Castelul Károlyi, Carei:
O evadare de neuitat pentru cei pasionați de istorie
Din Oradea am plecat spre Carei, care se mandreste cu unul dintre cele mai frumoase castele ale Transilvaniei, castelul Károlyi, cu o istorie de peste 500 de ani. Datorita pozitiei acestuia, la 8 km de granita cu Ungaria, a fost ca o fortareata de aparare a granitei vestice a Transilvaniei.
Am fost plăcut impresionată, neştiind că un orăşel atât de mic precum Carei are un muzeu atât de frumos amenajat.
Castelul Karolyi – Scurta istorie
Incep cu câteva rânduri despre istoria oraşului Carei, extrase de pe Wikipedia pentru că numele familiei căreia i-a aparținut castelul se leagă de istoria oraşului:
“Numele orașului (villa Karul) apare într-un document datat din 1320, dar întemeierea localității este anterioară acestei date. În secolul al XIV-lea localitatea era o așezare mică, cu câteva străduțe, casele țăranilor fiind făcute din chirpici și acoperite cu trestie, în jurul domeniului familiei Károlyi. [… ] În secolul al XVIII-lea, orașul avea un caracter agricol (marea majoritate erau iobagi și jeleri), se dezvoltă comerțul și meșteșugurile. În anul 1784 în oraș existau 370 de meseriași care practicau 54 de meserii și erau uniți în bresle meșteșugărești. [… ] În 1754 contele Karolyi Ferenc înființează în oraș prima tipografie a comitatului Satmar, iar în anul 1765 se deschide prima farmacie a orașului (farmacia Jclinek) ”.
Numele oraşului se leagă, iată, de numele familiei Karoly, care era principala familie nobiliară din zonă.
Incepand cu anul 1907, membrii familiei Károlyi nu au mai locuit la Carei si multe dintre elementele de mobilier si obiectele de valoare din interiorul castelului au disparut. Obiectele de valoare ramase in castel au fost inapoiate familiei Károlyi, ca urmare a unui acord intre statul roman si cel maghiar, in perioada interbelica. Tot atunci, o parte a castelului este transformata in sanatoriu si cealalta parte, in cazinou. In 1944 e transformat in spital militar, iar in perioada comunista, in muzeu, casa de cultura si biblioteca.
Unele dintre cele mai importante personalitati care si-au lasat amprenta in istoria castelului au fost aduse in fata noastra prin intermediul figurilor de ceara amplasate in ultima incapere vizitata: contele Gyula Károlyi, prim-ministru al Ungariei, contele Istvan Károlyi, membru al Academiei de Stiinte Maghaire, cel care a reconstruit castelul in forma actuala. Doua dintre momentele memorabile din viata castelului si a Careiului, sunt parca insufletite de personajele din ceara: negocierile pentru semnarea tratatului Pacii de la Satu Mare, din 1711 si vizita regelui Ferdinand I al Romaniei si a reginei Maria, din anul 1919.
In interior se află și o expoziție inedită și unică in nordul Transilvaniei – exemplarele de animale africane care au fost impuscate de satmareanul Tibor Zoltan Panczel. Prosper om de afaceri, acesta a mostenit pasiunea vanatorii de la strabunicul sau, Gyula Nonn, cel care a infiintat prima asociatie de vanatoare din Carei.
Castelul Karoly se află într-un parc, fostul domeniu al familiei care este situat în centrul oraşului.
Muzeul era o înşiruire de încăperi menită a ilustra viața unei familii nobiliare din Imperiul Habsburgic în secolele XVIII-XIX.
Biletul de intrare este 20 de lei și cred că acest castel este un obiectiv care merită vizitat în Carei.
Chiar dacă sunteți doar în trecere, merită să faceți o oprire. 🙂
Mai jos, vei gasi cateva fotografii din calatoria mea:
0 Comments