1. Pagina principală
 2. Europa de Vest
 3. Olanda
 4. Amsterdam: 10 obiective turistice și atracții de neratat pentru o experiență de...

Amsterdam: 10 obiective turistice și atracții de neratat pentru o experiență de neuitat

Jan 22, 2023 | Olanda

Amsterdam, ghid turistic. Ce merita sa vezi in Venetia Nordului

Amsterdam, capitala economica si turistica a Olandei, este una dintre cele mai populare destinații turistice din Europa. Cu universitățile, academiile și institutele de cercetare, împreună cu peste 40 de muzee, numeroase teatre și locuri de divertisment, Amsterdam este, de asemenea, principalul centru cultural al țării.

În plus, orașul este renumit pentru numeroasele sale case istorice bine conservate. În total, aproximativ 6.750 de clădiri datând din secolele XVI-XVIII sunt aglomerate pe o suprafață de 2.000 de acri. Nu e de mirare că Amsterdam este un oraș minunat de explorat pe jos, cu multe poduri pitorești care leagă cele 90 de insule ale orașului.

Orașul freamătă de viață și este simultan calm și așezat, rebel și insistent, exotic și tolerant, iar anotimpurile însele adaugă notele specifice lor. De pildă, când parcă toți locuitorii patinează veseli pe canalele îngheţate, când casele cu frontoane sunt scăldate în lumina înserării, iar podurile ce traversează canalele par aurite începi să înţelegi de ce pictorii olandezi au pus pe pânză toate acestea.
 
Amsterdamul pare o colecţie de tablouri de Breughel, chiar și atunci când orașul pulsează în ritmul vieții moderne.
 
Expresia „a sta liniștit” nu pare cunoscută în cel mai mare oraș olandez și curiozitatea vie a locuitorilor săi i-a făcut să ia drumul mării. Ei au controlat comerţul cu Indiile de Est (sud-estul Asiei), aducând de aici cu vasele lor, de la începutul secolului al XVII-lea, mirodenii pentru toată Europa. În acest „Secol de Aur”, Amsterdamul era cea mai mare putere comercială mondială, impresionând și astăzi prin faptul că este clădit pe circa 5.000.000 de piloni de molid.
 
Ciclismul este cea mai populară metodă de deplasare fără constrângerea regulamentelor rutiere, iar bicicletele parcate una lângă alta pe poduri creează imagini pitorești. Daca esti pasionat de fotografii, poti surprinde pe pelicula nu numai canale, barcazuri locuite, flașnete imense, palatul regal, biserici minunate sau Magere Brug (Podul Îngust) — dar și străzi largi precum Damrak, unde oamenii stau la terase privind mulțimea care trece, parcuri precum Vondelpark sau Begijnhof (fostă mânăstire), degajând între zidurile sale o atmosferă calmă care îi face pe vizitatori să se simtă ca acasă.

Descoperă cele mai bune locuri de vizitat în acest oraș dinamic cu lista noastră de atracții de top și lucruri distractive de făcut în Amsterdam.

 1. Muzeul Rijksmuseum

Găzduind aproape un milion de exponate, Rijksmuseurm din Amsterdam este cel mal mare muzeu de arta din Olanda.
Proiectat de Pierre Cuypers și deschis în 1885, muzeul a devenit o emblemă a orașului prin combinaţia de stiluri arhitecturale gotic şi renascentist.
Cunoscut mal ales pentru colecţia inegalabilă  de lucrări ale Vechilor Maeştri olandezi din secolul al XVII-lea, Rijksmuseum găzduiește şi 20 de tablouri semnate de Rembrandt, precum și multe alte capodopere din acea perioadă, pictate de Johannes Vermeer, Frans Hals și Jan Steen.
 
Rijksmuseum atrage peste un milion de vizitatori anual și este cotat ca unul dintre cele mai importante muzee de pictură şi artă decorativă din vestul Europei.
 
În el sunt expuse peste 400 de lucrări celebre din Veacul de Aur – precum preţiosul Rond de noapte a] lui Rembrandt.
 
Comerțul, știința și arta din această zonă se numărau atunci printre cele  mai respectate din lume.
 
Fondat iniţial, în 1800, la Haga , cu statutul de Galerie Naţională de Artă, pentru a expune colecţiile de artă ale conducătorilor olandezi, muzeul a fost mutat la Amsterdam, în 1808, prin ordinul regelui Louis Napoleon, fratele lui Napoleon Bonaparte.
 
