Nu este o noutate faptul că flora și fauna Deltei sunt spectaculoase. Aici pot fi gasite peste 54 de specii de mamifere și peste 300 de specii de păsări, dintre care unele chiar rare.
In Deltă e imposibil să te plictisesti, deoarece poti sa faci nenumarate excursii fabuloase și să rămai fascinat de paradisul care te inconjoară.
Dacă sunteți în căutare de excursii în Delta Dunării, vă recomandăm o selecție de vacante in Delta Dunarii, de la Travel Now. Găsiți de asemenea o multitudine de excursii de o zi.
Mai jos iți las cateva idei de excursii pe care le poți face și locurile pe care nu trebuie să le ratezi la vizita ta în acest loc spectaculos.
Gura Portiței.
Acest loc incă sălbatic a devenit din ce în ce mai populat în ultimii ani. Mi s-a parut a fi un adevărat colț de rai, unde m-am putut bucura de o plajă superbă, soare și relaxare. In Jurilovca este punctul de plecare spre Gura Portitei. Aici găsesti mai multe vaporase care fac curse pe traseul Jurilovca – Gura Portitei, prețul biletului fiind de 70 lei/adult.
Sfântu Gheorghe.
Localitatea Sfantu Gheorghe este “la capatul lumii”, in extremitatea de est a Deltei Dunarii, intre Crisan si Sulina, pe bratul Sfantu Gheorghe. Este foarte frumoasa si detine plaja cu cel mai fin nisip de pe intregul litoral romanesc.
Este destul de ușor să ajungi în Sfântu Gheorghe și iți recomand pentru că merita. Din localitatea Murighiol cu o barcă de viteză, intr-o oră ești acolo iar drumul dus-intors te costă 100 lei/persoană.
Aici am găsit un număr de contact, de unde am reușit să facem o rezervare: https://curserapidesfantugheorghe.ro/.
Vei întâlni o plajă superbă, destul de lungă și poți admira locul de întâlnire dintre Marea Neagră și Dunăre. De fapt, Sfântu Gheorghe este singura localitate de unde poți vedea atât Marea, cât și Dunărea.
Mila 23.
Punctul preferat de turiști pentru plecarea în explorarea Deltei, pentru că este liniștit, nu este pe canalele mari și este poziționat în mijlocul rezervației. În acest sat pescăresc timpul pare că a stat în loc, iar tradițiile sunt încă păstrate și duse mai departe.
Accesul in satul Mila 23 se face doar pe apa, distanta fata de Tulcea fiind de 54 de kilometri.
Pădurea Letea.
Poate cel mai celebru loc din Deltă, Pădurea Letea este o rezervație naturală, cu peisaje de o frumusețe încântătoare. Aici este unul dintre putinele locuri din Europa unde caii trăiesc în sălbăticie. Dunele de nisip și pădurea creează un adevărat spectacol al naturii, care nu trebuie ratat iar plimbarea cu căruța ofera ocazia unica de a admira acest loc mirific cu stejarii seculari, lianele, dunele de nisip si caii salbatici.
În Pădurea Letea există un stejar de peste 780 de ani în zona Hazmacu Mare, care nu se află însă pe traseul turistic, astfel că nu poate fi văzut. Poți observa însă, un alt stejar foarte bătrân, care are aproximativ 500 de ani.
Lianele iti dau impresia că te afli în junglă. Ele s-au întins prin toată pădurea și sunt de mai multe feluri: vița de vie sălbatică, liana greacă și curpenul de pădure și pot avea chiar și o lungime de 25 de metri.
In Dobrogea exista suficiente monumente si obiective turistice care merita sa fie redescoperite si admirate in timpul unei vacante.
Cetatea Enisala este una dintre cele mai importante obiective turistice din zonă impresionând prin peisajul spectaculos care îl oferă asupra zonei lacurilor Razim şi Babadag. Ruinele fortăreţei medievale se află la 2 km de localitatea Enisala, pe culmea unui deal calcaros, numit Dealul Cetăţii. Pretul unui bilet de intrare este de 8 lei/adult și te asigur că nu vei regreta vizitand-o.
Asa cum probabil te astepti, majoritatea preparatelor sunt pe baza de peste in Delta Dunarii. Daca nu iti place pestele si ajungi aici, sigur te vei indragosti de el!
Ciorbele pescaresti sunt excelente, crap prajit cu mamaliguta si mujdei de usturoi, plachie de peste cu sos de rosii, masline si gogosari, salata de icre.
Un deliciu, crede-mă.
Delta Dunării este ideală pentru excursii nenumărate prin natură, pe care le vei putea face atât pe jos cât și cu barca. În timpul respectivelor excursii iti recomand să te hidratezi și să te alimentezi iar dacă vrei să le păstrezi la o temperatură optimă, te sfatuiesc să-ți cumperi un ghiozdan frigorific.
Ca și concluzie, experiența din Deltă a fost una senzațională pentru mine pe care o recomand tuturor cel puțin o dată in viață. M-am bucurat de peisaje, nuferi și păsări si de mancarea delicioasă. Asa ca, ia-ti cele necesare si porneste in aventura.
Vezi si alte fotografii din calatoria mea.
0 Comments