Islanda in 10 zile –
21 Obiective turistice ce merita vizitate
Povestea pe care urmează sa o citiți, este din vara anului 2019.
Durata – 9 nopti / 10 zile;
Aeroportul Keflavik este la vreo 50 de km de capitala cea mai nordica a lumii, asa ca daca luati masina, ideal ar fi sa fie chiar din aeroport. Daca ajungeti tarziu in noapte, ideal ar fi sa achizitionati o cazare chiar in Keflavik (este localitatea aflata la vreo 3 km de aeroport) si sa reveniti dimineata pentru a va ridica masinuta;
Inchiriere masina
In pretul negociat, care n-a fost mult peste ceea ce scrie mai sus, a fost inclusa asigurare totala: parbriz, cauciucuri, zgarieturi, praf cauzat de posibila eruptie a vreunui vulcan (sunt intre 150 si 200 de vulcani, dintre care 18 au fost mai activi – a nu se uita 2010, anul in care a erupt Eyjafjallajökull, moment care a declansat un blocaj aerian in Europa), un aparat wi-fi mobil care ne-a asigurat accesul la internet pe toata insula (foarte bun la casa omului cand esti in tari de acest gen) si, nu in ultimul rand, posibilitatea de a aduce masina cu rezervorul gol, lucru pe care l-am si facut. O grija in minus. Si sa aveti in vedere ca vantul puternic poate sa va rupa usile. Nu exagerez…
Cazari si informatii utile
una in Keflavik, un B&b Guesthouse (curat, baie la comun, mic dejun si un drum la sau de la aeroport inclus in pret, vreo 250 de ron pe noapte),alta in Reykjavík prin AirBnB (pretul difera de la casa la casa si ideal ar fi sa fiti mai multi ca sa dea cat de cat bine)si una in Akyureyri (in nordul tarii), pentru 2 nopti, luata prin Booking (era casa unui domn, care ne-a asteptat si care ne-a dat niste sfaturi foarte utile pentru ceea ce am intreprins. mai des asa oameni).
Procedeul de alimentare, este in felul urmator: bagi cardul, pin, apar cateva optiuni in BANI si nu in LITRI, motiv pentru care multi aleg sa faca plinul. E mai simplu, DAR: asa cum se intampla in multe tari din lume, cu precadere in cele nordice, este oprita si blocata o suma de 25.000 ISK (ca o garantie – vreo 150 de euro), care este deblocata dupa maxim 11 zile…ASA NU!
In ceea ce priveste itinerariul, imi permit sa ma plagiez, pentru ca informatiile sunt deja postate de ceva timp (vreo 3 saptamani):
Cele mai importante atractii turistice
Geysir (gheizerul Strokkur este cel din poză și cel mai activ), cascada Gulfoss și Parcul Național Thingvellir. Informativ, diferența de fus orar este de 3 ore, iar soarele apune aici la ora 22.05.Până acum vreo lună, la miezul nopții era multă lumină.
Astăzi am ales să vizităm, poate cea mai spectaculoasă parte a acestei minunate țări, sudul. Trei lucruri notabile: vreme foarte bună până spre seară (în zilele următoare, în anumite părți este prognozată zăpadă), vânt puternic a doua zi consecutiv (după, ora 16.00), iar pufiniiiii (papagalii de mare) există și sunt fantastici.
• Satul Vik – noi n-am gasit nimic deosebit aici, cu exceptia faptului ca se putea urca pe niste munti draguti, de unde se vede plaja Reynisfjara intr-un mare fel.
Astăzi am fost în partea de vest, în Peninsula Snæfellsnes. Sunt o grămadă de locuri interesante și de fiecare dată când zici că vrei să vezi ceva anume, apare altceva mai drăguț. Vântul a fost cu noi mare parte din zi și, de acum înainte, cred că vremea se va puțin schimba în mai nasol. Dacă veniți vreodată în Islanda vara, luați și echipament de iarnă. Preventiv. Si aici, avem:
• Când și dacă veți căuta vreodată informații despre muntele Kirkjufell, o sa intelegeti de ce a mai spectaculoasă poză este, totuși, cea cu Aurora Boreală pe fundal. Poate ne vom revedea și în alte condiții pe viitor, cine știe… Ca un fapt divers, acest munte apare în Game of Thrones, prin sezonul 6 și cu precădere în episodul 6 din sezonul 7.
• Craterul unui vulcan, numit Saxhóll. Practic, sunt două cratere, dar asta e altă poveste. Cert este că e o senzație unică. Așa e totul în Islanda. E la strada si are o mica parcare amenajata langa;
• Craterul Eldborg – ultima activitate acum vreo 6000 de ani. Are un diametru de 200 de m și 50 de m adâncime. Asta îl face special printre vulcani.
