1. Pagina principală
  2. Romania
  3. Transilvania
  4. Vizita la crama Jidvei, cea mai mare cramă din țară și castelul...

Vizita la crama Jidvei, cea mai mare cramă din țară și castelul Bethlen-Haller

Sep 10, 2021 | Romania, Transilvania

Vizita la crama Jidvei, cea mai mare cramă din țară și castelul Bethlen-Haller

Îmi doream demult să ajung să vizitez crama Jidvei și renumitul castel Bethlen-Haller – emblema cramei, chiar de când când nu știam eu prea multe despre vin, îl găseam fascinant din poze. Ulterior, aveam să aflu ce înseamnă tot colosul Jidvei și câte sunt de descoperit atât la cea mai mare cramă din România, cât și la acest impresionant castel.

Așa că atunci când am fost invitată într-un press trip la crama Jidvei, nu am ezitat să dau curs invitației și am avut privilegiul să fiu cazată chiar la castelul din Cetatea de Baltă, lângă el existând și un complex de cazare destinat turiștilor. Castelul poate fi vizitat, fiind deschis pentru tururi turistice, cu degustări și preparate culinare. De asemenea, se poate opta și pentru tururi ale cramei. Detalii complete găsiți aici.

crama jidvei adriana joy

Despre castelul Bethen-Haller

Dar haideți să vă sun câte ceva despre acest edificiu pe cât de pitoresc, pe atât de instagramabil. Cu forma  rectangulară și cele patru turnuri circulare în colțuri, castelul a fost ridicat între anii 1615-1624 de Miklos Bethlen, Cancelarul Transilvaniei, cu elemente renascentiste.

În timp, a trecut prin numeroase transformări: construcția actualei clădiri a fost finalizată în anul 1624, iar între anii 1769-1773, a fost reamenajat în stil baroc.

După 1989, a fost revendicat și retrocedat familiei Haller, de la care a fost cumpărat de familia Necşulescu care  l-a transformat în acest simbol de preț al Jidvei.

După ce i-am admirat arhitectura superbă, am descoperit interiorul cu holuri și camere imense, cu mobilier și obiecte superbe de epocă și ghiciți ce, inclusiv cu câte o cadă în dormitoare și crama de la subsol. Candelabrele foarte frumoase, mesele și jilțurile din lemn masiv, un pian, sfeșnice și tablouri, obiecte vechi sunt printre lucrurile de tezaur ale acestui castel. Iar la crama de la subsol, străjuită de statui de soldați în armuri, crama jidvei adriana joy 2s-a tinut petrecerea de seară cu taraf și mâncare absolut minunată – de la icrele de știucă, la fripturile de cerb și mistreț, lăsate la marinat o săptămână, sarmale savuroase și un doboș tort foarte gustos și el.

Castelul Bethlen-Haller se poate vizita de marți până duminică în cadrul celor patru tururi ghidate care încep la orele 11:00, 13:00, 15:00 și 17:00. Detalii aici.

Crama Jidvei – scurtă rezentare și repere istorice

Așa cum spuneam și proabil știți, crama Jidvei are cea mai mare suprafață de viță-de-vie cultivată de la noi din țară – 2.500 de ha  și prelucrează anul 25 de milioane de kilograme de struguri. Dintre soiuri, Sauvignon Blanc ocupa cea mai mare suprafață, urmat de Riesling Italian, Traminer Roz, Pinot Gris dar și Pinot, Noir, Cabernet sauvignon, Fetească Neagră ș.a.

Despre istoricul cramei, voi trece pe scurt prin câteva etape principale, în oridine cronologică. Crama Jidvei are astăzi patru crame situate la Jidvei, Tăuni, Blaj și Bălcaciu, dotate cu echipamente performante și cu o capacitate de stocare impresionantă de peste 35 de milioane de litri.

crama jidvei 1Crama Bălcaciu, construită în 1958, găzduiește vinurile spumante și distilatele de vin. Cea mai mare dintre cele patru crame deținute de Jidvei, cu același nume era construită în 1974, iar în prezent, este locul unde sunt îmbuteliate vinurile liniștite și spumantele. Crama Blaj a fost înființată în 1989 și modernizată în 2007 și găzduiește vinoteca în care se regăsesc cele mai vechi vinuri Jidvei.

Înființarea companiei Jidvei are loc în 1999 odată cu privatizarea IAS Jidvei.
În 2014 se înființează cea mai modernă cramă – crama gravitațională Tăuni, care este și cea mai mare cramă gravitațională din Europa.

crama jidvei vinuri 2Dintre vinurile preferate

Am mai multe vinuri care îți plac foarte mult de la Jidvei, începând cu primul Gewurztraminer din România, din gama Grigorescu, degustat în urmă cu vreo 15 ani, până la vinurile din gamele de top Mysterium, Ana, Maria și spumantele. Dar mă voi opri asupra câtorva aici.

Mysterium Alb 2019. Cupaj de Traminer și Sauvignon Blanc. Olfactiv, se deschide cu un val de arome florale: soc, petale de trandafir alb, note de fructe galbene: caise, piersici. În gust, se simte notele de soc, caise, piersici, pepene galben, ușoare citrice și floralitatea tipică a Traminerului – trandafir, condiment plus nota amăruie, dar plăcută de migdale spre final – de asemenea, specifică Traminerului. Un vin de ținut mine, pe care îl mai vrei și a doua oară și altă dată.12,5% vol. alc.

Ana Chardonnay 2019. Un Chardonnay care întâmpină cu  arome de flori de iasomie, mere, pere o tentă frumoasă de pâine proaspătă scoasă din cuptor, gust de fructe galbene: mere și pere, patiserie, lemn din baric și o structură armonioasă, onctuoasă. Un vin plin de grație, cum este descris chiar în fișa tehnică, denumit astfel după una dintre fiicele proprietarului. 12, 5% vol.alc.

Jidvei Brut Rose. Cupaj de Chardonnay și Pinot Noir, se remarcă prin perlarea frumoasă și aciditatea bună, ridicată. Se dezvăluie proaspăt, cu note florale și de fructe de pădure, iar în gust, încântă cu armonia fructelor roșii – zmeură, căpșuni, cireșe. Un spumant elegant, vibrant. 12,% vol alc.

Adresă și contacte:
Crama Jidvei
Strada Gării, nr. 45, comuna Jidvei, Alba
Castelul Bethlen-Haller
Cetatea de Baltă, Alba
Tel.:0753992255
E-mail:castel@jidvei.ro

 

 

 

Postari recente

Despre Autor

Adina Popescu

Pasionata de gastronomie, vin si calatorii, jurnalist si blogger de peste 17 ani. Autoare a nenumarate articole de specialitate in aceste domenii pentru o serie de publicatii, branduri, dar si ca blogger independent - reportaje de calatorie, analize, descrieri si a unor ghiduri si carti de recomandari de restaurante si locuri turistice din toata tara.
Instagram: aadrianajoy


Cauta Hoteluri si Zboruri
O sa-ti placa si:

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Continutul este protejat!!!