Interviu cu Loredana Pătruțiu Balteș
Loredana este autoarea blogului de călătorii: Călătorie în jurul lumii, destinat familiilor care călătoresc cu copiii, iubitorilor de călătorii urbane, precum și turiștilor aflați în căutarea unor peisaje naturale spectaculoase. Blogul său este ideal pentru cei care caută călătorii cu sens, pentru spiritele curioase, dar și pentru iubitorii de frumos care știu că fiecare loc are o poveste.
Destinațiile prezentate în paginile blogului fac referire la obiective turistice din Europa (România, Franța, Italia, Germania, Spania – inclusiv insulele Canare: Tenerife, La Gomera și Gran Canaria, Marea Britanie, Scoția, Norvegia, Elveția, Luxemburg, Monaco, Grecia, Portugalia – inclusiv insulele Azore și Madeira, cât și din Asia (Turcia, Vietnam, Laos, Indonezia, Malaiezia), Africa (Réunion, Mauritius, Seychelles) și America Centrală și Caraibe (Costa Rica și Martinica).
De ce călătoriți și cât de des o faceți?
Loredana: Pentru că sunt un explorator autentic, călătoriile au un rol central în viața mea. Mă ajută să îmi încarc bateriile, să mă relaxez, să mă regăsesc și, mai ales, să mă bucur de fiecare loc, de fiecare poveste, de fiecare om diferit pe care îl întâlnesc. Deși nu călătoresc atât de des cum mi-aș dori, reușesc să călătoresc cel puțin de 2 ori pe an în străinătate și cel puțin o dată pe lună prin țară.
Care este impactul călătoriilor asupra dezvoltării dumneavoastră personale?
Loredana: Pornind de la celebrul citat: „Lumea este o carte, iar cei care nu călătoresc citesc doar o pagină“, consider călătoriile cea mai frumoasă și rapidă modalitate de dezvoltare personală, întrucât presupune ieșirea din zona de confort, adaptabilitate, deschidere la experiențe inedite, explorarea necunoscutului, un proces de cunoaștere a istoriei obiectivelor turistice vizitate, precum și interacțiune cu oameni diferiți, cu obiceiuri și tradiții inedite.
Ce contează cel mai mult într-o călătorie?
Loredana: Pentru mine călătoria nu este o destinație, ci un proces de cunoaștere. De aceea, ori de câte ori pornesc în călătorie, merg cu mintea deschisă, dornică de a mă bucura de tot ceea ce întâlnesc în cale. Observ, învăț, experimentez și mă bucur de fiecare loc și moment, știind că este irepetabil
Dacă ar fi să vă porniți spontan într-o călătorie și vi s-ar spune să luați doar 3 lucruri, care ar fi ?
Loredana: Recunosc faptul că nu sunt un călător spontan și prin urmare, cu câteva zile înainte de a porni în călătorie, pregătesc bagajul pentru a fi sigură că nu uit ceva în ultimul moment. Dar dacă aș pleca în mod spontan, cu siguranță aș lua: pașaportul, cardul și telefonul.:)
Există o destinație care v-a surprins complet, contrar așteptărilor inițiale?
Loredana: Fiecare destinație turistică e surprinzătoare, unele în bine, altele în rău. Dacă Insulele Azore mi-au depășit așteptările într-un mod pozitiv, la polul opus la fi Barcelona, un oraș senzațional, dar cu care nu am rezonat niciodată.
Cum a evoluat abordarea dumneavoastră în redactarea articolelor de-a lungul timpului? S-a schimbat ceva?
Loredana: Aș tinde să cred că este o evoluție în abordarea articolelor de pe blog. În primul rând, este vorba de o evoluție personală inevitabilă, în funcție de vârsta la care am vizitat locația respectivă sau la care am scris articolul. Apoi, depinde și de modul în care o anumită locație m-a inspirat: unele articole povestesc experiențe personale, emoții, trăiri, altele sunt mai degrabă pur informative.
Vă considerați călător sau turist? Credeți că este vreo diferență?
Loredana: Diferența dintre un călător și un turist ține de modul în care fiecare trăiește experiența locului vizitat, de mentalitate și de scop. Cu siguranță, eu sunt un călător autentic deoarece îmi place să descopăr nu doar să vizitez, să mă întorc acasă nu doar cu poze și o stare de relaxare, ci schimbată, întrucât percep călătoria o formă de transformare interioară.
Citiți articole despre o anumită destinație înainte de a merge acolo? Dacă da, ce informații vă așteptați să găsiți în ele?
Loredana: Da, întotdeauna mă documentez înainte de a ajunge într-o destinație turistică. Pe de o parte pentru a eficientiza timpul petrecut acolo și a vizita obiectivele turistice care mă interesează, pe de altă parte, pentru a înțelege ceea ce văd și a aprecia locurile la justa lor valoare. De exemplu, vizita unei ruine nu îmi va spune prea multe, dacă nu îi cunosc istoria.
Prin urmare, sunt interesată, în special, de lista obiectivelor turistice, prezentate mai detaliat, pentru a-mi stabili punctele de interes.
Dacă cineva ar vrea să înceapă un blog de călătorii ce sfaturi ați avea? Credeți că mai sunt relevante blogurile scrise în era digitală, unde formatul video este mult mai vizibil?
Loredana: I-aș recomanda să o facă într-un mod autentic, să își găsească un stil propriu și chiar dacă nu va fi unul comercial, cu siguranță va exista un segment de cititori care se va regăsi în articolele sale.
Formatul video este mai accesibil pentru o categorie mai largă de consumatori de conținut digital, însă cred că articolele de blog, bine documentate, vor continua să rămână prima alegere pentru cei care vor să se informeze temeinic înainte de a vizita o destinație turistică.
Aveți vreun vis legat de călătorii? Care este acesta?
Loredana: Da, încă din copilărie am fost fascinată de orașul pierdut al incașilor, Machu Picchu din Peru. Misterul care planează asupra acestei comori ascunse în inima munților Anzi, la 2 430 m altitudine, construită cu tehnici arhitecturale necunoscute, continuă să mă pasioneze. Din păcate, nu am vizitat încă Machu Picchu, dar în momentul în care o voi face, voi avea un puternic sentiment de împlinire sufletească.
0 Comments