1. Pagina principală
  2. Europa de Sud
  3. Portugalia
  4. Lisabona-Ghid de calatorie

Lisabona-Ghid de calatorie

Jan 24, 2023 | Portugalia

Lisabona-Ghid de calatorie –
Sfaturi de calatorie, top atractii si obiective turistice

Lisabona, este unul dintre cele mai frumoase și cosmopolite orașe din Europa,
Capitala Portugaliei este o destinație vibrantă și plină de culoare, amplasata
între șapte dealuri din partea nordică a gurii fluviului Tago (Tejo).
Praca do Comercio, în apropierea portului, este una dintre cele mai frumoase pieţe din Europa, pe trei dintre laturi având clădiri minunate cu galerii arcuite, a patra latura fiind chiar malul fluviului.

20180609 172525

Timp de cel puţin 3 000 de ani, portul a fost întrebuințat de diverse puteri, însă epoca de aur a Lisabonei a fost în secolele XV-XVI, când Portugalia a devenit o naţiune puternică și bogată și își construia un imperiu.
De aici s-au îmbarcat în secolele XV și XVI pentru a naviga pe ape necunoscute și a cartografia noi ținuturi navigatori îndrăzneți, iar moștenirea acestei epoci de aur a descoperirilor stă la baza culturii orașului.
Astfel, Vasco da Gama a descoperit în 1498 drumul spre India pe mare, iar comerţul cu pietre prețioase și mirodenii a adus profituri enorme.
În secolul al XVII-lea s-a descoperit aur în Brazilia, însă în a doua jumătate a veacului imperiul portughez intrase în declin.
În 1775, Lisabona a fost grav afectată de un cutremur şi nu şi-a mai redobândit niciodată vechea glorie. Acum e o prosperă capitală europeană și o frumoasă destinaţie turistică.
 
Lisabona e un oraș plăcut, plin de contraste: clădiri moderne şi înalte, dar şi edificii Art Nouveau, superbe pavimente de mozaic, clădiri cu ţiglă viu colorată și o secţiune medievală, maură, numită Alfama.
Ai de văzut o mulțime de clădiri fabuloase, muzee, mănăstiri şi parcuri. Priveşte orașul din vârful unuia dintre dealuri — Castello de Sâo Jorge îţi oferă priveliști panoramice.
 
De asemenea, nu rata faţada bisericii Nossa Senhora da Conceicăo Velha sau arhitectura manuelină specifică (gotic portughez târziu) a mănăstirii Jeronimos, cu fermecătorul ei claustru, sau Turnul Belem.
20180610 122651

Renumită pentru caracterul său cald și însorit, orașul este binecuvântat cu o multitudine de monumente istorice și cu muzee de talie mondială, care pot fi combinate într-un itinerar de o singură zi sau de mai multe zile. Poți explora străzile înguste ale cartierului vechi, sau poți să te plimbi pe malul râului, ori prin parcuri și grădini înverzite.

Bucură-te de Lisabona așa cum o fac localnicii, într-un ritm ușor și fără grabă, și te vei îndrăgosti rapid de caracterul ei primitor și de farmecul aparte pe care îl are.
Pentru idei despre cele mai bune locuri de vizitat în timp ce ești aici, consultă lista următoare cu …

Cele mai bune atracții turistice din Lisabona.

  1. Castelo de São Jorge

Cea mai recunoscută dintre atracțiile Lisabonei, Castelul Sfântului Gheorghe are o poziție glorioasă lângă Alfama, pe coroana unui deal cu vedere superbă asupra capitalei. Muzeul captivant și situl arheologic fascinant se combină pentru a transforma vizitarea castelului într-o experiență plină de satisfacții pentru întreaga familie. Copiilor, în special, le va plăcea să se urce pe zidurile și turnurile robuste care înconjoară terenul.

Cei mai mulți vizitatori sunt fericiți să admire priveliștile fabuloase de pe terasa de observare, care oferă o panoramă neîntreruptă a orașului, a râului Tagus și a îndepărtatului Ocean Atlantic. Pentru o perspectivă diferită, există un periscop Camera Obscura, găzduit într-unul dintre turnuri, care oferă spectatorilor o vedere neobișnuită de 360 ​​de grade a orașului de dedesubt.

  1. Mosteiro dos Jerónimos

Un punct culminant al oricărui tur de vizitare a obiectivelor turistice din Lisabona, mănăstirea Jerónimos din secolul al XVI-lea este unul dintre marile repere ale Portugaliei, un monument uimitor de o imensă semnificație istorică și culturală care merită locul său în patrimoniul mondial UNESCO.

Lângă malul fluviului, în atractivul cartier Belém din Lisabona, mănăstirea, a fost comandată de regele Manuel I în 1501. Construită pentru a onora călătoria epică a lui Vasco da Gama din 1498 în India, Jerónimos este atât un simbol al bogăției Epocii Descoperirilor, cât și o casă de cult. Construcția sa a fost finanțată în mare parte din comerțul cu condimentele aduse înapoi de da Gama.

IMG 20180610 135727

dav

  1. Oceanário de Lisboa

Acesta este unul dintre cele mai impresionante acvarii din Europa și unul dintre cele mai mari din lume. Este, de asemenea, fără îndoială, cea mai orientată spre familie dintre toate atracțiile turistice ale orașului și găzduiește o gamă uluitoare de pești și animale marine, inclusiv zeci de specii diferite de păsări.

Aspectul ingenios reprezintă patru mări și peisaje distincte, practic habitatele oceanelor Atlantic, Pacific, Indian și Antarctic. Acestea înconjoară un imens acvariu central plin de pești de toate formele și dimensiunile, inclusiv batoidee grațioase, pești soare și numeroși rechini. Oceanário de Lisboa promovează în mod activ conservarea oceanelor lumii și este recunoscut la nivel mondial pentru campaniile de conștientizare a mediului marin. Dar, mai presus de toate, este foarte distractiv.

  1. Museu Calouste Gulbenkian

Bijuterie strălucitoare din coroana culturală a Lisabonei, Museu Calouste Gulbenkian este unul dintre cele mai renumite muzee din Europa. Situat într-un parc luxuriant din nordul orașului, poartă numele lui Calouste Sarkis Gulbenkian, un magnat al petrolului armean născut în 1869, care a lăsat moștenire vasta sa colecție privată de artă Portugaliei cu puțin timp înainte de moartea sa în 1955. 

Tezaurul uluitor al lui Gulbenkian prezintă opere de artă neprețuite din întreaga lume, care se întind pe 4000 de ani, din timpurile egiptene antice până la sfârșitul secolului al XX-lea. Cu atât de multe piese din atât de multe perioade diferite din istorie, poți petrece cu ușurință o jumătate de zi ]n galeriile expoziționale, dar răbdarea ta va fi răsplătită cu o călătorie fascinantă prin una dintre cele mai bune colecții de artă de pe continent.

  1. Elevador de Santa Justa

Peste acoperișurile cartierului Baixa (în centrul orașului) din Lisabona se profilează Liftul Santa Justa cu aspect excentric și neogotic. La prima vedere, cadrul din fier forjat nituit și vopseaua gri evocă imagini ale Turnului Eiffel din Paris, existând o legătură: arhitectul francez Raoul Mésnier du Ponsard, ucenic al lui Gustave Eiffel, a proiectat liftul, care a fost inaugurat în 1901. A fost construit ca mijloc de conectare a Baixa cu Largo do Carmo din cartierul Bairro Alto, o zonă la modă a orașului plină de magazine scumpe, case de fado și mici restaurante. 

În prezent, este folosit mai degrabă de către turiștii curioși, decât de către navetiști. Dacă te decizi să faci excursia de 32 de metri până în vârf, vederea de sus este superbă și vei putea admira un peisaj urban plin de străzi pietonale, piețe pitorești, precum și omniprezentul castel, dar și râul Tagus. Așteptă-te însă la cozi mari pe tot parcursul sezonului estival.

IMG 20180609 192936

sdr

Când să vizitezi Lisabona?

Orașul este destinație turistică pe tot parcursul anului, da primăvara este o perioadă deosebit de atrăgătoare pentru a vizita capitala portugheză.

Nu este prea cald, iar mulțimile de turiști sunt gestionabile. În perioada de vacanță din august multe cafenele și restaurante se închid timp de până la o lună.

