1. Pagina principală
  2. Romania
  3. Maramures
  4. Breb, Maramureș: Ghidul tău către o experiență autentică românească

Breb, Maramureș: Ghidul tău către o experiență autentică românească

Feb 27, 2024 | Romania, Maramures

Breb, Maramureș: Ghidul tău către o experiență autentică românească

Breb este un sat pitoresc situat în partea central-nordică a Maramureșului, la poalele munților Gutâi.
Aflat la o distanță de 25 km de Sighetul Marmatiei și 52 km de Baia Mare, acest sat fermecător este considerat unul dintre cele mai frumoase sate din România.
Cu o istorie îndelungată și o bogată tradiție culturală, Breb este o destinație de vacanță perfectă pentru cei care doresc să experimenteze autenticitatea și frumusețea satului românesc.

Departe de agitația orașelor, Breb oferă o incursiune fascinantă în România rurală, o șansă de a te conecta cu natura și de a descoperi un mod de viață autentic.

20230812 122400

Ce poti face cateva zile in Breb

1. Descoperă arhitectura tradițională:
Admiră casele din lemn cu prispă, porțile sculptate manual și biserica de lemn din secolul al XVIII-lea, monumente care reflectă cultura bogată a Maramureșului. Imaginează-ți o plimbare prin sat, cu casele albe cu acoperișuri de paie, liniștea tulburată doar de ciripitul păsărilor și freamătul naturii.

2. Bucură-te de ospitalitatea locală:
Oamenii din Breb te vor primi cu brațele deschise și te vor face să te simți ca acasă. Participă la o masă tradițională cu preparate delicioase din gastronomia locală și ascultă povești fascinante despre istoria și tradițiile satului. Imaginează-ți o seară la gura sobei, cu o masă plină de bucate alese și povești despre viața la țară.

3. Explorează meșteșugurile locale:
Vizitează atelierele meșteșugarilor din Breb și admiră talentul lor în sculptură în lemn, olărit, țesut și confecționarea costumelor tradiționale. Achiziționează suveniruri autentice create manual, care te vor duce cu gândul la călătoria ta în Breb. Imaginează-te admirând măiestria meșteșugarilor, descoperind tainele meșteșugurilor tradiționale și alegând suveniruri unice care să îți amintească de călătoria ta.

20230812 123245

4. Relaxează-te în natură:
Breb este înconjurat de o zonă naturală pitorească, ideală pentru drumeții, plimbări cu bicicleta și picnicuri. Explorează pădurile verzi, urcă pe dealurile din jur pentru a admira priveliști panoramice ale satului și ale văii râului Iza, relaxează-te la marginea unui lac pitoresc sau bucură-te de o plimbare relaxantă prin grădina satului. Imaginează-ți o plimbare relaxantă prin natură, cu aerul curat al muntelui, ciripitul păsărilor și sunetul izvoarelor cristaline.

20230812 131636

5. Viziteaza Biserica Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril

Una dintre principalele atracții turistice din Breb este Biserica Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril. Această biserică de lemn a fost adusă din satul vecin Copacis și datează din anul 1622. Este una dintre cele mai vechi biserici de lemn din România și este înscrisă pe lista monumentelor istorice. Turnul bisericii păstrează elemente din vechea construcție și este considerat cel mai vechi turn de lemn din țară.

În interiorul bisericii, vei avea ocazia să admiri frumoasele picturi murale, care datează din anul 1626. Aceste picturi sunt doar parțial vizibile, dar sunt de o frumusețe ireală. De asemenea, vei putea vedea icoane vechi de peste 4 secole, care sunt expuse pe pereții bisericii. Casa parohială, construită în anul 1903, este și ea o atracție în sine, cu arhitectura sa tradițională și frumoasele sculpturi în lemn.

