1. Pagina principală
  2. Europa de Vest
  3. Italia
  4. La pas prin Roma – Cetatea Eterna

La pas prin Roma – Cetatea Eterna

Jun 23, 2020 | Italia

Roma- Un muzeu in aer liber

Călători dragi, se merită oare un city-break la Roma? 🙂

Cu siguranță da, este un oraș fenomenal care merită vizitat cel puțin o dată in viață și rămane pentru totdeauna in suflet.Roma, denumit și Orașul Etern este un oraș intins și mare dar totuși perfect pentru o scurtă aventură și pentru punctarea tuturor obiectivelor turistice pe care le are.Așa că daca vremea ține cu noi și avem incălțămintea adecvată, timpul este suficient .. deci să purcedem la drum:).

Cea mai impresionanta cladire in prezent a orașului, dar si a Imperiului Roman și cea mai mare a epocii este Colosseumul. Structura sa este astazi o ruina, dar chiar si asa este un obiectiv foarte frumos și vizitat.

Colosseumul

Se spune că imparatii foloseau Colosseumul pentru a oferi publicului jocuri gratuite, fiind o modalitate pentru ei de a isi mări popularitatea. Jocurile se desfășurau pentru o zi intreaga sau chiar mai multe zile la rand. Incepeau cu spectacole de comedie si prezentari de animale exotice si se terminau prin lupte pana la moarte intre animale si gladiatori sau doar intre gladiatori. Gladiatorii erau in general sclavi sau criminali condamnat

Dacă ajungi in Roma, e musai să vizitezi Colosseum și ca să eviti cozile lungi, iți recomand s-o faci dimineata sau sa cumperi un bilet de la Palatine Hill, care ofera bilete combinate pentru cele doua atractii turistice, si Forumul Roman.. sau cel mai safe, online

După ce am admirat ruinele Colosseumului, ne indreptăm atentia către Colina Palatină și Grădina Farnese, o gradina botanica unde am gasit mii de specii de flori și plante.Apoi am coborât spre Forumul Roman. Nefiind un loc cu broșuri sau pliante din care să aflăm câte ceva, după ce am văzut și am făcut câteva poze, ajunși acasă, am găsit pe internet foarte multe lucruri interesante cum ar fi că forumul roman a fost principala piață publică din Roma, acesta fiind centrul activităților politice,comerciale,festive și religioase iar cu mult înainte de a deveni piață publică a fost un cimitir la marginea unui sat, destinație care, probabil, a dat numele locului, „forum” în latină însemnând „în afară”.

Dintre toate obiectivele vizitate la Roma,cel mai greu imi este să fac un rezumat a ceea ce am văzut la Forumul Roman pentru că sunt foarte multe lucruri de spus și de stiut, având o istorie foarte amplă

Un alt loc foarte deosebit al orașului, insă foarte aglomerat cum de altfel știm și ne așteptăm cu toții este Fontana di Trevi, unde legenda spune că dacă arunci o monedă in ea, cu siguranță te vei mai intoarce la Roma.Până acum nu m-am intors dar cu siguranță o voi face:). Insă lăsând puțin legendele deoparte deși sunt faine, banii strânși anual in fântănă se doneaza persoanelor nevoiașe.(good job)

La nici 10 minute de mers pe jos de faimoasa fântână, cu google-mapsul in mână:), găsim Pantheonul. Am aflat despre această cladire că este singura de la acea vreme, care a reușit sa “supravietuiasca”și a fost transformata in biserică, pe cand celelalte au fost distruse in luptele barbare. Este și singura clădire luminată doar printr-o deschizătură in acoperiș, denumit “Oculus”

 

Suntem in Italia, Roma.. pizza și multă inghețată:)..

Unde?.. La numeroasele terase/restaurante pe care le intalnești la fiecare pas sau un scurt shopping pe Via del Corso, eheee.. dar câte magazine..:

Insă să nu ne uităm scopul,multe mai sunt de făcut și văzut, așa că o să continuăm cu o alta cladire impozantă care se află in capătul Viei del Corso,aproape de Colosseum, Monumentul lui Vittorio Emanuele II sau (Altarul Patriei), proiectat de Giuseppe Sacconi și înălțat pentru a celebra independența italiană (1885-1911)

După un tur in jurul clădirii, ne indreptăm timp de 5-10 minute către Bazilica Sfânta Maria Maggiore, unde găsim o construcție foarte frumoasă, ridicată intre anii 432-440, unde apoi au urmat mai multe reconstrucții. In interiorul bisericii este mormantul lui Gian Lorenzo Benini, unul din cei mai importanti artisti ai barocului și un mare arhitect si sculptor al vremii, activitatea lui fiind legata de actiunea papilor din sec. XVII-lea

 

O nouă zi urmează,tu, călătorule, ești pregătit de noi aventuri și iți recomand să ti-o rezervi pentru o plimbare la Vatican. Zic plimbare pentru că poți cu ușurință, fiind și odihnit, să o iei la pas. Din zona cu Colosseumul, aproximativ o oră de mers, ești in micul stat independent Vatican.

