1. Pagina principală
  2. Romania
  3. Crisana
  4. Oradea – Cel mai frumos oras din România | Ce poti face...

Oradea – Cel mai frumos oras din România | Ce poti face o zi aici?

Apr 8, 2021 | Romania, Crisana

 

Descoperă Oradea: Un oraș vibrant,
cu o istorie bogată și o cultură fascinantă 

Oradea este un oraş care arată ca în Occident iar clădirile sunt reabilitate cu foarte mult bun gust. Arhitectura din Oradea este o combinaţie dintre clădirile moderne şi cele istorice iar schimbările din ultimii ani îi dau un farmec aparte.

In anul 2011, Oradea a fost singurul oras din tara inclus in reteaua europeana a oraselor Art Nouveau, dupa ce 20 de cladiri ale orasului au fost recunoscute ca apartinand acestui stil. La vremea aparitiei acestui curent, Oradea era un oras in plina dezvoltare, sub dominatie austro-ungara, iar cei instariti si-au construit palate si castele cu fatadele amenajate asa cum era la moda in tarile vest europene.

Am pornit către Piața Unirii. La început piața a purtat numele Sfântul Ladislau iar numele actual de Piața Unirii l-a primit între cele doua războaie mondiale.

Piața este complet modernizată, aici se află mai multe obiective turistice iar in centrul pieței este amplasată statuia lui Mihai Viteazul.

 

 

Palatul Vulturul Negru este simbolul oraşului şi unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Oradea. Este o clădire impunătoare, foarte frumoasă, îmbrăcată în culorii vii, un loc cu mai multe magazine, cafenele, un cinematograf aflat în renovare şi un hotel cu acelaşi nume.

Până în anul 1905 pe suprafața în care sa află acum Palatul Vulturul Negru, a existat un han care era loc de întâlnire pentru personalitățile vremii, ulterior acesta fiind transformat într-un hotel. În timpul construirii hotelului, la subsolul clădirii a fost descoperită o cameră funerară. Se spune că Palatul Vulturul Negru găzduiește catacombe, iar în perioada comunistă acestea au fost folosite de către oamenii securității.

Elementul arhitectural care a rămas până şi astăzi unul dintre cele mai spectaculoase este Pasajul acoperit cu sticlă, fiind o adevărată încântare datorită luminii care străbate vitraliul, creând o atmosferă de poveste. Acesta are deschidere spre trei străzi, iar vitraliul cu vulturul negru a devenit o emblemă a ansamblului.

 

 

Interesanta este si Catedrala Greco- Catolica Sf. Nicolae (Biserica cu Luna), construita in stiluri baroc si neoclasic, care are un mecanism ingenios prin care poti vedea fazele lunii, constand intr-o sfera vopsita in auriu si galben care se misca, in functie de felul in care Luna se roteste in jurul Pamantului.

 

 

Din Piața Unirii am trecut podul Sfântul Ladislau peste Crișul Repede și ne-am îndreptat către strada Calea Republicii. Cum am trecut podul Sf. Ladislau am ajuns în Piața Regele Ferdinand unde se află Teatrul de Stat Regina Maria – construit în perioada 1899 – 1900 de arhitecţi vienezi, după imaginea Operei din Viena.

O alta cladire pe colt in stil Art Nouveau este Astoria Hotel, cu trei nivele si un turn circular, ce are coloane decorate cu flori. Si aici ferestrele sunt marcate cu butoane colorate, cladirea fiind zugravita in alb, galben pai si caramiziu.

 

 

Palatul Rimanóczy Kálmán-senior, de pe strada Parcul Traian, seamana cu o figurina din turta dulce caramizie decorata cu martipan alb. Este construit in stil eclectic cu elemente decorative si structuri gotice venetiene, fiind o copie a palatului Cá d’Oro din Veneția. Cladirea are trei nivele, un turnulet pe colt cu ferestre ondulate si doua frontoane in arc semicircular pe fatada principala.

 

 

Palatul Stern, cu fatada principala spre strada Republicii, este o cladire pe colt cu 2 etaje, colorata in galben pai, cu ramele ferestrelor in verde. De o frumusete aparte sunt motivele florale ce seamana cu firele unor plante cu flori si boboci pregatiti sa infloreasca.

 

 

În mijlocul centrului pietonal se ridică  Palatul Moskovits Miksa – o clădire de o frumuseţe rară, cu parter înalt şi două etaje, îmbrăcată în culorii vii.

 

 

După ce am admirat obiectivele turistice de pe această arteră principal, ne-am îndreptat spre Sinagoga Neologă Sion.

Sinagoga Neologă Sion din Oradea este cuprinsă în ansamblul Centrul Istoric al Municipiului Oradea, fiind înscrisă în Lista Monumentelor Istorice. Templul a fost construit de către evreii reformişti din Oradea în anul 1878, ca urmare a separării acestora de comunitatea evreiască ortodoxă. Sinagoga este o replică simplificată a Sinagogii din Nűrnberg, are aproximativ 1000 de locuri şi este a treia ca mărime din Europa.

