1. Pagina principală
  2. Europa de Nord
  3. Laponia- In vizita la Mos Craciun!

Laponia- In vizita la Mos Craciun!

Mar 22, 2024 | Europa de Nord

Laponia- In vizita la Mos Craciun!

Am auzit despre acest loc, unde se afla “Casa lui Moș Crăciun”, dar niciodată n-am îndrăznit să visăm măcar, că putem ajunge acolo, pentru că nu-i chiar ieftin si pentru că noi, fiind oameni ai muncii, avem mare parte din concedii vara.

Și am început să citim, ca să înțelegem ce presupune o asemenea plimbare, mai mult de curiozitate, inițial.

 

Organizarea excursiei in Laponia

Primul și cel mai important aspect: zbor direct, 3h30.
Orice altă varianta, care nu implică avion charter și o agenție de turism, merge cu escală undeva.

Apoi, cazarea: hotel de 4*, cu demi-pensiune (mic dejun + cină).
Aici erau 3 variante, dar cred că am nimerit în cea mai buna: hotel Panorama, din Levi.

După care, mai aveam incluse: toate transferurile cu autocarul (de la aeroport / înapoi + activitățile incluse, menționate mai jos), asigurare complexă de călătorie (acoperea inclusiv COVID), taxe de intrare la obiective (cele incluse), ghizi locali (vorbitori de limba engleză), animator român pentru copii (a contat mult, mai ales în avion și la drumul spre Rovaniemi) și cartela pentru telegondolă, cu acces nelimitat, pentru toată perioada șederii.

De asemenea, a mai fost în pachet și îmbrăcăminte termoizolantă, închiriată pe toată durata sejurului.
Șosete groase din lână, mănuși, bocanci / cizme și o salopetă foarte călduroasă, care avea vreo 2 kg

IMG20231216193110

Activități incluse:

  • sania trasă de câini husky,
  • vizită la casa secretă, din pădure, a familiei Crăciun
  • plimbare la Rovaniemi, în Satul lui Moș Crăciun, aflat la Cercul Polar și la câțiva km distanță, în Parcul lui Moș Crăciun, un loc dedicat celor mici.

Activități ce nu sunt incluse:

  • sania trasă de ren (nu reni),
  • Satul de Gheață (din Lainio),
  • safari cu snowmobilul (durata 2h30) și
  • Parcul Arcandia,

Aurora Boreală nu este inclusă în vreun plan financiar, pentru că, dacă apare, se poate vedea din orice loc întunecat și pentru asta nu trebuie ghid, lucru pe care Răzvan l-a subliniat încă de la început.

Ca un aspect important de reținut: oamenii aveau Laponia în ofertă, încă din primele luni ale anului 2023.

Dacă o vedeam de atunci, am fi putut plăti un avans și apoi o diferență sau mai multe, până completam suma întreagă – adică 2390 euro / adult și 1950 euro / copil.

Vorbim despre perioada 14-18.12.2023, întrucât, ce-a urmat, era puțin mai scump.

Ca un fapt divers, daca ne limitam doar la ceea ce am făcut acolo, fără să cumpărăm absolut nimic, gen suveniruri, ne încadram în banii dați, fără probleme.

Ca un alt fapt divers, după ce am văzut niște prețuri din Poiana Brașov, pentru perioada de sărbători, constat că am scăpat chiar ieftin în Laponia. Dar asta-i altă poveste.

Și ca un ultim fapt divers, dacă mergeam pe cont propriu, poate mai scuteam niște bani, dar bătaia de cap ar fi fost ceva mai mare. Totul se rezumă la ceea ce vrei, deoarece, din păcate, nu poți avea totul în viață.

 

Deplasarea

Primul aspect important: organizatorii au creat un grup de WhatsApp, unde au fost comunicate, constant, toate aspectele importante legate de activități, ore de întâlnire, informatii utile (restaurante, farmacii, etc.) și multe lucruri, ce țin de cultura generală.

