1. Pagina principală
  2. Europa de Sud
  3. Turcia
  4. Istanbul- Cele mai frumoase atractii turistice

Istanbul- Cele mai frumoase atractii turistice

Feb 19, 2023 | Turcia

Istanbul – Puntea dintre Europa si Asia

Mergeti pe orice strada din acest oraș întins și plin de vestigii istorice și nu vă veţi îndoi că sunteţi in Asia sau în Orientul Mijlociu.

La prima privire, Istanbulul nu arată și nu îţi dă impresia că ești in Europa!
Zgomotul, forfota, mirosurile, căldura, circulaţia, bazarurile, chipurile, culorile și sentimentul general de haos – toate acestea nu sunt europene, ci categoric orientale.

 
Dar, în același timp, Istanbulul face parte din Europa.
Istanbulul a privit întotdeauna spre Europa, nu neapărat cu prietenie cum o face astăzi, când caută să intre în Uniunea Europeană, 
Iar noi, romanii, stim cel mai bine acest lucru…
 

Situarea pe două continente face Istanbulul și mai fascinant.
Este cel mai mare oraș al Turciei, dar nu mai este capitala Turciei  de 100 de ani.
Capitala a fost mutată la Ankara în anul 1923, când a luat fiinţă Republică Turcia moderna, grație primului președinte, Kemal Ataturk.

Numele orașului datează de mai puţin de o sută de ani, dar el a fost întemeiat cu mult înainte, în secolul VII IHr.
A fost guvernat de la Roma, fiind capitala Imperiului Roman de Răsărit, înainte de a deveni centrul puternicului imperiu Otoman, care, acum 400 de ani, se întindea pe trei continente.

 
Cum poate să nu te fascineze acest oraș cand sunt atatea locuri superbe de vizitat? 
 

Moscheea Albastră

Sultan Ahmed Camii (Moscheea Sultanului Ahmed sau Moscheea Albastră) a fost începută în anul 1609, iar construcţia ei a durat șapte ani. Această clădire superbă, cu cele șase minarete graţioase, privește spre Marea Marmara, Bosfor și Cornul de Aur, iar silueta ei domină conturul orașului vechi.
 
Moscheea Albastră a fost comandată de sultanul Ahmed I și a fost proiectată de Mehmet Aga. Interiorul cupolelor şi arcadele sunt decorate cu inscripţii caligrafice, dar numele îi vine de la cele peste 20 000 de plăci de ceramică de Iznik cu care sunt placați pereţii. Uriaşa cupolă centrală are 33 m diametru și, asemenea celorlalte cupole şi semicupole, este sprijinită pe stâlpi enormi („picior de elefant“) cu grosimea de 4,5 m.

Interiorul vast este înconjurat de 260 de ferestre cu vitralii, prin care pătrunde lumina zilei punând în valoare ceramica albastră. Din păcate, vitraliile originale au fost spulberate cu mult timp în urmă de un cutremur.

La vremea când au fost construite, cele şase minarete au provocat mari controverse, întrucât singura moschee cu șase minarete era cea de la Mecca, așa că unora li s-a părut că sultanul este arogant. Ca să rezolve elegant problema, sultanul a mai construit la moscheea din Mecca încă un minaret, Moscheea Albastră este deschisă spre vizitare în fiecare zi, mai puţin în timpul orelor de rugăciune; aici pot intra și bărbaţi, și femei, cu condiţia să-și scoată pantofii și să fie îmbrăcaţi decent. Podeaua e acoperită cu un covor splendid şi cu nenumărate covorașe de rugăciune.
 

Hagia Sophia

Hagia Sophia, Biserica Sfintei Înţelepciuni, este o fostă biserică ortodoxă, vizavi de Moscheea Albastră.

E unul dintre cele mai vaste spaţii închise din lume și o capodoperă de arhitectură.
Prima bazilică a fost construită în 360, dar a ars din temelii în 532, fiind reconstruită de împăratul Iustinian, care a clădit cea mai frumoasă biserică creștină din Imperiul Roman.

Iustinian aproape a golit vistieria imperiului pentru această construcţie opulentă.

