1. Pagina principală
  2. Europa-Centrala
  3. Cehia
  4. Praga – Orasul de Aur

Praga – Orasul de Aur

Jun 4, 2023 | Cehia

Praga se află într-un cot al Vltavei, aproape la jumătatea drumului dintre Berlin şi Viena.
Este construită pe șapte coline, iar castelul din Praga (Praăsiy hrad), pe malul vestic, domină tot oraşul.
 
Fabulosul palat gotic şi bisericile au fost construite în timpul lui Carol al IV-lea, împărat al Sfântului Imperiu Roman şi rege al Germaniei.
Praga a scăpat neafectată din al Doilea Război Mondial şi nealterată de perioada comunistă.
De la căderea comunismului, oraşul a devenit o destinaţie extrem de populară, mai ales pentru tinerii care vin să se bucure de cafenelele culturale şi de însufiețita viaţă de noapte a orașului, într-un peisaj minunat.
 

Cele mai frumoase obiective turistice din Praga

Podul Carol

Podul Carol (Kerliev Most) a fost construit în secolul XIV și leagă Orașul Vechi de Mala Strana.
 
A fost singurul pod pe Vilava până în 1741. Acum este unul din simbolurile orașului.
Mici standuri de artizanat local sunt instalate de-a lungul podului.
Acceeul pe pod este apăral de două turnuri.
Turnul Orașului Vechi datează din secolul XIV si este o capodoperă a artei gotice. În secolele XV! și XVII, catolicii au adăugat statuile care dainuie si astăzi.

Cea ma veche și cea mai interesantă statuie este cea a Sfântului loan Nepomucne (cea de-a opta în directa Cestelului) Aceasta datează din 1683 și a fost construită la cererea iezuților. loan Nepomucne a fost preot in Praga sub domnia lui Venceslas al IV-lea.

Casa Municipală

Casa Municipală este o clădire in stil Art Nouveau, dintre care Casa Municipală.

S-a ridicat pe amplasamentul fostului Palat regal, în centrul orașului.
Construrea ei a durat între 1905-1911 și este o capodoperă Art Nouveau atât în intenor că și în extenor Astăzi este un centru de cultură şi include două restaurante şi o brasene.  Cea mai mare sală, este sala Smetana.
 
Teatrul Naţional
Cladirea Teatrului Naţional și-a propus să simbolizeze trezirea naţională. A fost finanțată în specai pnn contribuţii voluntare. Lucrările au început în 1868. Clădirea este în sai neo renascentist, decorată cu picturi și sculpturi de mare valoare.
Astăzi, pe această scenă prestgoasă se pot viziona piese de teatru, spectacole de operă şi balet.
Acoperişul Teatrului Națonal este de culoarea cerului de noapte, semănat cu stele.Oraşul vechiEste un labirint de străduțe și de pasaje pavate.
În centru se afiă Piaţa Oraşului Vechi. Aici şe găsesc restaurante, cafenele, buticuri, galerii și muzee.
Piaţa Orașului Vechi este menţionată pentru prima oară documentar în 1091.
Statuia lui Jan Hus este construită în centrul său, fiind ridicată la 6 iulie 1915, cu ocazia împlinirii a 500 de ani de la moartea reformatorului.
 
Tumul panoramic (turnul observatorului)
 
A fost construit în 1891 cu ocazia expoziţie jubileului.
Este o imitație a turnului Eiffel, ce domină colina Petrin.
Praghezilor le place s spună că înălțimea colinei şi a turnului echivalează cu înălțimea turnului Eiffel. Turnul măsoara 60 m înălțime, nu are ascensor şi pentru a ajunge pe platforma panoramică trebuie urcată scară cu 299 de trepte.

Din vârf, panorama ce se deschide asupra Oraşului Vechi şi a Castelul: este magnifică. Când vremea este frumoasă, se văd munții Krknose, situaţi la 150 km nord-est de Praga.

Turnul Pulberăriei este una din cele 13 porţi care păzeau intrarea în oraş. Datează din secolul al XV-lea şi a înlocuit un turn mai vechi.

Palatul Hradcany

 
Este un adevarat complex arhitectonic – cel mai mare castel din Europa.
Include Palatul regal, trei biserici, catedrală, o mânăstire şi grădini.
Opera Naţională a fost ridicată pe locul teatrului din Noul Oraş.Rudolfinum
 

A fost construit în 1876-1884 în stil neo-renascentist. La început a găzduit o galerie de artă şi Muzeul de Arte Decorative. între 1918-1939, sala Dvorak, care este sala principală, a fost sediul parlamentului primei Republici Cehoslovace. Rudolfinum este astă: una din cele mai prestigioase săli de concerte din Praga, sediul orchestrei filarmonice cehe.

Cartierul Mala Strana

 

Cartierul Mala Strana este foarte apreciat de turistil, cu străduțe şi clădiri vechi. Nici un imobil nu fost construit aici după secolul XVIII. Este un cartier cu bogăție istorică, liniştit datorit numeroaselor parcuri şi grădini. Acoperişurile sale roşii sunt dominate de domul bisericii Sfânt Nicolae.

