1. Pagina principală
  2. Europa de Vest
  3. Italia
  4. Florența, leaganul Renasterii – Top 6 Obiective turistice

Florența, leaganul Renasterii – Top 6 Obiective turistice

Nov 12, 2022 | Italia

Florența – Leaganul Renasterii

Florenţa este sufletul Italiei si întregul oraș este ca o vitrină a Renașterii Italiene!
Magnificul oraș a carei dezvoltare a fost maxima la sfârșitul Evului Mediu, păstrează ecoul contribuţiei pe care a avut-o la dezvoltarea culturală și politică a întregii Europe: un număr copleșitor de galerii de artă, clădiri fabuloase şi comori înghesuite între zidurile bisericilor ei.
 
Inima orașului este Duomo, domul cu hramul Santa Maria del Fiore, o minunată capodoperă gotică, plină de fresce realizate de cei mai mari artiști italieni și o splendidă cupolă de Brunelleschi. Alături, baptisteriul este un templu roman refăcut, cu trei rânduri de uși de bronz — printre primele mari creaţii renascentiste din bronz turnat. 
 
Renaşterea florentină este dominată de familia de Medici şi de lucrările artiștilor pe care aceasta i-a cultivat.
Două galerii importante de artă, Uffizi și Palazzo Pitti, au fost construite pentru colecţiile Florenței.
A treia galerie importantă, Accademia, găzduieşte monumentala statuie David a lui Michelangelo (cea din Piazza della Signoria este o copie), 
 
Florenţa este locul de naștere al arhitecturii renascentiste, iar monumente precum Ospedale degli Innocenti, de Brunelleschi, şi capela Pazzi din biserica Santa Croce sau lucrările lui Michelangelo de la San Lorenzo, în capela Medici, și Biblioteca Laurentină sunt exemple superbe ale acestui stil. 
 
O plimbare pe malul râului Arno îţi oferă şansa de a te bucura de priveliștea impecabilă a orașului, cu acoperișuri şi turnuri roşii. 
 
Tot aici poţi să admiri şi Ponte Vecchio, singurul pod originar, cu case şi magazine pline de oameni.
Oriunde te ai afla, tot Duomo defineşte orizontul. Este cu adevărat deosebit, iar subtilitatea şi frumuseţea lui rămân emblematice pentru sensibilitatea florentină. 

Ar dura săptămâni întregi să vezi tot ce are de oferit Florența. Aproape oricare dintre zecile sale de biserici ar fi atracția turistică principală a unui oraș mai mic.

0

Pe măsură ce te gândești la toate lucrurile de văzut și de făcut în Florența și îți planifici zilele de vizitare a obiectivelor turistice, nu vei dori să ratezi cele mai importante monumente care au făcut din Florența unul dintre cele mai populare orașe din Europa.
Vei găsi cu sigurnață cele mai bune locuri de vizitat pe următoarea listă a celor mai importante atracții din Florența.

  1. Catedrala Santa Maria del Fiore și Piazza Duomo

Piazza Duomo și grupul de clădiri care formează complexul catedralei adună unele dintre cele mai mari comori artistice ale Italiei într-o zonă relativ mică. Vizitând turnul clopotniță, catedrala și muzeul acesteia, vei vedea unele dintre cele mai cunoscute capodopere de artă și arhitectură ale celor mai mari artiști ai Renașterii italiene: Ghiberti, Brunelleschi, Donatello, Giotto, și Michelangelo.

1

Începe prin a te plimba prin piață pentru a admira exterioarele încrustate de marmură, apoi privește mai îndeaproape operele de artă cu vitralii care te întâmpină oriunde ai privi. Dacă așteptarea la cozi lungi pentru a cumpăra bilet te descurajează, ia în considerare turul Skip the Line. Acest tur ghidat de 2,5 ore include catedrala, domul, taxele de intrare și opțiunea de a vizita Muzeul Opera del Duomo pe cont propriu.

1 1

  1. Piazzale Michelangelo

Atât de des scrisă eronat ca Piazzale Michelangelo, încât chiar și materialele turistice ale orașului greșesc ocazional, această terasă de deasupra orașului este o oprire obligatorie pentru autobuzele de turism. În timpul sezoanelor turistice aglomerate, cel mai bun moment pentru a te bucura de locație în liniște este după-amiaza târziu sau seara devreme.