A adus marmură şi alte materiale de construcţie din Asia și Egipt şi a jefuit coloanele de la Efes.

 
În 1453, după ce oraşul a căzut în mâna turcilor, Hagia Sophia a devenit moschee; mai târziu i s-au adăugat cele patru minarete: pe cel din cărămidă l-a construit Mahomed Cuceritorul, pe cel mai subţire l-a construit Baiazid al II-lea, iar pe cele două mai groase le-a adăugat Selim al II-lea. Aproape toţi sultanii au vrut să-i adauge câte ceva acestei clădiri, mai ales Mahmud al II-lea, care a construit şi o bibliotecă frumoasă.
 
Structura interioară este magică: un spațiu de 76 metri lungime și peste 30 metri lățime nefragmentat de coloane.
Cupola se deschide deasupra spațiului central, ca și cum „ar fi prinsă de Rai cu un lanţ de aur“, cum spunea un observator.
lar despre Iustinian se spune că atunci când a văzut-o prima dată a exclamat: „Solomon, te-am învins!”
 
Mare parte din ornamentele originale de la Hagia Sophia — sclipitoarele șiruri de sfinţi situate de-a lungul zidurilor, heruvimii uriași din pandantivi, cu aripile lor multicolore și amplele coloane de marmură cu capiteluri aurite, uimitor sculptate — s-au pierdut demult, în momentul transformării bisericii în moschee, în 1453.
Cruciații au luat până și uşile sculptate de bronz aurit, ca și tronul de aur şi de argint.

Atât mozaicurile originale, cât şi cele mai târzii, au dispărut în mare parte, însă cele rămase în galeria femeilor sunt uimitoare chiar și în starea din prezent, precum mozaicul care îl înfățișează pe lisus Pantocrator.

Dar pentru cronicarii secolului al VI-lea ea însemna ceva unic!
Astfel, Paulus Silentiarius, cronicarul oficial al curţii, scria:
„Orice om care pune piciorul în acest loc sacru simte că nu rnai vrea să plece, iar ochii i se umplu cu lacrimi de bucurie“,
 
În 1935, Mustafa Kemal Atatiirk a transformat clădirea în muzeu.
 
 

Marele Bazar

Kapalhcars, sau Marele Bazar din Istanbul, este cea mai mare piaţă acoperită din lume. Se întinde pe 20 ha și are circa 4 000 de magazine dispuse pe 65 de străzi. Tot bazarul e înconjurat de un zid, iar accesul se face prin 1l porţi. Odată intrat aici, vei găsi o mare varietate de mărfuri, iar zgomotul și încântarea de a te afla într-un loc atât de exotic îţi vor da energia să colinzi ore la rând.
 
În 1453, Mahomed al II-lea Cuceritorul a luat oraşul — pe atunci Constantinopol — de la creștini şi a demarat construirea bazarului pentru a dezvolta, comerţul. De-a lungul secolelor, bazarul a suferit de pe urma unor teribile incendii și chiar a unui cutremur, însă modelul original, tip grilă, al aleilor cu acoperișuri arcuite, legate prin pasaje înguste, a rămas același.
 
La fel ca toate medinele străvechi, Kapahcars e împărțit în două zone, în care se vând mărfuri diferite, precum antichităţi, confecţii din piele, bijuterii și covoare, însă când te afli înăuntru ţi se pare că ai intrat într-un labirint din care nu mai știi să ieşi.
 
Deși este foarte cald și foarte aglomerat, nu te afli niciodată departe de câte o cafenea micuță sau de o tarabă unde se vând băuturi reci, iar fântâni din plăci ceramice se găsesc la intervale regulate. Vânzătorii sunt în general foarte prietenoși, așa că ar putea să-ţi placă să bei un pahar de ceai împreună cu ei, discutând lucruri diverse sau târguindu-te pentru un obiect.
 

Palatul Topkapi

 
Palatul a fost construit de sultanul Mahomed al II lea, dupa ce a intemeiat si Marele Bazar.
Avea sa fie resedinta sa, apoi a urmatorilor sultani, pentru aproape 400 de ani.
Mai tarziu, in 1924, a fost deschis ca muzeu, fiind un muzeu cu adevarat impunator si cu foarte multe lucruri de valoare. Printre ele, puteti vedea si sabia lui Stefan cel Mare.
Palatul Topkapi are vederea catre Bosfor.

Hai cu rulota la mare!

Hai cu rulota la mare! Soare, relaxare, liniște și pace – cu siguranță abia aștepți să te bucuri de o binemeritată și de o relaxantă vacanță la mare. A merge cu rulota la mare nu doar că este o experiență autentică, ce presupune numai satisfacții, ci și o adevărată...

In plimbare pe acoperisul Romaniei- Varful Moldoveanu (2544 metri)

In plimbare pe acoperisul Romaniei- Varful Moldoveanu (2544 metri) Am văzut multe prezentări despre te miri ce locuri (unele chiar spectaculoase) și consider că, din când în când, mai trebuie promovate și cele reprezentative pentru această țară. Nu știu alții cum...

Craiova-Top 15 atractii turistice

Top 15 atractii turistice din orasul Craiova Sunt un călător îndrăzneț, ce ador să plece cu rucsacul în spate și aparatul de fotografiat în mână spre necunoscut.Uneori bugetul nu îmi permite să plec prea departe, de aceea weekendul acesta plec într-un citybreak prin...

Manastiri din Bucovina

Mănăstiri din Bucovina Închei această serie de articole despre turismul monahal cu cea mai frumoasă regiune, acea regiune pe care eu o consider ca fiind cea mai frumoasă, acea regiune din nordul țării despre care s-au scris multe povești și cu care ne mândrim -...

Manastirea Humor Bucovina

Printre frumusețile Bucovinei: Mănăstirea Humor  Despre mănăstirea Humor știam că este este una dintre cele mai populare și frumoase ctitorii ale Bucovinei, deosebit de apreciată pentru arhitectura și pictura sa atât interioară, cât și exterioară, în mare parte,...

Bistrița

Bistrița - Atractii si obiective turistice Situat în nordul României, la poalele Munților Bargau, nu departe de Pasul Tihuta care leagă regiunea Transilvaniei de cea a Bucovinei, Bistrița este unul dintre cele mai vechi orașe. Descoperirile arheologice indică faptul...

Parcul Mini Transilvania

Parcul Mini Transilvania După cum îi spune și numele, Parcul Mini Transilvania este o colecție de repere Transilvănene, în miniatură, deschis pentru prima dată în 2020, după ridicarea restricțiilor legate de Covid și care s-a dovedit un mare succes, atrăgând până acum...

Lacul Rosu

Lacul Roșu  Lacul Roșu este un lac de baraj natural și este situat la poalele Munților Hășmasul Mare, undeva în apropierea orașului Gheorgheni. Este cel mai mare lac natural de munte din România, numele său fiind legat de oxizii de fier și hidroxizii de fier...

Lacul Colibita

Lacul Colibita Colibița, cunoscută și sub numele de „marea de la munte” sau „locul cu cel mai curat aer din România”, este o oază de liniște și bucurie, invitându-te să admiri natura și să uiți de toate grijile.  Situată la poalele munților Călimani, la doar 40 km...

Manastirea Sucevita Bucovina

Manastirea Sucevita Bucovina „verde de smarald”,picturi religioase impresionate și o colecție de artă remarcabilă    Cu o încărcătură spirituală aparte și frumusețea celei mai bine păstrate picturi exterioare dintre bisericile moldovenești, o arhitectură ce îmbină...

Postari recente

Despre Autor

Dan_Paunescu

Am fost dintotdeauna pasionat de calatorii, sa descopar locuri noi si mai putin cunoscute, sa cunosc oameni noi. Imi place sa planific o calatorie in cele mai mici detalii, sa descopar impreuna cu cei dragi noi destinatii, oameni, culturi, atitudini, sa gust mancaruri si bauturi locale.

Calatorhaihui pe Facebook

Calatorhaihui pe Instagram

[instagram-feed]
O sa-ti placa si:

0 Comments

error: Continutul este protejat!!!