Breb Maramures

Satul Breb și tradițiile sale bogate

Brebul este un tinut care a păstrat vie tradițiile și obiceiurile strămoșești de sute de ani. Odată ajuns în Breb, vei fi imediat cucerit de farmecul satului și de autenticitatea locului. Străzile neasfaltate, casele și porțile din lemn, biserici vechi, mestesuguri tradiționale și oamenii ospitalieri îți vor oferi o experiență unică.

În Breb, oamenii încă mai poartă cu mândrie portul popular tradițional. Duminica, poți vedea localnicii ieșind de la biserică îmbrăcați în costume maramureșene, frumos brodate și colorate. Hainele tradiționale sunt un adevărat spectacol vizual și reflectă bogăția și diversitatea culturii maramureșene.

Coconii satului Breb și tradițiile maramureșene

Un alt aspect fascinant al satului Breb sunt coconii, tinerii implicați în promovarea patrimoniului local și a ecoturismului. Acești tineri iubitori ai tradițiilor și mestesugurilor maramureșene sunt implicați în realizarea celor mai frumoase obiecte de artă tradiționale. În curtea bisericii de lemn din Breb, aceștia se adună și lucrează împreună cu bătrânii satului pentru a crea adevărate opere de artă. Lucrul la fus, cusutul pe goblen și cusutul hainelor tradiționale sunt doar câteva dintre mestesugurile pe care le păstrează vie în Breb.

Casele tradiționale și portile din lemn

În plimbarea ta prin satul Breb, vei avea ocazia să admiri casele tradiționale din lemn, autentice și frumos decorate. Portile din lemn reprezintă o adevărată operă de artă, fiind sculptate cu pricepere și având simboluri cu semnificații specifice. Fiecare poartă este unică și reflectă statutul social al proprietarului. Cu cât poarta este mai mare și mai impodobită, cu atât proprietarul este considerat mai instarit. Vizitarea unui mester în lemn, un fauritor de porti, este o experiență pe care nu ar trebui să o ratezi în Breb. Aici vei descoperi secretele meseriei și vei afla că lucrul la o poarta poate dura aproximativ 3 luni, implicând munca a 6 oameni. Prețurile pentru o poartă pot ajunge până la 15.000 de euro.

Cazare și gastronomie tradițională în Breb

Cazare tradițională:

Găsește o varietate de opțiuni de cazare în Breb, de la pensiuni tradiționale la case de vacanță și cabane montane.
Alege cazarea potrivită pentru nevoile și preferințele tale, de la pensiuni cu specific local la cabane izolate în mijlocul naturii.
Cateva pensiuni: 

pensiunea “Casa cu Tei”, unde te poți bucura de o atmosferă autentică și de o primire călduroasă,
pensiunea “La Cetate”, situată într-un cadru natural pitoresc, și
cabana “Valea Izei”, ideală pentru cei care doresc o experiență montană autentică.

De asemenea, pentru cei care doresc să petreacă mai mult timp în satul Breb, există numeroase opțiuni de cazare în case tradiționale renovate. Aceste case de oaspeți oferă o atmosferă autentică și confortabilă, unde poți experimenta viața satului la prima mână. Gazdele locale te vor întâmpina cu ospitalitate și te vor răsfăța cu mâncăruri tradiționale pregătite din ingrediente naturale și proaspete.

20230812 130248

 Descoperă gastronomia locală:

Degustă preparatele tradiționale românești la pensiunile din Breb. Savurează mâncăruri delicioase, precum bulzul ciobănesc, sarmale cu mămăligă, plăcinte cu brânză sau varză, horincă și afinată, deserturi ca papanașii și prăjiturile cu brânză.

Eu va recomand Pensiunea Casa Luca, unde am petrecut un concediu minunat
https://www.facebook.com/brebcasaluca

Aici, ai ocazia de a gusta din gastronomia tradițională maramureșeană.
Poți savura preparate din carne de porc, brânzeturi locale, zacuscă și salată de vinete, tocăniță de hribi cu mămăliguță și multe alte delicii culinare
Toate acestea sunt acompaniate de afinată, palinca și sucuri naturale de mere, care completează perfect experiența culinară în Breb.

