Descoperă Oradea: Un oraș vibrant,
cu o istorie bogată și o cultură fascinantă
Oradea este un oraş care arată ca în Occident iar clădirile sunt reabilitate cu foarte mult bun gust. Arhitectura din Oradea este o combinaţie dintre clădirile moderne şi cele istorice iar schimbările din ultimii ani îi dau un farmec aparte.
In anul 2011, Oradea a fost singurul oras din tara inclus in reteaua europeana a oraselor Art Nouveau, dupa ce 20 de cladiri ale orasului au fost recunoscute ca apartinand acestui stil. La vremea aparitiei acestui curent, Oradea era un oras in plina dezvoltare, sub dominatie austro-ungara, iar cei instariti si-au construit palate si castele cu fatadele amenajate asa cum era la moda in tarile vest europene.
Am pornit către Piața Unirii. La început piața a purtat numele Sfântul Ladislau iar numele actual de Piața Unirii l-a primit între cele doua războaie mondiale.
Piața este complet modernizată, aici se află mai multe obiective turistice iar in centrul pieței este amplasată statuia lui Mihai Viteazul.
Palatul Vulturul Negru este simbolul oraşului şi unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Oradea. Este o clădire impunătoare, foarte frumoasă, îmbrăcată în culorii vii, un loc cu mai multe magazine, cafenele, un cinematograf aflat în renovare şi un hotel cu acelaşi nume.
Până în anul 1905 pe suprafața în care sa află acum Palatul Vulturul Negru, a existat un han care era loc de întâlnire pentru personalitățile vremii, ulterior acesta fiind transformat într-un hotel. În timpul construirii hotelului, la subsolul clădirii a fost descoperită o cameră funerară. Se spune că Palatul Vulturul Negru găzduiește catacombe, iar în perioada comunistă acestea au fost folosite de către oamenii securității.
Elementul arhitectural care a rămas până şi astăzi unul dintre cele mai spectaculoase este Pasajul acoperit cu sticlă, fiind o adevărată încântare datorită luminii care străbate vitraliul, creând o atmosferă de poveste. Acesta are deschidere spre trei străzi, iar vitraliul cu vulturul negru a devenit o emblemă a ansamblului.
Interesanta este si Catedrala Greco- Catolica Sf. Nicolae (Biserica cu Luna), construita in stiluri baroc si neoclasic, care are un mecanism ingenios prin care poti vedea fazele lunii, constand intr-o sfera vopsita in auriu si galben care se misca, in functie de felul in care Luna se roteste in jurul Pamantului.
Din Piața Unirii am trecut podul Sfântul Ladislau peste Crișul Repede și ne-am îndreptat către strada Calea Republicii. Cum am trecut podul Sf. Ladislau am ajuns în Piața Regele Ferdinand unde se află Teatrul de Stat Regina Maria – construit în perioada 1899 – 1900 de arhitecţi vienezi, după imaginea Operei din Viena.
O alta cladire pe colt in stil Art Nouveau este Astoria Hotel, cu trei nivele si un turn circular, ce are coloane decorate cu flori. Si aici ferestrele sunt marcate cu butoane colorate, cladirea fiind zugravita in alb, galben pai si caramiziu.
Palatul Rimanóczy Kálmán-senior, de pe strada Parcul Traian, seamana cu o figurina din turta dulce caramizie decorata cu martipan alb. Este construit in stil eclectic cu elemente decorative si structuri gotice venetiene, fiind o copie a palatului Cá d’Oro din Veneția. Cladirea are trei nivele, un turnulet pe colt cu ferestre ondulate si doua frontoane in arc semicircular pe fatada principala.
Palatul Stern, cu fatada principala spre strada Republicii, este o cladire pe colt cu 2 etaje, colorata in galben pai, cu ramele ferestrelor in verde. De o frumusete aparte sunt motivele florale ce seamana cu firele unor plante cu flori si boboci pregatiti sa infloreasca.
În mijlocul centrului pietonal se ridică Palatul Moskovits Miksa – o clădire de o frumuseţe rară, cu parter înalt şi două etaje, îmbrăcată în culorii vii.
După ce am admirat obiectivele turistice de pe această arteră principal, ne-am îndreptat spre Sinagoga Neologă Sion.
Sinagoga Neologă Sion din Oradea este cuprinsă în ansamblul Centrul Istoric al Municipiului Oradea, fiind înscrisă în Lista Monumentelor Istorice. Templul a fost construit de către evreii reformişti din Oradea în anul 1878, ca urmare a separării acestora de comunitatea evreiască ortodoxă. Sinagoga este o replică simplificată a Sinagogii din Nűrnberg, are aproximativ 1000 de locuri şi este a treia ca mărime din Europa.
Un loc foarte frumos și cu o mâncare delicioasă atât pentru pranz și cină este Piața 9 – un nou concept implementat de niste oradeni reintorsi in tara cu idei noi si creative.:)
Tmpul de servire relativ rapid avand in vedere ca nu este un fast-food.
Conceptul se bazeaza pe mancare sanatoasa, gatita corect cu ingrediente naturale si produse de la producatori locali sau din Irlanda.
Meniul este variat, pe placul tuturor. Au pentru toate preferintele de la steak- uri de vita, scaricica, burgeri de porc sau vita, pana la supe, salate sau legume la gratar.
Localul are o zona de macelarie de unde iti poti alege carnea avand 2 variante – ori o iei pentru acasa ori ti-o gateste pe loc un chef, in fata ta (concept de open kitchen). Apoi poți savura un cocktail și un dessert delicios pe malul Crișului la Dock Bistro:).
Am fost de-a dreptul fascinați de felul în care au fost reabilitate clădirile istorice.
Un oraș deosebit, așezat pe Crișul Repede, Oradea a intrat fără îndoială pe lista oraşelor noastre preferate din România!
Mai jos, vei gasi cateva fotografii din calatoria mea:
0 Comments