Deși poți obține o panoramă de 360 de grade a Florenței din cupola catedralei, doar de pe această terasă poți aprecia pe deplin modul în care domul lui Brunelleschi domină centrul orașului. Nici o altă înălțime nu îți poate oferi această priveliște uriașă a orașului care cuprinde Ponte Vecchio, Palazzo Vecchio, Santa Croce și alte repere. Poți merge pe jos aici, urcând de pe malul râului prin grădini sau să iei autobuzele 12 sau 13.

  1. Palatul și Galeria Uffizi

Foarte puțini pot contesta locul palatului Uffizi printre muzee de artă de top din lume. Colecțiile sale sunt pur și simplu uluitoare prin diversitatea și calitatea lor și, chiar dacă nu ești interesat în mod deosebit de artă, vei aprecia să vezi cele mai importante picturi prezente aici și să înțelegi mai multee despre modul în care pictorii din Florența secolelor XIV-XVI au schimbat fața artei occidentale.

15

Vasta clădire care se întinde de-a lungul râului era unul dintre palatele familiei Medici, dar nu era destinată ca o reședință, ci pentru a găzdui birouri guvernamentale, studii științifice și o parte din colecția lor uriașă de artă. Unul dintre cele mai frumoase spații ale sale, Tribuna octogonală, a fost comandat special pentru a expune cele mai apreciate picturi și bijuterii ale lui Francesco I de’ Medici.

  1. Ponte Vecchio

Ponte Vecchio este poate cea mai recunoscută atracție a Florenței, iar arcurile sale grațioase, acoperite de un amestec de magazine reprezintă, cu siguranță, una dintre cele mai frumoase scene ale orașului. Podul a fost în mod tradițional casa pentru magazinele talentaților aurari din Florența, dar scopul lui era să lege cele două părți ale Arno. Astfel, de Medici l-au însărcinat pe arhitectul Vasari să construiască un pasaj, numit oficial Percorso del Principe (Pasajul Prințului), care este acum mai des cunoscut sub numele de Corridoio Vasariano.

Podul nu este doar un hol, pe pereții săi putând fi admirată o colecție neprețuită de portrete, în mare parte autoportrete, ale unor artiștilor precum Rembrandt, Leonardo da Vinci, Rafael, Michelangelo, sau Velásquez.

6 1

  1. Palazzo Pitti

O zi la complexul Palatului Pitti (de atât e nevoie pentru a vedea totul) îți oferă un mic gust din multele lucruri pe care Florența le are de oferit: o galerie de artă remarcabilă, un palat Medici, măiestrie florentină, muzee, istorie, apartamente regale și una dintre grădinile principale ale Italiei.

Dacă nu vrei să stai o zi întreagă aici, fă-ți măcar timp pentru un tur al palatul și vezi camerele regale, unde vei găsi picturi ale lui Rafael, Tizian, Rubens, Tintoretto și alți maeștri. O colecție care aproape rivalizează cu cea de la Uffizi, nu în stilul unei galerii, ci ca decor pentru încăperile concepute pentru divertisment și spectacol.

20170419 134114

  1. Grădinile Boboli

În spatele Palatului Pitti, Grădinile Boboli ale lui Medici se înalță pe versantul dealului. Marele Duce Cosimo I nu a făcut niciun rabat de la cheltuieli, între 1550 și 1560, iar rezultatul a devenit modelul pentru grădinile regale din toată Europa, inclusiv pentru Versailles. Încă frumos îngrijite, grădinile urcă spre vederi care dezvăluie din ce în ce mai mult din oraș.

Peste tot sunt fântâni, statui și o peșteră falsă cu stalactite și stalagmite sculptate în versantul dealului, Grotta del Buontalenti. Alte lucruri de văzut includ un labirint și un amfiteatru în gaura de la cariera rămasă după îndepărtarea pietrei pentru a construi palatul. În cel mai înalt punct se află terasa Kaffeehaus, iar în vârful dealului cu vedere la Grădinile Boboli, Casino del Cavaliere găzduiește o colecție bogată de porțelanuri deținute de familiile conducătoare, inclusiv de Medici și Savoy.