Aflată în pitorescul Museumplein, lângă muzeele Van Gogh și Stedelijk, clădirea adăpostește o pleiadă uimitoare de picturi și alte obiecte de artă, inclusiv tablouri din secolele XV-XI, fotografii, sculpturi, mobilă, bijuterii, obiecte de lut, sticlărie, porțelan, costume, stofe, argint și ceramică albastră de Delft.

Pe lângă picturile sale, Rijksmuseum se mândrește cu o bibliotecă bine aprovizionată cu peste 35.000 de cărți și manuscrise, precum și cu numeroase expoziții fascinante care se ocupă de dezvoltarea artei și culturii în Țările de Jos. De o notă specială sunt colecțiile sale de artizanat tradițional, sculptură medievală și stiluri de artă modernă.

 1. Muzeul Van Gogh

O vizită obligatorie pentru iubitorii de artă și istorici, spectaculosul Muzeu Van Gogh este una dintre atracțiile de top din Amsterdam încă de la deschiderea sa în 1972. Dedicat vieții adesea tulburi și talentului extraordinar al unuia dintre cei mai venerati pictori ai țării. Structura proiectată de Rietveld găzduiește cea mai mare colecție din lume de picturi și artefacte Van Gogh, o mare parte din ea donată de fratele său, Theo, și de alți membri ai familiei.

Cu 200 de picturi impresionante, 500 de gravuri și desene, precum și 700 de scrisori scrise de și către prieteni și familie, colecția este împărțită în perioade cheie ale vieții artistului: lucrările sale realiste (1880-1887), inclusiv celebra Mâncătorii de cartofi și perioada impresionistă din 1887 până în 1890, în care s-a realizat crearea celei mai cunoscute lucrări ale sale, Vaza cu floarea soarelui.

 1. Cartierul Jordaan

Jordaan este cel mai popular dintre cartierele din Amsterdam și este binecunoscut pentru amestecul său de zone rezidențiale cu curți cu grădină, piețe pline de viață și buticuri și restaurante de lux. Zona găzduiește, de asemenea, o mulțime de lucruri distractive de făcut, de la o plimbare plăcută de-a lungul numeroaselor străzi pitorești până la petrecerea timpului vizitând numeroasele atracții turistice de top situate aici.

Deși este cel mai bine cunoscută ca locația Casei Anne Frank, zona găzduiește, de asemenea, comori mai puțin cunoscute, cum ar fi Muzeul Woonboots, un muzeu plutitor dedicat bărcilor case și interesantul Muzeu al Brânzei din Amsterdam. Sâmbăta dimineața, Lindengracht se transformă într-o piață uriașă în aer liber, unde poți găsi meșteșuguri locale, produse, flori și bunătăți perfecte pentru a umple un coș de picnic.

 1. Vondelpark

Cel mai mare și cel mai vizitat parc din Amsterdam, Vondelpark ocupă 120 de acri și conține nesfârșite lucruri distractive de făcut. Pe lângă întinderile de spațiu verde presărate cu iazuri liniștite și străbătute de poteci ample, parcul găzduiește o grădină minunată de trandafiri cu peste 70 de tipuri diferite de flori.

De asemenea, are o varietate de sculpturi și statui, locuri de joacă și alte facilități de recreație, inclusiv închirierea de role și Teatrul în aer liber Vondelpark, care servește ca loc pentru producții muzicale și scenice din mai până în septembrie. Dacă nu ai împachetat un picnic, nu-ți face griji: parcul este plin și de cafenele unde poți savura fie o gustare fie o masă completă.

 1. Piața Dam

Piața Dam este una dintre cele mai aglomerate zone din Amsterdam și din motive întemeiate. Caracteristica sa cea mai proeminentă este Palatul Regal din secolul al XVII-lea (Koninklijk Palace), fosta casă a familiei regale olandeze și locul actual pentru funcțiile regale. Piața Dam găzduiește, de asemenea, atracții turistice de top, cum ar fi Biserica Nouă, muzeul de ceară Madame Tussauds și Statuia Memorială Națională, care este dedicată soldaților olandezi care și-au pierdut viața în al Doilea Război Mondial.

Această piață publică uriașă este, desigur, mărginită de numeroase cafenele, restaurante și magazine și, de obicei, este plină de vânzători care vând mâncare și suveniruri. Turiștii vor găsi, de asemenea, o roată, perfectă pentru a obține o perspectivă diferită, precum și o mulțime de divertisment, de la artiști de stradă și muzicieni, la festivaluri de muzică de prim rang.

