Bruxelles – Capitala Europei
Ghid de calatorie: obiective turistice, ponturi de calatorie, etc
Fără să fie un oraș de dimensiuni uriașe, Bruxelles se poate lăuda cu foarte multe titluri, fiind capitala Belgiei, reședința principală a Familiei Regale Belgiene și capitala Uniunii Europene. Este, de asemenea, principalul centru economic și educațional al Belgiei și oferă turiștilor săi senzația adecvată a vieții belgiene, în special a culturii sale fantastice în ceea ce privește restaurantele și cafenelele.
Orașul are mai mult decât suficiente lucruri de făcut pentru a te ține ocupat ca vizitator timp de câteva zile, cu o multitudine de muzee și galerii de artă de talie mondială, dar și cu lucruri mai neobișnuite, cum ar fi Atomium-ul, și de asemenea, cu unele rămășițe minunate de arhitectură istorică.
Află mai multe despre cele mai bune locuri de vizitat cu lista noastră de atracții de top și lucruri de făcut în Bruxelles.
Piața Mare (Grote Markt)
Situată chiar în inima centrului vechi din Bruxelles, piața principală a orașului, cunoscută sub numele de Piața Mare, este una dintre cele mai bine conservate din Europa. Caracterul definitoriu al Grote Markt este uniformitatea stilului baroc, cu unele influențe flamande. Armonia arhitecturii sale este realizată prin perioada scurtă de construcție, majoritatea clădirilor fiind ridicate aici între 1696 și 1700.
Istoria Pieței Mari datează însă de mult mai devreme. A fost înființată pentru prima dată în secolul al XI-lea și a evoluat la scurt timp după, pentru a deveni centrul politic și economic al orașului. Cea mai cunoscută clădire din piață este Hôtel de Ville (Primăria), construită în 1402.
Mannekin Pis
De-a lungul Rue de l’Etuve se află cel mai cunoscut reper din Bruxelles, Mannekin Pis, de obicei asediat de o mulțime de turiști. Deși poate fi urmărit cel puțin din 1388, nu se știe nimic despre originea figurii unui băiețel care urinează, denumit popular „cel mai bătrân cetățean al Bruxelles-ului”.
În jurul lui Mannekin circulă, totuși, diverse legende. Potrivit uneia dintre acestea, fântâna este un memorial al unui copil curajos care a evitat o conflagrație, potrivit alteia, ea comemorează fiul unui conte care a cedat unui impuls presant în timp ce participa la o procesiune. Actuala statuie a fost realizată în 1619 de Jérôme Duquesnoy și a fost furată de mai multe ori, dar întotdeauna recuperată. În timpul sărbătorilor și evenimentelor majore din Bruxelles, statuia este îmbrăcată în costum.
Catedrala Sint-Michiels
Închinată Sf. Mihail și Sf. Gudula (sfinții protectori ai Bruxelles-ului), această biserică gotică a fost fondată pentru prima dată în 1225, dar finalizată abia în secolul al XV-lea. Fațada ei este impresionantă, ridicându-se maiestuos deasupra unei trepte late și încoronată cu turnuri gemene înalte de 69 de metri, proiectate de Jan van Ruysbroeck.
Interiorul frumos proporționat (108 metri pe 50 de metri) este mobilat generos și găzduiește niște vitralii remarcabile create de Bernard van Orley. Mergând spre transept vei putea vedea aici cele mai bune picturi care îi înfățișează pe Carol al V-lea și Isabela Portugaliei, dar și perechea regală maghiară Ludovic al II-lea și Maria. Adresa catedralei este Parvis Street Gudule, Bruxelles Central.
Centrul Belgian de Benzi Desenate
Această clădire superbă din 1906, proiectată de Victor Horta, găzduiește minunatul Centru de benzi desenate, dedicat istoriei desenelor animate și benzilor desenate din țara care a dat lumii Ștrumfii și pe Tintin. O expoziție în rotație constantă de 200 de desene originale de benzi desenate ale artiștilor de benzi desenate belgiene și franceze este prezentată aici.