 

 

Un loc foarte frumos și cu o mâncare delicioasă atât pentru pranz și cină este Piața 9 – un nou concept implementat de niste oradeni reintorsi in tara cu idei noi si creative.:)

Tmpul de servire relativ rapid avand in vedere ca nu este un fast-food.

Conceptul se bazeaza pe mancare sanatoasa, gatita corect cu ingrediente naturale si produse de la producatori locali sau din Irlanda.

Meniul este variat, pe placul tuturor. Au pentru toate preferintele de la steak- uri de vita, scaricica, burgeri de porc sau vita, pana la supe, salate sau legume la gratar.

Localul are o zona de macelarie de unde iti poti alege carnea avand 2 variante – ori o iei pentru acasa ori ti-o gateste pe loc un chef, in fata ta (concept de open kitchen). Apoi poți savura un cocktail și un dessert delicios pe malul Crișului la Dock Bistro:).

 

 

Am fost de-a dreptul fascinați de felul în care au fost reabilitate clădirile istorice.
Un oraș deosebit, așezat pe Crișul Repede, Oradea a intrat fără îndoială pe lista oraşelor noastre preferate din România!

 

Mai jos, vei gasi cateva fotografii din calatoria mea:

Cetatea Taraneasca Saschiz: O experiență de neuitat în inima Transilvaniei

Cetatea Țărănească Saschiz   Saschiz, un sat pitoresc situat în inima Transilvaniei, găzduiește nu doar o biserică fortificată inclusă în Patrimoniul UNESCO, ci și o comoară mai puțin cunoscută: Cetatea Țărănească. Așezată pe un deal semeț, cetatea veghează de...

Pestera Ursilor: O calatorie fascinanta in inima Muntilor Apuseni

Pestera Ursilor: O calatorie fascinanta in inima Muntilor Apuseni Imagineaza-ti o lume fascinanta, ascunsa in adancurile Muntilor Apuseni, unde stalactite si stalagmite sclipesc in lumina reflectoarelor, dezvaluind o istorie veche de mii de ani. Aici, in Pestera...

Breb, Maramureș: Ghidul tău către o experiență autentică românească

Breb, Maramureș: Ghidul tău către o experiență autentică românească Breb este un sat pitoresc situat în partea central-nordică a Maramureșului, la poalele munților Gutâi.Aflat la o distanță de 25 km de Sighetul Marmatiei și 52 km de Baia Mare, acest sat fermecător...

Muzeul de arta Craiova

Muzeul de arta Craiova Cuprins: Impact-Site-Verification: 6acb7e31-a693-4a66-8487-17a637eba807 I. Istoricul și importanța muzeului - Construcția și arhitectura impresionantă a clădirii II. Colecțiile și exponatele din Muzeul de artă Craiova - Picturi și sculpturi...

Izbucul Tauz, cea mai mare peșteră scufundată din România

Izbucul Tauz, Muntii Apuseni cea mai mare peșteră scufundată din România Există în adâncurile Munților Apuseni multe peșteri misterioase. Una dintre acestea este ascunsă de Izbucul Tăuz, un loc pe cât de frumos, pe atât de imposibil de explorat de noi, turiștii...

In plimbare pe acoperisul Romaniei- Varful Moldoveanu (2544 metri)

In plimbare pe acoperisul Romaniei- Varful Moldoveanu (2544 metri) Am văzut multe prezentări despre te miri ce locuri (unele chiar spectaculoase) și consider că, din când în când, mai trebuie promovate și cele reprezentative pentru această țară. Nu știu alții cum...

Craiova-Top 15 atractii turistice

Top 15 atractii turistice din orasul Craiova Sunt un călător îndrăzneț, ce ador să plece cu rucsacul în spate și aparatul de fotografiat în mână spre necunoscut.Uneori bugetul nu îmi permite să plec prea departe, de aceea weekendul acesta plec într-un citybreak prin...

Manastiri din Bucovina

Mănăstiri din Bucovina Închei această serie de articole despre turismul monahal cu cea mai frumoasă regiune, acea regiune pe care eu o consider ca fiind cea mai frumoasă, acea regiune din nordul țării despre care s-au scris multe povești și cu care ne mândrim -...

Manastirea Humor Bucovina

Printre frumusețile Bucovinei: Mănăstirea Humor  Despre mănăstirea Humor știam că este este una dintre cele mai populare și frumoase ctitorii ale Bucovinei, deosebit de apreciată pentru arhitectura și pictura sa atât interioară, cât și exterioară, în mare parte,...

Bistrița

Bistrița - Atractii si obiective turistice Situat în nordul României, la poalele Munților Bargau, nu departe de Pasul Tihuta care leagă regiunea Transilvaniei de cea a Bucovinei, Bistrița este unul dintre cele mai vechi orașe. Descoperirile arheologice indică faptul...

Postari recente

Despre Autor

Flavia Paunescu


Cauta Hoteluri si Zboruri
error: Continutul este protejat!!!