Inițial, planul era să plecăm spre nordul țării, dar undeva pe parcurs ne-am gândit că ar fi o idee bună să vizităm cascada Dynjandi. Asta a însemnat vreo 400 de km în plus, unde mai pui încă 400 inițiali…Detalii. Ideea este că în timp ce scriu aici vremea s-a schimbat, exact cum era prognozat: în rău. În altă dezordine de idei, mergând cu mașina atât de mult, ne dăm seama cât de spectaculoasă este Islanda. Plouă, e ceață, e soare și peisajul se schimbă constant. Filmezi, faci poze, zici că ești în grafic și în secunda următoare apar 3 oi (dintre care una este neagră) pe o pajiște nicăieri. Scoți iar tehnologia, ce să faci. Ps: Aici sunt 5 grade, iar când bate vântul, minus multe.
Astăzi am făcut cunoștință cu partea nordică a țării. Ne-am cazat în Akureyri, unde trăiesc vreo 17.800 de suflete. Un orășel drăguț, înconjurat de munți din toate părțile. Unii cu zăpadă inclusă în program. 3 chestii notabile: 1. Apa caldă este precum gelul acela care îți dă senzația că trebuie să mai cureți puțin. Ciudat sentiment. 2. Apa rece de la chiuvetă este albă în prima fază. Apoi se transformă ușor în ceea ce noi numim normal. Se pare că asta se întâmplă din cauza concentrației mari de sulf din zonă. Chiar și așa, apa e fantastică. 3. Se poate ajunge aici și cu un vapor de croazieră, din acela imens. Diferența majoră între nord și sud, este vremea. Ceață, ploaie, soare într-un ciclu perfect. În sud, spre capitală, se arată vremea bună încă vreo săptămână de acum înainte. Ca un fapt divers, aici am avut senzația că vizităm câteva planete noi. Un sentiment unic, de nedescris. Avem asa:
Luând exemplu facerea lumii, astăzi am decis să ne odihnim puțin și să vedem de aproape cum este a mai nordică capitală din lume: Reykjavík. Islanda are vreo 300 de mii de locuitori, dintre care 200 de mii sunt aici. Diferența între acest loc și alte capitale europene, este că nu prea e aglomerație. Localnicii sunt liniștiți, în treaba lor, civilizați, toți știu engleză și sunt amabili, dacă ceri vreo indicație sau dacă îi rogi să îți facă poze. Am rugat un domn să ne imortalizeze într-un loc deosebit, ne-am așezat și așteptam să se întâmple ceva. După vreo 2 minute l-am întrebat dacă e ok și a zis, citez: ” yeaah, how many do you want..?”. Făcuse vreo 10. Suflet! Revenind la loc în sine, cu excepția clădirii din centru care seamănă cu o biserică, nu am vizitat alte obiective, pentru că n-am găsit nimic care să ne atragă în mod special. Există multe magazine de suveniruri, unde veți găsi magneți (cel mai ieftin e vreo 3 euro) sau tricouri care au prețuri între 17 și mulți euro. Totul este în legătură cu Vikingii. TOTUL! În ceea ce privește mâncarea, o ciorbă foarte bună plus un burger cu cartofi prăjiți, fără bautură, costă în jur de 30 de euro. Acesta este cazul fericit. Se poate mult mai rău. A fost a doua oară când am servit la oraș.
A venit momentul să facem cunoștință cu partea montană a Islandei și nu puteam găsi un loc mai bun decât Landmannalaugar. Aici am găsit un fel de tabără care include:un punct de informare turistică (aici se plătește toaleta și berea), o toaletă (3,5 euro), un loc imens de parcare, o hartă a locului foarte bine explicată, cu fiecare traseu în parte, locuri de campat și multe corturi, o piscină termală naturală și câteva case, unde suspectez că se poate înnopta. Se pare că, ăl mai spectaculos traseu este unul care străbate 55 de km până într-o zonă numită Þórsmörk (sau Thorsmork) și care durează 4 zile, intitulat Laugavegur Trek. Accesul aici se face DOAR cu mașini 4×4 sau cu niște autobuze (mai speciale – există porțiuni cu apă), pentru care se face rezervare din timp și care pleacă din diverse părți ale Islandei, la un moment dat. 1h30 de la strada principală (F225) și până în tabără. Noi am ales să urcăm pe vulcanul numit Brennisteinsalda (855 m), pe un traseu – circuit de vreo 4 ore adunate.
0 Comments