1. Pagina principală
  2. Romania
  3. Crisana
  4. Oradea – Cel mai frumos oras din România | Ce poti face...

Oradea – Cel mai frumos oras din România | Ce poti face o zi aici?

Apr 8, 2021 | Romania, Crisana

 

Oradea este un oraş care arată ca în Occident iar clădirile sunt reabilitate cu foarte mult bun gust. Arhitectura din Oradea este o combinaţie dintre clădirile moderne şi cele istorice iar schimbările din ultimii ani îi dau un farmec aparte.

In anul 2011, Oradea a fost singurul oras din tara inclus in reteaua europeana a oraselor Art Nouveau, dupa ce 20 de cladiri ale orasului au fost recunoscute ca apartinand acestui stil. La vremea aparitiei acestui curent, Oradea era un oras in plina dezvoltare, sub dominatie austro-ungara, iar cei instariti si-au construit palate si castele cu fatadele amenajate asa cum era la moda in tarile vest europene.

Am pornit către Piața Unirii. La început piața a purtat numele Sfântul Ladislau iar numele actual de Piața Unirii l-a primit între cele doua războaie mondiale.

Piața este complet modernizată, aici se află mai multe obiective turistice iar in centrul pieței este amplasată statuia lui Mihai Viteazul.

 

 

 

Palatul Vulturul Negru este simbolul oraşului şi unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Oradea. Este o clădire impunătoare, foarte frumoasă, îmbrăcată în culorii vii, un loc cu mai multe magazine, cafenele, un cinematograf aflat în renovare şi un hotel cu acelaşi nume.

Până în anul 1905 pe suprafața în care sa află acum Palatul Vulturul Negru, a existat un han care era loc de întâlnire pentru personalitățile vremii, ulterior acesta fiind transformat într-un hotel. În timpul construirii hotelului, la subsolul clădirii a fost descoperită o cameră funerară. Se spune că Palatul Vulturul Negru găzduiește catacombe, iar în perioada comunistă acestea au fost folosite de către oamenii securității.

Elementul arhitectural care a rămas până şi astăzi unul dintre cele mai spectaculoase este Pasajul acoperit cu sticlă, fiind o adevărată încântare datorită luminii care străbate vitraliul, creând o atmosferă de poveste. Acesta are deschidere spre trei străzi, iar vitraliul cu vulturul negru a devenit o emblemă a ansamblului.

 

 

Interesanta este si Catedrala Greco- Catolica Sf. Nicolae (Biserica cu Luna), construita in stiluri baroc si neoclasic, care are un mecanism ingenios prin care poti vedea fazele lunii, constand intr-o sfera vopsita in auriu si galben care se misca, in functie de felul in care Luna se roteste in jurul Pamantului.

 

 

Din Piața Unirii am trecut podul Sfântul Ladislau peste Crișul Repede și ne-am îndreptat către strada Calea Republicii. Cum am trecut podul Sf. Ladislau am ajuns în Piața Regele Ferdinand unde se află Teatrul de Stat Regina Maria – construit în perioada 1899 – 1900 de arhitecţi vienezi, după imaginea Operei din Viena.

O alta cladire pe colt in stil Art Nouveau este Astoria Hotel, cu trei nivele si un turn circular, ce are coloane decorate cu flori. Si aici ferestrele sunt marcate cu butoane colorate, cladirea fiind zugravita in alb, galben pai si caramiziu.

 

 

Palatul Rimanóczy Kálmán-senior, de pe strada Parcul Traian, seamana cu o figurina din turta dulce caramizie decorata cu martipan alb. Este construit in stil eclectic cu elemente decorative si structuri gotice venetiene, fiind o copie a palatului Cá d’Oro din Veneția. Cladirea are trei nivele, un turnulet pe colt cu ferestre ondulate si doua frontoane in arc semicircular pe fatada principala.

 

 

Palatul Stern, cu fatada principala spre strada Republicii, este o cladire pe colt cu 2 etaje, colorata in galben pai, cu ramele ferestrelor in verde. De o frumusete aparte sunt motivele florale ce seamana cu firele unor plante cu flori si boboci pregatiti sa infloreasca.

 

 

În mijlocul centrului pietonal se ridică  Palatul Moskovits Miksa – o clădire de o frumuseţe rară, cu parter înalt şi două etaje, îmbrăcată în culorii vii.

 

 

După ce am admirat obiectivele turistice de pe această arteră principal, ne-am îndreptat spre Sinagoga Neologă Sion.

Sinagoga Neologă Sion din Oradea este cuprinsă în ansamblul Centrul Istoric al Municipiului Oradea, fiind înscrisă în Lista Monumentelor Istorice. Templul a fost construit de către evreii reformişti din Oradea în anul 1878, ca urmare a separării acestora de comunitatea evreiască ortodoxă. Sinagoga este o replică simplificată a Sinagogii din Nűrnberg, are aproximativ 1000 de locuri şi este a treia ca mărime din Europa.

