Bruxelles

Sep 5, 2023 | Belgia

Bruxelles – Capitala Europei
Ghid de calatorie: obiective turistice, ponturi de calatorie, etc

Fără să fie un oraș de dimensiuni uriașe, Bruxelles se poate lăuda cu foarte multe titluri, fiind capitala Belgiei, reședința principală a Familiei Regale Belgiene și capitala Uniunii Europene. Este, de asemenea, principalul centru economic și educațional al Belgiei și oferă turiștilor săi senzația adecvată a vieții belgiene, în special a culturii sale fantastice în ceea ce privește restaurantele și cafenelele.

Orașul are mai mult decât suficiente lucruri de făcut pentru a te ține ocupat ca vizitator timp de câteva zile, cu o multitudine de muzee și galerii de artă de talie mondială, dar și cu lucruri mai neobișnuite, cum ar fi Atomium-ul, și de asemenea, cu unele rămășițe minunate de arhitectură istorică.

Află mai multe despre cele mai bune locuri de vizitat cu lista noastră de atracții de top și lucruri de făcut în Bruxelles.

  1. Piața Mare (Grote Markt)

Situată chiar în inima centrului vechi din Bruxelles, piața principală a orașului, cunoscută sub numele de Piața Mare, este una dintre cele mai bine conservate din Europa. Caracterul definitoriu al Grote Markt este uniformitatea stilului baroc, cu unele influențe flamande. Armonia arhitecturii sale este realizată prin perioada scurtă de construcție, majoritatea clădirilor fiind ridicate aici între 1696 și 1700.

Istoria Pieței Mari datează însă de mult mai devreme. A fost înființată pentru prima dată în secolul al XI-lea și a evoluat la scurt timp după, pentru a deveni centrul politic și economic al orașului. Cea mai cunoscută clădire din piață este Hôtel de Ville (Primăria), construită în 1402.

 

20190510 214556

20190510 214333

Bruxelles

Bruxelles

  1. Mannekin Pis

De-a lungul Rue de l’Etuve se află cel mai cunoscut reper din Bruxelles, Mannekin Pis, de obicei asediat de o mulțime de turiști. Deși poate fi urmărit cel puțin din 1388, nu se știe nimic despre originea figurii unui băiețel care urinează, denumit popular „cel mai bătrân cetățean al Bruxelles-ului”.

În jurul lui Mannekin circulă, totuși, diverse legende. Potrivit uneia dintre acestea, fântâna este un memorial al unui copil curajos care a evitat o conflagrație, potrivit alteia, ea comemorează fiul unui conte care a cedat unui impuls presant în timp ce participa la o procesiune. Actuala statuie a fost realizată în 1619 de Jérôme Duquesnoy și a fost furată de mai multe ori, dar întotdeauna recuperată. În timpul sărbătorilor și evenimentelor majore din Bruxelles, statuia este îmbrăcată în costum.

20190510 192259

20190511 145348

  1. Catedrala Sint-Michiels

Închinată Sf. Mihail și Sf. Gudula (sfinții protectori ai Bruxelles-ului), această biserică gotică a fost fondată pentru prima dată în 1225, dar finalizată abia în secolul al XV-lea. Fațada ei este impresionantă, ridicându-se maiestuos deasupra unei trepte late și încoronată cu turnuri gemene înalte de 69 de metri, proiectate de Jan van Ruysbroeck.

Interiorul frumos proporționat (108 metri pe 50 de metri) este mobilat generos și găzduiește niște vitralii remarcabile create de Bernard van Orley. Mergând spre transept vei putea vedea aici cele mai bune picturi care îi înfățișează pe Carol al V-lea și Isabela Portugaliei, dar și perechea regală maghiară Ludovic al II-lea și Maria. Adresa catedralei este Parvis Street Gudule, Bruxelles Central.

 

20190511 160512

  1. Centrul Belgian de Benzi Desenate

Această clădire superbă din 1906, proiectată de Victor Horta, găzduiește minunatul Centru de benzi desenate, dedicat istoriei desenelor animate și benzilor desenate din țara care a dat lumii Ștrumfii și pe Tintin. O expoziție în rotație constantă de 200 de desene originale de benzi desenate ale artiștilor de benzi desenate belgiene și franceze este prezentată aici.

În plus, muzeul documentează creșterea popularității benzilor desenate belgiene și franceze printr-o colecție inteligentă de manuscrise originale, schițe și decoruri reconstruite cu imaginație, inclusiv salonul lui Lucky Luke și racheta lunară a lui Tim, Struppi și căpitanul Haddock. Adresa centrului este Maison Waucquez, 20 Rue des Sables.

  1. Palatul Regal (Koningsplein)

O atracție preferată pentru fotografii, această clădire este folosită de familia regală belgiană ca reședință oficială. Steagul belgian, arborat de pe acoperiș, semnalează prezența suveranului, iar o schimbarea ceremonială a gărzii are loc în fiecare zi, în jurul orei 14:30. De la sfârșitul lunii iulie până la sfârșitul lunii august, sunt disponibile tururi ghidate gratuite ale interiorului palatului.

