Biserici de lemn din Maramureș
Hei, călători hai-hui, ați vizitat bisericile de lemn din Maramureș?
Un articol despre bisericile de lemn din Maramureș ar fi incomplet dacă nu aș vorbi despre istoria acestui loc și despre influențele pe care le regăsim aici.
Pentru aceia dintre voi care nu s-au aventurat încă spre acea zonă, Maramureș sau Țara Lemnului așa cum mai este cunoscută regiunea, este un tărâm de poveste situat în partea de nord-vest a țării noastre, o parte din regiune aparținând acum Ucrainei. Este deja cunoscut de toată lumea și mai ales de către cei care iubesc obiceiurile și cunosc istoria țării noastre, că Maramureșul este unul dintre locurile în care oamenii și-au păstrat tradițiile de-a lungul timpului, în ciuda momentelor grele prin care au trecut.
Aici, poate mai intens ca în toate celelalte regiuni istorice ale României, se pot observa „elemente specifice pe care nu le mai găsim în alte zone.” Deși adesea a reprezentat un dezavantaj din punct de vedere economic faptul că regiunea este una relativ izolată, fiind înconjurată de munți, cu păduri greu de pătruns, acest lucru a ajutat la dezvoltarea culturii lemnului și la păstrarea acestor elemente culturale intacte până în zilele noastre.
Cultura lemnului și bisericile de lemn din Maramureș
Identitatea Maramureșului s-a construit în jurul lemnului, iar oamenii locului și-au păstrat tradiția și credința ortodoxă, dovadă fiind numeroasele lăcașe de cult construite aici de-a lungul timpului. De altfel, aici există peste 100 de biserici din lemn, opt dintre ele fiind introduse în patrimoniul mondial UNESCO din anul 1999, acestea făcând parte din traseul cunoscut sub denumirea de Drumul bisericilor de lemn. Bisericile au fost construite cu grijă, cu diverse motive sculptate în lemn, care spun povestea locului și a oamenilor care au trăit sau continuă să trăiască aici.
Lista bisericilor din patrimoniul mondial UNESCO:
- Biserica de lemn din Budești Josani, Budești
- Biserica de lemn din Desești, Desești
- Biserica de lemn din Bârsana, Bârsana
- Biserica de lemn din Poienile Izei, Poienile Izei
- Biserica de lemn din Ieud Deal, Ieud
- Biserica de lemn din Șurdești, Șurdești
- Biserica de lemn din Plopiș, Plopiș
- Biserica de lemn din Rogoz, Rogoz
Cum putem ajunge în Maramureș?
Putem ajunge pe cale aeriană, din București pe aeroportul din Baia Mare sau terestră, fie cu trenul, autocarul sau mașina personală.
Pentru mai multe detalii despre căile de acces, vă invit să consultați informațiile de aici.
Mai jos, vei gasi cateva fotografii din calatoria mea:
0 Comments