1. Pagina principală
  2. Europa de Vest
  3. Italia
  4. La pas prin Roma – Cetatea Eterna

La pas prin Roma – Cetatea Eterna

Jun 23, 2020 | Italia

Roma- Un muzeu in aer liber

Călători dragi, se merită oare un city-break la Roma? 🙂

Cu siguranță da, este un oraș fenomenal care merită vizitat cel puțin o dată in viață și rămane pentru totdeauna in suflet.Roma, denumit și Orașul Etern este un oraș intins și mare dar totuși perfect pentru o scurtă aventură și pentru punctarea tuturor obiectivelor turistice pe care le are.Așa că daca vremea ține cu noi și avem incălțămintea adecvată, timpul este suficient .. deci să purcedem la drum:).

Cea mai impresionanta cladire in prezent a orașului, dar si a Imperiului Roman și cea mai mare a epocii este Colosseumul. Structura sa este astazi o ruina, dar chiar si asa este un obiectiv foarte frumos și vizitat.

Colosseumul

Se spune că imparatii foloseau Colosseumul pentru a oferi publicului jocuri gratuite, fiind o modalitate pentru ei de a isi mări popularitatea. Jocurile se desfășurau pentru o zi intreaga sau chiar mai multe zile la rand. Incepeau cu spectacole de comedie si prezentari de animale exotice si se terminau prin lupte pana la moarte intre animale si gladiatori sau doar intre gladiatori. Gladiatorii erau in general sclavi sau criminali condamnati

20160920 144554 01

 

Dacă ajungi in Roma, e musai să vizitezi Colosseum și ca să eviti cozile lungi, iți recomand s-o faci dimineata sau sa cumperi un bilet de la Palatine Hill, care ofera bilete combinate pentru cele doua atractii turistice, si Forumul Roman.. sau cel mai safe, online

20160920 142015

După ce am admirat ruinele Colosseumului, ne indreptăm atentia către Colina Palatină și Grădina Farnese, o gradina botanica unde am gasit mii de specii de flori și plante.Apoi am coborât spre Forumul Roman. Nefiind un loc cu broșuri sau pliante din care să aflăm câte ceva, după ce am văzut și am făcut câteva poze, ajunși acasă, am găsit pe internet foarte multe lucruri interesante cum ar fi că forumul roman a fost principala piață publică din Roma, acesta fiind centrul activităților politice,comerciale,festive și religioase iar cu mult înainte de a deveni piață publică a fost un cimitir la marginea unui sat, destinație care, probabil, a dat numele locului, „forum” în latină însemnând „în afară”.

20160921 190358 01

20160920 124211 01

Dintre toate obiectivele vizitate la Roma,cel mai greu imi este să fac un rezumat a ceea ce am văzut la Forumul Roman pentru că sunt foarte multe lucruri de spus și de stiut, având o istorie foarte amplă.

20160920 132559 01

 

 

 

 

 

Un alt loc foarte deosebit al orașului, insă foarte aglomerat cum de altfel știm și ne așteptăm cu toții este Fontana di Trevi, unde legenda spune că dacă arunci o monedă in ea, cu siguranță te vei mai intoarce la Roma.Până acum nu m-am intors dar cu siguranță o voi face:). Insă lăsând puțin legendele deoparte deși sunt faine, banii strânși anual in fântănă se doneaza persoanelor nevoiașe.(good job)

20160920 171938 01

La nici 10 minute de mers pe jos de faimoasa fântână, cu google-mapsul in mână:), găsim Pantheonul. Am aflat despre această cladire că este singura de la acea vreme, care a reușit sa “supravietuiasca”și a fost transformata in biserică, pe cand celelalte au fost distruse in luptele barbare. Este și singura clădire luminată doar printr-o deschizătură in acoperiș, denumit “Oculus”

20160920 181205 01

 

20160920 182120 01

Suntem in Italia, Roma.. pizza și multă inghețată:).. Unde?.. La numeroasele terase/restaurante pe care le intalnești la fiecare pas sau un scurt shopping pe Via del Corso, eheee.. dar câte magazine..:) 20200622 200151 01

 

 

 

 

 

Insă să nu ne uităm scopul,multe mai sunt de făcut și văzut, așa că o să continuăm cu o alta cladire impozantă care se află in capătul Viei del Corso,aproape de Colosseum, Monumentul lui Vittorio Emanuele II sau (Altarul Patriei), proiectat de Giuseppe Sacconi și înălțat pentru a celebra independența italiană (1885-1911)