Deşi nu acoperă o suprafaţă mai mare de 1 km? din Roma, Vaticanul e un stat suveran guvernat de papă.
Este cartierul general al Bisericii Romano-Catolice.
 
Aici poţi să te plimbi prin gigantica piaţă Sf. Petru, spre bazilică, trecând pe lângă rândurile cvadruple de coloane toscane ale lui Bernini împodobite cu statui de sfinţi şi pe lângă obeliscul egiptean adus de la Heliopolis la Roma de împăratul Caligula.
 
Bazilica Sf. Petru este imensă: în ea pot intra 60 000 de oameni. Spectaculosul ei interior este incredibil de opulent. Cupola extraordinară, construită de Michelangelo, are 119 m înălţime, iar balcoanele sunt decorate cu reliefuri. Fă efortul să urci până sus şi vei fi recompensat cu cea mai bună panoramă a Vaticanului și a Romei.
 
În bazilică vei admira baldachinul baroc al lui Bernini tronână deasupra altarului, splendida Pîetă a lui Michelangelo şi capodopere ale maeștrilor italieni.
 
Muzeele Vaticane, găzduite de câteva clădiri somptuos decorate, adăpostesc una dintre cele mai mari şi mai frumoase colecţii de artă din lume, inclusiv frescele lui Michelangelo din Capela Sixtină, camerele pictate (stunze) de Rafael pentru papa lulius al Ill-lea și superba capelă a lui Fra Angelico, realizată pentru Nicolae al V-lea, dar şi un număr copleșitor de sculpturi, tablouri sau porţelanuri — egiptene, etrusce, romane şi renascentiste.

Ei bine, noi ajunși in Piața Sfântului Petru, ce avem de făcut?
Hai la vizitat .. Bazilica Sfantul Petru, rezidența papilor(Paltatul Apostolic) cu capela sixtina și muzeele Vaticanului.
La fel ca si la celelalte obiective, iți recomand biletele să le cumperi on-line pentru a nu sta la niste cozi interminabile:). Noi le-am achizitionat online de pe:

http://m.museivaticani.va/content/museivaticani-mobile/en.html

După ce parasim teritoriul Vatican, foarte aproape de zonă și aproape de Tibru, nu ratăm Castelul Sant’Angelo, castelul de papi sau inițial mausoleu de imparat:)

Am citit cum că ar avea această denumire dată din anul 590 când a bântuit epidemia de pestă în Roma. Conform legendei, papei Grigore cel Mare i-a apărut aici arhanghelul Mihail care a ordonat prin introducerea sabiei în teacă, sfârșitul epidemiei, sabie care simboliza mânia atotputernicului. Acest eveniment a fost materializat prin statuia arhanghelui pe vârful construcției. Foarte interesant mi s-a părut și iți recomand după Vatican, sa fie urmatoarea oprire

 

Am mai fi stat noi, pentru că de oraș ne-am indrăgostit pur si simplu, insă aici se termină din păcate aventura noastră, dar nu inainte de a mai bifa o plimbare prin Piata Spaniei:), unde găsim celebrele trepte spaniole, locul cel mai popular al orașului.

 

Stăteam și ne intrebam… de ce trepte spaniole in Roma? .. păi iți zic eu, pentru că am aflat intre timp:) .. datorită Pieței Spania și adăpostirii ambasadei spaniole intr-una dintre clădirile din jurul atracției turistice.

Ce-am fi vrut și noi să lenevim puțin pe ele, să bem o cafea si poate să mâncăm un sandvis, stând și admirând locul insă, nu .. dacă ne surprindea poliția, conform legii romane, ne dădea o amendă de toată frumusețea :)) .In fața treptelor o să vezi o fântână, numită “Fântâna bărcii” .. insă stii de ce e numită așa? Se spune că papa ar fi construit-o, fiind inspirat de o inundație care a adus o barcă de pescuit până in piață.Cine știe … :).

