1. Pagina principală
  2. Europa de Vest
  3. Belgia
  4. Bruges-Bijuteria Flandrei

Bruges-Bijuteria Flandrei

Nov 20, 2022 | Belgia

Bruges – “Bijuteria Flandrei”
păstrează un aer medieval distinct,
cu minunatele clădiri vechi și cu canalele sale

Minunatul Bruges este ca un vis pentru turiști. Acesta este orașul medieval cel mai bine conservat din Belgia, iar arhitectura sa uluitoare atrage peste două milioane de vizitatori pe an.
Dacă te decizi să călătorești în Belgia, Bruges ar trebui să fie oprirea ta numărul unu.

Scurta istorie

Grandoarea actuală este rezultatul unei diplomaţii inteligente și a câtorva întâmplări norocoase care au punctat istoria orașului.
 
O revărsare a apelor mării, care a inundat uscatul rupând mari porțiuni din țărm în secolul al XII-lea, a adus Bruges-ul în apropierea mării, îngăduind ambarcaţiunilor de mari dimensiuni să ajungă în oraș prin intermediul unui braț al mării și al unui canal. Orașul a devenit, datorită acestui cataclism natural, unul dintre cele mai importante centre comerciale de la acea vreme, îmbogățindu-se din negoțul cu vin și pânzeturi. Intensitatea schimburilor era așa de mare, încât apariția unei puternice burse a fost iminentă.
20190509 094336
 
Și astăzi, bursa din Bruges este una dintre cele mai importante din Europa, mulți dintre acţionarii săi actuali fiind urmașii direcţi ai finanțiștilor de marcă din evul mediu. Ducii Burgundiei, cu interesul lor marcant pentru tot ce înseamnă artă, au făcut din mult lăudatul Bruges reședința lor, atunci când au dobândit Ducatul Flandrei în anul 1384.
 
Bruges s-a încălzit la soarele prosperității aduse de noua stăpânire timp de cel puțin o sută de ani, fiind o veritabilă perlă a coroanei burgunde. Fericirea nu putea însă dura o veșnicie.
Orașul concurent Anvers dobândise deja rolul de pol economic al regiunii, iar natura, care cândva lucrase în favoarea Bruges-ului, acționand  acum împotrivă, colmatând apele brațului de mare şi ale râului ce hrăniseră timp de câteva secole orașul.
 
Rămas fara ieşire la mare, cu o vistierie din ce in ce mai goală, orașului nu i-a mai ramas în curând decât gloria trecutului.
Dar, faptul că au lipsit banii necesari renovărilor timp de secole întregi a ajuns să fie marele noroc al Bruges-ului de azi, o mulțime de clădiri din oraș păstrându-se astfel neschimbate, fapt care atrage iubitori ai artei, dar și gurmanzi sau clienți împătimiţi ai barurilor din întreaga lume.

Bijuteria Flandrei” este dominata de biserici și capele, în timp ce orașul este împodobit cu nu mai puţin de șase sute de statui ale Madonei.
Cea mai valoroasă dintre ele a fost achiziționată contra unei sume uriașe de bani în Evul Mediu, marmura Madona și Pruncul fiind singura lucrare a lui Michelangelo care a ieșit din Italia în timpul vieţii sale.
De atunci, ea dă o anumită notă de frumuseţe nostalgică în bisericii cu turnuri filigranate închinată Sfintei Fecioare.

Despre Bruges, locuitorii săi vorbesc cu entuziasm, numindu-l „Brugge die scone” („frumosul Bruges”) și, cu siguranţă, aglomerarea într-un spaţiu atât de mic a atât de multor clădiri gotice și baroce, ca și străzile și piețele sale pline de forfotă, sunt priveliști care fac să se minuneze mai bine de un million de vizitatori în fiecare an.

Ca niște roiuri de albine, turiștii împânzesc Markt-ul, admirând pentru început enorma primărie cu fațadă în stil gotic, din a cărei clopotniță se aud clopotele bătând, parcă în amintirea vremurilor prospere de altădată. Apoi vizitează Heilig Blut Kapelle (Capela Sfântului Sânge), cu relicvele sale nepreţuite.
 
Inainte de orice altceva, bogăţia orașului o constituie muzeele.
Cel mai important dintre acestea este Muzeul Groeninge, cu uimitoarea sa colecție de picturi flamande,
Muzeul Memling din Spitalul Sfântul Jan și Muzeul Gruuthuse, cu sculpturile, dantelele și obiectele decorate din porțelan, adunate în cea mai bine păstrată dintre casele în stil gotic.
 

Top 6 atractii turistice in Bruges

Deoarece centrul orașului Bruges este relativ mic, chiar și cei care au doar o zi pentru a vizita obiectivele turistice se pot aștepta să își facă o idee bună despre toate atracțiile majore.

In continuare, iata care sunt cele mai frumoase atracții turistice din Bruges.

  1. Clopotnița (Belfort van Brugge)

Partea de sud a Bruges-ului, piața principală, este dominată de clopotniță, cel mai distinctiv reper din Bruges. Clădirea împrejmuiește o curte pitorească, iar balconul de deasupra intrării a fost folosit cândva de părinții fondatori ai orașului pentru a-și promulga statutele populației adunate dedesubt. Belfort van Brugge, de 83 de metri înălțime, este una dintre cele mai frumoase turnuri clopotniță din Belgia. 

Construcția clopotniței a început în 1282, iar secțiunea superioară octogonală a fost în cele din urmă finalizată în 1482. În prezent, 47 de clopote încă atârnă în turn. Pentru cea mai bună vedere asupra Bruges, poți urca cele 366 de trepte până în vârful turnului. La urcare, vechea Treasure Room unde sunt păstrate documentele civice în spatele grilajelor din fier forjat poate fi vizitată la etajul doi.

20190509 201032

  1. Bazilica Sfântului Sânge

Bazilica Sfântului Sânge (Heilig-Bloedbasiliek) este situată în piața centrală a orașului, cunoscută sub numele de Burg. Biserica este renumită pentru sticla de cristal păstrată în interior, despre care se spune că ar conține o picătură de sânge a lui Hristos adusă înapoi din Țara Sfântă de Dietrich de Alsacia în 1149, la întoarcerea sa din a doua cruciadă. În fiecare an, în luna mai, această relicvă sacră este purtată pe străzile din Bruges în Procesiunea Sfântului Sânge.

Fațada bazilicii cu cele trei arcade în stil flamboiant și statui aurite a fost ridicată între 1529 și 1534. Bazilica în sine este formată dintr-o capelă inferioară romanică și o capelă superioară în stil gotic târziu, care adăpostește relicve ale Sfântului Vasile aduse din Palestina de Robert al II-lea, conte de Flandra. O scară elegantă în spirală duce la capela superioară, construită în 1480, unde în fiecare vineri este scoasă și arătată credincioșilor sticla care conține Sfântul Sânge.

  1. Markt

În inima orașului se află Markt, piața plină de viață a orașului Bruges, înconjurată pe toate părțile de clădiri frumoase dintr-o varietate de perioade diferite. Partea de est este dominată de clădirea neogotică Provinciaal Hof, care datează din 1887 și este sediul guvernului provincial West-Vlaanderen. Pe partea de vest, ocupând colțul din stânga, se află atrăgătoarea clădire din cărămidă Huis Bouchoute din secolul al XV-lea.

Pe colțul opus se află Craenenburg unde, în 1488, la instigarea Gentului, burgerii din Bruges l-au ținut în închisoare pe viitorul împărat habsburgic Maximilian timp de 11 săptămâni. El a fost eliberat doar după ce a acceptat să respecte autoritatea Consiliului de guvernământ și să dispună retragerea tuturor trupelor străine. Cel mai bun mod pentru a admira toate aceste minuni arhitecturale este să te alături mulțimilor de vizitatori și localnici la una din numeroasele cafenele din Markt și să stai puțin să te bucuri de splendoarea istorică din jurul tău.

20190509 220948

  1. Primăria

În partea de sud-est a Burgului se află Primăria orașului, numită Stadhuis, una dintre cele mai vechi din Belgia, fiind construită între 1376 și 1420. Fațada delicatei clădiri gotice arată accentul puternic vertical caracteristic stilului, cu pilaștri înalți, dintre care trei se termină în turnulețe octogonale, despărțiți de ferestre gotice arcuite.

Statuile conților de Flandra de la Baldwin Braț de Fier încoace umplu cele 49 de nișe. În interior, nu rata marea sală gotică de la primul etaj, cu frumoasa sa boltă din lemn, care datează din 1402, și picturile murale care înregistrează evenimente din istoria orașului de A și J de Vriendt (1895-1900). Adresa unde te poți bucura de vizitarea primăriei este Burg 12, în centrul Bruges-ului.

20190509 220957

  1. Muzeul Groeninge

Mergi la Canalul Dijver pentru a vizita Muzeul Groeninge, care deține cea mai frumoasa colecție de artă din Bruges.
Pe lângă minunatele picturi vechi flamande, muzeul încorporează și o galerie de artă modernă și o colecție superbă de vederi ale vechiului Bruges.
Cu toate acestea, primele cinci săli ale muzeului sunt cele mai probabile să îți atragă atenția, deoarece conțin picturi de excepție ale unor vechi maeștri flamanzi.

20190509 134407

În Camera 1 pot fi găsite două lucrări majore de Jan van Eyck: Madonna și donatorul și Canon van der Paele (1436), dar și portretul lui Margaret van Eyck, soția artistului, pictat când aceasta avea 33 de ani, în 1439.

În Camera 3 sunt panouri care ilustrează legenda Sfintei Ursula și un portret al lui Luis Gruuthuse, ambele lucrări celebre ale unor maeștri necunoscuți din Bruges, iar Judecata de Apoi de Hieronymus Bosch se numără printre picturile din Camera 5.

