A E R de la Crama Rasova: vibe de vară, cu vinuri fresh, concerte și party-uri în iarbă
Când mergeți către mare, în apropiere de Autostrada Sarelui și de podul de la Cernavodă, faceți o oprire și pe Dealu Vifor, la Crama Rasova. Cu o așezare și un view – ambele spectaculoase, locul inspiră A E R modern și dă un mood extraordinar, de libertate și bună dispoziție. Îmi veți mulțumi! Unul dintre voi care conduce se poate bucura de priveliște și își poate lua vinuri pentru la mare; ce sa facem, cineva trebuie sa se sacrifice :)).
Sau puteți merge special într-un tur de degustare pentru că un trip aici se merită din plin – aveți ce vedea, bea, iar “rasovenii” sunt deosebit de prietenoși și ospitalieri.
Diferite pachete de degustare pentru grupuri sunt disponibile pe site-ul cramei, vă puteți alege varianta care vă convine mai mult.
Și mai bine, dacă sunteți iubitori de party-uri în aer liber și concerte, urmăriți calendarul de evenimente pentru că periodic se întâmplă lucruri la Crama Rasova: A E R, de care aminteam la început, este denumirea generică a unei serii de evenimente în aer liber, pe iarbă, cu pufuri colorate, vinuri multe, mâncare, concerte și apusuri spectaculoase, care adună sute de oameni din toată țara.
Pe lângă vizita la cramă, aveți ocazia să urmăriți și cursul Dunării de pe terasele însorite care descriu un peisaj fermecător și completează armonios „drumul vinului”.
Ce vedeți la Crama Rasova
Crama dobrogeană Rasova este una dintre cele mai tinere crame de la noi – o investiție modernă, cu o arhitectură modulară superbă, vinuri proaspete, tinerești și ele, etichete cu denumiri sugestive și poezie – La Plage, Sur Mer, Nud, Craft, Imperfect , Dulce Nebunie sunt câteva game de vinuri produse aici.
La cramă, veți putea urmări întreg procesul de vinificație, de la culesul strugurilor până la fermentarea în tancuri și maturarea în butoaie speciale; totul este făcut cu grijă și atenție la calitate și detalii. Se vede și multă pasiune în investiția aceasta a proprietarilor – Zoe Ghiuri și George Ghiuri.
Un tur ghidat urmărește drumul pe care îl parcurg strugurii culeși manual, procesarea lor, selecția celor mai bune boabe care se face printr-un proces gravitațional. Pentru fermentare, sunt depuși în tancuri de diferite dimensiuni, pentru a menține un bun control al boabelor și a păstra fiecare aromă. Călătoria continuă în sala de maturare, unde vinul este introdus în baric – butoaie din stejar franțuzesc. Următorul pas în drumul vinului este zona de îmbuteliere. Turul se încheie armonios, firește! în sala de degustare.
Rasova are 50 de ha de viță-de-vie, principalele soiuri de struguri cultivate fiind: Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Cabernet, Syrah și Pinot Noir, dar și soiuri mai puțin folosite azi pentru vinuri îmbuteliate precum Mamaia și Columna.
Potențialul terroir-ului de care spuneam la început este dat de amplasarea cramei în vecinătatea Dunării, influențat evident de alți favorabili dezvoltării unei podgorii de calitate: clima uscată, prezența vântului adus de Dunăre, solul calcaros și nisipos, lanțul trofic dobrogean: prezența unor plante și animale rare (țestoasa de uscat dobrogeană, popândăul, pelicanul). Bineînțeles, soarele “dobrogean” joacărol esențial pentru calitatea strugurilor și a vinului și reprezintă unul dintre simbolurile cramei. O stilizare a soarelui veți regăsi inclusiv pe sol și în câteva locuri în cramă, precum și pe unele etichete.
Recomandări vinuri. Note de degustare
În sala de degustare, sunteți ghidați pas cu pas în urmrirea culorii, aromelor olfactive și a gustului și postgustului vinurilor, precum și în înțelegerea asociarilor culinare ce completează experiența degustării. Am ales aici să descriu trei dintre vinurile cramei, dar nu ezitați să încercați cât mai multe, dacă aveți ocazia.
La Plage Alb. Cupaj de Chardonnay, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel. Proaspăt, fructat, un vin de vară, prietenos, îmbie olfactiv cu note de fructe galbene – caise, piersici, note citrice. Se dezvaluie în gust complex, cu accente de mere zemoase, citrice, nuanțe exotice, tușe vegetale. Reconfortant pe post gust, cu aceleași note de fructe galbene.
Sur Mer Rose. Fetească Neagră Pinot Noir, Syrah. Combină foarte reușit și elegant prospețimea și complexitatea. Vine cu note “vaporoase” de fructe roșii, citrice și flori de primăvară. Arome de zmeură, căpșune și mure, completate de note de grepfruit și ierburi aromate. Se simt bine notele de fructe roșii, aciditatea bună și pe final, mineralitatea salină. Un vin foarte expresiv!
De precizat că gama Rasova Sur Mer, care mai reunește pe lângă rose-ul de mai sus, un Pinot Gris și un Sauvignon Blanc, poartă semnătura unuia dintre cei mai apreciați oenologi români, Răzvan Macici.
Rasova Craft Rose 2018. Este un spumant, să zicem, mai atipic, nefiltrat, obținut din Pinot noir 100% – brut natur. Nas complex de fructe galbene – piersică, citrice, fructe roșii de primăvară, gust cu aceleași fructe roșii – căpșune, zmeură, cireșe albe, ușoară cremozitate.
Adresă și contacte Crama Rasova:
Cernavodă, pe Dealul Vifor, Parcela 345.
Tel.: 0720.737.777
E-mail: salut@cramarasova.ro
www.cramarasova.ro
Pe pagina de facebook a cramei gasiti toate detaliile despre evnimentele de care aminteam.
0 Comments