20160920 163241 01 20160920 162451 01

După un tur in jurul clădirii, ne indreptăm timp de 5-10 minute către Bazilica Sfânta Maria Maggiore, unde găsim o construcție foarte frumoasă, ridicată intre anii 432-440, unde apoi au urmat mai multe reconstrucții. In interiorul bisericii este mormantul lui Gian Lorenzo Benini, unul din cei mai importanti artisti ai barocului și un mare arhitect si sculptor al vremii, activitatea lui fiind legata de actiunea papilor din sec. XVII-lea. 20160922 130649 01

 

 

 

 

O nouă zi urmează,tu, călătorule, ești pregătit de noi aventuri și iți recomand să ti-o rezervi pentru o plimbare la Vatican. Zic plimbare pentru că poți cu ușurință, fiind și odihnit, să o iei la pas. Din zona cu Colosseumul, aproximativ o oră de mers, ești in micul stat independent Vatican.

Deşi nu acoperă o suprafaţă mai mare de 1 km? din Roma, Vaticanul e un stat suveran guvernat de papă.
Este cartierul general al Bisericii Romano-Catolice. 
 
Aici poţi să te plimbi prin gigantica piaţă Sf. Petru, spre bazilică, trecând pe lângă rândurile cvadruple de coloane toscane ale lui Bernini împodobite cu statui de sfinţi şi pe lângă obeliscul egiptean adus de la Heliopolis la Roma de împăratul Caligula. 
 
Bazilica Sf. Petru este imensă: în ea pot intra 60 000 de oameni. Spectaculosul ei interior este incredibil de opulent. Cupola extraordinară, construită de Michelangelo, are 119 m înălţime, iar balcoanele sunt decorate cu reliefuri. Fă efortul să urci până sus şi vei fi recompensat cu cea mai bună panoramă a Vaticanului și a Romei. 
 
În bazilică vei admira baldachinul baroc al lui Bernini tronână deasupra altarului, splendida Pîetă a lui Michelangelo şi capodopere ale maeștrilor italieni. 
 
Muzeele Vaticane, găzduite de câteva clădiri somptuos decorate, adăpostesc una dintre cele mai mari şi mai frumoase colecţii de artă din lume, inclusiv frescele lui Michelangelo din Capela Sixtină, camerele pictate (stunze) de Rafael pentru papa lulius al Ill-lea și superba capelă a lui Fra Angelico, realizată pentru Nicolae al V-lea, dar şi un număr copleșitor de sculpturi, tablouri sau porţelanuri — egiptene, etrusce, romane şi renascentiste. 

Ei bine, noi ajunși in Piața Sfântului Petru, ce avem de făcut?
Hai la vizitat .. Bazilica Sfantul Petru, rezidența papilor(Paltatul Apostolic) cu capela sixtina și muzeele Vaticanului.
La fel ca si la celelalte obiective, iți recomand biletele să le cumperi on-line pentru a nu sta la niste cozi interminabile:). Noi le-am achizitionat online de pe:

http://m.museivaticani.va/content/museivaticani-mobile/en.html

20160921 150618 01 20160921 150329 01 20160921 145656 01

După ce parasim teritoriul Vatican, foarte aproape de zonă și aproape de Tibru, nu ratăm Castelul Sant’Angelo, castelul de papi sau inițial mausoleu de imparat:)

. 20160921 162731 01 20160921 152905 01

Am citit cum că ar avea această denumire dată din anul 590 când a bântuit epidemia de pestă în Roma. Conform legendei, papei Grigore cel Mare i-a apărut aici arhanghelul Mihail care a ordonat prin introducerea sabiei în teacă, sfârșitul epidemiei, sabie care simboliza mânia atotputernicului. Acest eveniment a fost materializat prin statuia arhanghelui pe vârful construcției. Foarte interesant mi s-a părut și iți recomand după Vatican, sa fie urmatoarea oprire

. 20160921 155140 01

Am mai fi stat noi, pentru că de oraș ne-am indrăgostit pur si simplu, insă aici se termină din păcate aventura noastră, dar nu inainte de a mai bifa o plimbare prin Piata Spaniei:), unde găsim celebrele trepte spaniole, locul cel mai popular al orașului.

 

Stăteam și ne intrebam… de ce trepte spaniole in Roma? .. păi iți zic eu, pentru că am aflat intre timp:) .. datorită Pieței Spania și adăpostirii ambasadei spaniole intr-una dintre clădirile din jurul atracției turistice.