 

 

Un loc foarte frumos și cu o mâncare delicioasă atât pentru pranz și cină este Piața 9 – un nou concept implementat de niste oradeni reintorsi in tara cu idei noi si creative.:)

Tmpul de servire relativ rapid avand in vedere ca nu este un fast-food.

Conceptul se bazeaza pe mancare sanatoasa, gatita corect cu ingrediente naturale si produse de la producatori locali sau din Irlanda.

Meniul este variat, pe placul tuturor. Au pentru toate preferintele de la steak- uri de vita, scaricica, burgeri de porc sau vita, pana la supe, salate sau legume la gratar.

Localul are o zona de macelarie de unde iti poti alege carnea avand 2 variante – ori o iei pentru acasa ori ti-o gateste pe loc un chef, in fata ta (concept de open kitchen). Apoi poți savura un cocktail și un dessert delicios pe malul Crișului la Dock Bistro:).

 

 

Am fost de-a dreptul fascinați de felul în care au fost reabilitate clădirile istorice.
Un oraș deosebit, așezat pe Crișul Repede, Oradea a intrat fără îndoială pe lista oraşelor noastre preferate din România!

 

Vezi si alte fotografii din calatoria mea.

Lacul Sfânta Ana

Lacul Sfanta Ana Singurul lac vulcanic din România și din Europa Centrală, Lacul Sfanta Ana se găsește în județul Harghita, comuna Tușnad și pe lângă faptul că este un loc uluitor de vizitat, are și o legendă foarte frumoasă legată de originea sa. Conform acesteia,...

Târgu Mureș – Un City Break in Orasul Trandafirilor

Târgu Mureș - Un City Break in Orasul Trandafirilor Târgu Mureș, cunoscut sub numele de „Orașul trandafirilor“, este principalul oraș al județului Mureș din regiunea Transilvania. În trecut, a făcut parte din Regatul Ungariei, iar astăzi 45% din populație este de...

Crama Apogeum

Crama Apogeum Dealu Mare, singura cramă din România cu amfore din ceramică, un conac istoric și noi spații de cazare  Pentru iubitorii de turism oenologic și de vin, Crama Apogeum un obiectiv de neratat în zona Dealu Mare, din cel puțin 3 motive – frumusețea cramei, a...

Vizita la crama Jidvei, cea mai mare cramă din țară și castelul Bethlen-Haller

Vizita la crama Jidvei, cea mai mare cramă din țară și castelul Bethlen-Haller Îmi doream demult să ajung să vizitez crama Jidvei și renumitul castel Bethlen-Haller – emblema cramei, chiar de când când nu știam eu prea multe despre vin, îl găseam fascinant din poze....

Manastirea Putna, Bucovina

Manastirea Putna, Bucovina, un tezaur prețios al poporului roman  Mănăstirea Putna este probabil primul obiectiv turistic ce trebuie musai vizitat într-o călătorie prin Bucovina. Prima și cea mai importantă ctitorie a lui Ștefan cel Mare, și totodată, unul din cele...

A E R de la Crama Rasova: vibe de vară, cu vinuri fresh, concerte și party-uri în iarbă

A E R de la Crama Rasova: vibe de vară, cu vinuri fresh, concerte și party-uri în iarbă Când mergeți către mare, în apropiere de Autostrada Sarelui și de podul de la Cernavodă, faceți o oprire și pe Dealu Vifor, la Crama Rasova. Cu o așezare și un view - ambele...

Manastirea Voronet Bucovina – legenda și istoria unui locaș minunat   

Manastirea Voronet -despre “Albastrul de Voronet”,legenda și istoria unui locaș minunat     Nu se poate să îți iubești țara, să fii călător și să nu fi auzit de expresia “Albastru de Voroneț”, iar dacă nu ai ajuns încă la mănăstirea care a făcut celebră această...

Grădina Magică a Lavandei din Urlați

Grădina Magică a Lavandei din Urlați – un loc cu suflet, culoare și miresme îmbietoare  Despre lanurile și grădinile de lavandă se tot vorbește în perioada aceasta (până la sfârșitul lui iulie) pentru că suntem în plin sezon al ei, iar eu chiar ador lavanda, așa că nu...

Crama Villa Vinea

Crama Villa Vinea- o încântare pentru iubitorii de vin și turism oenologic  Villa Vinèa este una dintre acele crame care, efectiv, te cucerește cu frumoasa priveliște asupra Văii Târnavelor, râului și satelor înșirate, precum și cu arhitectura turnului impunător, care...

Postari recente

Despre Autor

Flavia Paunescu

Calatorhaihui pe Facebook

Calatorhaihui pe Instagram

This error message is only visible to WordPress admins
Error: No posts found.

Iti place acest blog?

O sa-ti placa si:

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *