Polignano A Mare – Perla Adriaticii
Polignano a Mare, situat în regiunea Puglia, este un oraş pitoresc cunoscut pentru peisajele sale spectaculoase şi atmosfera autentică. Astăzi, Polignano a Mare este faimos pentru centrul său istoric, plajele cu ape cristaline și peșterile marine. Este, de asemenea, locul de naștere al cântărețului Domenico Modugno, cunoscut pentru melodia „Volare”, care a contribuit la faima internațională a orașului.
Scurt istoric: Se crede că orașul a fost fondat de greci în perioada pre-romană, dar a devenit o așezare importantă în timpul Imperiului Roman, sub numele de Neapolis. Datorită poziției sale strategice pe coasta Adriaticii, Polignano a Mare a fost un punct esențial pe vechiul drum Via Traiana, construit de împăratul Traian pentru a lega Roma de porturile din sud.
După căderea Imperiului Roman, Polignano a Mare a fost cucerit de diverse popoare, inclusiv bizantini, lombarzi, normanzi și aragonezi. În Evul Mediu, orașul a fost inclus în Regatul Siciliei și apoi în Regatul Neapolelui, perioadă în care a cunoscut o dezvoltare economică datorită comerțului maritim și agriculturii.
În secolele XVIII-XIX, Polignano a Mare a rămas un oraș mic de coastă, dependent de pescuit și agricultură. În secolul XX, datorită peisajelor sale spectaculoase și arhitecturii sale autentice, orașul a devenit o destinație turistică importantă.
Cum ajungem în Polignano a Mare: Aflat la o distanţă de aproximativ 35 de km de Bari, în Polignano a Mare se poate ajunge uşor şi rapid cu trenul, autobuzul sau maşina.
Cele mai importante obiective turistice:
Cel mai frumos punct de atracţie al oraşului este reprezentat de Plaja Lama di Monachile (Cala Ponte) situată într-un mic golfuleț, foarte aproape de centrul orașului. Plaja este mică, stâncoasa, neamenajată, însă spectaculoasă. La aceasta se ajunge coborând scările de lângă podul Ponte Borbonico di Lama Monachile. De pe acest pod se poate vedea cea mai frumoasă priveliște spre stânci și mare.
În apropierea plajei se află piața unde se află monumentul lui Domenico Modugno, unul dintre cei mai cunoscuți cântăreți italieni care s-a născut în Polignano. Statuia se află pe stânca de la malul mării, iar coborând Scalinata Volare ajungi într-o locație perfectă pentru fotografiat.
Înainte de a ajunge în centrul istoric, întâlnești Piazza Aldo Moro, o piața spațioasă încadrată de o mulțime de măslini, în care se strâng localnicii.
Intrarea în centrul istoric al orașului se face prin Arco Marchesale, cunoscut și sub numele de Porta Grande, o poartă impunătoare construită în anul 1530. Aceasta separă partea nouă de partea veche a orașului. Întregul centru vechi este format dintr-un labirint de străduțe frumoase, zona fiind accesibilă doar pietonal.
În zona istorică se află Piazza Vittorio Emanuele II unde întâlnim Chiesa Matrice di Santa Maria Assunta, o biserică din secolul al XIII-lea cu o fațadă gotică. În această piață se află și Palazzo dell’Orologio, cândva sediul Universității și găzduia un cadran solar, astăzi înlocuit cu un ceas public de secolul al XIX-lea.
Tot în centru istoric se află și Piazza San Benedetto, locul unde s-a aflat o veche mănăstire benedectină, astăzi demolată. În Piațeta Fulvia Miani Perotti se găsește Palazzo Marchesale, fosta reședință a lorzilor feudali de Polignano, construit în secolul al XV-lea.
În această zonă, cea mai plăcută activitate este să te pierzi în labirintul de străduțe și să descoperi o mulțime de locuri cu priveliști frumoase, printre care și punctele de belvedere: Grotta dell’Arcivescovado, Punto Panoramico Largo Ardito și Belvedere Terrazza Santo Stefano.
Pe via Roma întâlnim expuse cuvintele cântecului Volare care luminează pe timpul nopții.
Există multe peșteri pe care marea le-a creat cu forța valurilor pe stânca pe care se află Polignano. Cea mai mare este peștera Palazzese, numită așa pentru că se afla sub un palat nobiliar din care se putea accesa. Alte peșteri au cele mai de neconceput denumiri, în mare parte legate de utilizarea lor de-a lungul timpului: cea a Palatului Arhiepiscopal se spune că ar fi fost legată prin tuneluri de palatul episcopal, cea a Călugărițelor a fost folosită de surorile religioase ale spitalului. Cel mai izbitor este Ardito, numit după proprietarii săi, care are în interior o coloană naturală pe care pescarii obișnuiau să urce până în sat. La aceste peșteri se poate ajunge pe mare, iar în oraș există mai multe firme care organizează excursii cu barca.
În ultimii ani, orașul a devenit faimos printre amatorii de scufundări, în special datorită poziționării privilegiate pe stânci. Orașul găzduiește competiția de scufundări Red Bull Cliff Diving, atrăgând, astfel, o mulțime de vizitatori.
În domeniul gastronomiei:
În numeroasele restaurante din Polignano a Mare, puteți savura pe tot parcursul anului mâncăruri din fructe de mare, un amestec de sepie, creveți și mulți alți pești, în funcție de sezon și de captură. O altă specialitate locală este morcovul dulce Polignano, iar o cafea deosebită este cea cu coajă de lămâie și smântână. Dacă preferați mâncarea de stradă încercați sandvișul de pește, cu tartar de ton, burrata și roșii, sau caracatița prăjită și blaturi de napi.
După ce vizitezi Poliagnano a Mare, rămâi cu impresia că ai descoperit un colț de paradis suspendat între cer și mare. Străduțele înguste, casele de piatră, priveliștile spectaculoase de pe stânci și atmosfera autentică te fac să înțelegi de ce acest loc este considerat o perlă a Mării Adriatice.
Te invit sa citesti si alte articole despre Puglia:
Autor: Loredana Popescu-Tanasie
https://www.facebook.com/loritanasie
In continuare, cateva fotografii din Polignano A Mare
0 Comments