20230812 183715 20230811 215512

Excursii în împrejurimile Brebului:

1. Sighetu Marmației: Vizitează orașul medieval Sighetu Marmației, situat la aproximativ 40 km de Breb. Admiră Cetatea Sighetu Marmației, construită în secolul al XIV-lea, Muzeul Etnografic al Maramureșului cu colecții bogate de obiecte tradiționale și Muzeul Memorial al victimelor comunismului din Sighet. Imaginează-te plimbându-te pe străduțele pietruite din centrul vechi al orașului, cu case colorate și o atmosferă medievală.

2. Mănăstirea Bârsana: Descoperă Mănăstirea Bârsana, o mănăstire ortodoxă situată la aproximativ 20 km de Breb. Admiră frescele exterioare ale mănăstirii, considerate a fi capodopere ale artei bizantine, și participă la slujbele religioase cu o atmosferă spirituală deosebită. Imaginează-te vizitând mănăstirea cocoțată pe un deal, cu priveliști panoramice ale văii Izei, ascultând sunetul clopotelor și respirând aerul curat al muntelui.

3. Cimitirul Vesel din Săpânța: Vizitează Cimitirul Vesel din Săpânța, un cimitir unic cu cruci de lemn sculptate manual și decorate cu epitafuri amuzante și pline de umor. Imaginează-te plimbându-te prin cimitir, admirând crucile colorate și citind epitafurile care povestesc viața și personalitatea celor decedați.

 

4. Lacul Firiza: Relaxează-te la Lacul Firiza, un lac artificial situat la aproximativ 30 km de Breb. Bucură-te de o plimbare cu barca pe lac, de o plimbare pe malul lacului sau de un picnic în natură. Imaginează-te admirând priveliștea lacului înconjurat de munți, cu apa cristalină și pădurile verzi care îl înconjoară.

5. Parcul Național Munții Maramureșului: Explorează Parcul Național Munții Maramureșului, o zonă naturală protejată cu peisaje montane spectaculoase, păduri virgine și floră și faună unică. Imaginează-te făcând drumeții pe trasee montane marcate, admirând cascade și lacuri glaciare, urcând pe vârfuri montane și respirând aerul curat al muntelui.

 

6. Plimbări cu bicicleta: Breb este un loc ideal pentru plimbări cu bicicleta prin zone rurale pitorești. Există trasee pentru toate nivelurile de dificultate, de la drumuri asfaltate ușor de parcurs la poteci forestiere mai dificile. Imaginează-te explorând satele din jurul Brebului, cu bicicleta, admirând casele tradiționale, câmpurile cultivate și priveliștile panoramice ale văii Izei.

7. Ateliere de meșteșuguri: Vizitează atelierele meșteșugarilor din Breb și din satele din jur pentru a descoperi meșteșugurile tradiționale ale Maramureșului. Participă la demonstrații practice și achiziționează suveniruri autentice create manual. Imaginează-te admirând talentul meșteșugarilor, descoperind tainele meșteșugurilor tradiționale și alegând suveniruri unice care să îți amintească de călătoria ta.

Concluzie

Satul Breb din Maramureș este o destinație de vacanță perfectă pentru cei care doresc să experimenteze autenticitatea și frumusețea satului românesc. Cu străzi neasfaltate, case și porți din lemn, biserici vechi și tradiții vii, Breb te va cuceri cu farmecul său.

Aici vei descoperi un loc în care tradițiile și obiceiurile strămoșești sunt păstrate vie de sute de ani.

Vizitarea satului Breb și a împrejurimilor sale este o experiență unică și memorabilă, care îți va oferi o privire autentică asupra culturii și tradițiilor maramureșene.

