1. Pagina principală
  2. Asia
  3. Iordania
  4. Iordania – Sfaturi de calatorie, obiective turistice  si informatii utile

Iordania – Sfaturi de calatorie, obiective turistice  si informatii utile

May 9, 2023 | Asia, Iordania

Iordania – Sfaturi de calatorie,
obiective turistice  si informatii utile


Salutare, tuturor!
A venit și rândul meu sa va împărtășesc câteva impresii legate de experiența numită Iordania.
Sper sa fie inspiraționale pentru cei care nu au vizitat încă aceasta țară dar care și-ar dori să o facă.

Acum ceva timp in urmă am achiziționat biletele de avion pentru destinația Amman. Prețul celor de la Ryan Air a fost unul decent, 20 euro dus-întors, de persoană. Noi am fost un grup de 9 persoane. La momentul la care am luat biletele, nu aveam nici o idee despre ce înseamnă Iordania.

Aveam ceva timp de când urmăream postările celor care avuseseră aceasta experiență. Citisem review-uri, văzusem poze, comentarii, discuții pe acest forum. Dar in mintea mea era o ceata totală deoarece nu reușeam sa pun toate informațiile cap la cap, sa le fac coerente.

Și la in moment dat, in acest grup, am văzut un domn ADEL MAHADIN, care dădea sfaturi, sugestii sau anumite indicații. Tipul este un ghid iordanian, vorbitor de limba română, cu in trecut bogat legat de România. I-am scris direct și i-am cerut câteva pareri legate de distantele dintre diferitele obiective turistice din Iordania.

Astfel am aflat:
Amman-Marea Moartă….45 km.
Marea Moartă-Petra…..270 km.
Petra-Wadi Rum( deșertul)….115 km.
Marea Moartă-Wadi Rum….330 km.
Amman-Wadi Rum….315 km.


Acestea fiind zise, am început sa fac configurarea traseului, pe care îl doream și care putea fi realizabil ținând cont ca noi am stat in Iordania trei zile și jumătate.27-30 ianuarie a.c.


Astfel prima zi am luat o cazare la @Hotel Venus, Wadi Musa, Petra.

Trei camere triple cu mic dejun inclus preț total 145 JD( dinari iordanieni). Pentru a doua noapte am făcut o rezervare la @TURQOISE HOTEL Aqaba. Tot trei camere triple și cu mic dejun inclus. Preț total 159 JD. Pentru a treia noapte, ținând cont ca urma sa ajungem in deșert, am făcut rezervare la Orbit camp wadi rum. Preț pentru o noapte 46 JD de persoană. Erau incluse in preț cina, micul dejun, jeep safari 4 ore și o oră cursa cu cămile. Dar, voi reveni asupra acestor amănunte puțin mai târziu.


Bun, cazările fiind rezolvate, am trecut la partea birocratică. Pentru a ajunge in Iordania îți trebuie un prim test PCR făcut in România, valabil 72 ore și care îți este solicitat pe aeroport in momentul îmbarcării in avionul de Amman, alături de check-in-ul făcut in prealabil. Aici prețul variază in funcție clinica pe care o găsiți.

Eu am găsit cu 150 lei de persoană. Apoi in momentul in care ajungeți in aeroportul Amman vi se face OBLIGATORIU de către iordanieni, un alt test PCR, plătit din banii dvoastră. Abia după acest test se trece la formalitățile obișnuite ale controlului pașapoartelor. Acest test costă 20 JD și împreuna cu viza care și ea costă, se achita online înainte de plecarea din România, in momentul completării acelui PLF de Iordania. Și aici, ADEL MAHADIN a avut o contribuție semnificativă. La sugestia lui, am reușit sa găsim o cale LEGALĂ, de obținere a acestor lucruri obligatorii( test Iordania, viză, PLF) dar a un cost muuult mai mic. Intrați in legătura cu el și va va oferi toate informațiile necesare legate de acest aspect. Acum voi face o conversie JD vs € vs $.