20

Mai jos, vei gasi cateva fotografii din calatoria mea:

Lacul de Smarald si Coloanele de Bazalt de la Racos

Lacul de Smarald si Coloanele de Bazalt de la Racos   Așezat ca o bijuterie verde smarald în peisajul montan pitoresc al Transilvaniei, Lacul de Smarald din Racoș te invită la o experiență de neuitat. Apele sale cristaline, de o nuanță verde vibrantă, reflectă...

Biserica Sumuleu Ciuc- O oază de liniște și frumusețe

Biserica de la Șumuleu Ciuc: Un Giuvaer al Arhitecturii Baroce Transilvănene Descoperă Frumusețea Bisericii Franciscană Sf. Petru și Pavel Salut! Astăzi te duc într-o călătorie prin inima Transilvaniei, unde te așteaptă Biserica de la Șumuleu Ciuc. Această bijuterie...

Descoperă Secretele Sighisoarei: O Călătorie fascinanta în Timpuri Medievale

Sighișoara: Ghid Turistic Complet și Obiective de Neratat   Azi vreau să îți povestesc despre un loc absolut magic: Sighișoara. Da, chiar așa, e unul dintre acele orașe care pare să fi ieșit direct dintr-un basm.Ești gata să descoperi secretele acestui oraș medieval?...

Transfagarasan: Drumul Legendar din Inima Carpaților

Transfăgărășan: Drumul Legendar din Inima Carpaților Transfăgărășan, cunoscut și ca DN7C, este una dintre cele mai impresionante șosele din lume, întinzându-se prin peisajul spectaculos al Munților Făgăraș din România. Drumul ocoleste spectaculos printre vârfuri,...

Descopera Țara Luanei. Asezari rupestre si secretele ascunse din Muntii Buzaului

Descoperă Țara Luanei și Secretele Ascunse din Munții Buzăului Țara Luanei, situată în inima Munților Buzăului, este un tărâm legendar plin de mister și frumusețe naturală.Acest loc fascinant atrage turiștii dornici de aventură și explorare, oferind o combinație unică...

Cetatea Taraneasca Saschiz: O experiență de neuitat în inima Transilvaniei

Cetatea Țărănească Saschiz   Saschiz, un sat pitoresc situat în inima Transilvaniei, găzduiește nu doar o biserică fortificată inclusă în Patrimoniul UNESCO, ci și o comoară mai puțin cunoscută: Cetatea Țărănească. Așezată pe un deal semeț, cetatea veghează de...

Pestera Ursilor: O calatorie fascinanta in inima Muntilor Apuseni

Pestera Ursilor: O calatorie fascinanta in inima Muntilor Apuseni Imagineaza-ti o lume fascinanta, ascunsa in adancurile Muntilor Apuseni, unde stalactite si stalagmite sclipesc in lumina reflectoarelor, dezvaluind o istorie veche de mii de ani. Aici, in Pestera...

Breb, Maramureș: Ghidul tău către o experiență autentică românească

Breb, Maramureș: Ghidul tău către o experiență autentică românească Breb este un sat pitoresc situat în partea central-nordică a Maramureșului, la poalele munților Gutâi.Aflat la o distanță de 25 km de Sighetul Marmatiei și 52 km de Baia Mare, acest sat fermecător...

Muzeul de arta Craiova

Muzeul de arta Craiova Cuprins: Impact-Site-Verification: 6acb7e31-a693-4a66-8487-17a637eba807 I. Istoricul și importanța muzeului - Construcția și arhitectura impresionantă a clădirii II. Colecțiile și exponatele din Muzeul de artă Craiova - Picturi și sculpturi...

Izbucul Tauz, cea mai mare peșteră scufundată din România

Izbucul Tauz, Muntii Apuseni cea mai mare peșteră scufundată din România Există în adâncurile Munților Apuseni multe peșteri misterioase. Una dintre acestea este ascunsă de Izbucul Tăuz, un loc pe cât de frumos, pe atât de imposibil de explorat de noi, turiștii...

Postari recente

Despre Autor

Dan_Paunescu

Am fost dintotdeauna pasionat de calatorii, sa descopar locuri noi si mai putin cunoscute, sa cunosc oameni noi. Imi place sa planific o calatorie in cele mai mici detalii, sa descopar impreuna cu cei dragi noi destinatii, oameni, culturi, atitudini, sa gust mancaruri si bauturi locale.


Cauta Hoteluri si Zboruri
error: Continutul este protejat!!!