1. Pagina principală
  2. Europa de Vest
  3. Belgia
  4. Bruges-Bijuteria Flandrei

Bruges-Bijuteria Flandrei

Nov 20, 2022 | Belgia

Bruges – “Bijuteria Flandrei”
păstrează un aer medieval distinct,
cu minunatele clădiri vechi și cu canalele sale

Minunatul Bruges este ca un vis pentru turiști. Acesta este orașul medieval cel mai bine conservat din Belgia, iar arhitectura sa uluitoare atrage peste două milioane de vizitatori pe an.
Dacă te decizi să călătorești în Belgia, Bruges ar trebui să fie oprirea ta numărul unu.

Scurta istorie

Grandoarea actuală este rezultatul unei diplomaţii inteligente și a câtorva întâmplări norocoase care au punctat istoria orașului.
 
O revărsare a apelor mării, care a inundat uscatul rupând mari porțiuni din țărm în secolul al XII-lea, a adus Bruges-ul în apropierea mării, îngăduind ambarcaţiunilor de mari dimensiuni să ajungă în oraș prin intermediul unui braț al mării și al unui canal. Orașul a devenit, datorită acestui cataclism natural, unul dintre cele mai importante centre comerciale de la acea vreme, îmbogățindu-se din negoțul cu vin și pânzeturi. Intensitatea schimburilor era așa de mare, încât apariția unei puternice burse a fost iminentă.
20190509 094336
 
Și astăzi, bursa din Bruges este una dintre cele mai importante din Europa, mulți dintre acţionarii săi actuali fiind urmașii direcţi ai finanțiștilor de marcă din evul mediu. Ducii Burgundiei, cu interesul lor marcant pentru tot ce înseamnă artă, au făcut din mult lăudatul Bruges reședința lor, atunci când au dobândit Ducatul Flandrei în anul 1384.
 
Bruges s-a încălzit la soarele prosperității aduse de noua stăpânire timp de cel puțin o sută de ani, fiind o veritabilă perlă a coroanei burgunde. Fericirea nu putea însă dura o veșnicie.
Orașul concurent Anvers dobândise deja rolul de pol economic al regiunii, iar natura, care cândva lucrase în favoarea Bruges-ului, acționand  acum împotrivă, colmatând apele brațului de mare şi ale râului ce hrăniseră timp de câteva secole orașul.
 
Rămas fara ieşire la mare, cu o vistierie din ce in ce mai goală, orașului nu i-a mai ramas în curând decât gloria trecutului.
Dar, faptul că au lipsit banii necesari renovărilor timp de secole întregi a ajuns să fie marele noroc al Bruges-ului de azi, o mulțime de clădiri din oraș păstrându-se astfel neschimbate, fapt care atrage iubitori ai artei, dar și gurmanzi sau clienți împătimiţi ai barurilor din întreaga lume.

Bijuteria Flandrei” este dominata de biserici și capele, în timp ce orașul este împodobit cu nu mai puţin de șase sute de statui ale Madonei.
Cea mai valoroasă dintre ele a fost achiziționată contra unei sume uriașe de bani în Evul Mediu, marmura Madona și Pruncul fiind singura lucrare a lui Michelangelo care a ieșit din Italia în timpul vieţii sale.
De atunci, ea dă o anumită notă de frumuseţe nostalgică în bisericii cu turnuri filigranate închinată Sfintei Fecioare.

Despre Bruges, locuitorii săi vorbesc cu entuziasm, numindu-l „Brugge die scone” („frumosul Bruges”) și, cu siguranţă, aglomerarea într-un spaţiu atât de mic a atât de multor clădiri gotice și baroce, ca și străzile și piețele sale pline de forfotă, sunt priveliști care fac să se minuneze mai bine de un million de vizitatori în fiecare an.

Ca niște roiuri de albine, turiștii împânzesc Markt-ul, admirând pentru început enorma primărie cu fațadă în stil gotic, din a cărei clopotniță se aud clopotele bătând, parcă în amintirea vremurilor prospere de altădată. Apoi vizitează Heilig Blut Kapelle (Capela Sfântului Sânge), cu relicvele sale nepreţuite.
 
Inainte de orice altceva, bogăţia orașului o constituie muzeele.
Cel mai important dintre acestea este Muzeul Groeninge, cu uimitoarea sa colecție de picturi flamande,
Muzeul Memling din Spitalul Sfântul Jan și Muzeul Gruuthuse, cu sculpturile, dantelele și obiectele decorate din porțelan, adunate în cea mai bine păstrată dintre casele în stil gotic.
 

Top 6 atractii turistice in Bruges

Deoarece centrul orașului Bruges este relativ mic, chiar și cei care au doar o zi pentru a vizita obiectivele turistice se pot aștepta să își facă o idee bună despre toate atracțiile majore.

In continuare, iata care sunt cele mai frumoase atracții turistice din Bruges.

  1. Clopotnița (Belfort van Brugge)

Partea de sud a Bruges-ului, piața principală, este dominată de clopotniță, cel mai distinctiv reper din Bruges. Clădirea împrejmuiește o curte pitorească, iar balconul de deasupra intrării a fost folosit cândva de părinții fondatori ai orașului pentru a-și promulga statutele populației adunate dedesubt. Belfort van Brugge, de 83 de metri înălțime, este una dintre cele mai frumoase turnuri clopotniță din Belgia. 

Construcția clopotniței a început în 1282, iar secțiunea superioară octogonală a fost în cele din urmă finalizată în 1482. În prezent, 47 de clopote încă atârnă în turn. Pentru cea mai bună vedere asupra Bruges, poți urca cele 366 de trepte până în vârful turnului. La urcare, vechea Treasure Room unde sunt păstrate documentele civice în spatele grilajelor din fier forjat poate fi vizitată la etajul doi.

20190509 201032

  1. Bazilica Sfântului Sânge

Bazilica Sfântului Sânge (Heilig-Bloedbasiliek) este situată în piața centrală a orașului, cunoscută sub numele de Burg. Biserica este renumită pentru sticla de cristal păstrată în interior, despre care se spune că ar conține o picătură de sânge a lui Hristos adusă înapoi din Țara Sfântă de Dietrich de Alsacia în 1149, la întoarcerea sa din a doua cruciadă. În fiecare an, în luna mai, această relicvă sacră este purtată pe străzile din Bruges în Procesiunea Sfântului Sânge.

Fațada bazilicii cu cele trei arcade în stil flamboiant și statui aurite a fost ridicată între 1529 și 1534. Bazilica în sine este formată dintr-o capelă inferioară romanică și o capelă superioară în stil gotic târziu, care adăpostește relicve ale Sfântului Vasile aduse din Palestina de Robert al II-lea, conte de Flandra. O scară elegantă în spirală duce la capela superioară, construită în 1480, unde în fiecare vineri este scoasă și arătată credincioșilor sticla care conține Sfântul Sânge.

  1. Markt

În inima orașului se află Markt, piața plină de viață a orașului Bruges, înconjurată pe toate părțile de clădiri frumoase dintr-o varietate de perioade diferite. Partea de est este dominată de clădirea neogotică Provinciaal Hof, care datează din 1887 și este sediul guvernului provincial West-Vlaanderen. Pe partea de vest, ocupând colțul din stânga, se află atrăgătoarea clădire din cărămidă Huis Bouchoute din secolul al XV-lea.

Pe colțul opus se află Craenenburg unde, în 1488, la instigarea Gentului, burgerii din Bruges l-au ținut în închisoare pe viitorul împărat habsburgic Maximilian timp de 11 săptămâni. El a fost eliberat doar după ce a acceptat să respecte autoritatea Consiliului de guvernământ și să dispună retragerea tuturor trupelor străine. Cel mai bun mod pentru a admira toate aceste minuni arhitecturale este să te alături mulțimilor de vizitatori și localnici la una din numeroasele cafenele din Markt și să stai puțin să te bucuri de splendoarea istorică din jurul tău.

20190509 220948

  1. Primăria

În partea de sud-est a Burgului se află Primăria orașului, numită Stadhuis, una dintre cele mai vechi din Belgia, fiind construită între 1376 și 1420. Fațada delicatei clădiri gotice arată accentul puternic vertical caracteristic stilului, cu pilaștri înalți, dintre care trei se termină în turnulețe octogonale, despărțiți de ferestre gotice arcuite.

Statuile conților de Flandra de la Baldwin Braț de Fier încoace umplu cele 49 de nișe. În interior, nu rata marea sală gotică de la primul etaj, cu frumoasa sa boltă din lemn, care datează din 1402, și picturile murale care înregistrează evenimente din istoria orașului de A și J de Vriendt (1895-1900). Adresa unde te poți bucura de vizitarea primăriei este Burg 12, în centrul Bruges-ului.

20190509 220957

  1. Muzeul Groeninge

Mergi la Canalul Dijver pentru a vizita Muzeul Groeninge, care deține cea mai frumoasa colecție de artă din Bruges.
Pe lângă minunatele picturi vechi flamande, muzeul încorporează și o galerie de artă modernă și o colecție superbă de vederi ale vechiului Bruges.
Cu toate acestea, primele cinci săli ale muzeului sunt cele mai probabile să îți atragă atenția, deoarece conțin picturi de excepție ale unor vechi maeștri flamanzi.

20190509 134407

În Camera 1 pot fi găsite două lucrări majore de Jan van Eyck: Madonna și donatorul și Canon van der Paele (1436), dar și portretul lui Margaret van Eyck, soția artistului, pictat când aceasta avea 33 de ani, în 1439.

În Camera 3 sunt panouri care ilustrează legenda Sfintei Ursula și un portret al lui Luis Gruuthuse, ambele lucrări celebre ale unor maeștri necunoscuți din Bruges, iar Judecata de Apoi de Hieronymus Bosch se numără printre picturile din Camera 5.

6. Plimbarea pe canale

Turiștii pot face cunoștință cu Bruges-ul de pe apă, profitând de oricare dintre zecile de ambarcaţiuni ușoare care își așteaptă clienţii la cele câteva debarcadere semănate ici-colo prin oraş. Totuși, adevărații entuziaști sunt cei care explorează orașul pe jos, descoperind astfel imaginea de fiecare zi a faimoaselor madone, străduțele de sub ziduri sau clădirea de secol XIII numită Beguinage, foarte vizitată în special seara, deoarece acesta este momentul în care adăpostul de altădată al femeilor pioase — astăzi mânăstire benedictină — transmite vizitatorilor un sentiment de pace și el parcă rupt din alte vremuri.
 

Oricine face o plimbare pe străzile înguste sau o excursie cu barca pe canale cade imediat sub vraja lui, fermecat de atmosfera celui mai încântător dintre orașele Flandrei.

Unde să stai in Bruges pentru atracțiile turistice

Centrul orașului medieval al orașului Bruges este ușor de explorat pe jos, iar cel mai bun loc de cazare este la câțiva pași de Markt, piața principală a orașului, dominată de masiva Halle și faimoasa sa clopotniță. Alte atracții ușor de accesat de la unitățile de cazare din orașul vechi includ Burg, care găzduiește Bazilica Sfântului Sânge și numeroasele canale vechi minunate ale orașului.

Mai jos, vei gasi cateva fotografii din calatoria mea:

Muzeul Mineral Toda

Muzeul Mineral Toda:O odisee fascinantă în inima Țării Zarandului În inima pitorească a Țării Zarandului, ascunsă printre dealuri verzi și păduri adânci, se află o comoară fascinantă: Muzeul Mineral Toda. Fondat de Petru Toda, un colecționar pasionat, muzeul...

Casa Memorială Avram Iancu, Campeni

Casa Memorială Avram Iancu: O evadare fascinantă în istoria Transilvaniei Imaginează-ți că pășești într-o casă modestă, dar încărcată de istorie, unde a locuit și a activat unul dintre cei mai mari eroi ai națiunii române: Avram Iancu. Casa Memorială din Câmpeni te...

Vatra Dornei: Relaxare și aventură în Bucovina!

Vatra Dornei: O evadare de vis în inima Bucovinei Imaginează-ți o stațiune montană pitorească, unde aerul curat de munte îți umple plămânii, apele minerale curative îți revigorează trupul, iar peisajele spectaculoase îți taie respirația. Bun venit în Vatra Dornei,...

O evadare de neuitat la Băile Herculane: Relaxare și aventură

Băile Herculane: Oaza de relaxare din inima Banatului O sa iti povestesc despre cea mai recenta excursie a mea, o escapada de o zi la Herculane. O scurta vizita a unei statiuni pe care o indragesc foarte mult. O indragesc pentru amplasarea ei frumoasa pe valea raului...

Lacul de Smarald si Coloanele de Bazalt de la Racos

Lacul de Smarald si Coloanele de Bazalt de la Racos   Așezat ca o bijuterie verde smarald în peisajul montan pitoresc al Transilvaniei, Lacul de Smarald din Racoș te invită la o experiență de neuitat. Apele sale cristaline, de o nuanță verde vibrantă, reflectă...

Biserica Sumuleu Ciuc- O oază de liniște și frumusețe

Biserica de la Șumuleu Ciuc: Un Giuvaer al Arhitecturii Baroce Transilvănene Descoperă Frumusețea Bisericii Franciscană Sf. Petru și Pavel Salut! Astăzi te duc într-o călătorie prin inima Transilvaniei, unde te așteaptă Biserica de la Șumuleu Ciuc. Această bijuterie...

Descoperă Secretele Sighisoarei: O Călătorie fascinanta în Timpuri Medievale

Sighișoara: Ghid Turistic Complet și Obiective de Neratat   Azi vreau să îți povestesc despre un loc absolut magic: Sighișoara. Da, chiar așa, e unul dintre acele orașe care pare să fi ieșit direct dintr-un basm.Ești gata să descoperi secretele acestui oraș medieval?...

Transfagarasan: Drumul Legendar din Inima Carpaților

Transfăgărășan: Drumul Legendar din Inima Carpaților Transfăgărășan, cunoscut și ca DN7C, este una dintre cele mai impresionante șosele din lume, întinzându-se prin peisajul spectaculos al Munților Făgăraș din România. Drumul ocoleste spectaculos printre vârfuri,...

Descopera Țara Luanei. Asezari rupestre si secretele ascunse din Muntii Buzaului

Descoperă Țara Luanei și Secretele Ascunse din Munții Buzăului Țara Luanei, situată în inima Munților Buzăului, este un tărâm legendar plin de mister și frumusețe naturală.Acest loc fascinant atrage turiștii dornici de aventură și explorare, oferind o combinație unică...

Cetatea Taraneasca Saschiz: O experiență de neuitat în inima Transilvaniei

Cetatea Țărănească Saschiz   Saschiz, un sat pitoresc situat în inima Transilvaniei, găzduiește nu doar o biserică fortificată inclusă în Patrimoniul UNESCO, ci și o comoară mai puțin cunoscută: Cetatea Țărănească. Așezată pe un deal semeț, cetatea veghează de...

Postari recente

Despre Autor

Dan_Paunescu

Am fost dintotdeauna pasionat de calatorii, sa descopar locuri noi si mai putin cunoscute, sa cunosc oameni noi. Imi place sa planific o calatorie in cele mai mici detalii, sa descopar impreuna cu cei dragi noi destinatii, oameni, culturi, atitudini, sa gust mancaruri si bauturi locale.


Cauta Hoteluri si Zboruri
error: Continutul este protejat!!!