Inaintăm puțin și ajungem intr-o altă piațetă superbă, Piazza del Popolo sau Piața Poporului, unde se primeau și se strângeau toti pelerinii care veneau la Roma din intreaga Europă, cu ocazia Anului Sfânt.

 

In mare parte, ți-am bifat cam tot și ne mândrim cu asta, insă cu siguranță te vom revedea, Roma.

Ne-ai intrat in suflet și să ne revedem cu bine, oraș drag!

Iar voi, călătorilor, să vă bucurați de el cum am făcut-o și noi.

Mai jos, vei gasi cateva fotografii din calatoria mea:

Si cateva clipuri video

Transalpina-Drumul-Regelui

Transalpina sau Drumul Regelui:Traseu, Obiective Turistice și Recomandări de Cazare Transalpina, cunoscută și sub numele de "Drumul Regelui", este cea mai înaltă șosea din România, traversând Munții Parâng și oferind una dintre cele mai spectaculoase experiențe...

Manastirea Rupestra Sinca Veche

Descoperă comorile ascunse ale Transilvaniei:O călătorie fascinantă la Mănăstirea Rupestră Șinca Veche   O incursiune în istorie, o evadare în natură, o experiență spirituală: Mănăstirea Rupestră Șinca Veche te așteaptă să-i descoperi tainele și să te pierzi în...

Explorați Istoria la Muzeul Aurului Brad

Muzeul Aurului Brad:     Muzeul Aurului Brad, situat în inima României, este un loc unic și fascinant, oferind o incursiune profundă în istoria și importanța aurului în această regiune. Fondat în 1896, muzeul a fost inițial creat pentru a găzdui colecțiile...

Muzeul Mineral Toda

Muzeul Mineral Toda:O odisee fascinantă în inima Țării Zarandului În inima pitorească a Țării Zarandului, ascunsă printre dealuri verzi și păduri adânci, se află o comoară fascinantă: Muzeul Mineral Toda. Fondat de Petru Toda, un colecționar pasionat, muzeul...

Casa Memorială Avram Iancu, Campeni

Casa Memorială Avram Iancu: O evadare fascinantă în istoria Transilvaniei Imaginează-ți că pășești într-o casă modestă, dar încărcată de istorie, unde a locuit și a activat unul dintre cei mai mari eroi ai națiunii române: Avram Iancu. Casa Memorială din Câmpeni te...

Vatra Dornei: Relaxare și aventură în Bucovina!

Vatra Dornei: O evadare de vis în inima Bucovinei Imaginează-ți o stațiune montană pitorească, unde aerul curat de munte îți umple plămânii, apele minerale curative îți revigorează trupul, iar peisajele spectaculoase îți taie respirația. Bun venit în Vatra Dornei,...

O evadare de neuitat la Băile Herculane: Relaxare și aventură

Băile Herculane: Oaza de relaxare din inima Banatului O sa iti povestesc despre cea mai recenta excursie a mea, o escapada de o zi la Herculane. O scurta vizita a unei statiuni pe care o indragesc foarte mult. O indragesc pentru amplasarea ei frumoasa pe valea raului...

Lacul de Smarald si Coloanele de Bazalt de la Racos

Lacul de Smarald si Coloanele de Bazalt de la Racos   Așezat ca o bijuterie verde smarald în peisajul montan pitoresc al Transilvaniei, Lacul de Smarald din Racoș te invită la o experiență de neuitat. Apele sale cristaline, de o nuanță verde vibrantă, reflectă...

Biserica Sumuleu Ciuc- O oază de liniște și frumusețe

Biserica de la Șumuleu Ciuc: Un Giuvaer al Arhitecturii Baroce Transilvănene Descoperă Frumusețea Bisericii Franciscană Sf. Petru și Pavel Salut! Astăzi te duc într-o călătorie prin inima Transilvaniei, unde te așteaptă Biserica de la Șumuleu Ciuc. Această bijuterie...

Descoperă Secretele Sighisoarei: O Călătorie fascinanta în Timpuri Medievale

Sighișoara: Ghid Turistic Complet și Obiective de Neratat   Azi vreau să îți povestesc despre un loc absolut magic: Sighișoara. Da, chiar așa, e unul dintre acele orașe care pare să fi ieșit direct dintr-un basm.Ești gata să descoperi secretele acestui oraș medieval?...

Postari recente

Despre Autor

Flavia Paunescu


Cauta Hoteluri si Zboruri
O sa-ti placa si:

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Continutul este protejat!!!