1. Pagina principală
  2. Romania
  3. Maramures
  4. Cascada Cailor (Borsa, Maramures)

Cascada Cailor (Borsa, Maramures)

Jul 1, 2021 | Romania, Maramures

Cascada Cailor (Borsa, Maramures)-
un peisaj superb oferit de cea mai înaltă cădere de apă din România

În ținutul fermecător al Maramureșului, Cascada Cailor Borșa este una dintre atracțiile turistice, spectaculoase, de necontestat, vizitată de mii de turiști anual. 

Maramureșul are diamantele sale neșlefuite, iar Cascada Cailor Borșa dezvăluie un tablou fabulos nu doar prin faptul că este cea mai înaltă cădere de apă din România – 90 de metri – , dar și prin peisajul oferit de natura înconjurătoare – stâncile, brazii și restul vegetației. 

Primăvara, când se topesc zăpezile, și toamna, când sunt ploi din belșug, are cele mai mari volume de apă, iar peisajul înverzit este superb, în timp ce iarna, zapada și brazii acoperiți de nea, creează un tablou pitoresc. 

Localizare și origine 

Cascada Cailor Borșa se află în apropierea stațiunii turistice Borșa Complex, în partea de nord-est a Munților Rodnei, la 1.300 metri altitudine.

Căderea de apă de 90 metri (și uneori peste) este spectaculoasă și prin faptul că are mai multe trepte, cea mai mare atingând 18 metri. 

20200812 124632

Originea ei se află într-un circ glaciar, alimentat de ploi, zăpezi și râuri subterane, de unde se aruncă în abis pe versantul abrupt al Rezervației Piatra Rea, formând cascada. 

Cum spuneam, mai sus, debitul variază în funcție de ploi și de topirea zăpezilor de pe versant, crescând primăvara și toamna, atunci când se topesc zăpezile și când plouă mai mult. 

De aceea, merită vizitată în aceste anotimpuri, când poate fi văzută în toată fala ei. Însă și iarna, stațiunea Borșa, ca de fapt, tot Maramureșul, devin peisaje mirifice, de poveste. 

În plus, pasionații sporturilor de iarnă au la dispoziție pârtia de schi din Complexul Turistic Borșa, care are o lungime de 2.100 metri și o lățime minimă de 50 de metri

Legenda 

Formarea acestei cascade și numele ei au în spate mai multe legende. Cea mai populară este cea a formării în urma unui căderii în hău a unei herghelii de cai, după ce a fost atacată de urși și spune astfel:

Datorită pășunilor minunate – bogate și frumoase -, Zona Muntele Piatra Rea era locul în care locuitorii Borșei își creșteau hergheliile în belșug, păscând în voie, nestingherite. Iar borșenii erau foarte mândri de caii lor, fiind fala familiilor lor. 

20200812 123426

În urma unui atac al urșilor, o herghelie ar fi căzut / ori s-ar fi aruncat în hău (varianta romanțată a legendei este că ar fi preferat această alegere, decât să fie sfâșiați).

Și, deși se vorbea despre cai ca despre animale “cu aripi”, de data aceasta, spaima nu le-ar mai fi permis să zboare.

(De aceea, Cascada Cailor Borșa este amintită, uneori, ca locul în care caii nu ar mai fi avut aripi să zboare. )

Iar cascada s-ar fi format din lacrimile păstorilor în urma pieirii cailor.

Cât este legendă și cât este adevăr în legendă nu se știe, dar cert este că mai mulți cai au fost găsiți aruncați de pe stânci în timp, fiind probabil atacați de anumale sălbatice. 

Cum se ajunge la Cascada Cailor Borsa

Telescaunul cu același nume din Complexul Turistic Borșa, este cea mai simplă variantă de ajuns la cascadă, admirând de la înălțime pitorescul pesiajelor. 

Sau, dacă vrei să mergi pe munte și te bucuri de spectacolul naturii, mai pe îndelete și de aer curat, poți urma indicațiile drumului forestier cu mașina – 5 kilometri.

Apoi, din vârful pârtiei, cobori până la Cascada Cailor cam 3 kilometri, 

Alte atracții de văzut în zonă 

Întreaga Rezervație Pietrosul Rodnei, cea mai mare rezervație naturală din nordul țării, este spectaculoasă cu o multitudine de atracții:

-Poți admira admira lacurile glaciare precum Iezerul – lacul ce are forma hărții României, și circurile glaciare – Zănoaga Mare și Mică, Zănoaga Iezerului, 

-Te poți plimba cu mocănița pe Valea Vaserului și apoi poposi la Schitul Pietroasa care se află pe un platou, la poalele masivului Pietrosul Rodnei. 