Biserica Sfântul lacob

 

Este una dintre cele mai frumoase din Praga, bogat decorată şi c o zestre impresionantă de capodopere. Aici se găseşte cel mai frumos mormânt baroc di Bohemia, cel al contelui Mitrovice.

Piața Venceslas

Este numită adesea „Champs Elysees-ul Pragăi”.
Este o piață animată zi şi noapte, cu buticuri, cafenele şi restaurante.
Este intr-adevar impresionanta, masurand 750 m în lungime şi 60 m în lățime, fiind folosita ca loc de paradă şi de manifestații.
Originea sa datează din timpul regelui Carol al IV-lea, aici fiind un targ de cai.

 
În faţa Muzeului Naţional se afla statuia Sfântului Venceslas pe cal.
La câțiva metri de statuie se află un mic memorial dedicat celor care au murit în lupta împotriva comunismului.
Cel mai cunoscut este Jan Palach, care şi-a dat foc în ianuarie 1969, în semn de protest împotriva invaziei tancurilor sovietice.
În această piaţă, praghezii s-au adunat in noiembrie 1989 pentru a protesta împotriva regimului comunist.

Vezi si alte fotografii din calatoria mea.

In continuare, 2 clipuri video:

  • Cartierul vechi – Piata Ceasului
  • Palatul Hradcany, Schimbarea Garzii

 

Hai cu rulota la mare!

Hai cu rulota la mare! Soare, relaxare, liniște și pace – cu siguranță abia aștepți să te bucuri de o binemeritată și de o relaxantă vacanță la mare. A merge cu rulota la mare nu doar că este o experiență autentică, ce presupune numai satisfacții, ci și o adevărată...

In plimbare pe acoperisul Romaniei- Varful Moldoveanu (2544 metri)

In plimbare pe acoperisul Romaniei- Varful Moldoveanu (2544 metri) Am văzut multe prezentări despre te miri ce locuri (unele chiar spectaculoase) și consider că, din când în când, mai trebuie promovate și cele reprezentative pentru această țară. Nu știu alții cum...

Craiova-Top 15 atractii turistice

Top 15 atractii turistice din orasul Craiova Sunt un călător îndrăzneț, ce ador să plece cu rucsacul în spate și aparatul de fotografiat în mână spre necunoscut.Uneori bugetul nu îmi permite să plec prea departe, de aceea weekendul acesta plec într-un citybreak prin...

Manastiri din Bucovina

Mănăstiri din Bucovina Închei această serie de articole despre turismul monahal cu cea mai frumoasă regiune, acea regiune pe care eu o consider ca fiind cea mai frumoasă, acea regiune din nordul țării despre care s-au scris multe povești și cu care ne mândrim -...

Manastirea Humor Bucovina

Printre frumusețile Bucovinei: Mănăstirea Humor  Despre mănăstirea Humor știam că este este una dintre cele mai populare și frumoase ctitorii ale Bucovinei, deosebit de apreciată pentru arhitectura și pictura sa atât interioară, cât și exterioară, în mare parte,...

Bistrița

Bistrița - Atractii si obiective turistice Situat în nordul României, la poalele Munților Bargau, nu departe de Pasul Tihuta care leagă regiunea Transilvaniei de cea a Bucovinei, Bistrița este unul dintre cele mai vechi orașe. Descoperirile arheologice indică faptul...

Parcul Mini Transilvania

Parcul Mini Transilvania După cum îi spune și numele, Parcul Mini Transilvania este o colecție de repere Transilvănene, în miniatură, deschis pentru prima dată în 2020, după ridicarea restricțiilor legate de Covid și care s-a dovedit un mare succes, atrăgând până acum...

Lacul Rosu

Lacul Roșu  Lacul Roșu este un lac de baraj natural și este situat la poalele Munților Hășmasul Mare, undeva în apropierea orașului Gheorgheni. Este cel mai mare lac natural de munte din România, numele său fiind legat de oxizii de fier și hidroxizii de fier...

Lacul Colibita

Lacul Colibita Colibița, cunoscută și sub numele de „marea de la munte” sau „locul cu cel mai curat aer din România”, este o oază de liniște și bucurie, invitându-te să admiri natura și să uiți de toate grijile.  Situată la poalele munților Călimani, la doar 40 km...

Manastirea Sucevita Bucovina

Manastirea Sucevita Bucovina „verde de smarald”,picturi religioase impresionate și o colecție de artă remarcabilă    Cu o încărcătură spirituală aparte și frumusețea celei mai bine păstrate picturi exterioare dintre bisericile moldovenești, o arhitectură ce îmbină...

Postari recente

Despre Autor

Dan_Paunescu

Am fost dintotdeauna pasionat de calatorii, sa descopar locuri noi si mai putin cunoscute, sa cunosc oameni noi. Imi place sa planific o calatorie in cele mai mici detalii, sa descopar impreuna cu cei dragi noi destinatii, oameni, culturi, atitudini, sa gust mancaruri si bauturi locale.

Calatorhaihui pe Facebook

Calatorhaihui pe Instagram

[instagram-feed]
O sa-ti placa si:

0 Comments

error: Continutul este protejat!!!