Pentru 100 € la casa de schimb primesti 75-78 JD iar pentru 100$ primesti 60-67 JD. Asta a fost schimbul pe care eu l-am găsit. Sugestie: NU schimbați banii in aeroport deoarece schimbul îl dezavantajează total pe turist.
Rezolvând și partea birocratică am plecat voioși la drum. Avionul a decolat la ora 6.50 și a ajuns in Iordania in jur de 09.30. Aici…surpriză! Cu o zi înainte de sosirea noastră, ninsese atat de tare in Amman încât toate drumurile erau blocate. Nimic nu intra, nu ieșea, era cod rosu de zăpada, iar in unele locuri erau, după spusele localnicilor, stratul de zăpada gros de peste 50 cm. Wow! Ce noroc sa am sa găsesc atâta zăpada ținând cont ca nu mai ninsese din 2015?? In fine, mi-am luat un SIM pentru telefon, de la UMNIAH și pe care am dat 13.12 JD.

SIM-ul acea resurse mai mult decât suficiente pentru cele aproape 4 zile cât dura șederea noastră in Iordania. Am mers la o firma de Rent-a-car, EUROPA, și am luat o Hunday, model Van 8+1 locuri, și pentru care am plătit 260 JD pentru cele aproape 4 zile. Și am lăsat o garanție depozit de 500JD. După o inspecție a mașinii destul de atentă, dar nu suficientă( am fost puțin neglijent deoarece am verificat zgârieturile, înțepăturile, starea tapițeriei, jantele, oglinzile,dar nu am verificat luminile de drum, deh, omul cât trăiește învață din greșeli),cu un vibe bun ne-am suit in mașina și am plecat la drum.

Drumul, foarte interesant. Multe mașini oprite de-a lungul șoselei, șoferi care făceau poze la zăpada, copii care săreau și chiuiau de bucurie. Am văzut chiar un cetățean care aduna zăpada intr-o gakeată, nu știu de ce…Pe alții i-am văzut făcând niște mogâldețe care probabil ca trebuiau sa fie oameni de zăpada dar semănau mai mult cu niste păpuși mireasa, care erau puse la noi, pe capotele mașinilor nuntașilor, cu mulți ani in urmă. Apoi plecau încet cu mașinile, in viteza a-ntâia sau maxim a doua, cu grija sa nu se răstoarne ,,omuleții”. Una peste alta mi s-au părut foarte fericiti având atâta zăpada in jurul lor.

 

Petra – 

Am ajuns la Petra și acolo altă surpriză. Datorită vremii destul de reci, nu s-a mai ținut Petra by Night. Sunt trei zile pe săptămâna când situl arheologic se poate vizita in grup organizat și noaptea. Dar atunci, nu s-a mai ținut. Oricum, a doua zi am prins o vreme superba și am reușit de am făcut toată Petra. La intrare, chiar lângă Visitors Center, ne-a abordat un beduin care s-a recomandat WI-FI.

S-a alăturat grupului nostru, ne-a povestit, ne-a făcut poze, ne-a explicat multe chestii istorice legate de Petra, ne-a dus in view point-ul de la înălțime, din fața Trezoreriei, pentru fotografii și instantanee de vis, am mers cu el până la Monastery. Ne-a servit cu ceai de la ,,magazinul” lui, apoi ne-a invitat in peștera in care locuia împreuna cu familia sa. Cost total beduin: 100JD. Dar nu ne pare rău, experiența fiind la superlativ.

Am intrat la ora 8.00 și am ieșit la ora 16.00. Aplicația de pe telefonul mobil îmi arăta ca am făcut in jur de 20 km. Wow! Rupți de oboseala ne-am urcat in mașina și am plecat in aceeași zi spre Aqaba. Bineînțeles ca ne-a prins noaptea pe drum și bineînțeles ca abia atunci am sesizat ca eu circul fără lumini de drum. Îmi funcționa doar o singură poziție și farurile de ceață. Destul de aiurea! Am sunat la firma de închiriere auto și cineva m-a asigurat ca in momentul in care voi ajunge in Aqaba, un specialist va veni sa remedieze situația.

