MATERA „Orașul de piatră”
de la interzis la destinație turistică
Matera este un oraș situat în regiunea Basilicata, în sudul Italiei, renumit pentru Sassi di Matera, un ansamblu de locuințe săpate direct în stâncă, care datează din timpuri preistorice. Aceste peșteri au fost locuite de-a lungul secolelor și oferă un peisaj unic, recunoscut de UNESCO ca patrimoniu mondial din 1993.
Scurt istoric:
Matera este unul dintre cele mai vechi orașe locuite continuu din lume. Primele dovezi de locuire datează din paleolitic (aprox. 9000 î.Hr.). De-lungul timpului, Matera a fost influențată de coloniile grecești, bizantini și normanzi, devenind în anul 1663 capitala regiunii până în anul 1806. Începând cu anul 1950, guvernul italian a considerat condițiile de trai din Sassi ca fiind inumane, iar locuitorii au fost forțați să se mute în locuințe noi în afara vechiului oraș.
Cum ajungem în Matera:
Transportul cu trenul din gara Bari cu Compania Ferrovie Apullo Lucane (FAL) care are peronul situat într-o parte separata a gării principale la nivelul inferior. Intrarea este pe primele uși din dreapta, pe fațada cu KFC. Biletele se achiziționează de la tonomatele din gară sau de pe http://ferrovieappulolucane.it/.
În Altamura se va schimba trenul, dar rămâne același bilet. Schimbarea se face ușor pentru că celălalt tren îl va aștepta pe acesta în stație. Matera Centrale este capăt de linie.
Se poate ajunge în Matera și cu autobuzul. Autobuzele pleacă de la stația Bari Centrale sau din stația de la Via Giuseppe Capruzzi. Firmele care oferă curse spre Matera din Bari sunt: FlixBus, Marino Autolinee, Itabus, Miccolis și Sita Basilicata.
Cele mai importante obiective turistice:
Orașul vechi este împărțit în două, Sasso Barisano și Sasso Caveoso.
Am pornit descoperirea zonei SASSO BARISANO din Piazza Vittorio Veneto unde am descoperit:
Palombaro Lungo, o cisternă imensă construită în anul 1832 care are o înălțime de peste 15 metri și o capacitate de 5 milioane de litri de apă.
Tot aici se află Palazzo dell’Annunziata construit în anul 1748 de arhitectul Mauro Manieri din Nardò, astăzi adăpostește Biblioteca Provincială „Tommaso Stigliani”.
Biserica San Domenico construită în anul 1230 în stil romanic apulian, are ca anexă alăturată Mănăstirea Predicatorilor, astăzi sediul Prefecturii Matera. Terrazza dell Unita cu vedere spre frumoasă spre Sasso Barisano. Mergând prin această zonă, se poate vizita frumosul Complex Rupestru San Giorgio.
În Sasso Barisano se află Piazza Duomo unde întâlnim Catedrala din Matera este dedicată Sfinților Patroni Madonna della Bruna și Sant’Eustachio și are o arhitectură originală ce datează din secolul al XIII-lea. Tot în această piață se află și Palazzo Ducale Malvini Malvezzi. Mergând pe Via Duomo, întâlnim Piazza del Sedile, locul unde se află Palazzo del Sedile, care adăpostește Primăria, și Chiesa San Francesco d’Assisi.
Ne continuăm plimbarea pe Via del Corso unde descoperim: Chiesa del Purgatorio, un exemplu original de arhitectură unică în oraș datorită formei convexe a fațadei în stil baroc târziu. La scurtă distanță întâlnim Chiesa Santa Chiara d’Assisi construită între anii 1668-1672. Muzeul Național de Arheologie Domenico Ridola Matera care include artefacte arheologice, artă contemporană și opere de artă din secolul al XX-lea, precum și o secțiune dedicată istoriei orașului Matera și culturii sale populare. În apropierea muzeului se află, situat pe un deal cu vedere spre centrul orașului, Castelul Tramontano care a fost construit în stil aragonez în secolul al XVI-lea.
Piazzetta Pascoli este locul care oferă cea mai bună belvedere spre Sassi di Matera. Aici se află Palazzo Lanfranchi, din secolul al XVII-lea, adăpostește Muzeul Național de Artă Medievală și Modernă din Basilicata. Din această piață pornesc trasee marcate către Sasso Cavaeso. De aici, drumul și priveliștea te vor conduce către minunile de peșteri săpate în stâncă și care, până nu demult, au fost locuite.
În partea exterioară a Sasso Barisano se află Complexul Sant’Agostino format din conventul realizat în anul 1592 şi de biserica construită 1594.
În zona SASSO CAVAESO Biserica San Pietro Caveoso e cea mai mare și mai veche biserică, cu grote la subsol. Amplasate ceva mai sus în cadrul aceluiași complex, pe o stâncă din Sasso Caveoso, se află Biserica Santa Maria de Idris care datează din secolele al XIV-lea și al XV-lea, iar în criptă sunt fresce vechi din secolele XII-XVII și Cripta San Giovanni din Monterrone.
