1. Pagina principală
  2. Romania
  3. Muntenia
  4. Crama Apogeum

Crama Apogeum

Sep 13, 2021 | Muntenia, Romania

Crama Apogeum Dealu Mare,
singura cramă din România cu amfore din ceramică,
un conac istoric și noi spații de cazare 

Pentru iubitorii de turism oenologic și de vin, Crama Apogeum un obiectiv de neratat în zona Dealu Mare, din cel puțin 3 motive – frumusețea cramei, a podgoriei și a conacului de aici, pivnița cu renumitele amfore de ceramică folosite pentru vinificație și evident, vinurile bune care se produc aici. 

Este singura cramă din România cu amfore de ceramică în care se vinifică “vinul-eveniment” cu același nume, Apogeum. 

Ce poți vedea la Crama Apogeum:
conacul Principelui Nicolae, crama cu amfore, crama cu baricuri, terasa si via

Pentru că tot este vară, să încep cu terasa exterioară (acoperită) a conacului, cu deschidere către vie care dă prilejul să iei o “gură verde de natură” bucurându-te de priveliștea oferită de vițele de vie frumos rânduite. 

(Eu am fost și vara și iarna – fiecare anotimp punând în valoare crama). crama apogeum conac

Conacul de la Apogeum i-a aparținut pe vremuri fratelui regelui Carol al II-lea, principele Nicolae, stabilit împreună cu Ioana Dolette și dezmoștenit ulterior din cauza aceasta și a stilului său de viață.

Pe vremea comunismului a fost distrus, dar ulterior, actual proprietar al cramei, Virgil Mândru l-a readus în patrimoniul public, în urma unei investiții de 5 milioane de euro. 

Conacul are o arhitectură frumoasă și vei avea ocazia să vezi aici o serie de obiecte de epocă admirabile, de la mobilier, la candelabre, tablouri și decoruri.

Imensa sală centrală cu șemineu este folosită azi pentru degustări (fiind fostă sală de bal pe vremuri), iar camerele și apartamentul regal sunt destinate cazării.

Acestora li s-au alăturat anul acesta 14 unități noi de cazare, iar planuri de extindere sunt în continuare, atât cu spații de cazare cât și cu un spa. 

Bineînțeles, trebuie să mergi în crama cu amforele de ceramică o tehnică de vinificație care se folosea acum 2000 de ani! și care, iată, azi, dă dovada ca se poate obține un vin excelent astfel,  precum și în crama cu baricuri. 

Printre vinurile Cramei Apogeum

În cee ce privește vinurile, sunt multe demne de consemnat și degustat.

Cum spuneam mai sus, pentru că este vară, aș recomanda pentru început un Summer Wine – cupaj de Fetească Regală cu Chardonnay: proaspăt, cu arome floral-fructate și gust de soc, fructe albe – pere și accente tropicale, foarte prietenos.

Evident, sunt și vinuri care poartă numele Principelui Nicolae și al Ioanei Dolette, complexe și elegante. apogeum principele radu

  • Cuvee Dolette Rose: obținut din Busuioacă, Pinot Noir si Shiraz, vine cu note de fructe rosii de padure, senzații ierboase si citrice, este tonic și reconfortant.
  • Cuvee Nicolae: cupaj de Feteasca Neagră, Pinot Noir si Cabernet Sauvignon aduce arome fructate de afine si cireșe, urmate de gem și notă de baric.
  • Principele Radu este un Merlot 100% vinficat în stil bordolez, cu senzații de fructe supracoapte – cireșe negre, vișine și mure, cu o discretă influență a lemnului din baric, tușe de tabac și vanilie.
  • Iar vinul denumit “vin-eveniment” al cramei este chiar Apogeum – o Fetească Neagră obținută prin acest procedeu unic în România, în amforele de ceramică despre care vă spuneam mai sus, din via veche de peste 50 de ani. 

Vorbim despre un vin elegant, gastronomic, cu gust bogat, complex, gemos de prune uscate, fructe negre – afine, coacăze; vișine coapte, note condimentate și tușe de ciocolată neagră.

Proprietarul cramei Virgil Mândru declară:

Iubesc Feteasca Neagră pentru că seamană atât de bine cu poporul român: ceva în care puțini cred, dar care ascunde un potențial imens .(…)
Apogeum este un vin pe care îl dedic poporului român, geniului său ascuns și un pic – recunosc – încăpățânării mele” 

Crama Apogeum este și gazda proiectului Valahorum, primul proiect în care au fost reunite trei crame cu vinuri din terroir-uri diferite și stiluri de vinificație diferite ale unor foarte buni oenologi, sub o singură umbrelă: Apogeum, Mierla Albă și Mennini. 

Un articol despre vizitele mele în Dealu Mare am scris și aici:
http://adrianajoy.ro/2020/09/16/tururi-oenologice-la-cramele-din-romania-experiente-complexe-cu-vin-si-arta/

Adresă și contacte Crama Apogeum Dealu Mare: 

Gura Vadului, Dealu Mare, Judetul Prahova

E-mail:office@crama-apogeum.ro

Tel:. 0744.638.779

https://www.facebook.com/CramaApogeum

 https://www.instagram.com/crama_apogeum/

Despre Autor

Dan_Paunescu

Am fost dintotdeauna pasionat de calatorii, sa descopar locuri noi si mai putin cunoscute, sa cunosc oameni noi. Imi place sa planific o calatorie in cele mai mici detalii, sa descopar impreuna cu cei dragi noi destinatii, oameni, culturi, atitudini, sa gust mancaruri si bauturi locale.

O sa-ti placa si:

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Continutul este protejat!!!