Aqaba- Oras statiune pe Litoralul Iordanian


AQABA! O localitate foarte frumoasă. Lumini multe, viață de noapte, oraș cald cu un ușor iz occidental, oraș-stațiune, muzică stradală, City Bus Seeing, forfotă, ne-am integrat aproape instant in atmosfera locului.
A treia zi dimineața, ne-am plimbat pe faleza orașului, și deoarece era cald afara, in jur de 20 de grade, am luat GLASSBOAT, un vaporaș cu burta din sticlă, prin care poți vedea toate minunățiile din Marea Rosie. Și cele vii și cele artificiale. Aici nu am cum sa nu pomenesc de un tanc veritabil, aflat pe fundul marii. Și fotografiat masiv de turiștii aflați mereu in căutare de senzațional.

Litoralul iordanian de la Marea Rosie îți oferă posibilitatea de a vedea in același timp si Egiptul și Israelul și Arabia Saudită. In jurul prânzului ne-am suit in mașină si am pornit la drum întins către Wadi Rum. Deșertul. Am căzut de comun acord cu grupul meu sa ne cazam in acele corturi ,,marțiene”, rotunde, din vinil, cu fereastra largă, de unde puteai observa măreția deșertului in toată splendoarea sa. Și într-adevăr a fost o alegere foarte inspirată. Acele corturi au toate condițiile necesare. Baie proprie cu apă curentă si caldă, aer condiționat, loc generos curat si primitor.


Aici trebuie sa ma opresc puțin pentru a vorbi de proprietarul acestui camp, Salah Al Zawaidh. Beduin, om simplu, plăcut, discret, toată preocuparea lui era sa ne facă sa ne simțim bine. Cum am ajuns in camp, ne-a urcat într-un jeep camionetă si am plecat sa vizitam diferite obiective istorice sau nu aflate in deșert. După cum am spus mai sus, noi am mers practic in partea deschisă din spatele mașinii. Nu va pot descrie senzația de libertate absolută pe care o ai in momentul când mașina merge si vântul tăios al deșertului îți ,,mângâie” fața. Iar ultimile minute ale soarelui pe cer, înainte de a se ascunde după stâncile golașe, le-am petrecut in același loc in care celebrul Matt Damon a turnat faimoasa secvența din filmul ,,Marțianul”. A fost spectaculos. Ne-am întors la bază unde am servit cina, pui gătit la jar, in nisip si acoperit într-un anume fel, cu nisip pentru a-l păstra cald si suculent. Beduinii sunt oameni extraordinari. Simpli, discreți, gata sa te ajute, implicați in ceea ce fac si tot timpul cu zâmbetul pe față.

Nu am cum sa nu va povestesc o mică întâmplare care m-a făcut sa stau cu un nod in gât mult timp după aceea. După experiența Petra si Marea Rosie, fetița noastră se simțea rău, acuzând febra si dureri de cap. Testul PCR făcut pentru întoarcerea in România, a ieșit negativ deci clar era vorba de o răceala sezoniera. Testul l-am făcut in momentul plecarii din Aqaba, deci înainte sa ajungem in deșert si înainte sa se simtă rău. Revenind…in timp ce serveam cina, sotia mea, îngrijorată, ii tot punea dosul palmei pe frunte ca sa vadă dacă mai….,,frige”. Aveam la noi niște pastile de răceala, ii dădusem una, dar se pare ca nu aveau efect. Un beduin aflat in preajmă, vazandu-ne, s-a ridicat de la masă, s-a dus la Salah al Zawaidh si i-a soptit ceva discret la ureche. In secunda doi, acesta din urmă a plecat in oraselul din zonă, care nu era chiar aproape de locația noastră si i-a cumpărat, pe banii lui, o cutie cu medicamente pentru răceală. ,,Sa ia fata dvoastră, ca sa nu ii mai fie rău”. Mi s-a pus un nod in gât si abia am putut sa ingaim un ,,Multumesc”. Am insistat sa plătesc pastilele, nici vorba sa audă de așa ceva. Eram musafirii lui, contra cost, într-adevăr, dar tot musafirii lui eram. Și pentru el era foarte important ca noua, tuturor, sa ne fie bine. Am stat si am cugetat la treaba asta pe tot drumul de întoarcere spre casă.