Prețurile de cazare tind să scadă toamna, iar vremea este în general plăcută. Așteaptă-te la vânt și ploaie iarna, deși rareori este frig.

Mai jos, vei gasi cateva fotografii din calatoria mea:

Cetatea Taraneasca Saschiz: O experiență de neuitat în inima Transilvaniei

Cetatea Țărănească Saschiz   Saschiz, un sat pitoresc situat în inima Transilvaniei, găzduiește nu doar o biserică fortificată inclusă în Patrimoniul UNESCO, ci și o comoară mai puțin cunoscută: Cetatea Țărănească. Așezată pe un deal semeț, cetatea veghează de...

Pestera Ursilor: O calatorie fascinanta in inima Muntilor Apuseni

Pestera Ursilor: O calatorie fascinanta in inima Muntilor Apuseni Imagineaza-ti o lume fascinanta, ascunsa in adancurile Muntilor Apuseni, unde stalactite si stalagmite sclipesc in lumina reflectoarelor, dezvaluind o istorie veche de mii de ani. Aici, in Pestera...

Breb, Maramureș: Ghidul tău către o experiență autentică românească

Breb, Maramureș: Ghidul tău către o experiență autentică românească Breb este un sat pitoresc situat în partea central-nordică a Maramureșului, la poalele munților Gutâi.Aflat la o distanță de 25 km de Sighetul Marmatiei și 52 km de Baia Mare, acest sat fermecător...

Muzeul de arta Craiova

Muzeul de arta Craiova Cuprins: Impact-Site-Verification: 6acb7e31-a693-4a66-8487-17a637eba807 I. Istoricul și importanța muzeului - Construcția și arhitectura impresionantă a clădirii II. Colecțiile și exponatele din Muzeul de artă Craiova - Picturi și sculpturi...

Izbucul Tauz, cea mai mare peșteră scufundată din România

Izbucul Tauz, Muntii Apuseni cea mai mare peșteră scufundată din România Există în adâncurile Munților Apuseni multe peșteri misterioase. Una dintre acestea este ascunsă de Izbucul Tăuz, un loc pe cât de frumos, pe atât de imposibil de explorat de noi, turiștii...

In plimbare pe acoperisul Romaniei- Varful Moldoveanu (2544 metri)

In plimbare pe acoperisul Romaniei- Varful Moldoveanu (2544 metri) Am văzut multe prezentări despre te miri ce locuri (unele chiar spectaculoase) și consider că, din când în când, mai trebuie promovate și cele reprezentative pentru această țară. Nu știu alții cum...

Craiova-Top 15 atractii turistice

Top 15 atractii turistice din orasul Craiova Sunt un călător îndrăzneț, ce ador să plece cu rucsacul în spate și aparatul de fotografiat în mână spre necunoscut.Uneori bugetul nu îmi permite să plec prea departe, de aceea weekendul acesta plec într-un citybreak prin...

Manastiri din Bucovina

Mănăstiri din Bucovina Închei această serie de articole despre turismul monahal cu cea mai frumoasă regiune, acea regiune pe care eu o consider ca fiind cea mai frumoasă, acea regiune din nordul țării despre care s-au scris multe povești și cu care ne mândrim -...

Manastirea Humor Bucovina

Printre frumusețile Bucovinei: Mănăstirea Humor  Despre mănăstirea Humor știam că este este una dintre cele mai populare și frumoase ctitorii ale Bucovinei, deosebit de apreciată pentru arhitectura și pictura sa atât interioară, cât și exterioară, în mare parte,...

Bistrița

Bistrița - Atractii si obiective turistice Situat în nordul României, la poalele Munților Bargau, nu departe de Pasul Tihuta care leagă regiunea Transilvaniei de cea a Bucovinei, Bistrița este unul dintre cele mai vechi orașe. Descoperirile arheologice indică faptul...

Postari recente

Despre Autor

Dan_Paunescu

Am fost dintotdeauna pasionat de calatorii, sa descopar locuri noi si mai putin cunoscute, sa cunosc oameni noi. Imi place sa planific o calatorie in cele mai mici detalii, sa descopar impreuna cu cei dragi noi destinatii, oameni, culturi, atitudini, sa gust mancaruri si bauturi locale.


Cauta Hoteluri si Zboruri
error: Continutul este protejat!!!