Mai jos, vei gasi cateva fotografii din calatoria mea:

Pestera Ursilor: O calatorie fascinanta in inima Muntilor Apuseni

Pestera Ursilor: O calatorie fascinanta in inima Muntilor Apuseni Imagineaza-ti o lume fascinanta, ascunsa in adancurile Muntilor Apuseni, unde stalactite si stalagmite sclipesc in lumina reflectoarelor, dezvaluind o istorie veche de mii de ani. Aici, in Pestera...

Muzeul de arta Craiova

Muzeul de arta Craiova Cuprins: Impact-Site-Verification: 6acb7e31-a693-4a66-8487-17a637eba807 I. Istoricul și importanța muzeului - Construcția și arhitectura impresionantă a clădirii II. Colecțiile și exponatele din Muzeul de artă Craiova - Picturi și sculpturi...

Izbucul Tauz, cea mai mare peșteră scufundată din România

Izbucul Tauz, Muntii Apuseni cea mai mare peșteră scufundată din România Există în adâncurile Munților Apuseni multe peșteri misterioase. Una dintre acestea este ascunsă de Izbucul Tăuz, un loc pe cât de frumos, pe atât de imposibil de explorat de noi, turiștii...

In plimbare pe acoperisul Romaniei- Varful Moldoveanu (2544 metri)

In plimbare pe acoperisul Romaniei- Varful Moldoveanu (2544 metri) Am văzut multe prezentări despre te miri ce locuri (unele chiar spectaculoase) și consider că, din când în când, mai trebuie promovate și cele reprezentative pentru această țară. Nu știu alții cum...

Craiova-Top 15 atractii turistice

Top 15 atractii turistice din orasul Craiova Sunt un călător îndrăzneț, ce ador să plece cu rucsacul în spate și aparatul de fotografiat în mână spre necunoscut.Uneori bugetul nu îmi permite să plec prea departe, de aceea weekendul acesta plec într-un citybreak prin...

Manastiri din Bucovina

Mănăstiri din Bucovina Închei această serie de articole despre turismul monahal cu cea mai frumoasă regiune, acea regiune pe care eu o consider ca fiind cea mai frumoasă, acea regiune din nordul țării despre care s-au scris multe povești și cu care ne mândrim -...

Manastirea Humor Bucovina

Printre frumusețile Bucovinei: Mănăstirea Humor  Despre mănăstirea Humor știam că este este una dintre cele mai populare și frumoase ctitorii ale Bucovinei, deosebit de apreciată pentru arhitectura și pictura sa atât interioară, cât și exterioară, în mare parte,...

Bistrița

Bistrița - Atractii si obiective turistice Situat în nordul României, la poalele Munților Bargau, nu departe de Pasul Tihuta care leagă regiunea Transilvaniei de cea a Bucovinei, Bistrița este unul dintre cele mai vechi orașe. Descoperirile arheologice indică faptul...

Parcul Mini Transilvania

Parcul Mini Transilvania După cum îi spune și numele, Parcul Mini Transilvania este o colecție de repere Transilvănene, în miniatură, deschis pentru prima dată în 2020, după ridicarea restricțiilor legate de Covid și care s-a dovedit un mare succes, atrăgând până acum...

Lacul Rosu

Lacul Roșu  Lacul Roșu este un lac de baraj natural și este situat la poalele Munților Hășmasul Mare, undeva în apropierea orașului Gheorgheni. Este cel mai mare lac natural de munte din România, numele său fiind legat de oxizii de fier și hidroxizii de fier...

Postari recente

Despre Autor

Dan_Paunescu

Am fost dintotdeauna pasionat de calatorii, sa descopar locuri noi si mai putin cunoscute, sa cunosc oameni noi. Imi place sa planific o calatorie in cele mai mici detalii, sa descopar impreuna cu cei dragi noi destinatii, oameni, culturi, atitudini, sa gust mancaruri si bauturi locale.

error: Continutul este protejat!!!