6. Plimbarea pe canale

Turiștii pot face cunoștință cu Bruges-ul de pe apă, profitând de oricare dintre zecile de ambarcaţiuni ușoare care își așteaptă clienţii la cele câteva debarcadere semănate ici-colo prin oraş. Totuși, adevărații entuziaști sunt cei care explorează orașul pe jos, descoperind astfel imaginea de fiecare zi a faimoaselor madone, străduțele de sub ziduri sau clădirea de secol XIII numită Beguinage, foarte vizitată în special seara, deoarece acesta este momentul în care adăpostul de altădată al femeilor pioase — astăzi mânăstire benedictină — transmite vizitatorilor un sentiment de pace și el parcă rupt din alte vremuri.
 

Oricine face o plimbare pe străzile înguste sau o excursie cu barca pe canale cade imediat sub vraja lui, fermecat de atmosfera celui mai încântător dintre orașele Flandrei.

Unde să stai in Bruges pentru atracțiile turistice

Centrul orașului medieval al orașului Bruges este ușor de explorat pe jos, iar cel mai bun loc de cazare este la câțiva pași de Markt, piața principală a orașului, dominată de masiva Halle și faimoasa sa clopotniță. Alte atracții ușor de accesat de la unitățile de cazare din orașul vechi includ Burg, care găzduiește Bazilica Sfântului Sânge și numeroasele canale vechi minunate ale orașului.

Mai jos, vei gasi cateva fotografii din calatoria mea:

Breb, Maramureș: Ghidul tău către o experiență autentică românească

Breb, Maramureș: Ghidul tău către o experiență autentică românească Breb este un sat pitoresc situat în partea central-nordică a Maramureșului, la poalele munților Gutâi.Aflat la o distanță de 25 km de Sighetul Marmatiei și 52 km de Baia Mare, acest sat fermecător...

Muzeul de arta Craiova

Muzeul de arta Craiova Cuprins: Impact-Site-Verification: 6acb7e31-a693-4a66-8487-17a637eba807 I. Istoricul și importanța muzeului - Construcția și arhitectura impresionantă a clădirii II. Colecțiile și exponatele din Muzeul de artă Craiova - Picturi și sculpturi...

Izbucul Tauz, cea mai mare peșteră scufundată din România

Izbucul Tauz, Muntii Apuseni cea mai mare peșteră scufundată din România Există în adâncurile Munților Apuseni multe peșteri misterioase. Una dintre acestea este ascunsă de Izbucul Tăuz, un loc pe cât de frumos, pe atât de imposibil de explorat de noi, turiștii...

In plimbare pe acoperisul Romaniei- Varful Moldoveanu (2544 metri)

In plimbare pe acoperisul Romaniei- Varful Moldoveanu (2544 metri) Am văzut multe prezentări despre te miri ce locuri (unele chiar spectaculoase) și consider că, din când în când, mai trebuie promovate și cele reprezentative pentru această țară. Nu știu alții cum...

Craiova-Top 15 atractii turistice

Top 15 atractii turistice din orasul Craiova Sunt un călător îndrăzneț, ce ador să plece cu rucsacul în spate și aparatul de fotografiat în mână spre necunoscut.Uneori bugetul nu îmi permite să plec prea departe, de aceea weekendul acesta plec într-un citybreak prin...

Manastiri din Bucovina

Mănăstiri din Bucovina Închei această serie de articole despre turismul monahal cu cea mai frumoasă regiune, acea regiune pe care eu o consider ca fiind cea mai frumoasă, acea regiune din nordul țării despre care s-au scris multe povești și cu care ne mândrim -...

Manastirea Humor Bucovina

Printre frumusețile Bucovinei: Mănăstirea Humor  Despre mănăstirea Humor știam că este este una dintre cele mai populare și frumoase ctitorii ale Bucovinei, deosebit de apreciată pentru arhitectura și pictura sa atât interioară, cât și exterioară, în mare parte,...

Bistrița

Bistrița - Atractii si obiective turistice Situat în nordul României, la poalele Munților Bargau, nu departe de Pasul Tihuta care leagă regiunea Transilvaniei de cea a Bucovinei, Bistrița este unul dintre cele mai vechi orașe. Descoperirile arheologice indică faptul...

Parcul Mini Transilvania

Parcul Mini Transilvania După cum îi spune și numele, Parcul Mini Transilvania este o colecție de repere Transilvănene, în miniatură, deschis pentru prima dată în 2020, după ridicarea restricțiilor legate de Covid și care s-a dovedit un mare succes, atrăgând până acum...

Lacul Rosu

Lacul Roșu  Lacul Roșu este un lac de baraj natural și este situat la poalele Munților Hășmasul Mare, undeva în apropierea orașului Gheorgheni. Este cel mai mare lac natural de munte din România, numele său fiind legat de oxizii de fier și hidroxizii de fier...

Postari recente

Despre Autor

Dan_Paunescu

Am fost dintotdeauna pasionat de calatorii, sa descopar locuri noi si mai putin cunoscute, sa cunosc oameni noi. Imi place sa planific o calatorie in cele mai mici detalii, sa descopar impreuna cu cei dragi noi destinatii, oameni, culturi, atitudini, sa gust mancaruri si bauturi locale.

O sa-ti placa si:

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Continutul este protejat!!!