Ce-am fi vrut și noi să lenevim puțin pe ele, să bem o cafea si poate să mâncăm un sandvis, stând și admirând locul insă, nu .. dacă ne surprindea poliția, conform legii romane, ne dădea o amendă de toată frumusețea :)) .In fața treptelor o să vezi o fântână, numită “Fântâna bărcii” .. insă stii de ce e numită așa? Se spune că papa ar fi construit-o, fiind inspirat de o inundație care a adus o barcă de pescuit până in piață.Cine știe … :). 20160921 175237 01

 

 

 

 

Inaintăm puțin și ajungem intr-o altă piațetă superbă, Piazza del Popolo sau Piața Poporului, unde se primeau și se strângeau toti pelerinii care veneau la Roma din intreaga Europă, cu ocazia Anului Sfânt.

20160921 170241 01

 

 

 

 

 

 

In mare parte, ți-am bifat cam tot și ne mândrim cu asta, insă cu siguranță te vom revedea, Roma.

Ne-ai intrat in suflet și să ne revedem cu bine, oraș drag!

Iar voi, călătorilor, să vă bucurați de el cum am făcut-o și noi.

Vezi si alte fotografii din calatoria mea.

Hai cu rulota la mare!

Hai cu rulota la mare! Soare, relaxare, liniște și pace – cu siguranță abia aștepți să te bucuri de o binemeritată și de o relaxantă vacanță la mare. A merge cu rulota la mare nu doar că este o experiență autentică, ce presupune numai satisfacții, ci și o adevărată...

In plimbare pe acoperisul Romaniei- Varful Moldoveanu (2544 metri)

In plimbare pe acoperisul Romaniei- Varful Moldoveanu (2544 metri) Am văzut multe prezentări despre te miri ce locuri (unele chiar spectaculoase) și consider că, din când în când, mai trebuie promovate și cele reprezentative pentru această țară. Nu știu alții cum...

Craiova-Top 15 atractii turistice

Top 15 atractii turistice din orasul Craiova Sunt un călător îndrăzneț, ce ador să plece cu rucsacul în spate și aparatul de fotografiat în mână spre necunoscut.Uneori bugetul nu îmi permite să plec prea departe, de aceea weekendul acesta plec într-un citybreak prin...

Manastiri din Bucovina

Mănăstiri din Bucovina Închei această serie de articole despre turismul monahal cu cea mai frumoasă regiune, acea regiune pe care eu o consider ca fiind cea mai frumoasă, acea regiune din nordul țării despre care s-au scris multe povești și cu care ne mândrim -...

Manastirea Humor Bucovina

Printre frumusețile Bucovinei: Mănăstirea Humor  Despre mănăstirea Humor știam că este este una dintre cele mai populare și frumoase ctitorii ale Bucovinei, deosebit de apreciată pentru arhitectura și pictura sa atât interioară, cât și exterioară, în mare parte,...

Bistrița

Bistrița - Atractii si obiective turistice Situat în nordul României, la poalele Munților Bargau, nu departe de Pasul Tihuta care leagă regiunea Transilvaniei de cea a Bucovinei, Bistrița este unul dintre cele mai vechi orașe. Descoperirile arheologice indică faptul...

Parcul Mini Transilvania

Parcul Mini Transilvania După cum îi spune și numele, Parcul Mini Transilvania este o colecție de repere Transilvănene, în miniatură, deschis pentru prima dată în 2020, după ridicarea restricțiilor legate de Covid și care s-a dovedit un mare succes, atrăgând până acum...

Lacul Rosu

Lacul Roșu  Lacul Roșu este un lac de baraj natural și este situat la poalele Munților Hășmasul Mare, undeva în apropierea orașului Gheorgheni. Este cel mai mare lac natural de munte din România, numele său fiind legat de oxizii de fier și hidroxizii de fier...

Lacul Colibita

Lacul Colibita Colibița, cunoscută și sub numele de „marea de la munte” sau „locul cu cel mai curat aer din România”, este o oază de liniște și bucurie, invitându-te să admiri natura și să uiți de toate grijile.  Situată la poalele munților Călimani, la doar 40 km...

Manastirea Sucevita Bucovina

Manastirea Sucevita Bucovina „verde de smarald”,picturi religioase impresionate și o colecție de artă remarcabilă    Cu o încărcătură spirituală aparte și frumusețea celei mai bine păstrate picturi exterioare dintre bisericile moldovenești, o arhitectură ce îmbină...
20160920 182120 01 300x225 1

Postari recente

Despre Autor

Flavia Paunescu

Calatorhaihui pe Facebook

Calatorhaihui pe Instagram

[instagram-feed]
O sa-ti placa si:

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Continutul este protejat!!!