În jurul palatului se află un ansamblu de clădiri culturale cu fațade neoclasice. Palais des Académies, casa Academiei Regale de Științe și odinioară reședința prințului moștenitor de Orange, și Palais des Beaux-Arts (Paleis voor Schone Kunste) din partea de vest a locației, proiectate și construite în anii 1920. de Victor Horta, sunt două dintre cele mai bune exemple.

20190511 193558

  1. Atomium

Alături de Mannekin Pis, Atomium este cea mai cunoscută atracție turistică din Bruxelles, bizara structură de oțel și aluminiu, înaltă de 102 de metri, fiind proiectată de arhitectul André Waterkeyn pentru Expoziția Mondială de la Bruxelles în 1958. Clădirea reprezintă o moleculă de fier mărită de 165 de milioane de ori.

În prezent, vizitatorii pot intra în clădire pentru a-i explora interiorul science-fiction. Sferele inferioare găzduiesc o expoziție permanentă despre istoria structurii. Sfera superioară oferă o panoramă incredibilă a orașului. Adresă Atomium-ului este Eeuwfeestlaan 20, Boulevard du Centenaire.

Unde să stai în Bruxelles

Cel mai bun loc de cazare din Bruxelles pentru vizitarea obiectivelor turistice este la câțiva pași de Piața Mare (Grote Markt). Această locație din inima orașului vechi este populară pentru oportunitățile grozave de cumpărături, pentru restaurantele disponibile și pentru arhitectura bine conservată, fiind un loc minunat de unde să explorezi atracții precum Mannekin Pis și Catedrala Sint-Michiels.

Paradisul iubitorilor de ciocolata

Vezi si alte fotografii din calatoria mea.

Hai cu rulota la mare!

Hai cu rulota la mare! Soare, relaxare, liniște și pace – cu siguranță abia aștepți să te bucuri de o binemeritată și de o relaxantă vacanță la mare. A merge cu rulota la mare nu doar că este o experiență autentică, ce presupune numai satisfacții, ci și o adevărată...

In plimbare pe acoperisul Romaniei- Varful Moldoveanu (2544 metri)

In plimbare pe acoperisul Romaniei- Varful Moldoveanu (2544 metri) Am văzut multe prezentări despre te miri ce locuri (unele chiar spectaculoase) și consider că, din când în când, mai trebuie promovate și cele reprezentative pentru această țară. Nu știu alții cum...

Craiova-Top 15 atractii turistice

Top 15 atractii turistice din orasul Craiova Sunt un călător îndrăzneț, ce ador să plece cu rucsacul în spate și aparatul de fotografiat în mână spre necunoscut.Uneori bugetul nu îmi permite să plec prea departe, de aceea weekendul acesta plec într-un citybreak prin...

Manastiri din Bucovina

Mănăstiri din Bucovina Închei această serie de articole despre turismul monahal cu cea mai frumoasă regiune, acea regiune pe care eu o consider ca fiind cea mai frumoasă, acea regiune din nordul țării despre care s-au scris multe povești și cu care ne mândrim -...

Manastirea Humor Bucovina

Printre frumusețile Bucovinei: Mănăstirea Humor  Despre mănăstirea Humor știam că este este una dintre cele mai populare și frumoase ctitorii ale Bucovinei, deosebit de apreciată pentru arhitectura și pictura sa atât interioară, cât și exterioară, în mare parte,...

Bistrița

Bistrița - Atractii si obiective turistice Situat în nordul României, la poalele Munților Bargau, nu departe de Pasul Tihuta care leagă regiunea Transilvaniei de cea a Bucovinei, Bistrița este unul dintre cele mai vechi orașe. Descoperirile arheologice indică faptul...

Parcul Mini Transilvania

Parcul Mini Transilvania După cum îi spune și numele, Parcul Mini Transilvania este o colecție de repere Transilvănene, în miniatură, deschis pentru prima dată în 2020, după ridicarea restricțiilor legate de Covid și care s-a dovedit un mare succes, atrăgând până acum...

Lacul Rosu

Lacul Roșu  Lacul Roșu este un lac de baraj natural și este situat la poalele Munților Hășmasul Mare, undeva în apropierea orașului Gheorgheni. Este cel mai mare lac natural de munte din România, numele său fiind legat de oxizii de fier și hidroxizii de fier...

Lacul Colibita

Lacul Colibita Colibița, cunoscută și sub numele de „marea de la munte” sau „locul cu cel mai curat aer din România”, este o oază de liniște și bucurie, invitându-te să admiri natura și să uiți de toate grijile.  Situată la poalele munților Călimani, la doar 40 km...

Manastirea Sucevita Bucovina

Manastirea Sucevita Bucovina „verde de smarald”,picturi religioase impresionate și o colecție de artă remarcabilă    Cu o încărcătură spirituală aparte și frumusețea celei mai bine păstrate picturi exterioare dintre bisericile moldovenești, o arhitectură ce îmbină...

Postari recente

Despre Autor

Dan_Paunescu

Am fost dintotdeauna pasionat de calatorii, sa descopar locuri noi si mai putin cunoscute, sa cunosc oameni noi. Imi place sa planific o calatorie in cele mai mici detalii, sa descopar impreuna cu cei dragi noi destinatii, oameni, culturi, atitudini, sa gust mancaruri si bauturi locale.

Calatorhaihui pe Facebook

Calatorhaihui pe Instagram

[instagram-feed]
O sa-ti placa si:

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Continutul este protejat!!!