– Iar dacă vrei să vezi mai multe edificii bisericești, acestea sunt din plin – biserica de lemn Sființi Apostoli Mihail şi Gavril, Biserica de piatră Sfântul Ilie, Schitul Vinișorul, mănăstirile Sfântul Nicolae, Sfântul Gheorghe, Prislop sunt câteva dintre acestea.

Vezi si alte fotografii din calatoria mea.

Hai cu rulota la mare!

Hai cu rulota la mare! Soare, relaxare, liniște și pace – cu siguranță abia aștepți să te bucuri de o binemeritată și de o relaxantă vacanță la mare. A merge cu rulota la mare nu doar că este o experiență autentică, ce presupune numai satisfacții, ci și o adevărată...

In plimbare pe acoperisul Romaniei- Varful Moldoveanu (2544 metri)

In plimbare pe acoperisul Romaniei- Varful Moldoveanu (2544 metri) Am văzut multe prezentări despre te miri ce locuri (unele chiar spectaculoase) și consider că, din când în când, mai trebuie promovate și cele reprezentative pentru această țară. Nu știu alții cum...

Craiova-Top 15 atractii turistice

Top 15 atractii turistice din orasul Craiova Sunt un călător îndrăzneț, ce ador să plece cu rucsacul în spate și aparatul de fotografiat în mână spre necunoscut.Uneori bugetul nu îmi permite să plec prea departe, de aceea weekendul acesta plec într-un citybreak prin...

Manastiri din Bucovina

Mănăstiri din Bucovina Închei această serie de articole despre turismul monahal cu cea mai frumoasă regiune, acea regiune pe care eu o consider ca fiind cea mai frumoasă, acea regiune din nordul țării despre care s-au scris multe povești și cu care ne mândrim -...

Manastirea Humor Bucovina

Printre frumusețile Bucovinei: Mănăstirea Humor  Despre mănăstirea Humor știam că este este una dintre cele mai populare și frumoase ctitorii ale Bucovinei, deosebit de apreciată pentru arhitectura și pictura sa atât interioară, cât și exterioară, în mare parte,...

Bistrița

Bistrița - Atractii si obiective turistice Situat în nordul României, la poalele Munților Bargau, nu departe de Pasul Tihuta care leagă regiunea Transilvaniei de cea a Bucovinei, Bistrița este unul dintre cele mai vechi orașe. Descoperirile arheologice indică faptul...

Parcul Mini Transilvania

Parcul Mini Transilvania După cum îi spune și numele, Parcul Mini Transilvania este o colecție de repere Transilvănene, în miniatură, deschis pentru prima dată în 2020, după ridicarea restricțiilor legate de Covid și care s-a dovedit un mare succes, atrăgând până acum...

Lacul Rosu

Lacul Roșu  Lacul Roșu este un lac de baraj natural și este situat la poalele Munților Hășmasul Mare, undeva în apropierea orașului Gheorgheni. Este cel mai mare lac natural de munte din România, numele său fiind legat de oxizii de fier și hidroxizii de fier...

Lacul Colibita

Lacul Colibita Colibița, cunoscută și sub numele de „marea de la munte” sau „locul cu cel mai curat aer din România”, este o oază de liniște și bucurie, invitându-te să admiri natura și să uiți de toate grijile.  Situată la poalele munților Călimani, la doar 40 km...

Manastirea Sucevita Bucovina

Manastirea Sucevita Bucovina „verde de smarald”,picturi religioase impresionate și o colecție de artă remarcabilă    Cu o încărcătură spirituală aparte și frumusețea celei mai bine păstrate picturi exterioare dintre bisericile moldovenești, o arhitectură ce îmbină...

Postari recente

Despre Autor

Dan_Paunescu

Am fost dintotdeauna pasionat de calatorii, sa descopar locuri noi si mai putin cunoscute, sa cunosc oameni noi. Imi place sa planific o calatorie in cele mai mici detalii, sa descopar impreuna cu cei dragi noi destinatii, oameni, culturi, atitudini, sa gust mancaruri si bauturi locale.

Calatorhaihui pe Facebook

Calatorhaihui pe Instagram

[instagram-feed]
O sa-ti placa si:

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Continutul este protejat!!!