Există și posibilitatea să vizitezi câteva dintre aceste case tradiționale, contra cost. Dacă doriți să aflați mai multe despre cum trăiau oamenii în sassi, mergeți la Casa Grotta, un fel de muzeu în care veți putea regăsi din atmosfera unei locuințe tipice.
Un alt loc care merită vizitat este Complexul sacru San Nicola dei Greci și Madonna delle Virtù, sculptate în întregime din stâncă și conectate între ele prin tuneluri înguste și scări abrupte care vă vor duce în cele din urmă către un punct de vedere. Toate părțile complexului au fost construite cam în aceeași perioadă, în secolul al IX-lea.
Plecând din Civita se poate ajunge în Parcul Murgia Materana care se accesează prin traversare un pod de frânghie care duce drept spre partea opusă oraşului Matera. Podul Tibetano della Gravina leagă cele două maluri ale văii facilitând trecerea spre cealaltă parte a defileului în timpul drumețiilor de la Matera către cele mai vechi peșteri și biserici preistorice.
Una dintre bisericile de piatră de pe celălalt mal al pârâului Gravina este Biserica de piatră a Madonna delle Tre Porte care are trei găuri mari în stâncă care duc în interiorul bisericii. Pe pereți există fresce care datează din secolul al XII-lea până în secolul al XVII-lea.
Biserica de piatră San Falcione își are originea în secolul al IX-lea. Pe pereți se află fragmente de fresce bizantine, care în prezent sunt în stare foarte proastă. Aici se poate ajunge cu mașina aflându-se chiar lângă drumul de acces care te va duce peste platou.
Asceterio di Sant’Agnese (Santa Maria dell’Arco) este o biserică minusculă formată dintr-o încăpere dreptunghiulară, la care se poate accesa printr-o intrare mică, ascunsă de stâncă.
La Biserica Madonna degli Angeli se ajunge după un traseu mai lung, dar oferă o frumoasă panoramă asupra zonei. Frescele au fost realizate în momente diferite, între secolele al XII-lea și al XVII-lea.
Villaggio Trincerato di Murgia Timone este un complex de bordeie neolitice sculptate în stâncă. Colibele erau săpate ca „găuri în pământ”. Exista o intrare principală care ducea la ei, din care se ramificau încăperi subterane.
Matera în filme:
Matera a fost gazda multor filme biblice, inclusiv Patimile lui Hristos (2004) de Mel Gibson, Evanghelia după Sfântul Matei (1964) de Pier Paolo Pasolini și Regele David (1985), regizat de Bruce Beresford și cu Richard Gere în rol principal.
Matera a fost prezentată ca Bethleem și Nazaret în The Nativity Story (2006) a lui Catherine Hardwicke. Celebrul oraș a servit și ca decor pentru o varietate de filme, de la filme neorealiste, care au folosit sărăcia din Sassi la mijlocul secolului al XX-lea, până la Soarele Nopții (1990), regizat de Paolo și Vittorio Taviani și Italia ’61 (1961), regizat de Jan Lenica.
Scenele din The Omen (2006) de John Moore, un film de groază despre antihrist, au fost și ele filmate în Matera, în timp ce basmul lui Francesco Rosi, C’era Una Volta (1967), cu Sophia Loren și Omar Sharif, a fost filmat în regiune.
În 2015, respectiv 2017, Matera a oferit și decorul pentru filmele Să ne căsătorim și Wonder Woman. În 2021 este filmat James Bond: No Time to Die în regia lui Cary Fukunaga.
În domeniul gastronomiei:
Pastele făcute manual sunt vedeta de necontestat a bucătăriei locale. Bucătăria tradițională prezintă o mare varietate de specialități: de la brânzeturi aromate (pecorino, ricotta, scarmorza, caciocavallo) până la cârnați de porc, cum ar fi soiul „lucanega”. Pâinea Matera, cu aroma sa parfumată și forma caracteristică care amintește de peisajele Murgiei, merită cu adevărat încercată.
Alte specialități delicioase includ: măsline negre, uscate la cuptor, baccala (codul uscat cu sare), ape minerale, vinete roșii, fasole. Fructele proaspete de sezon sunt un motiv recurent pe masă: citricele, căpșunile, piersicii, perele și strugurii sunt doar unele dintre soiurile cultivate pe câmpiile din zonă.
Matera oferă o experiență autentică, cu străzi pietruite, peisaje spectaculoase și o gastronomie bazată pe rețete tradiționale sud-italiene. Turiștii pot opta pentru cazare în hoteluri amenajate în fostele peșteri și pentru a explora zona naturală din jur.
In continuare, cateva fotografii din Ostuni
Autor: Loredana Popescu-Tanasie
https://www.facebook.com/loritanasie
0 Comments