Brindisi – poarta Orientului
Brindisi este un oraș-port situat în sud-estul Italiei, în regiunea Puglia, pe țărmul Mării Adriatice. Este cunoscut pentru istoria sa îndelungată ca poartă maritimă spre Orient, fiind un punct cheie în comerțul și călătoriile romane, fiind capătul estic al celebrei Via Appia.
Scurt istoric:
Brindisi a fost un oraș al mesapienilor. Numele antic Brentesion provine probabil din limba lor și ar însemna „cap de cerb”, aluzie la forma portului. În anul 244 î.Hr. devine colonie romană și capătul estic al Via Appia, una dintre cele mai importante rute romane. Orașul devine un port vital pentru transportul trupelor, comerț și pelerini spre Grecia și Orientul Apropiat. În timpul războaielor civile romane, Brindisi a fost un loc strategic – Iulius Cezar l-a asediat aici pe Pompei în 49 î.Hr.
După căderea Imperiului Roman, orașul suferă numeroase invazii: goți, longobarzi, bizantini și sarazini. În perioada Cruciadelor, Brindisi a redevenit important ca punct de plecare spre Țara Sfântă.
În secolul al XIII-lea, Frederic al II-lea construiește Castelul Svevo, o fortificație puternică aflată și azi în oraș. Sub dominație aragoneză, apoi spaniolă, Brindisi pierde din importanță în favoarea altor porturi. În secolul al XIX-lea, odată cu dezvoltarea transportului maritim și al canalului de Suez, orașul redevine un punct de tranzit spre India și Asia. În timpul celui de-al doilea război mondial, în anul 1943, timp de câteva luni, Brindisi devine capitala temporară a Italiei după armistițiul cu Aliații.
Cum ajungem în Brindisi:
Brindisi are un aeroport internațional aflat la aproximativ 6 km de centrul orașului. De la aeroport poți ajunge ușor în oraș cu autobuzul, taxiul sau închiriind o mașină. Brindisi este foarte bine legat de orașele din regiune prin rețeaua de căi ferate și drumuri naționale.
Cele mai importante obiective turistice din Brindisi:
Considerate un simbol al oraşului Brindisi, Coloanele Romane, marcau capătul estic al Via Appia. Astăzi se află la capătul scărilor monumentale din port, cu vedere spre mare.
Castelul Svevo sau Castelul Grande („Hohenstaufen Castelul”) a fost construit de împăratul Frederick al II-lea în secolul al XIII-lea. Sub conducerea lui Aragon, au fost adăugate patru turnuri la structura originală. După câteva secole, acesta a fost abandonat, iar în 1813 Joachim Murat l-a transformat într-o închisoare, după ce în 1909 a fost utilizat de Marina italiană. În timpul celui de-al doilea război mondial a fost, pentru scurt timp, reşedinţă pentru regele Victor Emmanuel al III-lea.
Palazzo Granafei Nervegna a fost construit în a doua jumătate a secolului al XVI-lea de familia Granafei, originară din Constantinopol, din care au fugit în urma cuceririi acestuia de către turcii otomani în 1453. Câteva secole mai târziu, în 1862, moștenitorii familiei s-au mutat definitiv în Mesagne din apropiere, iar palatul a fost vândut unei familii importante din Abruzzo, familia Nervegna. În 1880, palatul avea 60 de camere, distribuite egal între etajele parter, primul și al doilea, și o grădină. În 1930, municipalitatea a preluat-o și a fost sediul instanței până în 1976. Din 2008, clădirea este deschisă publicului, devenind un important loc cultural. Unele dintre camerele sale găzduiesc birourile administrației municipale a orașului.
Catedrala San Giovanni Battista reprezintă principalul edificiu religios al orașului, fiind transformată în bazilica de către Papa Urban II în secolul al XI-lea. Catedrala are o fațadă ieșită din comun, conturata de statui opulente din piatră și un turn de ceas, bogat ornamentat.
Chiesa di San Benedetto o frumoasă biserică medievală, fiind un exemplu de arhitectură romanică.
Muzeul Arheologic Francesco Ribezzo găzduiește expoziții care includ sculpturi de bronz și fragmente în stil grecesc elenistic. De asemenea, veți găsi figurine de teracota din secolul al VII-lea, descoperiri arheologice subacvatice și statui romane.
San Pietro Degli Schiavoni este o zonă arheologică subterană cu vestigii romane.
Monumentul marinarului italian ridicat în memoria marinarilor căzuţi la datorie în cele două războaie mondiale. În 1954 a fost pusă în vârful monumentului o statuie în marmură a Madonei.
Portul și faleza Lungomare Regina Margherita reprezintă inima orașului fiind zona perfectă pentru plimbări.
În apropiere de Brindisi se află și Castelul Alfonsino, cunoscut și sub numele de Forte a Mare și este situat pe o mică insulă numită Isola di Sant’Andrea. Construcția castelului a început în anul 1558, la comanda lui Filip al II-lea de Habsburg, iar lucrarea a durat 46 de ani. Mai târziu, castelul a fost extins de spanioli pentru a se apăra împotriva atacurilor maritime ale venețienilor și turcilor. Brindisi a devenit astfel principala garnizoană militară a Regatului. Alfonso I de Aragon a decis să fortifice Insula Sant’Andrea prin construirea unui castel care a încorporat rămășițele unei structuri angevine preexistente.
Brindisi este un cadru perfect pentru relaxare datorită plajelor liniștite și peisaje cu măslini, viță de vie, marea în fundal și soarele care strălucește aproape tot anul. Bucătăria locală este bazată pe ingrediente simple și proaspete: fructe de mare, paste, ulei de măsline și vinuri locale.
Vezi si alte articole interesante despre localitatile din regiunea Puglia, Italia:
Polignano A Mare- Perla Adriaticii
Descopera Top 10 Obiective Turistice In Matera, Italia
Ostuni, Italia-orașul Italian Asemănător Cu Orasele Grecești
Descopera Secretele Alberobello, Italia: Traditie Si Cultura
Brindisi: Obiective Turistice și Ghid Complet De Călătorie
Descoperă Bari, Italia: Ghidul Tău Turistic
In continuare, cateva fotografii din Brindisi
Autor: Loredana Popescu-Tanasie
https://www.facebook.com/loritanasie
Citeste si alte articole:
0 Comments