Plimbarea pe camile

Ultima zi a presupus aproape doua ore de plimbare cu cămilele. Imaginea acelei caravane din 9 cămile care merg in linie, condusă de beduinii care sunt in față, credeti-ma, din punctul meu de vedere face toți banii. In jurul prânzului ne-am luat la revedere si am plecat in trombâ deoarece se lungise intru-n mod plăcut, timpul acordat plimbării cu cămilele si exista riscul sa întârziem la aeroport. Mai ales ca mai aveam o oprire foarte importantă: Marea Moartă.

Marea Moarta


Marea Moartă este de fapt un lac care desparte Iordania de Israel. Este un loc aproape nepământean. Apa de un turcoaz ireal, malurile albe si îmbrăcate in sare, stâncile golașe fără nici un pic de vegetație, fac din acest loc aflat la cota -430 metri, un loc unic pe aceasta planetă.
Bucuroși, încărcați cu poze si experiențe plăcute care mai târziu se vor transforma treptatin amintiri, am pornit către casă unde asteptam sa ajung pentru a împărtăși cu dvoastră aceste trăiri ale noastre.

Dar, multe din toate aceste lucruri plăcute, NU ar fi fost posibile, dacă nu ne ajuta ADEL MAHADIN. Acest ghid atat de știutor si atat de săritor. Nemaiavând timp sa îl cinstesc cu o cafea ii las in schimb aceste rânduri, scrise pentru el, din inimă.
………….

Am sa va spun o poveste,
Despre-un om, a cărui veste,
Prinde sa se răspândească,
Iar faima ușor să-i crească.
Este un arab-oltean,
Chiar dacă-i iordanian.
Soția-i, fiică de dac,
Deci, clar, e un tip bogat.?
Este Adel Mahadin.
Băiat bun, obrazul fin,
E vorbitor de română,
Gata să-ți întindă-o mână,
In Iordania de vrei,
Cafeaua-n deșert s-o bei.?
Sau Petra să vizitezi
Ori..Marea Moartă să vezi.
Când îl văd, zic mai mereu:
Băi, parcă-i român de-al meu.
Este ghid și-i foarte bun,
Asta-i tot ce pot sa spun.
Mult bun-simț, corect de fel,
Are vorbele la el,
Hâtru, mucalit nițel,
Vezi din start ca e…altfel.
Te-ajută sau te îndrumă,
Îți mai spune câte-o glumă,
Și-o istorioară scurtă
Si vacanța-i mai plăcută.
N-ai viză? Te-ajută el.
N-ai bilet? Suni pe Adel.
Vrei un ghid sau vrei șofer?
Vrei mașini de orice fel?
Vrei cazare la hotel?
Corect! Îl suni pe Adel.
Omul poate și îi place
S-ajute si fii pe pace,
Chiar de ai buget redus,
Cu el ieși mereu pe plus.
………………
Voi face și-o încheiere…
Pân’ să spun ,,la revedere”,
Zic doar: Adel Mahadin
Ești om bun cu-n suflet plin
Și pentru ca ești corect,
Ai un ?? și mult respect!!!
SHUKRAN, ADEL!
…………………………………
Autor: Dănuț Albu
12.11.2022
Galati, ROMÂNIA

Postari recente

Despre Autor

Danut Albu


Cauta Hoteluri si Zboruri
error: Continutul este protejat!!!