Astfel, înainte de a ne îmbarca în cursa charter, a celor de la Animawings, ne-am întâlnit în aeroport cu toată lumea implicată în această excursie, unde am făcut cunoștință și cu organizatorii.

Fiecare familie, a primit asigurările de sănătate (despre care v-am scris), biletele de avion și numărul autobuzului, care urma să ne preia, odată ajunși la destinație, pe aeroportul din Kittila. Ca idee, toata lumea din acest avion, a mers în același loc.

Zborul a durat 3h30, fără evenimente neplăcute.
Aspectul plăcut, însă, a fost o masă inclusă (atât la dus, cât și la retur).

Mi-a plăcut faptul că au fost serviți mai întâi copiii și ulterior, adulții.

De asemenea, un “spiriduș” de-al lui Moș Crăciun, s-a preocupat de bunăstarea celor mici, pe toată durata zborului. Aceeași poveste și la întoarcere.

Primul impact, odată ajunși deasupra Finlandei, a fost oau, pentru se vedea o întindere imensă de copaci albi, plini de zăpadă.

Al doilea impact: a fost prima dată (pentru noi), când am aterizat pe un aeroport plin de zăpadă, posibil gheață. Te face să te gândești la multe lucruri, dar odată ce vezi cum sunt organizați localnicii, te liniștești.

Au fost minim 4 autocare, care au preluat pe toată lumea. La ieșirea din aeroport, ne-am întâlnit cu niște colaboratori, de-ai organizatorilor, care ne-au trecut ca fiind prezenți, pe niste liste și apoi am ajuns la autocar. Aici s-a făcut, din nou, prezența. Același lucru s-a întâmplat de fiecare dată când am plecat în mod organizat.

Ca un fapt divers, centura de siguranță-i obligatorie.

De aici, am plecat către Levi, preț de vreo 25 de minute, pe o distanță de cca. 17 km.

Următorul pas: preluarea hainelor de iarnă. Ni s-a spus că nu trebuie musai să le folosim, dar este mai bine să le luam, pentru ca nu știi niciodată când ai nevoie. Vorbim despre: salopetă, ciorapi groși de lână, bocanci și mănuși.

Personal, bocanci n-am luat, dar restul au fost folositoare. Le-am luat pe toate (pentru două persoane), într-un sac, a la Moș Crăciun (dar pe negru) și le-am lasat,ulterior, când am plecat, la recepția hotelului.

Cum spuneam, hotelul – Panorama (4*), la care am fost cazați, este situat undeva, la înălțime.

De vreo 2 ori, am mers cu autocarul, dar altfel, doar cu telegondola (câteva minute, de sus până jos).

Aceasta, funcționează între orele 09.30 – 23.00. În caz ca nu este și cartela inclusă, în pachetul excursiei, prețul unui bilet (dus-întors, pentru o zi, este de 8.70 euro / adult. Cred că nu se plătește și pentru copii.

Orice activitate, cu ora de începere înainte de 09.30, implica un autocar, ce venea să ne preia direct de la hotel.

Orice activitate, cu ora de începere după 09.30, presupunea să ne vedem, cu minim 15 minute înainte, la hotelul numit Design Levi, aflat la mică distanță.

Ni s-a spus clar, că dacă nu se respecta orarul, autocarul nu aștepta pe nimeni, pentru că au fost făcute niște rezervări, în anumite intervale orare, ce trebuiau a fi respectate.

Totul a fost foarte bine organizat, astfel încât să nu ne îngrămădim unii cu alții.

În caz că vrea cineva să meargă la acest hotel, vă pot spune că: are saună, bar, sală de sport și un personal foarte amabil. Mâncarea a fost foarte ok, iar în cameră, cred că erau cca. 22 de grade, dar nu mai mult.

Spuneam, si cu asta închei (pentru moment), că mesele au fost organizate în asa fel, încât, ca adult, dacă mâncai bine dimineața, până seara nu mai aveai nevoie de nimic. Este doar o părere personală.

