Cascada Cailor (Borsa, Maramures)-
un peisaj superb oferit de cea mai înaltă cădere de apă din România
În ținutul fermecător al Maramureșului, Cascada Cailor Borșa este una dintre atracțiile turistice, spectac
Maramureșul are diamantele sale neșlefuite, iar Cascada Cailor Borșa dezvăluie un tablou fabulos nu doar prin faptul că este cea mai înaltă cădere de apă din România – 90 de metri – , dar și prin peisajul oferit de natura înconjurătoare – stâncile, brazii și restul vegetației.
Primăvara, când se topesc zăpezile, și toamna, când sunt ploi din belșug, are cele mai mari volume de apă, iar peisajul înverzit este superb, în timp ce iarna, zapada și brazii acoperiți de nea, creează un tablou pitoresc.
Localizare și origine
Cascada Cailor Borșa se află în apropierea stațiunii turistice Borșa Complex, în partea de nord-est a Munților Rodnei, la 1.300 metri altitudine.
Căderea de apă de 90 metri (și uneori peste) este spectaculoasă și prin faptul că are mai multe trepte, cea mai mare atingând 18 metri.
Originea ei se află într-un circ glaciar, alimentat de ploi, zăpezi și râuri subterane, de unde se aruncă în abis pe versantul abrupt al Rezervației Piatra Rea, formând cascada.
Cum spuneam, mai sus, debitul variază în funcție de ploi și de topirea zăpezilor de pe versant, crescând primăvara și toamna, atunci când se topesc zăpezile și câ plouă mai mult.
De aceea, merită vizitată în aceste anotimpuri, când poate fi văzută în toată fala ei. Însă și iarna, stațiunea Borșa, ca de
În urma unui atac al urșilor, o herghelie ar fi căzut / ori s-ar fi aruncat în hău (varianta romanțată a legendei este că ar fi preferat această alegere, decât să fie sfâșiați).
Și, deși se vorbea despre cai ca despre animale “cu aripi”, de data aceasta, spaima nu le-ar mai fi permis să zboare.
(De aceea, Cascada Cailor Borșa este amintită, uneori, ca locul în care caii nu ar mai fi avut aripi să zboare. )
Iar cascada s-ar fi format din lacrimile păstorilor în urma pieirii cailor.
Cât este legendă și cât este adevăr în legendă nu se știe, dar cert este că mai mulți cai au fost găsiți aruncați de pe stânci în timp, fiind probabil atacați de anumale sălbatice.
Cum se ajunge la Cascada Cailor Borsa
Telescaunul cu același nume din Complexul Turistic Borșa, este cea mai simplă variantă de ajuns la cascadă, admirând de la înălțime pitorescul pesiajelor.
Sau, dacă vrei să mergi pe munte și te bucuri de spectacolul naturii, mai pe îndelete și de aer curat, poți urma indicațiile drumului forestier cu mașina – 5 kilometri.
Apoi, din vârful pârtiei, cobori până la Cascada Cailor cam 3 kilometri,
Alte atracții de văzut în zonă
Întreaga Rezervație Pietrosul Rodnei, cea mai mare rezervație naturală din nordul țării, este spectaculoasă cu o multitudine de atracții:
-Poți admira admira lacurile glaciare precum Iezerul – lacul ce are forma hărții României, și circurile glaciare – Zănoaga Mare și Mică, Zănoaga Iezerului,
-Te poți plimba cu mocănița pe Valea Vaserului și apoi poposi la Schitul Pietroasa care se află pe un platou, la poalele masivului Pietrosul Rodnei.
– Iar dacă vrei să vezi mai multe edificii bisericești, acestea sunt din plin – biserica de lemn Sființi Apostoli Mihail şi Gavril, Biserica de piatră Sfântul Ilie, Schitul Vinișorul, mănăstirile Sfântul Nicolae, Sfântul Gheorghe, Prislop sunt câteva dintre acestea.
Mai jos, vei gasi cateva fotografii din calatoria mea:
0 Comments