1. Pagina principală
  2. Europa de Vest
  3. Italia
  4. Descopera Ostuni sau “Orasul Alb”

Descopera Ostuni sau “Orasul Alb”

Mar 11, 2025 | Italia, Europa de Vest

Ostuni, Italia 
orașul italian asemănător cu orasele grecești

 

Ostuni este un oraș situat în sudul Italiei, în regiunea Puglia. Este cunoscut drept „Orașul Alb” datorită caselor sale vopsite în alb, care creează un peisaj spectaculos. Se află la aproximativ 8 km de Marea Adriatica și este o destinație turistică populară datorită centrului său istoric, peisajelor pitorești și gastronomiei locale.

Scurt istoric:

Legenda spune că orașul a fost întemeiat de tribul Messapi, distrus apoi de Hannibal în timpul războaiele punice. Orașul a fost reclădit pe vremea grecilor, iar numele de Ostuni vine din grecescul Astu Neon (oraș fortificat nou). Mai târziu, a făcut parte din Imperiul Roman, apoi în Evul Mediu a aparținut normanzilor care au construit orașul medieval ca o citadelă cu fortificații înconjurătoare, pătrunse de patru porți și în mijloc cu un castel din care astăzi n-a rămas mai nimic.

În timpul Renașterii Italiene, Ostuni a cunoscut o perioadă benefică, fiind propice pentru îmbogățirea sa arhitecturală, culturală și spirituală. Cele mai multe clădiri emblematice ale orașului au fost ridicate în acea perioadă. Dar la un moment dat, ciuma a făcut ravagii în oraș, după care Ostuni a intrat într-un mare declin pe vremea familiei feudale Zevallos. Ulterior, sub dominația dinastiei Bourbon, orașul a cunoscut o nouă dezvoltare. Între timp, au fost adăugate alte turnuri și ziduri de apărare de-a lungul coastei, ca protecție împotriva atacurilor turcești care dominau Balcanii în acea perioadă, consolidând astfel orașul. 

Cum ajungi în Ostuni: Având cazarea în orașul Bari, deplasarea spre Ostuni s-a făcut cu trenul. Am cumpărat bilete de tren de la tonomatele din gară, iar călătoria a durat în jur de o oră. Gara din Ostuni se află în zona industrială, iar spre centrul orașului trebuie luat un autobuz din zona din spatele gării. Când am vizitat Ostuni, zona din împrejurul gării a fost în proces de reamenajare, iar stația se afla lângă fabrica. Biletele pentru autobuz luate de la magazinul din gară sunt mai ieftine decât cele cumpărate din autobuz.

La Ostuni poți ajunge și cu mașina pe șoseaua ce străbate livezi de măslini. În zona cetății se află mai multe locuri de parcare.

Ce poți vizita în Ostuni: Din depărtare Ostuni ne apare ca o cetate fortificată și izbitor de albă datorită faptului că toate clădirile sunt vopsite în alb și sunt dispuse pe mai multe nivele și lipite unele de altele.

Din parcarea de la baza orașului se ajunge repede în piața centrală, Piazza della Liberta. Recunoști când ajungi aici datorită Obeliscul Sant’Oronzo dedicat sfântului protector al orașului. Tot în această piață se află Primăria orașului, o clădire în stil arhitectural baroc și neoclasic, fostă mănăstire franciscană din secolul al XIV-lea, transformată în secolul al XIX-lea în sediul administrației locale. Aici găsim și una dintre cele mai importante biserici din oraș, Biserica Sfântului Francisc de Assisi a cărei construcție a demarat în anul 1304, remodelată în secolul al XVIII-lea în stil baroc și rococo. În Piazza della Liberta se află un punct de informare turistică unde primești o hartă și te îndrumă spre cele mai frumoase locuri din oraș.

O altă piață importantă este Piazza Beato Giovanni Paolo II unde întâlnim Catedrala Santa Maria Assunta construită în stil gotic între 1469-1495 pe locul unei alte biserici. Față în față cu Catedrala se află Palazzo Vescovile și Palazzo del Seminario, legate printr-o elegantă logie în formă de arc, construită în anul 1750. În interiorul palatului Vescovile se află și rămășițele castelului construit în 1148 și distrus în 1559.

Mergând pe Via Cattedrale ajungi la Biserica di San Vito, o frumoasă bazilică construită între 1750-1752, ce se mândrește cu o fațadă realizată în stil baroc leccese.

Viale Oronzo Quaranta este promenada construită pe marginea exterioară ce înconjoară cu ziduri groase fortăreața și de unde se pot admira livezile de măslini care se întind până la mare. 

Există și punct faimos din care se poate admira „orașul alb”, punct situat cumva în afara acestuia. Mergi pe Corso Vittorio Emanuele II și tot urci și iți vei da seama imediat când ai ajuns datorită numărului de turiști aflați acolo. 

Un loc foarte popular în oraș este reprezentat de zidul unde se află „ușa spre rai” aflată în spatele catedralei, după de treci de Arco Scoppa faci dreapta și ajungi într-o mică piață. Pe peretele opus de unde se află „ușa spre rai”, găsești și „ușa spre iad”.

Ostuni este un oraș care încântă turiștii cu aspectul său de cetate medievală în nuanțe de alb și bej, cu labirintul său de străduțe înguste, biserici maiestuoase, clădiri care abia așteaptă să fie descoperite. La toate acestea se adaugă și multitudinea de ghivece de flori prezente peste tot.

Lăsați-vă purtați de curiozitate și descoperiți frumusețea locului!

In continuare, cateva fotografii din Ostuni

Autor: Loredana Popescu-Tanasie
https://www.facebook.com/loritanasie

 

 

Postari recente

Despre Autor

Dan_Paunescu

Am fost dintotdeauna pasionat de calatorii, sa descopar locuri noi si mai putin cunoscute, sa cunosc oameni noi. Imi place sa planific o calatorie in cele mai mici detalii, sa descopar impreuna cu cei dragi noi destinatii, oameni, culturi, atitudini, sa gust mancaruri si bauturi locale.

error: Continutul este protejat!!!