În plus, muzeul documentează creșterea popularității benzilor desenate belgiene și franceze printr-o colecție inteligentă de manuscrise originale, schițe și decoruri reconstruite cu imaginație, inclusiv salonul lui Lucky Luke și racheta lunară a lui Tim, Struppi și căpitanul Haddock. Adresa centrului este Maison Waucquez, 20 Rue des Sables.
Palatul Regal (Koningsplein)
O atracție preferată pentru fotografii, această clădire este folosită de familia regală belgiană ca reședință oficială. Steagul belgian, arborat de pe acoperiș, semnalează prezența suveranului, iar o schimbarea ceremonială a gărzii are loc în fiecare zi, în jurul orei 14:30. De la sfârșitul lunii iulie până la sfârșitul lunii august, sunt disponibile tururi ghidate gratuite ale interiorului palatului.
În jurul palatului se află un ansamblu de clădiri culturale cu fațade neoclasice. Palais des Académies, casa Academiei Regale de Științe și odinioară reședința prințului moștenitor de Orange, și Palais des Beaux-Arts (Paleis voor Schone Kunste) din partea de vest a locației, proiectate și construite în anii 1920. de Victor Horta, sunt două dintre cele mai bune exemple.
Atomium
Alături de Mannekin Pis, Atomium este cea mai cunoscută atracție turistică din Bruxelles, bizara structură de oțel și aluminiu, înaltă de 102 de metri, fiind proiectată de arhitectul André Waterkeyn pentru Expoziția Mondială de la Bruxelles în 1958. Clădirea reprezintă o moleculă de fier mărită de 165 de milioane de ori.
În prezent, vizitatorii pot intra în clădire pentru a-i explora interiorul science-fiction. Sferele inferioare găzduiesc o expoziție permanentă despre istoria structurii. Sfera superioară oferă o panoramă incredibilă a orașului. Adresă Atomium-ului este Eeuwfeestlaan 20, Boulevard du Centenaire.
Unde să stai în Bruxelles
Cel mai bun loc de cazare din Bruxelles pentru vizitarea obiectivelor turistice este la câțiva pași de Piața Mare (Grote Markt). Această locație din inima orașului vechi este populară pentru oportunitățile grozave de cumpărături, pentru restaurantele disponibile și pentru arhitectura bine conservată, fiind un loc minunat de unde să explorezi atracții precum Mannekin Pis și Catedrala Sint-Michiels.
Paradisul iubitorilor de ciocolata
Intreg tinutul belgian este paradisul oricarui iubitor de ciocolata: 12 fabrici de ciocolata, 16 muzee de ciocolata si mai mult de 2.100 de magazine de ciocolata!
Si cu toate acestea, orasul Bruxelles intrece orice imaginatie a unui iubitor de ciocolata. Acest oras este gazda a doua din cele mai mari companii producatoare de ciocolata din lume, Godiva si Leonidas, si a multor magazine speciale destinate acestei fantezii dulci. Aici se gasesc toate tipurile de ciocolata, insa cele mai bune sunt pralinele. De fapt, aici s-au creat primele praline din lume, in 1912, de catre Jean Neuhaus. Daca sunteti in Bruxelles, nu trebuie sa ratati Musee du Cocoa et du Chocolate unde puteti descoperi cum este ciocolata facuta.
- Cele mai bune magazine de unde puteti cumpara ciocolata?
“Capitala Mondiala a Ciocolatei” este plina de magazine, care mai de care. Grand Sablon, o mica piata din inima orasului, gazduieste unele din cele mai bune magazine: Wittamer, Pierre Marcolini, Neuhaus, Godiva, Leonidas si Zaabar. Nicio vizita in Bruxelles nu ar trebui sa omita o scurta vizita la Mary, fondat in 1919, cunoscut drept magazinul favorit al Familiei Regale belgiene, inca din 1942.
Mai jos, vei gasi cateva fotografii din calatoria mea:
0 Comments