1. Pagina principală
  2. Romania
  3. Muntenia
  4. Crama Budureasca Dealu Mare – cu degustări de vin de ținut minte

Crama Budureasca Dealu Mare – cu degustări de vin de ținut minte

Aug 3, 2021 | Romania, Muntenia

Crama Budureasca Dealu Mare –
cu degustări de vin de ținut minte

Crama Budureasca este alt loc de neratat pentru iubitorii de turism oenologic în Dealu Mare. Dar de fapt, stau și mă întreb, oare nu toate cramele sunt de văzut în acest areal viticol atât de bogat și frumos? Pentru că vorbim acum de investiții serioase și de crame moderne, de vinuri bune și foarte bune, iar zona este în dezvoltare, chiar în ciuda acestei pandemii.

La crama Budureasca am fost de două ori și aș mai merge – fotografiile de față sunt de la o excursie în care am fost invitată de agenția Elf Tours & Travel, surprinse de fotograful Adrian Toma. (Cu o altă ocazie, am mai mers cu ceva timp în urmă, cu ocazia lansării vinului Centenar.) Iar cel mai frumos este de ajuns toamna (recomand!) pentru că poți vedea cu ochii tăi tot procesul de vinificație de la culegerea strugurilor, desciorchinare, stoarcere, îmbuteliere – un spectacol al drumului strugurelui până ajunge în sticlă și al miresemelor mustului.

De la vie, la dealul de pe care admiri zona, linia de producție exterioară, crama baricurilor, crama cu tancurile de inox, terasa frumoasă unde se țin degustările și sălile de evenimente din interior, magazinul unde se vând vinuri – pe toate ai ocazia să le vezi pe rând, într-un tur ghidat.

cama budureasca 1

Crama Budureasca: o investiție impresionantă

Crama Budureasca este cea mai mare cramă din zonă – 5.300 mp amprentă la sol, 2.500 mp cramă și din câte știu eu, una dintre cramele care au făcut una din cele mai mari investiții din Dealu Mare – inaugurată în 2013, cu un buget inițial de circa 6.500.000 euro – la care se mai adaugă alți bani investiți pe parcurs.

Despre vie, pot să vă spun că sunt plantate aici 270 ha – 53% din suprafața totală de vie fiind plantată cu soiuri roșii și 47% cu albe. 30 ha au viță de vie bătrână (de 65 de ani) din 1956 – Tămâioasă, Riesling Italian, Fetească Neagră, Busuioacă, Sauvignon Blanc, Fetească Neagră; strugurii de aici merg în gama Origini.

Iar 7,42 ha sunt vii organice cu Merlot, din care se produce gama Organic.

budureasca sala baricuri 1Sala baricurilor din interior este impresionantă – are 536 de baricuri, Budureasca fiind printre cramele cu cele mai multe baricuri de la noi din țară.

În plus, ghidul cramei, care este unul dintre cei mai cunoscuți somelieri și oameni de marketing și evenimente în domeniul vinului, Ștefan Timofti, are darul de a vorbi și a oferi informații într-un stil al său – profesionist și captivant în același timp.

Ca și noi, vei avea ocazia să afli multe lucruri nu doar despre istoria cramei, dar și despre bogata zonă Dealu Mare, despre terroir-ul și vinurile de aici și unele curiozități mai puțin știute. Ștefan personalizează fiecare degustare, după cum “simte” grupul, te ghidează în toate etapele degustării și vei pleca în mod clar mai bogat în cunoștințe despre vin.

Noi am avut privilegiul să îl întâlnim și pe vinificatorul Stephen Donnelly, care a punctat cu alte detalii utile. Stephen Donnelly este așa numit “un flying winemaker”, absolvent al Universității Davis din California, cu peste 30 de ani de experiență în domeniu în Africa de Sud, India, China, Ungaria, Anglia. Ca o curiozitate, este primul winemaker care a obținut medalie de aur pentru un vin roșu din această țară.

Note de degustare

Să vă povestesc și despre câteva dintre vinurile cramei degustate, atât aici dar și cu alte ocazii. Pentru că este vară, voi începe cu un spumant –  Prima Stilla 2014, oferit și prezentat de soția lui Ștefan Timofti, Ligia Timofti, de asemenea somelier, cu o altă ocazie, în cadrul unei alte excursii organizate tot de agenția Elf Tours & Travel în Dealu Mare.

Așadar, Prima Stilla 2014 este un spumant brut, 12,5% vol. alcool, obținut prin metoda tradițională, din Chardonnay și Pinot Noir. Elegant, cu o excelentă perlare, vine cu note citrice, tușe de coajă de pâine proaspătă, croissant, vanilie. Post gust lung, sprințar, fructat, cu ușoare tușe vanilate, lung. Aciditate foarte bună și o notă crocantă pregnantă. Un articol mai detaliat am scris aici.

budureasca prima stilla

Noble White 2019 este un alt vin care îmi place foarte mult, degustat anul trecut chiar la cramă. Cupaj de Sauvignon Blanc, Chardonnay și Muscat. Elegant, gastronomic, cu note de fructe galbene – gutuie, pepene, mango, o bună aciditate de la SB, tușe vanilate, corp rotund de la Chardonnay (prin procedeul de batonnage aplicat în timpul fermentației), post gust fructat, plăcut, lung.

Noble Five 2017. Cupaj de Cabernet Sauvignon (bază), Fetească Neagră, Merlot, Shiraz, Pinot Noir. Complex, structurat, gastronomic. Cabernet-ul vine cu note legumicole, ardei gras, ierbozitate, Feteasca Neagră aduce condiment, Merlotul îi conturează eleganța și taninii bine integrați, Shiraz punctează cu tușe condimentate, iar Pinot Noir împrospătează cu note fructate – cireșe. Nas gemos, de prune, vișine coapte, coacăze negre, gust fructat cu aceleași note, elgant, postgust lung. Potențial bun de învechire.

Adresă și contacte crama Budureasca:
Gura Vadului, nr. 472 , Prahova
Telefon: 0732.200.130 Email: comenzi@budureasca.ro

crama budureasca 3

Foto: Andreea Sipoșean, organizatoarea excursiei.

Aici gasiti un alt articol despre o altă cramă, de data aceasta din Transilvania – în debutul serii noastre de recomandari de turism oenologic –  Crama Villa Vinea:
https://calatorhaihui.ro/crama-villa-vinea/

 

Despre Autor

Adina Popescu

Pasionata de gastronomie, vin si calatorii, jurnalist si blogger de peste 17 ani. Autoare a nenumarate articole de specialitate in aceste domenii pentru o serie de publicatii, branduri, dar si ca blogger independent - reportaje de calatorie, analize, descrieri si a unor ghiduri si carti de recomandari de restaurante si locuri turistice din toata tara.
Instagram: aadrianajoy

O sa-ti placa si:

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Continutul este protejat!!!