[instagram-feed]
O sa-ti placa si:

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Continutul este protejat!!!