 

Casa Annei Frank

Casa Annei Frank este unul dintre cele mai vizitate muzee din Amsterdam și un simbol al rezistenței și curajului în fața nazismului. Aici, puteți explora ascunzătoarea în care Anne Frank și familia sa s-au ascuns timp de doi ani în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Vizitarea acestei case vă oferă o perspectivă profundă asupra vieții și luptei Annei Frank.

 

Cartierul Red Light

Cartierul Red Light este faimos în întreaga lume pentru vitrinele sale roșii și atmosfera sa vibrantă. Aici veți găsi numeroase bordeluri legale și magazine de sex. Cu toate acestea, cartierul Red Light nu se rezumă doar la industria sexului. Acesta găzduiește, de asemenea, numeroase baruri, restaurante și cluburi de noapte, ceea ce îl face un loc popular pentru petrecerea serilor în Amsterdam.

Parcul Vondelpark

Parcul Vondelpark este unul dintre cele mai mari parcuri din Amsterdam și este perfect pentru o plimbare relaxantă sau o picnic. Aici veți găsi alei pitorești, iazuri cu lebede și zone verzi unde vă puteți relaxa și bucura de aerul proaspăt. Parcul găzduiește, de asemenea, numeroase evenimente culturale și concerte în aer liber în timpul verii.

Palatul Regal din Amsterdam

Palatul Regal din Amsterdam este o clădire impunătoare situată pe Piața Dam. Acesta este sediul oficial al regelui și al familiei regale olandeze, dar este deschis și pentru vizitatori. Vizitarea palatului vă oferă ocazia de a explora sălile regale și de a admira arhitectura impresionantă a clădirii.

Centrul Istoric al Amsterdamului

Centrul Istoric al Amsterdamului este unul dintre cele mai bine conservate centre istorice din Europa. Cu clădirile sale tradiționale, canalele pitorești și străzile înguste, acesta este locul perfect pentru o plimbare romantică sau pentru a descoperi magazinele și restaurantele locale. Centrul istoric al Amsterdamului este, de asemenea, înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Experiența Heineken

Experiența Heineken este un muzeu interactiv care vă oferă o perspectivă asupra istoriei și procesului de producție a celebrei beri olandeze, Heineken. Aici puteți explora fabrica de bere, puteți gusta diverse sortimente de bere și puteți învăța cum să toarnăți o bere perfectă. Experiența Heineken este o atracție populară în Amsterdam și este potrivită pentru iubitorii de bere.

Pe lângă cele menționate mai sus, Amsterdamul mai oferă și alte atracții remarcabile. Printre acestea se numără Muzeul Stedelijk de Artă Modernă, Casa Rembrandt și Grădinile Keukenhof, cunoscute pentru câmpurile lor de lalele colorate. Indiferent de preferințele dumneavoastră, veți găsi întotdeauna ceva interesant de făcut în Amsterdam.

Sfaturi pentru a explora Amsterdamul

Pentru a vă bucura la maximum de experiența în Amsterdam, iată câteva sfaturi utile:

 1. Închiriați o bicicletă: Amsterdamul este un oraș prietenos pentru bicicliști și o modalitate excelentă de a explora orașul este cu o bicicletă închiriată.
 2. Planificați-vă vizitele la muzee: Mulțumită popularității lor, muzeele din Amsterdam pot fi aglomerate. Planificați-vă vizitele în avans și cumpărați biletele online pentru a evita cozile lungi.
 3. Explorați canalele: Nu ratați o plimbare cu barca pe canalele pitorești ale Amsterdamului. Aceasta este o modalitate minunată de a admira arhitectura și de a vedea orașul dintr-o perspectivă unică.

Unde să te cazezi în Amsterdam pentru atracții

Dacă mergi pentru prima dată în Amsterdam, cea mai bună zonă pentru a te caza este centrul orașului inclus în Patrimoniul Mondial, cunoscut și sub numele de „Inelul Canalului”.

Gara Centrală din Amsterdam se învecinează cu această zonă la nord, Leidseplein și Museumplein se află la sud; iar cartierul Jordaan, cu galeriile sale de artă și cafenelele la modă, ocupă marginea de vest.

Cele mai multe dintre atracțiile turistice de top ale orașului se află în această zonă ușor de străbătut pe jos.

 

Concluzie

Amsterdamul este un oraș fascinant și plin de viață, cu o mulțime de atracții turistice de neratat. De la muzee și monumente impresionante până la cartiere autentice și parcuri pitorești, Amsterdamul oferă o experiență de neuitat pentru toți vizitatorii săi. Așadar, nu ezitați să explorați aceste 10 obiective turistice și atracții deosebite în Amsterdam și descoperiți frumusețea și cultura acestui oraș minunat.

Mai jos, vei gasi cateva fotografii din calatoria mea:

Cetatea Taraneasca Saschiz: O experiență de neuitat în inima Transilvaniei

Cetatea Țărănească Saschiz   Saschiz, un sat pitoresc situat în inima Transilvaniei, găzduiește nu doar o biserică fortificată inclusă în Patrimoniul UNESCO, ci și o comoară mai puțin cunoscută: Cetatea Țărănească. Așezată pe un deal semeț, cetatea veghează de...

Pestera Ursilor: O calatorie fascinanta in inima Muntilor Apuseni

Pestera Ursilor: O calatorie fascinanta in inima Muntilor Apuseni Imagineaza-ti o lume fascinanta, ascunsa in adancurile Muntilor Apuseni, unde stalactite si stalagmite sclipesc in lumina reflectoarelor, dezvaluind o istorie veche de mii de ani. Aici, in Pestera...

Breb, Maramureș: Ghidul tău către o experiență autentică românească

Breb, Maramureș: Ghidul tău către o experiență autentică românească Breb este un sat pitoresc situat în partea central-nordică a Maramureșului, la poalele munților Gutâi.Aflat la o distanță de 25 km de Sighetul Marmatiei și 52 km de Baia Mare, acest sat fermecător...

Muzeul de arta Craiova

Muzeul de arta Craiova Cuprins: Impact-Site-Verification: 6acb7e31-a693-4a66-8487-17a637eba807 I. Istoricul și importanța muzeului - Construcția și arhitectura impresionantă a clădirii II. Colecțiile și exponatele din Muzeul de artă Craiova - Picturi și sculpturi...

Izbucul Tauz, cea mai mare peșteră scufundată din România

Izbucul Tauz, Muntii Apuseni cea mai mare peșteră scufundată din România Există în adâncurile Munților Apuseni multe peșteri misterioase. Una dintre acestea este ascunsă de Izbucul Tăuz, un loc pe cât de frumos, pe atât de imposibil de explorat de noi, turiștii...

In plimbare pe acoperisul Romaniei- Varful Moldoveanu (2544 metri)

In plimbare pe acoperisul Romaniei- Varful Moldoveanu (2544 metri) Am văzut multe prezentări despre te miri ce locuri (unele chiar spectaculoase) și consider că, din când în când, mai trebuie promovate și cele reprezentative pentru această țară. Nu știu alții cum...

Craiova-Top 15 atractii turistice

Top 15 atractii turistice din orasul Craiova Sunt un călător îndrăzneț, ce ador să plece cu rucsacul în spate și aparatul de fotografiat în mână spre necunoscut.Uneori bugetul nu îmi permite să plec prea departe, de aceea weekendul acesta plec într-un citybreak prin...

Manastiri din Bucovina

Mănăstiri din Bucovina Închei această serie de articole despre turismul monahal cu cea mai frumoasă regiune, acea regiune pe care eu o consider ca fiind cea mai frumoasă, acea regiune din nordul țării despre care s-au scris multe povești și cu care ne mândrim -...

Manastirea Humor Bucovina

Printre frumusețile Bucovinei: Mănăstirea Humor  Despre mănăstirea Humor știam că este este una dintre cele mai populare și frumoase ctitorii ale Bucovinei, deosebit de apreciată pentru arhitectura și pictura sa atât interioară, cât și exterioară, în mare parte,...

Bistrița

Bistrița - Atractii si obiective turistice Situat în nordul României, la poalele Munților Bargau, nu departe de Pasul Tihuta care leagă regiunea Transilvaniei de cea a Bucovinei, Bistrița este unul dintre cele mai vechi orașe. Descoperirile arheologice indică faptul...

Postari recente

Despre Autor

Dan_Paunescu

Am fost dintotdeauna pasionat de calatorii, sa descopar locuri noi si mai putin cunoscute, sa cunosc oameni noi. Imi place sa planific o calatorie in cele mai mici detalii, sa descopar impreuna cu cei dragi noi destinatii, oameni, culturi, atitudini, sa gust mancaruri si bauturi locale.


Cauta Hoteluri si Zboruri
error: Continutul este protejat!!!