1. Pagina principală
  2. Romania
  3. Maramures
  4. Cascada Cailor (Borsa, Maramures)

Cascada Cailor (Borsa, Maramures)

Jul 1, 2021 | Romania, Maramures

Cascada Cailor (Borsa, Maramures)-
un peisaj superb oferit de cea mai înaltă cădere de apă din România

În ținutul fermecător al Maramureșului, Cascada Cailor Borșa este una dintre atracțiile turistice, spectaculoase, de necontestat, vizitată de mii de turiști anual. 

Maramureșul are diamantele sale neșlefuite, iar Cascada Cailor Borșa dezvăluie un tablou fabulos nu doar prin faptul că este cea mai înaltă cădere de apă din România – 90 de metri – , dar și prin peisajul oferit de natura înconjurătoare – stâncile, brazii și restul vegetației. 

Primăvara, când se topesc zăpezile, și toamna, când sunt ploi din belșug, are cele mai mari volume de apă, iar peisajul înverzit este superb, în timp ce iarna, zapada și brazii acoperiți de nea, creează un tablou pitoresc. 

Localizare și origine 

Cascada Cailor Borșa se află în apropierea stațiunii turistice Borșa Complex, în partea de nord-est a Munților Rodnei, la 1.300 metri altitudine.

Căderea de apă de 90 metri (și uneori peste) este spectaculoasă și prin faptul că are mai multe trepte, cea mai mare atingând 18 metri. 

Originea ei se află într-un circ glaciar, alimentat de ploi, zăpezi și râuri subterane, de unde se aruncă în abis pe versantul abrupt al Rezervației Piatra Rea, formând cascada. 

Cum spuneam, mai sus, debitul variază în funcție de ploi și de topirea zăpezilor de pe versant, crescând primăvara și toamna, atunci când se topesc zăpezile și când plouă mai mult. 

De aceea, merită vizitată în aceste anotimpuri, când poate fi văzută în toată fala ei. Însă și iarna, stațiunea Borșa, ca de fapt, tot Maramureșul, devin peisaje mirifice, de poveste. 

În plus, pasionații sporturilor de iarnă au la dispoziție pârtia de schi din Complexul Turistic Borșa, care are o lungime de 2.100 metri și o lățime minimă de 50 de metri

Legenda 

Formarea acestei cascade și numele ei au în spate mai multe legende. Cea mai populară este cea a formării în urma unui căderii în hău a unei herghelii de cai, după ce a fost atacată de urși și spune astfel:

Datorită pășunilor minunate – bogate și frumoase -, Zona Muntele Piatra Rea era locul în care locuitorii Borșei își creșteau hergheliile în belșug, păscând în voie, nestingherite. Iar borșenii erau foarte mândri de caii lor, fiind fala familiilor lor. 

În urma unui atac al urșilor, o herghelie ar fi căzut / ori s-ar fi aruncat în hău (varianta romanțată a legendei este că ar fi preferat această alegere, decât să fie sfâșiați).

Și, deși se vorbea despre cai ca despre animale “cu aripi”, de data aceasta, spaima nu le-ar mai fi permis să zboare.

(De aceea, Cascada Cailor Borșa este amintită, uneori, ca locul în care caii nu ar mai fi avut aripi să zboare. )

Iar cascada s-ar fi format din lacrimile păstorilor în urma pieirii cailor.

Cât este legendă și cât este adevăr în legendă nu se știe, dar cert este că mai mulți cai au fost găsiți aruncați de pe stânci în timp, fiind probabil atacați de anumale sălbatice. 

Cum se ajunge la Cascada Cailor Borsa

Telescaunul cu același nume din Complexul Turistic Borșa, este cea mai simplă variantă de ajuns la cascadă, admirând de la înălțime pitorescul pesiajelor. 

Sau, dacă vrei să mergi pe munte și te bucuri de spectacolul naturii, mai pe îndelete și de aer curat, poți urma indicațiile drumului forestier cu mașina – 5 kilometri.

Apoi, din vârful pârtiei, cobori până la Cascada Cailor cam 3 kilometri, 

Alte atracții de văzut în zonă 

Întreaga Rezervație Pietrosul Rodnei, cea mai mare rezervație naturală din nordul țării, este spectaculoasă cu o multitudine de atracții:

-Poți admira admira lacurile glaciare precum Iezerul – lacul ce are forma hărții României, și circurile glaciare – Zănoaga Mare și Mică, Zănoaga Iezerului, 

-Te poți plimba cu mocănița pe Valea Vaserului și apoi poposi la Schitul Pietroasa care se află pe un platou, la poalele masivului Pietrosul Rodnei. 