Mic dejun: 07.00 – 10.30

Cina: 17.00 – 21.30 – bufet suedez ambele

 

Casa Secreta a lui Mos Craciun

A doua zi, a început matinal, cu o vizită la Casa Secretă, din pădure, a lui Moș Crăciun.

Ca un fapt divers, în acest loc, sunt două căsuțe: una a Doamnei și alta a Domnului Crăciun

Totul a fost foarte bine organizat și o să vă scriem, punctual, ce s-a întâmplat:

– între Levi și acest loc, am mers vreo 20 de minute cu autocarul, dar n-aș putea să vă spun unde este localizat;

– peisajul este de poveste, din toate punctele de vedere: totul a fost de un alb imaculat;

Laponia, Finlanda

– de-a lungul potecii, pe care am parcurs un drum de 10-15 minute, erau lumânări, așezate într-un fel de candele – deși era ora 10 dimineața, încă nu se făcuse lumină;

– pentru că-i o activitate recomandată celor mici, în primul rând, aceștia au fost întâmpinați de “spiridușii” familiei Crăciun. Au cântat împreună, s-au jucat și apoi ne-au condus pe toți, la casa Doamnei;

– aici, am băut o băutură caldă și fiecare familie, a intrat, pe rând, prima dată în casa Doamnei Craciun și, ulterior, la Moș Crăciun;

– casa Moșului, se află la câteva minute distanță;

– copiii, care au fost cuminți, au găsit cadourile mult dorite, în casa Moșului – nu pot scrie aici cum s-a întâmplat acest lucru, deoarece, dacă citește vreun copilaș, secretul poate strica “magia”, însă, vă pot răspunde separat, dacă doriți (prin mesaj);

– n-a mai fost nimeni, în afară de grupul nostru, lucru ce-a contat mult

 

Vizita la ferma de reni din Laponia

În ziua cu numărul doi, din Laponia, a mai fost o activitate: vizită la o fermă de reni și sania trasă de ren.

De la Levi, până în acest loc, am făcut vreo 25 de minute, cu autocarul.

Câteva detalii:

– vreo 20 de minute, am stat într-un țarc, unde erau reni și am inteles cât de mult le plac lichenii, în momentul in care i-am hrănit; însă, dacă nu le place omul, prima propoziție se anulează

– am găsit și o femelă, care urma să aibă pui și era ținută separat, din motive pe care nu le știm;

IMG20231215131137

– spre deosebire de câini, care abia așteptau să tragă saniile, renii sunt foarte diferiți, fiind mult mai comozi; spunea cineva, că nu se pune problema să nu poată trage o sanie, ci pur și simplu nu au chef

– plimbarea cu sania trasă de ren, durează vreo 10 minute, pe un lac înghețat – deși am avut o pătură pusă peste noi, am simțit frigul pe toate părțile, fiind spațiu deschis;

– când te urci in sanie cineva îți face o fotografie, stilul profesionist: dacă o vrei, la finalul plimbării o poți cumpăra cu 20 de euro;

– după ce s-a încheiat plimbarea, am băut ceva cald, într-o căsuță, aflată în apropierea lacului.

Drept să fiu, singurul motiv pentru care am ales această activitate, a fost pentru că voiam să vedem renii. A doua oară, n-am mai face această alegere. E ok o dată și cam atât.

Este doar o părere personală.

IMG20231217193826

Însă, pentru cei mici, cred că ar fi ceva magic, să vadă renii lui Moș Crăciun

 

Autor text + fotografii: Marius Bodo

Mai jos, vei gasi cateva fotografii din calatoria mea:

Transalpina-Drumul-Regelui

Transalpina sau Drumul Regelui:Traseu, Obiective Turistice și Recomandări de Cazare Transalpina, cunoscută și sub numele de "Drumul Regelui", este cea mai înaltă șosea din România, traversând Munții Parâng și oferind una dintre cele mai spectaculoase experiențe...

Manastirea Rupestra Sinca Veche

Descoperă comorile ascunse ale Transilvaniei:O călătorie fascinantă la Mănăstirea Rupestră Șinca Veche   O incursiune în istorie, o evadare în natură, o experiență spirituală: Mănăstirea Rupestră Șinca Veche te așteaptă să-i descoperi tainele și să te pierzi în...

Explorați Istoria la Muzeul Aurului Brad

Muzeul Aurului Brad:     Muzeul Aurului Brad, situat în inima României, este un loc unic și fascinant, oferind o incursiune profundă în istoria și importanța aurului în această regiune. Fondat în 1896, muzeul a fost inițial creat pentru a găzdui colecțiile...

Muzeul Mineral Toda

Muzeul Mineral Toda:O odisee fascinantă în inima Țării Zarandului În inima pitorească a Țării Zarandului, ascunsă printre dealuri verzi și păduri adânci, se află o comoară fascinantă: Muzeul Mineral Toda. Fondat de Petru Toda, un colecționar pasionat, muzeul...

Casa Memorială Avram Iancu, Campeni

Casa Memorială Avram Iancu: O evadare fascinantă în istoria Transilvaniei Imaginează-ți că pășești într-o casă modestă, dar încărcată de istorie, unde a locuit și a activat unul dintre cei mai mari eroi ai națiunii române: Avram Iancu. Casa Memorială din Câmpeni te...

Vatra Dornei: Relaxare și aventură în Bucovina!

Vatra Dornei: O evadare de vis în inima Bucovinei Imaginează-ți o stațiune montană pitorească, unde aerul curat de munte îți umple plămânii, apele minerale curative îți revigorează trupul, iar peisajele spectaculoase îți taie respirația. Bun venit în Vatra Dornei,...

O evadare de neuitat la Băile Herculane: Relaxare și aventură

Băile Herculane: Oaza de relaxare din inima Banatului O sa iti povestesc despre cea mai recenta excursie a mea, o escapada de o zi la Herculane. O scurta vizita a unei statiuni pe care o indragesc foarte mult. O indragesc pentru amplasarea ei frumoasa pe valea raului...

Lacul de Smarald si Coloanele de Bazalt de la Racos

Lacul de Smarald si Coloanele de Bazalt de la Racos   Așezat ca o bijuterie verde smarald în peisajul montan pitoresc al Transilvaniei, Lacul de Smarald din Racoș te invită la o experiență de neuitat. Apele sale cristaline, de o nuanță verde vibrantă, reflectă...

Biserica Sumuleu Ciuc- O oază de liniște și frumusețe

Biserica de la Șumuleu Ciuc: Un Giuvaer al Arhitecturii Baroce Transilvănene Descoperă Frumusețea Bisericii Franciscană Sf. Petru și Pavel Salut! Astăzi te duc într-o călătorie prin inima Transilvaniei, unde te așteaptă Biserica de la Șumuleu Ciuc. Această bijuterie...

Descoperă Secretele Sighisoarei: O Călătorie fascinanta în Timpuri Medievale

Sighișoara: Ghid Turistic Complet și Obiective de Neratat   Azi vreau să îți povestesc despre un loc absolut magic: Sighișoara. Da, chiar așa, e unul dintre acele orașe care pare să fi ieșit direct dintr-un basm.Ești gata să descoperi secretele acestui oraș medieval?...

Postari recente

Despre Autor

Dan_Paunescu

Am fost dintotdeauna pasionat de calatorii, sa descopar locuri noi si mai putin cunoscute, sa cunosc oameni noi. Imi place sa planific o calatorie in cele mai mici detalii, sa descopar impreuna cu cei dragi noi destinatii, oameni, culturi, atitudini, sa gust mancaruri si bauturi locale.


Cauta Hoteluri si Zboruri
O sa-ti placa si:

0 Comments

error: Continutul este protejat!!!