– Iar dacă vrei să vezi mai multe edificii bisericești, acestea sunt din plin – biserica de lemn Sființi Apostoli Mihail şi Gavril, Biserica de piatră Sfântul Ilie, Schitul Vinișorul, mănăstirile Sfântul Nicolae, Sfântul Gheorghe, Prislop sunt câteva dintre acestea.

Vezi si alte fotografii din calatoria mea.

Lacul Sfânta Ana

Lacul Sfanta Ana Singurul lac vulcanic din România și din Europa Centrală, Lacul Sfanta Ana se găsește în județul Harghita, comuna Tușnad și pe lângă faptul că este un loc uluitor de vizitat, are și o legendă foarte frumoasă legată de originea sa. Conform acesteia,...

Târgu Mureș – Un City Break in Orasul Trandafirilor

Târgu Mureș - Un City Break in Orasul Trandafirilor Târgu Mureș, cunoscut sub numele de „Orașul trandafirilor“, este principalul oraș al județului Mureș din regiunea Transilvania. În trecut, a făcut parte din Regatul Ungariei, iar astăzi 45% din populație este de...

Crama Apogeum

Crama Apogeum Dealu Mare, singura cramă din România cu amfore din ceramică, un conac istoric și noi spații de cazare  Pentru iubitorii de turism oenologic și de vin, Crama Apogeum un obiectiv de neratat în zona Dealu Mare, din cel puțin 3 motive – frumusețea cramei, a...

Vizita la crama Jidvei, cea mai mare cramă din țară și castelul Bethlen-Haller

Vizita la crama Jidvei, cea mai mare cramă din țară și castelul Bethlen-Haller Îmi doream demult să ajung să vizitez crama Jidvei și renumitul castel Bethlen-Haller – emblema cramei, chiar de când când nu știam eu prea multe despre vin, îl găseam fascinant din poze....

Manastirea Putna, Bucovina

Manastirea Putna, Bucovina, un tezaur prețios al poporului roman  Mănăstirea Putna este probabil primul obiectiv turistic ce trebuie musai vizitat într-o călătorie prin Bucovina. Prima și cea mai importantă ctitorie a lui Ștefan cel Mare, și totodată, unul din cele...

A E R de la Crama Rasova: vibe de vară, cu vinuri fresh, concerte și party-uri în iarbă

A E R de la Crama Rasova: vibe de vară, cu vinuri fresh, concerte și party-uri în iarbă Când mergeți către mare, în apropiere de Autostrada Sarelui și de podul de la Cernavodă, faceți o oprire și pe Dealu Vifor, la Crama Rasova. Cu o așezare și un view - ambele...

Manastirea Voronet Bucovina – legenda și istoria unui locaș minunat   

Manastirea Voronet -despre “Albastrul de Voronet”,legenda și istoria unui locaș minunat     Nu se poate să îți iubești țara, să fii călător și să nu fi auzit de expresia “Albastru de Voroneț”, iar dacă nu ai ajuns încă la mănăstirea care a făcut celebră această...

Grădina Magică a Lavandei din Urlați

Grădina Magică a Lavandei din Urlați – un loc cu suflet, culoare și miresme îmbietoare  Despre lanurile și grădinile de lavandă se tot vorbește în perioada aceasta (până la sfârșitul lui iulie) pentru că suntem în plin sezon al ei, iar eu chiar ador lavanda, așa că nu...

Crama Villa Vinea

Crama Villa Vinea- o încântare pentru iubitorii de vin și turism oenologic  Villa Vinèa este una dintre acele crame care, efectiv, te cucerește cu frumoasa priveliște asupra Văii Târnavelor, râului și satelor înșirate, precum și cu arhitectura turnului impunător, care...

Postari recente

Despre Autor

Dan_Paunescu

Am fost dintotdeauna pasionat de calatorii, sa descopar locuri noi si mai putin cunoscute, sa cunosc oameni noi. Imi place sa planific o calatorie in cele mai mici detalii, sa descopar impreuna cu cei dragi noi destinatii, oameni, culturi, atitudini, sa gust mancaruri si bauturi locale.

Calatorhaihui pe Facebook

Calatorhaihui pe Instagram

This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.
Error: No posts found.

Iti place acest blog?

O sa-ti placa si:

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *